Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-02-12

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 12/02/2006

Το Κυπριακό, σχόλια για τις δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων την περασμένη Τρίτη, οι προτάσεις που πρόκειται να κατεθέσουν τα πολιτικά κόμματα στην επερχόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, καθώς επίσης οι βουλευτικές εκλογές και η ετοιμασία των ψηφοδέλτιων των κομμάτων, είναι μερικά από τα θέματα που δεσπόζουν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η «Αλήθεια» στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο «Είδε Πόρτα ο Ευτυχίου στο Λονδίνο» γράφει ότι κατάσταση πανικού κυριαρχεί στην κυπριακή κυβέρνηση μετά από την πολιορκία που επιβεβαιωμένα πια δέχεται η Κύπρος στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναγκαστεί να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο, όπως ζητούσε επίμονα η αντιπολίτευση. Η εφημερίδα γράφει πως η εξήγηση που η κυπριακή κυβέρνηση προσπάθησε να δώσει στις δηλώσεις Στρο, ότι δηλαδή επρόκειτο για έκρηξη με προσωπικά κίνητρα, κατέρρευσε, όταν ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Λονδίνο Πέτρος Ευτυχίου δέχτηκε την απόρριψη του διαβήματος της διαμαρτυρίας μας. Αλλού γράφει ότι το ΔΗΚΟ στήνει σήμερα κάλπες για επιλογή των υποψηφίων του στην Κερύνεια ενώ μεθαύριο Τρίτη το Εκτελεστικό Γραφείο θα κλείσει όλα τα ψηφοδέλτια.

«Η Μάχη» στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο «Δούρειοι Ιπποι» γράφει ότι μπορεί τα δύο κόμματα ΕΥΡΩΚΟ και ΑΔΗΚ να εξήγγειλαν συνεργασία για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, ωστόσο πληροφορίες υποστηρίζουν πως ο αντικειμενικός τους στόχος δεν είναι παρά οι προεδρικές εκλογές, κατόπιν συμφωνίας με κύκλους του Προεδρικού και του ΔΗΚΟ. Η επιτευχθείσα συμφωνία ΕΥΡΩΚΟ - ΑΔΗΚ ήταν αποτέλεσμα των από μηνών παρασκηνιακών διαβουλεύσεων των ηγεσιών των δύο κομμάτων με το Προεδρικό, ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα η επιχειρούμενη προσπάθεια του ΑΚΕΛ να διεκδικήσει αυτόνομα και με δικό του υποψήφιο την προεδρία της Δημοκρατίας. Αλλού αναφέρει πως το σοβαρό πρόβλημα της εξάρτησης από τις ναρκωτικές ουσίες που απλώνει ολοένα και περισσότερο τα πλοκάμια της συζητήθηκε χθες στο 12ο Παγκύπριο Συνέδριο του ΚΕΝΘΕΑ «Η Κύπρος ενάντια στις εξαρτήσεις».

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Κυπριακό: Λύση ή Παράκαμψη!» γράφει ότι ανησυχία έως πανικό προκάλεσε στην κυβέρνηση η ωμή γλώσσα με την οποία μίλησε για την Κύπρο και τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ο Τζακ Στρο, ενώ κάθε άλλο παρά απαρατήρητη πέρασε η προειδοποίηση για αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος στα κατεχόμενα από τρίτα κράτη. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου καταρτίζουν προτάσεις ενόψει της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου. Γράφει ότι το ΑΚΕΛ θα υποβάλει προτάσεις που θα υπερασπίζονται την οντότητα της ΚΔ και θα αποτρέπουν τις προσπάθειες για αναβάθμιση του ψευδοκράτους, ο ΔΗΣΥ θα προτείνει τη διαμόρφωση νέας στρατηγικής για το εθνικό ζήτημα, η ΕΔΕΚ θα προτείνει επιθετική πολιτική, ενώ οι ΕΔΗ θα προτείνουν την ανάληψη πρωτοβουλιών από την ΚΔ για να ενθαρρύνουν κινήσεις από τη διεθνή κοινότητα και το ΓΓ του ΟΗΕ.

«Η Σημερινή» στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο «Καμία Δέσμευση στον Τάσσο για νέα θητεία» γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε σε συνέντευξη του στη «Σ» ότι δεν υπήρξε καμία δέσμευση του κόμματός του για να υποστηρίξει για δεύτερη πενταετία υποψηφιότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει και ο ίδιος την προεδρία. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρει ότι το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ανακοίνωσε χθες τα ονόματα των έξι υποψηφίων που θα διεκδικήσουν θέση στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος για την εκλογική περιφέρεια Πάφου.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο θέμα με τίτλο «Αποκαλύπτουμε τις μεθοδεύσεις» γράφει ότι με τη δικαιολογία ότι η κατεχόμενη Κύπρος είναι μια νέα αγορά για τους Αμερικανούς επιχειρηματίες, η Ουάσιγκτον επιχείρησε λίγους μήνες μετά το δημοψήφισμα να άρει τη λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, προωθώντας απευθείας εμπορικές συναλλαγές με τα κατεχόμενα. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει πως στις 16 Μαρτίου παραδίδεται οριστικά η πρώτη φάση του συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης οδηγών που στοχεύει στη μείωση των δυστυχημάτων, αλλά και στον έλεγχο της τροχαία κίνησης.

Η «Χαραυγή» υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Σε Επιθετική Διάταξη» γράφει ότι προτάσεις και απόψεις για τους περαιτέρω χειρισμούς του Κυπριακού, καθώς και για την υπεράσπιση της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αποτροπή των προσπαθειών για αναβάθμιση του ψευδοκράτους θα καταθέσει το ΑΚΕΛ στο Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο συνέρχεται την ερχόμενη Παρασκευή. Αλλού αναφέρει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας απηύθυνε χθες έκκληση προς την αντιπολίτευση να εγκαταλείψει προσεγγίσεις που διασπούν το εσωτερικό μέτωπο και που οδηγούν σε μετωπική σύγκρουση και αντιπαράθεση.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Sunday Mail» υπό τον τίτλο «Δολοφόνοι πουλιά διασχίζουν την Ευρώπη» αναφέρεται στους μολυσμένους κύκνους από τη γρίπη των πτηνών που εντοπίστηκαν σε Ελλάδα και Ιταλία. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε ποσό 8.35 εκατ. λιρών για ένα τριετές πρόγραμμα ανάπτυξης της περιοχής γύρω από την Πράσινη Γραμμή στη Λευκωσία.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Sunday, 12 February 2006 - 15:19:04 UTC