Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-03-05

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 05/03/2006

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Παρίσι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, η στάση της Τουρκίας έναντι της συμφωνίας, οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές και οι εορτές του Καρναβαλιού δεσπόζουν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Ολα στο τραπέζι συμφώνησε ο Τάσσος'' γράφει πως η αποκάλυψη του πλήρους κειμένου της συμφωνίας των Βρυξελών εξηγεί γιατί μετά από δύο σχεδόν χρόνια έσπασε το αδιέξοδο και υπήρξε συμφωνία για το χρηματοδοτικό κανονισμό που ενισχύει οικονομικά τους Τ/Κ. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, γράφει, ουσιαστικά υποχώρησε από βασικές θέσεις της κυπριακής πλευράς και αποδέχθηκε να τεθούν στο τραπέζι προς συζήτηση όλες οι προτάσεις. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι με τη μεγάλη καρναβαλίστικη παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί επί της Λεωφόρου Μακαρίου ΙΙΙ, κορυφώνονται οι καρναβαλίστικες εκδηλώσεις στην πόλη της Λεμεσού.

''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Ολα ανατρέπονται εκτιμά ο ΔΗΣΥ'' γράφει ότι ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σε δηλώσεις του μιλά για προσπάθεια ωραιοποίησης καταστάσεων για επικοινωνιακούς λόγους από την κυβέρνηση και προσθέτει ότι στο εσωτερικό καταβλήθηκε προσπάθεια να δοθεί η εντύπωση ότι με την απόφαση για τις τεχνικές επιτροπές άρχισε και η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ βρίσκεται αυτή τη στιγμή εκτός Κύπρου για συναντήσεις με ''υψηλόβαθμους αξιωματούχους του ΟΗΕ''.

Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Ακτινογραφία βουλευτικών'' γράφει ότι το πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση είναι ότι η σύνθεση των ψηφοδελτίων των τεσσάρων μεγάλων κομμάτων δεν επεφύλαξε ιδιαίτερες εκπλήξεις, και σημειώνει ότι θα υπάρξει νέο ρεκόρ υποψηφίων ενώ οι πλείστοι των υποψηφίων είναι δικηγόροι. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι με αντάλλαγμα το βέτο της Κυπριακής Δημοκρατίας ψηφίστηκε ο χρηματοδοτικός κανονισμός για τους Τ/Κ, υποστηρίζει ο λεγόμενος πρωθυπουργός Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ.

''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Μαύρες τρύπες στο σχέδιο τιτλοποιήσεων'' αναφέρεται σε κενά και αδυναμίες στο σχέδιο που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση για παραχώρηση στους πρόσφυγες τίτλων ιδιοκτησίας και γράφει ότι με δικαστικούς αγώνες θα επιδιωχθεί η άρση των ανισοτήτων. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης καλεί τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ που ψήφισαν όχι στο δημοψήφισμα να μην ενισχύσουν το κόμμα του ναι, ώστε να μην θεωρηθεί ότι ενισχύεται η θέση υπέρ του σχεδίου Ανάν.

''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Μετέωρο το επόμενο βήμα ελέω Αγκυρας'' γράφει ότι η Τουρκία επιχειρεί να ''σκοτώσει'' τη συμφωνία του Παρισιού για να αποφύγει τη συζήτηση της Αμμοχώστου αλλά και τη διαμόρφωση συνθηκών για επανάληψη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και υποστηρίζει ότι η συγκρότηση των τεχνικών επιτροπών αποπροσανατολίζει από την ουσία του Κυπριακού. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι κάτοικοι Ακρωτηρίου ξεσηκώνονται αφού δεν ενημερώνονται για την επιδημιολογική έρευνα για τις επιπτώσεις που προκαλούν στην υγεία τους οι κεραίες.

Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Αλαζονική αντίδραση'' γράφει ότι οι αντιδράσεις και μόνο της Αγκυρας και της τ/κ ηγεσίας αποδεικνύουν ότι η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο Παρίσι είχε θετικά αποτελέσματα παρά τα περί αντιθέτου μηνύματα, τα οποία επιχειρεί να στείλει η αντιπολίτευση. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Μεταφορών Βόλφγκανγκ Τίφενσε, ο οποίος είπε ότι η στάση της Τουρκίας να απαγορεύει τον ελλιμενισμό πλοίων υπό κυπριακή σημαία αντίκειται στους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανόνες.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Sunday Mail'' αναφέρεται στο επεισόδιο κατά το οποίο στρατιώτες έκαψαν ζωντανό σκύλο βιντεογραφώντας το μακάβριο θέαμα και γράφει ότι αυτό είναι άκρως καταδικαστέο. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια ότι απορρίπτοντας τη συμφωνία του Παρισιού, η Τουρκία έχει δείξει το πραγματικό πρόσωπο της κατοχής.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Sunday, 5 March 2006 - 15:19:05 UTC