Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-06-15

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 15/06/2006

Οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες και το προσχέδιο συμπερασμάτων, η επικείμενη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου, οι αρχιεπισκοπικές εκλογές, η αγωγή οικογένειας εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι έρευνες κατά τις οποίες ανιχνεύθηκε σταφυλόκοκκος σε τρεις πισίνες δημόσιας χρήσης, είναι τα θέματα που προβάλλονται στον σημερινό κυπριακό Τύπο.

''Η Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Οχι βέτο, είπε η Αθήνα'', γράφει πως, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η Αθήνα στήριξε την απόφαση της Λευκωσίας να θέσει βέτο στο άνοιγμα του πρώτου κεφαλαίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, στο πλαίσιο του ΚΟΡΕΠΕΡ, ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος περιορίστηκε να δηλώσει απλώς ότι ''το κείμενο που υιοθετήθηκε στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας κρίνεται θετικό για θέματα ελληνικού και κυπριακού ενδιαφέροντος''. Αλλού γράφει ότι σήμερα θα πουν την τελευταία τους λέξη οι δάσκαλοι, οι οποίοι θα αποφασίσουν για το κατά πόσον θα απορρίψουν ή θα ''ανεχθούν'' την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος του ενιαίου ολοήμερου σχολείου στη Δημοτική Εκπαίδευση.

''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Αναγκαία η εθνική στρατηγική'' γράφει ότι Αθήνα-Λευκωσία επιμένουν ότι οι σχέσεις των δύο κυβερνήσεων είναι άψογες, ενώ εξαγγέλθηκε συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, Ντόρας Μπακογιάννη και Γιώργου Λιλλήκα, για την ερχόμενη εβδομάδα. Στο μεταξύ η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα εφαρμόσει το πρόσθετο πρωτόκολλο Τουρκίας-ΕΕ, όταν θα εφαρμοστούν και οι οδηγίες που αποφάσισε η ΕΕ για τις σχέσεις με τους Τ/Κ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η υπηρεσία εκλογών ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διαθέσει στην Ιερά Σύνοδο τον εκλογικό κατάλογο για σκοπούς προετοιμασίας των αρχιεπισκοπικών εκλογών.

Ο ''Πολίτης'' στο βασικό του θέμα υπό τον τίτλο ''Τρεις πισίνες πνιγμένες στον σταφυλόκοκκο'' γράφει ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα εργαστηριακών ερευνών, που διενεργήθηκαν για λογαριασμό της εφημερίδας από διαπιστευμένο χημείο νερού, σε τρεις από τις τέσσερεις πισίνες δημόσιας χρήσης στη Λευκωσία από τις οποίες λήφθηκε δείγμα νερού ανιχνεύθηκαν υψηλά ποσοστά σταφυλόκοκκου. Αλλού γράφει ότι ενδείξεις για κατ' αρχήν συμφωνία στην έναρξη διακοινοτικού διαλόγου σε τεχνικό επίπεδο και για θέματα εγκληματικότητας και οικονομίας διαπιστώνουν οι μεσολαβητές.

''Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Φουντώνει ο πόλεμος των αρχιεπισκοπικών'', αφού αναφέρει ότι φουντώνει ο ιερός πόλεμος ενόψει αρχιεπισκοπικών εκλογών, γράφει ότι ο τοποτηρητής του αρχιεπισκοπικού θρόνου, Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, διέταξε την απομάκρυνση του ιερέα, υπαλλήλου της Αρχιεπισκοπής πατέρα Θεόκλητου, και του αφαίρεσε το δικαίωμα ψήφου. Αλλού γράφει ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων εγκρίνει σήμερα κανονισμούς που προβλέπουν την τοποθέτηση μηχανισμών για ζώνες ασφαλείας σε γεωργικούς ελκυστήρες.

''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στην κύρια του είδηση με τίτλο ''Πρέσινγκ ΗΠΑ στην Κύπρο'' ότι οργισμένη παρέμβαση δέχθηκε από τους Αμερικανούς η Λευκωσία, παραμονές της συνόδου του Λουξεμβούργου, για να μην ασκήσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Προσθέτει ότι η παρέμβαση έγινε τηλεφωνικά από τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντάνιελ Φριντ προς τον Πρεσβευτή της Κύπρου στην Ουάσινγκτον Ευριπίδη Ευρυβιάδη. Αλλού γράφει ότι αυξημένα κρούσματα εμπύρετων ιογενών λοιμώξεων για τα οποία φαίνεται να ευθύνονται οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αλλά και η χρήση κλιματισμών, παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες.

Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Ρητή αναφορά'' γράφει ότι ρητή αναφορά στη δήλωση της ΕΕ, όπως αυτή συμφωνήθηκε την 21η Σεπτεμβρίου 2005, για τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής του πρόσθετου πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης με την Κύπρο, περιλαμβάνει το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν τα τουρκικά λιμάνια αν δεν αρθούν οι περιορισμοί σε βάρος του ψευδοκράτους.

Η ''Cyprus Mail'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Οικογένεια κινεί αγωγή της κυβέρνησης'' γράφει ότι οικογένεια ενός άνδρα, που πέθανε κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών του 1974 αλλά ήταν λανθασμένα δηλωμένος ως αγνοούμενος για περισσότερο από δύο δεκαετίες, μηνύει τη Δημοκρατία για αμέλεια. Αλλού γράφει ότι οι πιλότοι των Κυπριακών Αερογραμμών κατήλθαν χθες το πρωί σε μίας ώρας στάση εργασίας για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην εσκεμμένη, όπως αναφέρουν, υπόσκαψη του εθνικού αερομεταφορέα από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Thursday, 15 June 2006 - 14:19:05 UTC