Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-07-04

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 04/07/2006

Τα όσα διημείφθησαν στο Κυπριακό και στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων κατά τη χθεσινή πρώτη συνάντηση μετά από δύο χρόνια του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη με την ευκαιρία του διορισμού του Τρίτου Μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, απασχολεί την πλειοψηφία των κύριων θεμάτων του σημερινού κυπριακού Τύπου. Στα υπόλοιπα θέματα ξεχωρίζουν οι εξελίξεις στο μέτωπο των αρχιεπισκοπικών εκλογών σε ό,τι αφορά τους εκλογικούς καταλόγους αλλά και τις προεκλογικές κινήσεις των ιεραρχών καθώς και οι πρωτεύσαντες των εξετάσεων. Ολες οι εφημερίδες προβάλλουν πρωτοσέλιδα και με φωτογραφικό υλικό τη νίκη του Μάρκου Παγδατή που τον οδήγησε στους «οκτώ» του «Γουίμπλετον»

Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Απευθείας εμπόριο'' γράφει ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν εισηγήθηκε στη Φινλανδία, προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ να χρησιμοποιήσει τη ''διπλωματία της σάουνας'' ώστε να πείσει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων για επανέναρξη απευθείας ουσιαστικού διαλόγου και ταυτόχρονα να προωθηθεί το απευθείας εμπόριο των χωρών μελών με τα κατεχόμενα και με αντάλλαγμα κάποια βήματα της Τουρκίας προς την Κύπρο. Πρωτοσέλιδα αναφέρεται και στη χθεσινή συνάντηση Παπαδόπουλου - Ταλάτ και γράφει ότι ''προσγείωση για όσους τόλμησαν να κάνουν όνειρα για πιθανή θετική εξέλιξη στο Κυπριακό, συνιστά το ξεκαθάρισμα του Τάσου Παπαδόπουλου: 'Μιλήσαμε και για άλλα θέματα ασφαλώς, τα οποία ούτε μεγάλης σημασίας είναι, ούτε πρόκειται να μιλήσουμε για νέο άνοιγμα και νέα αρχή' ''.

''Η Μάχη'' έχει κύριο τίτλο ''Σπάει ο πάγος μεταξύ Τάσσου - Ταλάτ'' γράφει ότι θέματα που αφορούν το Κυπριακό συζήτησαν πέραν του θέματος των αγνοουμένων, κατά τη χθεσινή πρώτη συνάντησή τους, ύστερα από δύο χρόνια ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο Τ/Κ ηγέτης, ενώ δεν απέκλεισαν και κοινή συνάντηση με τον Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις. Επίσης πρωτοσέλιδα γράφει ότι στην αντεπίθεση πέρασε χθες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, ο οποίος με γραπτή ανακοίνωσή του καταγγέλλει συνωμοσίες που αποσκοπούν στη διάσπαση του κόμματος και το διαχωρισμό του σε διάφορα στρατόπεδα πριν τη διεξαγωγή του εκλογικού συνεδρίου.

''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Χάσμα Απόψεων μεταξύ Τάσσου Ταλάτ'' γράφει ότι στη χθεσινή συνάντηση στην οικία του Μάικλ Μόλερ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι στις τεχνικές επιτροπές θα πρέπει να συζητηθούν και θέματα ουσίας, αλλά ο Ταλάτ επιμένει στα δέκα θέματα χαμηλής πολιτικής. Αναφέρεται στις αρχιεπισκοπίκές εκλογές και γράφει ότι Κύκκου Νικηφόρος και Λεμεσού Αθανάσιος προσπαθούν να αλιεύσουν ψήφους στις περιφέρειες των ανθυποψηφίων τους, ενώ ο Πάφου καθηλώθηκε στην Αρχιεπισκοπή. Προσθέτει ότι την Κυριακή θα αναρτηθεί στους ναούς ο εκλογικός κατάλογος.

Ο ''Πολίτης'' υπό τον κύριο τίτλο ''Προλάβετε ενδεχόμενο αεροπορικό ατύχημα'' προβάλει ''επιστολή - σοκ'' Βρετανού συμβούλου το Δεκέμβριο του 2003 προς το ΤΠΑ που δεν εισακούστηκε, ενώ απαριθμούσε θανάσιμους κινδύνους για τη λειτουργία του Τμήματος, και έκανε λόγο για κίνδυνο αεροπορικού δυστυχήματος εάν δεν λαμβάνονταν επειγόντως μέτρα. Αλλού γράφει ότι διαδικασία πάρε - δώσε για τις δημαρχίες εγκαινιάζουν τα συνεργαζόμενα κόμματα και σημειώνει πως αν και η ΕΔΕΚ έχει ήδη αποφασίσει ότι θα επαναδιεκδικήσει όλες τις δημαρχίες που κατέλαβε στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές (Πάφου, Στροβόλου, Λατσιών, Κερύνειας και Λευκάρων) συν ένα ακόμη δήμο στην επαρχία Λεμεσού (Αγ. Αθανασίου), το ΔΗΚΟ εμφανίζεται έτοιμο να προχωρήσει σε ανταλλαγές.

''Ο Φιλελεύθερος'' έχει κύριο τίτλο ''Χαμόγελα και διαφωνίες'' και γράφει ότι καλό και θετικό ήταν το κλίμα μέσα στο οποίο διεξήχθη η χθεσινή συνάντηση Παπαδόπουλου - Ταλάτ. Ωστόσο, οι διαφωνίες παραμένουν σε ό,τι αφορά τις τεχνικές επιτροπές γεγονός που θα διαχειρισθεί ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ, Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, που άρχισε χθες την περιοδεία του στην περιοχή από την Τουρκία. Επίσης πρωτοσέλιδα γράφει ότι έξι αγόρια και τέσσερα κορίτσια βρίσκονται φέτος στον κατάλογο με τους πρωτεύσαντες με πρώτο τον Κωνσταντίνο Χατζηπέτρου, ο οποίος εξασφάλισε το μοναδικό 20άρι των φετινών εξετάσεων.

Η ''Χαραυγή'' υπό τον κύριο τίτλο ''Συναντίληψη και Ασυμφωνία'' γράφει ότι παρά τη θερμή χειραψία που αντάλλαξαν χθες Πρόεδρος Παπαδόπουλος και Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δεν έγινε κατορθωτό να αρθούν οι διαφορές σε ό,τι αφορά τη σύσταση των τεχνικών επιτροπών και την εξέταση από αυτές τόσο των θεμάτων της καθημερινότητας όσο και θεμάτων που άπτονται της ουσίας του προβλήματος. Αλλού αναφέρεται στην ετοιμότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει δυναμικά κάθε παραβίαση εναντίον ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα και προβάλλει πληροφορίες, ότι πιθανότητα σήμερα ή αύριο να οδηγηθούν ενώπιον δικαστηρίου οι Τ/Κ, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν τίτλοι ιδιοκτησίας και άλλα έγγραφα που έχουν σχέση με ξεπούλημα ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα.

Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' έχει κύριο τίτλο ''Και τώρα για μια δεύτερη συνάντηση;'' γράφει ότι μια δεύτερη συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων μπορεί να γίνει αργότερα μέσα στη βδομάδα, δεδομένου ότι έσπασε ο πάγος με την πρώτη μετά από δύο χρόνια συνάντηση. Αναφέρεται επίσης στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων και γράφει πως Παπαδόπουλος και Ταλάτ απηύθυναν έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να προωθηθεί το έργο της διερεύνησης.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Tuesday, 4 July 2006 - 14:19:08 UTC