Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-06-02

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 02/06/2006

Το ενδεχόμενο ανασχηματισμού προβάλλεται σε όλες τις εφημερίδες. Η επανεκλογή του ΓΓ του ΑΚΕΛ στην προεδρία της Βουλής και η πρώτη συνεδρία του Σώματος, το αποτέλεσμα της επίσκεψης του Ρώσου ΥΠΕΞ στην Αγκυρα, το προσχέδιο συμπερασμάτων του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η προτροπή προς την Τουρκία να εφαρμόσει τη Συμφωνία της Αγκυρας, η αύξηση του πληθωρισμού και οι δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα για το ξυλοδαρμό των δύο φοιτητών τον περασμένο Δεκέμβριο είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας.

Η «Αλήθεια» προβάλλει πρωτοσέλιδα την είδηση με τίτλο «Ο Λιλλήκας καθυστερεί τον ανασχηματισμό» και γράφει ότι αναβολή για μερικά 24ωρα πήρε ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης αφού ο Τάσσος Παπαδόπουλος περιορίστηκε χθες να πληροφορήσει τους υπουργούς του ότι δεν αποφάσισε ακόμη κατά πόσο θα προβεί σε ανασχηματισμό. Σύμφωνα με την «Α», ο βασικότερος λόγος της καθυστέρησης αφορά τον Γιώργο Λιλλήκα και την επιθυμία του να μεταπηδήσει στο Υπουργείο Εξωτερικών. Σε άλλη είδηση, η «Α» γράφει ότι «με την ψυχή στο στόμα εργάζονταν χθες οι φαρμακοποιοί αφού, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν είχαν προλάβει να προσαρμόσουν τις τιμές των φαρμάκων με το νέο τιμοκατάλογο».

«Η Μάχη» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Ο Λιλλήκας εμπόδιο στον ανασχηματισμό». Οπως γράφει, το σοβαρότερο πρόβλημα που προκύπτει είναι ο διορισμός του προσώπου στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο οποίο η ηγεσία του ΑΚΕΛ ευνοεί την παραμονή του Γιώργου Ιακώβου σε αντίθεση με τις προθέσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου να μετακινήσει τον νυν υπουργό Εμπορίου Γιώργο Λιλλήκα, τον οποίο θεωρεί ως έναν από τους έμπιστους συνεργάτες του. Γράφει επίσης ότι ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης έθεσε ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη μορφή ερωτημάτων, το θέμα της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο από την Τουρκία και την κατοχή της Κύπρου.

Ο «Πολίτης» προβάλλει το πρωτοσέλιδό του με τον τίτλο «Κολλάει στο ΥΠΕΞ ο ανασχηματισμός». Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο Υπουργείο Εξωτερικών φαίνεται να κολλάει για ακόμη μια φορά η αναδόμηση της κυβέρνησης Παπαδόπουλου. Ο Γιώργος Λιλλήκας επιθυμεί τη μετακίνησή του στο ΥΠΕΞ, ωστόσο το ΑΚΕΛ επιμένει στην παραμονή του Γιώργου Ιακώβου στην κυβέρνηση. Σε άλλη είδηση, ο «Π» αναφέρεται στις δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα σχετικά με τον ξυλοδαρμό των δύο φοιτητών και γράφει ότι συνολικά 11 αστυνομικοί θα καθίσουν στο εδώλιο, και οι έξι εξ αυτών θα δικαστούν στο Κακουργιοδικείο.

«Η Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Εκτός ΟΝΕ κινδυνεύει να μείνει η Κύπρος» αφού ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 3% το Μάιο. Τα αποτελέσματα των πρώτων μηνών οδηγούν σε αύξηση της ΑΤΑ, η οποία θα κυμανθεί μεταξύ 0,8% και 1,1% επί των ολικών μισθών για το πρώτο εξάμηνο. Γράφει επίσης ότι ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ μπέρδεψε τους Τούρκους για το Κυπριακό κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα. Οπως γράφει, αν και η Αγκυρα δήλωσε ικανοποιημένη για τη δήλωση Λαβρόφ ότι το Κυπριακό δεν πρέπει να καταστεί πρόβλημα της ΕΕ, εξέφρασε δυσαρέσκεια γιατί δεν υπήρξε στήριξη στο τουρκικό σχέδιο δράσης.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Σβήνουν και γράφουν ονόματα» αναφέρει ότι οι υπουργοί αποχώρησαν χθες από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου με την εντύπωση ότι αναδομήσεις θα γίνουν μέσα στα επόμενα 48ωρα. Η δυστοκία του Προέδρου αποδίδεται στο βέτο του ΑΚΕΛ στη μετακίνηση του Γιώργου Ιακώβου από το Υπουργείο Εξωτερικών, γράφει ο «Φ». Σε άλλη είδηση, αναφέρει ότι η ανάγκη εφαρμογής το 2006 του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας με όλα τα κράτη μέλη και η υλοποίηση των συμβατικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ αποτελούν τους βασικούς άξονες που καθορίζουν τις κυπρο-τουρκικές σχέσεις στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής στις 15-16 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Η «Χαραυγή» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ανανέωση εντολής» γράφει ότι την εντολή να συνεχίσει το αξιόλογο και συνεκτικό έργο, την προσφορά και τον αγώνα που συνήθισε εδώ και 80 χρόνια να προσφέρει το ΑΚΕΛ στην υπηρεσία του λαού, έλαβε ξανά χθες ο ΓΓ του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας με τις 35 ψήφους του ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι, έναντι 21 των ΔΗΣΥ και ΕΥΡΩΚΟ. Γράφει επίσης ότι ο Πάφου Χρυσόστομος ζήτησε χθες από τον Υπουργό Εσωτερικών τους εκλογικούς καταλόγους του κράτους ενώ ο Κιτίου Χρυσόστομος επιμένει ότι θα ετοιμάσει τους δικούς του εκλογικούς καταλόγους.

Η αγγλόφωνη Cyprus Mail με τίτλο «Φυλακισμένοι αρχίζουν απεργία πείνας» γράφει ότι ομάδα που αποτελείται από 28 φυλακισμένους στο κελί 10, των αστυνομικών κρατητηρίων, δίπλα από τις Κεντρικές Φυλακές αρχίζει σήμερα απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθεί για την κράτηση μερικών κρατουμένων για πάνω από 20 μήνες χωρίς να τους προσαφθούν κατηγορίες. Γράφει ότι νέα πρόσωπα έκαναν χθες την εμφάνισή τους στη πρώτη συνεδρία της Βουλής, όπως ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Τάσος Μητσόπουλος, ο Πανίκος Σταυριανός και ο Μάριος Καρογιάν.

Ο «Αντίλογος» με τίτλο «Νέα αφετηρία για συγκυβερνώντες» γράφει ότι το μετεκλογικό σκηνικό, που προέκυψε μετά τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαϊου μαζί με τον ανασχηματισμό που έρχεται, επιβεβαιώνεται ενώ εδραιώνεται ο θεμέλιος λίθος για τις επόμενες προεδρικές εκλογές με υποψήφιο το σημερινό πρόεδρο και μια νέα εποχή δημιουργείται στις σχέσεις των συγκυβερνώντων κομμάτων. Αλλού αναφέρεται σε συνέντευξη του Γενικού Διευθυντή του Συμβουλίου Αμπελοοινικών Προϊόντων, ο οποίος αισιοδοξεί για το μέλλον του αμπελοοινικού τομέα και δηλώνει ότι η κουμανδαρία κλέβει την παράσταση σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία The Cyprus Weekly προβάλει πρωτοσέλιδα την αποτροπή από την τουρκική αντι-τρομοκρατική αστυνομία σχεδίου δολοφονίας του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τουρκικές εφημερίδες, εννέα άτομα, περιλαμβανομένων και τριών στρατιωτικών, συνελήφθησαν. Προβάλει επίσης τη συνάντηση χθες του Τρίτου Μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής των Αγνοουμένων Κρίστοφερ Ζιρόντ με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ο κ. Ζιρόντ θα γίνει σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο. «Το κυπριακό Ποντίκι» με τίτλο «Thriller για τον ανασχηματισμό 06.06.06 Ημέρα της κρίσης πλησιάζειο Προφήτης» γράφει ότι επί «Τάσσου, ούτε ο Νοστραδάμος δεν θα μπορούσε να προβεί σε πρόβλεψη γιατί θα γινότανε ρεζίλι και θα έχανε την αξιοπιστία του ως προφήτης». Αλλού γράφει ότι το 1990, μια πολυβραβευμένη σειρά του BBC με τίτλο «The House of Cards «μιλούσε» για λύση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο πανομοιότυπο με αυτό του Ανάν και για την ύπαρξη πετρελαίου στην Κύπρο.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Friday, 2 June 2006 - 14:19:06 UTC