Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-03-01

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 01/03/2006

Η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο Παρίσι κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι ξένες αεροπορικές εταιρείες που προτίθενται να περικόψουν τα δρομολόγια τους προς την Κύπρο, οι Τ/Κ που ζήτησαν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, η Τουρκοκύπρια που ζητά την ακύρωση της συμφωνίας για πώληση γης στις ελεύθερες περιοχές, η απόσυρση διαφημιστικού υλικού για τα κατεχόμενα από παραρτήματα του τουριστικού οργανισμού ''Thomson'' στη Μεγάλη Βρετανία, η καταδίκη Πακιστανού για κατοχή πλαστού διαβατηρίου με ορθογραφικά λάθη, και η λειτουργία από σήμερα των καμερών τροχαίας.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Ψυχρολουσία στην πόλη του φωτός'', γράφει ότι ψυχρολουσία και έμμεση αυστηρή κριτική δέχθηκε στο Παρίσι η κυπριακή κυβέρνηση από τον κ. Ανάν, ο οποίος όχι μόνο δεν προχώρησε στο διορισμό ειδικού απεσταλμένου στο Κυπριακό, όπως ήταν η μεγάλη επιθυμία της κυβέρνησης, αλλά παρέπεμψε έναν τέτοιο διορισμό σε βάθος χρόνου. Γράφει, επίσης, ότι παρά τα μίζερα αποτελέσματα της συνάντησης του Παρισιού, η κυπριακή αποστολή παρουσιάστηκε ''εμφανώς ικανοποιημένη'', σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, αλλά παράλληλα προέκυψε και θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της καλλιέργειας κλίματος εμπιστοσύνης.

Η ''Μάχη'', υπό τον τίτλο ''Πισωγυρίσματα... χωρίς ουσία'', γράφει ότι με επιφύλαξη και προβληματισμό αντιμετώπισαν τα πολιτικά κόμματα τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον κ. Ανάν στο Παρίσι, και ότι το γενικό συμπέρασμα είναι ότι δεν επετεύχθη οτιδήποτε το καινούργιο, παρά το κλίμα αισιοδοξίας που επιχειρούσαν να δημιουργήσουν πριν τη συνάντηση τα κόμματα της συγκυβέρνησης, με πρώτο το ΑΚΕΛ. Γράφει, επίσης, ότι αποσύρεται διαφημιστικό υλικό για τα κατεχόμενα από 650 παραρτήματα του τουριστικού οργανισμού ''Thomson'' στη Βρετανία, μετά από διαβήματα του Διευθυντή των γραφείων του ΚΟΤ στο Λονδίνο Ορέστη Ρωσσίδη.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Μικρά βήματα σε μακρύ δρόμο'', γράφει ότι η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον κ. Ανάν άνοιξε ένα νέο, μακρύ, όπως φαίνεται, δρόμο στο Κυπριακό, με τον κ. Ανάν να εμφανίζεται να υιοθετεί τις περισσότερες θέσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου, σε μια διαδικασία όμως που δεν έχει συγκεκριμένο ορίζοντα. Γράφει, επίσης, ότι η κυπριακή κυβέρνηση, διά του Υπουργού Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου, απάντησε αρνητικά στο αίτημα 78 Τ/Κ να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους και να διεκδικήσουν τις θέσεις των Τ/Κ στη Βουλή, και τώρα αναμένεται το επόμενο βήμα, που είναι η προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο αρχικά και στη συνέχεια στο ΕΔΑΔ.

Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Πρώτα ΜΟΕ και μετά συνομιλίες'', γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο κ. Ανάν συμφώνησαν χθες στο Παρίσι ότι σε τεχνικές επιτροπές θα παραπεμφθεί η διαδικασία προετοιμασίας για επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης, ώστε να μην αποτύχει και ο σχεδιασμένος νέος γύρος διαπραγματεύσεων. Γράφει, επίσης, ότι σε δοκιμαστική βάση λειτουργούν από σήμερα οι κάμερες τροχαίας και ότι από τις 40 κάμερες, οι 15 είναι πραγματικές, οι 18 εικονικές και οι επτά μετακινούμενες, προσθέτοντας ότι έχουν τοποθετηθεί πινακίδες που προειδοποιούν τους οδηγούς για τα σημεία όπου υπάρχουν κάμερες.

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Αρχή με Βαρώσι και ΜΟΕ'', γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο κ. Ανάν συμφώνησαν χθες στο Παρίσι να αρχίσει συστηματική προετοιμασία του εδάφους σε επίπεδο τεχνικό, το οποίο θα αφορά μέτρα βελτίωσης του κλίματος και το ζήτημα της Αμμοχώστου, με στόχο την επανάληψη των συνομιλιών στο Κυπριακό. Γράφει, επίσης, ότι Τουρκοκύπρια, μόνιμη κάτοικος Αυστραλίας, ζητά να ακυρωθεί συμφωνία την οποία συνήψε για πώληση δύο εκτάσεων γης της, έναντι περίπου 300.000 λιρών, που βρίσκονται στην περιοχή Πόλεως Χρυσοχούς, επικαλούμενη το Νόμο περί Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Μπήκε το νερό στ' αυλάκι'', γράφει ότι πράσινο φως άναψε στο Παρίσι για την έναρξη διαδικασίας προετοιμασίας των προϋποθέσεων επανέναρξης διαπραγματεύσεων για συνολική λύση του Κυπριακού, και ότι η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον κ. Ανάν στο Παρίσι διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα και πνεύμα συναντίληψης και ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτήρισε πολύ θετικό το αποτέλεσμα της συνάντησης του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον κ. Ανάν, οι οποίοι επικεντρώθηκαν στο πώς θα σπάσουν το αδιέξοδο στο Κυπριακό.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', υπό τον τίτλο ''Απεσταλμένος μόνο όταν 'ωριμάσει ο χρόνος' '', γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη ορρώδησαν στο να δεσμευθεί στο διορισμό απεσταλμένου για το Κυπριακό, αλλά διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται στο μεταξύ για να θέσει τα θεμέλια που θα οδηγήσουν σε νέες διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού. Γράφει, επίσης, ότι χθες καταδικάστηκε σε οκτάμηνη φυλάκιση ένας Πακιστανός, ο οποίος είχε συλληφθεί για κατοχή πλαστού διαβατηρίου, το οποίο ήταν τέλειο από κάθε άποψη εκτός από την ορθογραφία, πράγμα που κίνησε τις υποψίες των αρχών.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα ''Financial Mirror'', υπό τον τίτλο ''Αερογραμμές θα κόψουν κυπριακά δρομολόγια'', γράφει ότι ξένες αεροπορικές εταιρείες είναι έτοιμες να περικόψουν τα δρομολόγια τους προς την Κύπρο, γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στις αφίξεις τουριστών στο νησί, μετά τη μονομερή απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τους φόρους αεροδρομίου όταν αναλάβει ο νέος επενδυτής τον Ιούνιο. Γράφει, επίσης, ότι μετά από μια μακρά περίοδο σιγής, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων αποφάσισαν να αρχίσουν δικοινοτικές συνομιλίες σε μια σειρά από τεχνικά θέματα, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν μετά τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με το κ. Ανάν.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Wednesday, 1 March 2006 - 15:19:06 UTC