Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-02-08

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 08/02/2006

Το Κυπριακό και οι δηλώσεις του βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ματ Μπράιζα, οι δηλώσεις από κυβερνητικής πλευράς για τη ρωσική στάση στο Κυπριακό, το θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών, ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε την Πύλα, οι προσπάθειες της κυβέρνησης για συνεργασία με τη Microsoft του Μπιλ Γκέιτς και οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις του ισλαμικού κόσμου για τις γελοιογραφίες στον ευρωπαϊκό Τύπο με τον Προφήτη Μωάμεθ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Micro κόλπα με τον Μπιλ Γκέιτς» αναφέρει πως η κυβέρνηση αγωνίζεται να επαναφέρει στο προσκήνιο κάποιες από τις πρόνοιες της συμφωνίας στην οποία κατέληξε η προηγούμενη κυβέρνηση με τη Microsoft και που αργότερα η ίδια ακύρωσε, εκφράζοντας την υποψία ότι ενδεχομένως κάποιοι να έπαιρναν μίζες. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται στην Κύπρο αντιπροσωπεία της Microsoft, για να συναντηθεί με τον κ. Λιλλήκα, προκειμένου να εξετάσουν τρόπους συνεργασίας. Αλλού γράφει πως ανηρπάγησαν στέγες και κεραμίδια ,ενώ ξύλα και τσίγκοι πετούσαν στον αέρα προκαλώντας τον πανικό χθες στην Πύλα, όπου εκδηλώθηκε ανεμοστρόβιλος.

«Η Μάχη» με κύριο τίτλο «Δέρνει αλύπητα τη γυναίκα του» αναφέρει πως διαστάσεις σκανδάλου προσλαμβάνει η αποκάλυψη του «ΘΑΡΡΟΥΣ» με τον οικογενειάρχη επίδοξο υποψήφιο βουλευτή, ο οποίος κακοποιεί βάναυσα την αλλοδαπή ερωμένη του. Χθες η εφημερίδα, όπως γράφει, έγινε δέκτης μιας «συγκλονιστικής μαρτυρίας από γυναίκα η οποία ισχυρίστηκε πως είναι σύζυγος του νταή πολιτευτή». Αλλού σημειώνει πως θετικά φαίνεται να τοποθετούνται όλοι οι Κύπριοι ιεράρχες στην πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για συνεδρία διευρυμένης Ιεράς Συνόδου στη Γενεύη της Ελβετίας.

O ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Και άλλοι στο μικροσκόπιο'' πως το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες συλλήψεις για την υπόθεση παράνομης πληροφόρησης εκ των έσω για προσφορά του Δημοσίου, ύψους ενός εκατομμυρίου λιρών, εξετάζουν οι ανακριτικές αρχές. Η Αστυνoμία θα ζητήσει διατάγματα άρσης του τραπεζικού απορρήτου και όχι μόνον. Αλλού αναφέρει πως η Ισπανία βρίσκεται ''στην ίδια γραμμή'' με την Ελλάδα στο Κυπριακό, αλλά διατηρεί ''πολύ καλές σχέσεις'' με την Τουρκία, δήλωσε ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα.

«Η Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ανταρσία στο Συνεργατικό Κίνημα» πως μεγάλα Συνεργατικά Ταμιευτήρια, μεταξύ των οποίων και το Συνεργατικό Ταμιευτήριο των Καθηγητών, ξεσηκώθηκαν κατά του μονοπωλιακού καθεστώτος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, το οποίο όπως υποστηρίζουν, πέραν του ότι αντίκειται στο κοινοτικό κεκτημένο, έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνσή τους με υπερβολικά χρηματικά ποσά. Αλλού αναφέρει πως τις προτάσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ αναλαμβάνει να προωθήσει στις Βρυξέλλες, στην Αθήνα και στη Λευκωσία ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ματ Μπράιζα.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Ο Ανάν θέλει να δει Τάσσο» αναφέρει πως ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν θα επιδιώξει να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο το συντομότερο. Η συνάντηση προσδιορίζεται για τις τελευταίες ημέρες Φεβρουαρίου, στη Γενεύη, εφόσον συμπίπτει το πρόγραμμα των δυο ανδρών. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει πως εντατικοποιήθηκαν από χθες τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται σε πρεσβείες δυτικών χωρών στην Κύπρο, μετά το διογκούμενο κύμα βίας από φανατικούς μουσουλμάνους κατά αποστολών ξένων χωρών, λόγω δημοσιοποίησης σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Καμία διασύνδεση διαμηνύουν στον Μπράιζα» αναφέρει πως η κυπριακή κυβέρνηση καλωσορίζει οποιαδήποτε προσπάθεια ή πρωτοβουλία προέλθει από οποιονδήποτε που θα τείνει στο να πείσει την Τουρκία να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ, αλλά δεν δέχεται διασύνδεση των διαδικασιών επίλυσης του Κυπριακού με τις όποιες δεσμεύσεις έχει αναλάβει η Τουρκία έναντι της Ενωσης και που αφορούν και την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας. Αλλού σημειώνει πως η Λευκωσία εκφράζει ικανοποίηση για τη στάση αρχών που τηρεί η Ρωσία στο Κυπριακό, σημειώνοντας πως υπάρχει συναντίληψη των κυβερνήσεων Κύπρου και Ρωσίας.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail με κύριο τίτλο «Η διαμάχη για τις γελοιογραφίες εκτός ελέγχου» αναφέρει πως η αφγανική αστυνομία σκότωσε τέσσερα άτομα που διαμαρτύρονταν χθες κατά γελοιογραφιών με τον Προφήτη Μωάμεθ που έχουν προκαλέσει θυμό στο μουσουλμανικό κόσμο και την Ευρώπη. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει πως έτοιμος πρέπει να είναι σήμερα ο κατάλογος 385 υπαλλήλων των Κυπριακών Αερογραμμών που θα κηρυχθούν πλεονάζον προσωπικό. Ο Υπουργός Συγκοινωνιών δήλωσε πως στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας το Συμβούλιο των Κυπριακών Αερογραμμών θα έχει έτοιμες τις επιστολές για τους υπαλλήλους αυτούς.

Η εβδομαδιαία «Financial Mirror γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πόλεμος κατά του συνεργατισμού» αναφέρει πως επίθεση από τις εμπορικές τράπεζες δέχονται τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα. Οι τράπεζες επιδιώκουν να αποσπάσουν μέρος του μεριδίου αγοράς που κατέχουν τα συνεργατικά σε δάνεια και καταθέσεις, αλλά οι μεγάλες συνεργατικές θα αντισταθούν και θα περάσουν στην αντεπίθεση. Αλλού γράφει πως η HSBC ολοκλήρωσε την πράξη της μεταφοράς του ποσοστού της 21,16% που κατέχει στο κεφάλαιο της Λαϊκής στους νέους αγοραστές για 110,3 εκατομμύρια λίρες, σφραγίζοντας έτσι τη μεγαλύτερη ίσως συμφωνία εξαγοράς για το έτος και ταυτόχρονα ξεκαθαρίζοντας μια μεγάλη αβεβαιότητα αναφορικά με τις μελλοντικές της προθέσεις.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Wednesday, 8 February 2006 - 15:19:06 UTC