Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-04-08

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 08/04/2006

Το Κυπριακό, το ζήτημα των περιουσιών, οι προσφυγικές κατοικίες και η επαναπροσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, οι αντιπαραθέσεις για την παραχώρηση άδειας στους Αμερικανούς να μεταφέρουν κρατουμένους ως υπόπτους για τρομοκρατία και η αστυνομική βία εις βάρος πολιτών είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

Οι εφημερίδες της Λευκωσίας γράφουν επίσης, μεταξύ άλλων, για τις κομματικές αντιπαραθέσεις ενόψει βουλευτικών εκλογών, για τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της κοινότητας Ακρωτηρίου σχετικά με τις πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών στη βρετανική Βάση Ακρωτηρίου, για το τραγικό δυστύχημα με θύμα δίχρονο αγοράκι, καθώς επίσης για τις άδειες λειτουργίας κέντρων αναψυχής και την παρατήρηση πολλών περιστατικών καρκίνου σε συγκεκριμένες περιοχές της Κύπρου.

Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Απαιτούνται νέες εξηγήσεις'', ότι παρατηρείται ''ένοχη σιωπή της κυβέρνησης για την AIR CIA'' και ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) ζητεί εξηγήσεις από την κυβέρνηση της Κύπρου αναφορικά με τη χρήση κυπριακών αεροδρομίων από αεροσκάφη της CIA. Η εφημερίδα ερωτά τον Πρόεδρο της Βουλής και Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια εάν προεδρεύοντας του Υπουργικού Συμβουλίου έδωσε ή όχι διευκολύνσεις στις ΗΠΑ. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης απάντησε ''στην κακεντρέχεια'' του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ και στη δήλωσή του ''να μη σώσει ο Αναστασιάδης'', ευχόμενος στον κ. Χριστόφια ''να σώσει πολλά χρόνια να είναι υγιέστατος''.

''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Παραπλανεί ο Ανδρέας Χρίστου'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου υπέγραψε προχθές έγγραφα για μεταβίβαση σε Ελληνοκύπριο τεμαχίου γης που βρίσκεται στην Αγία Βαρβάρα Πάφου και που ανήκει σε Τουρκοκύπριο και ότι, παρά τις χθεσινές ''παραπλανητικές'' προσπάθειες του κ. Χρίστου να διαψεύσει το σχετικό δημοσίευμα της ''Μάχης'', υπάρχουν, αναφέρει, επώνυμες καταγγελίες και στοιχεία που κατέχει η εφημερίδα και που αφήνουν εκτεθειμένο τον Υπουργό ενώπιον του κυπριακού λαού. Αλλη είδηση αναφέρεται στον τραγικό θάνατο αγοριού 26 μηνών από τον Αγιο Αθανάσιο Λεμεσού, το οποίο καταπλακώθηκε από συσκευή τηλεοράσεως, όταν επιχείρησε να σκαρφαλώσει στη βάση στήριξής της.

Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Ο Τάσος είπε ΟΧΙ στο ΑΚΕΛ'', γράφει πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέπεμψε νόμο που ψήφισε η Βουλή στις 23 Μαρτίου 2006 και με τον οποίο δινόταν παράταση δύο χρόνων για τη λειτουργία μη αδειούχων κέντρων αναψυχής. Ο νόμος βασιζόταν σε πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ και η αναπομπή έγινε με την υπόδειξη ότι αρμόδιο όργανο για την παραχώρηση αδειών λειτουργίας κέντρων αναψυχής είναι ο ΚΟΤ και όχι η Βουλή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Νομισματική Επιτροπή της Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε χθες να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της, με το βασικό επιτόκιο στο 4,2% και ότι σημαντικός παράγοντας που λήφθηκε υπόψη για την απόφαση αυτή ήταν και ο πληθωρισμός, που έφτασε τον Μάρτιο στο 3,23% σε σύγκριση με 2,64 τον Φεβρουάριο και 2,25% τον Ιανουάριο του 2006.

''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Εκρηξη οργής'', γράφει στο κύριο θέμα ότι οι κάτοικοι της κοινότητας Ακρωτηρίου είναι εξοργισμένοι από τις συνεχείς προκλήσεις των Βρετανών και ότι οι περισσότερες κατοικίες στην περιοχή έχουν υποστεί ζημιές που συνολικά ανέρχονται στις 250.000 λίρες, εξαιτίας των δονήσεων που προκαλούν τα πολεμικά βρετανικά αεροπλάνα όταν πετούν σε χαμηλό ύψος. Οι κάτοικοι προειδοποιούν για την απόφασή τους να πραγματοποιήσουν δυναμικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, συγκεντρώσεις και αποκλεισμό της εισόδου στη βρετανική Βάση Ακρωτηρίου. Άλλη είδηση είναι η δημοσίευση στη χθεσινή επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας των νομοθετικών κανονισμών που εγκρίθηκαν από τη Βουλή και σύμφωνα με τους οποίους 13.000 πρόσφυγες γίνονται από χθες ιδιοκτήτες των κατοικιών που τους είχαν παραχωρηθεί από την κυβέρνηση.

''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Τρεις ώρες στα χέρια τους'', γράφει στο κύριο θέμα πως αρχίζουν την ερχόμενη εβδομάδα οι ανακρίσεις όσων είχαν εμπλακεί στο περιστατικό κακοποίησης δύο νεαρών πολιτών από αστυνομικούς τον περασμένο Δεκέμβριο στη Λευκωσία, ενώ και η Επίτροπος Διοικήσεως προτίθεται να δημοσιοποιήσει την προσεχή Δευτέρα ή Τρίτη την έκθεσή της για το περιστατικό αυτό. Οι εννέα ποινικοί ανακριτές, προσθέτει η εφημερίδα, εντόπισαν ότι στις καταχωρήσεις του ιστορικού του περιστατικού στα βιβλία της Αστυνομίας υπάρχουν κενά από τις 3:00 η ώρα της 20ής Δεκεμβρίου 2005 μέχρι και τις 6:00 το πρωί, χρόνο κατά τον οποίο οι νεαροί βρίσκονταν στα χέρια των αστυνομικών και εκτός του Αστυνομικού Σταθμού Λυκαβηττού. Αλλού γράφει ότι ο Μάικλ Μόλερ, Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, συνεχίζει τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση των επιτροπών για τεχνικά θέματα.

Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Μια πατρίδα - Ενας λαός'', ότι το ΑΚΕΛ διοργανώνει εβδομάδα επαναπροσέγγισης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και η ΕΔΟΝ δεκαήμερο επαναπροσεγγιστικών εκδηλώσεων και ότι στο πλαίσιο αυτό τιμάται αύριο η θυσία των ηρωομαρτύρων Ντερβίς Αλί Καβάζογλου και Κώστα Μισιαούλη. Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας επέδωσε χθες στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιο Γεωργιάδη υπόμνημα με τις προτάσεις του κόμματός του στα θέματα Παιδείας και Πολιτισμού. Ο κ. Χριστόφιας επισκέφθηκε επίσης τα γραφεία της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λεμεσό και ενημερώθηκε για τα σχέδια ανάπτυξης του νέου Πανεπιστημίου.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Ανυπεύθυνοι και ανέντιμοι'', γράφει στο κύριο θέμα της πως ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης αποδοκίμασε χθες τη δημοσιοποίηση ''χάρτη του θανάτου'' από τον Βουλευτή και Γενικό Γραμματέα του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών Γιώργο Περδίκη με περιστατικά καρκίνου σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, λέγοντας ότι η πράξη αυτή είναι ''ανεύθυνη'', ''λαϊκίστικη'' και ''ανέντιμη''. Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Υγείας επιταχύνει τους ρυθμούς εργασίας για τη μεταφορά των υπηρεσιών και του εξοπλισμού από το παλιό στο νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, αλλά δεν υπάρχει ακόμη τελική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της μεταφοράς.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Μάθε'', κάτω από τον τίτλο ''5.000 ιερόδουλες'', γράφει στο κύριο θέμα πως ακμάζει η πορνεία στην Κύπρο και ότι υπάρχουν τόσες πολλές εκδιδόμενες γυναίκες, που αναλογούν ''μία πόρνη για εξήντα Κυπρίους άνω των 15 ετών''. Αλλού παρουσιάζει επιλεγμένους υποψηφίους από διάφορα κόμματα και τις θέσεις και το πρόγραμμά τους, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2006.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Saturday, 8 April 2006 - 14:19:05 UTC