Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-07-18

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 18/07/2006

Ο πόλεμος στο Λίβανο και η μεταφορά εκατοντάδων ατόμων στην Κύπρο από το Λίβανο με πλοία, οι προετοιμασίες στην Κύπρο για υποδοχή των διαφευγόντων από το Λίβανο, το πέρασμα από την Κύπρο του Γάλλου Πρωθυπουργού Ντομινίκ ντε Βιλπέν, καθοδόν προς το Λίβανο, και η επιστροφή του στη Γαλλία, πάλι μέσω Κύπρου, οι επαφές που είχε χθες στην Κύπρο ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα, η κηδεία του καρδιολόγου Κώστα Ζαμπάρτα, ο οποίος πέθανε αιφνιδίως από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, και η παραίτηση του Κίκη Λαζαρίδη από τη θέση του Προέδρου του Ομίλου Λαϊκής είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Αμόκ φυγής» αναφέρει πως τις χερσαίες επιχειρήσεις ξεκίνησε ο ισραηλινός στρατός στο νότιο Λίβανο, προκειμένου να πλήξει θέσεις της Χεζμπολάχ. Το πράσινο φως έδωσε, χθες το μεσημέρι, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός. Την ίδια ώρα σφυροκοπούν για έκτη ημέρα το Λίβανο οι ισραηλινές δυνάμεις αφήνοντας πίσω τους δεκάδες θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού και ολοκληρωτική καταστροφή στις υποδομές της χώρας. Αλλού αναφέρει πως λίγο πριν τρις 5 το απόγευμα, χθες, ο Γάλλος Πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν αναχώρησε με βρετανικό στρατιωτικό ελικόπτερο από την αεροπορική βάση της Πάφου, για τη Βηρυτό. Ο Γάλλος Πρωθυπουργός έφθασε στο αεροδρόμιο της Πάφου με ειδικό αεροπλάνο και αναμενόταν αργά το βράδυ να επιστρέψει στην Πάφο και από εκεί στη Γαλλία.

«Η Μάχη» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Φόβοι χημικής καταστροφής» γράφει πως με ρουκέτες απαντά η Χεζμπολάχ στα συνεχιζόμενα ισραηλινά σφυροκοπήματα εναντίον του Λιβάνου, ενώ τα αθώα θύματα αυξάνονται συνεχώς και σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις ξεπερνούν τα 200. Αλλού αναφέρει πως μέσα σε ένα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα τελέστηκε χθες το απόγευμα στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία η κηδεία του γνωστού καρδιολόγου Κώστα Ζαμπάρτα, ο οποίος απεβίωσε το Σάββατο σε ηλικία 61 ετών από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, ενώ κολυμπούσε στην περιοχή της Ακτής του Κυβερνήτη.

Ο «Πολίτης» με κύριο τίτλο «Σηκώνουν τα χέρια στην παραφροσύνη» γράφει πως στη δίνη ανελέητων βομβαρδισμών βυθίζεται ολοένα και περισσότερο ο Λίβανος. Οι συνεχιζόμενες σφοδρές επιχειρήσεις του Ισραήλ έχουν κοστίσει μέχρι στιγμής τη ζωή περίπου 200 ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους άμαχοι. Σε αντίποινα, οι ισλαμιστές της οργάνωσης Χεζμπολάχ σφυροκοπούν με πυραύλους και ρουκέτες τη Χάιφα και το βόρειο Ισραήλ. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως το «πάντρεμα» προνοιών του τουρκικού «σχεδίου δράσης» για την Κύπρο με την πρόταση Παπαδόπουλου για την Αμμόχωστο δείχνουν να προωθούν εντατικά οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Παράταση αγωνίας για ομήρους της Βηρυτού» πως χωρίς τα τρία αγγελούδια φθάνει σήμερα το πρωί από το Λίβανο στο λιμάνι της Λάρνακας το επιβατικό πλοίο «Ιεράπετρα». Το χειρότερο, όμως, είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει πλέον πότε θα γίνει κατορθωτή η απόδραση των μικρών από την κόλαση του Λιβάνου. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας συναντάται σήμερα στις Βρυξέλλες με το Φινλανδό ομόλογό του, Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ Ερκιν Τουομιόγια, καθώς και τους Επιτρόπους για θέματα Διεύρυνσης Ολι Ρεν και Εξωτερικών Υποθέσεων Μπενίτα Φερέρο.

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Καταφύγιο σωτηρίας» αναφέρει πως κατά χιλιάδες αγωνίζονται να απομακρυνθούν από το φλεγόμενο Λίβανο οι ξένοι υπήκοοι και οι χώρες τους προσπαθούν με κάθε τρόπο να τους βοηθήσουν. Η Κύπρος τα τελευταία 24ωρα αποτελεί για όλους ασφαλές καταφύγιο σωτηρία και εκτελώντας μια τεράστια αποστολή διαμετακομιστικού σταθμού για ανθρώπους, έχει προσφέρει αεροδρόμια, λιμάνια, ιατρική και άλλη βοήθεια σε όλες τις χώρες. Αλλού γράφει πως ο Κίκης Λαζαρίδης ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη θέση του Προέδρου του Ομίλου, πυροβολώντας κατά των νέων μεγαλομετόχων και καταθέτοντας την αντίθεσή του στον τρόπο που προωθείται η τριπλή συνένωση στην Ελλάδα.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ματ στην κατοχή» πως ξεκάθαρα και σταράτα τα είπε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ στον Αμερικανό Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών Μάθιου Μπράιζα, θέτοντας τα ζητήματα στη σωστή τους πολιτική διάσταση και υπογραμμίζοντας για άλλη μια φορά ότι η ουσία του Κυπριακού είναι και κατοχή και ότι η λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων είναι ακριβώς αποτέλεσμα κατοχής, της ανακήρυξης του ψευδοκράτους και της πολιτικής που ακολούθησε για τόσα χρόνια ο Ραούφ Ντενκτάς. Αλλού αναφέρει πως αρχίζει σήμερα το πρωί, στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, η ακρόαση της προσφυγής του ζεύγους Ντέιβιντ και Λίντα Οραμς, εναντίον της εγγραφής της απόφασης του κυπριακού δικαστηρίου στην εναντίον τους υπόθεση σε βρετανικό δικαστήριο.

Η αγγλόφωνη Cyprus Mail με κύριο τίτλο «Νέα αεροπορικά κτυπήματα πλήττουν το Λίβανο» αναφέρει πως οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ σκότωσαν 42 άτομα χθες στο Λίβανο, περιλαμβανομένων 10 πολιτών που κτυπήθηκαν σε γέφυρα στα νότια, κατά την έκτη μέρα βομβαρδισμού που έχει επιφέρει τη μεγαλύτερη καταστροφή στο Λίβανο για περισσότερα από 20 χρόνια. Αλλού αναφέρει πως Αραβες, Παλαιστίνιοι, Ε/Κ και Τ/Κ πορεύθηκαν χθες στην ισραηλινή πρεσβεία στη Λευκωσία διαμαρτυρόμενοι για την ισραηλινή επίθεση κατά του Λιβάνου.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Tuesday, 18 July 2006 - 14:19:07 UTC