Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-09-07

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 07/09/2006

Η απόφαση του βρετανικού Ανώτατου Δικαστηρίου στην υπόθεση του ζεύγους Βρετανών Οραμς, οι οποίοι σφετερίζονται ε/κ περιουσία στα κατεχόμενα, κυριαρχεί σήμερα στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Αλλα θέματα είναι η κατάθεση πιλότου της αεροπορικής εταιρείας «Ηλιος», σήμερα «Ajet», ενώπιον της διερευνητικής επιτροπής για την συντριβή του μοιραίου ''Μπόινγκ'', η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Μάριου Καρογιάν για την προεδρία του ΔΗΚΟ, οι δημοτικές εκλογές και η δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ότι αφήνει την επίλυση του Κυπριακού στο διάδοχό του.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Καταστροφική απόφαση αν δεν ανατραπεί» γράφει ότι αν η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανίας, με την οποία αποδέχθηκε την προσφυγή του ζεύγους Οραμς να μην εγγραφεί σε βρετανικό δικαστήριο η απόφαση που εκδόθηκε από κυπριακό για παράνομη εκμετάλλευσης από μέρους τους ε/κ γης, δεν ανατραπεί, τότε θα αποβεί καταστροφική όσον αφορά το περιουσιακό. Προσθέτει ότι βρετανικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι σύμφωνα με το Πρωτόκολλο 10 της συμφωνίας ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν είναι εφαρμόσιμο στην κατεχόμενη περιοχή. Αλλού γράφει ότι ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν ανακοίνωσε χθες την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος.

«Η Μάχη» με τίτλο «Δικαιώνουν τους σφετεριστές» γράφει ότι μετά την εχθρική πολιτική της Βρετανίας σε βάρος του κυπριακού λαού, η βρετανική «δικαιοσύνη» έβγαλε το προσωπείο της και μας έδειξε τα δόντια, νομιμοποιώντας ουσιαστικά την παράνομη εκμετάλλευση των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα από Βρετανούς και όχι μόνο σφετεριστές. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι για πρώτη φορά χθες ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν παραδέχθηκε αδυναμία να επιλύσει το Κυπριακό δηλώνοντας ότι θα ασκήσει τη λύση του Κυπριακού στο διάδοχό του, εκφράζοντας την ευχή «εκείνος ή εκείνη που θα με διαδεχθούν, να είναι πιο επιτυχημένοι από μένα».

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Πόρτα στο χάος η υπόθεση Οραμς», γράφει ότι με αρκετές αρνητικές συνέπειες για την τύχη των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, ενδέχεται να συνοδευτεί η επόμενη μέρα της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανίας στην υπόθεση Οραμς. Προσθέτει ότι η ερμηνεία του δικαστηρίου για το Πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ αποδείχθηκε σωτήρια για το ζεύγος Οραμς, ενώ προσφέρει από εδώ και πέρα το άλλοθι για άνευ κυρώσεων αγοραπωλησίες ε/κ περιουσιών. Αλλού γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο σε ειδική του συνεδρία ενέκρινε χθες τον προϋπολογισμό του κράτους για το 2007, ο οποίος προνοεί έσοδα ύψους 3,31 δισεκατομμυρίων λιρών και δαπάνες ύψους 4,06 δισ. λιρών.

«Η Σημερινή» με τίτλο «Στο βάθος προεδρικές» γράφει σήμερα ότι με φόντο τις προεδρικές του 2008, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ προχωρούν μαζί στις δημοτικές εκλογές με διαμοιρασμό των δήμων και με αλληλοϋποχωρήσεις σε θέματα πολιτικής αρχής. Αλλού γράφει ότι πιλότος της αεροπορικής εταιρεία «Ηλιος» κατέθεσε χθες ενώπιον της Επιτροπής που διερευνά την υπόθεση, ότι ο μοχλός αποσυμπίεσης του μοιραίου αεροσκάφους δεν βρισκόταν στη θέση manual όπως πιστεύετο μέχρι σήμερα και απέδωσε την συντριβή του αεροσκάφους σε λανθασμένους χειρισμούς του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Πλάτες στους σφετεριστές» γράφει ότι απόφαση με σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις που αγγίζει την πτυχή των περιουσιών υιοθέτησε το Ανώτατο δικαστήριο της Βρετανίας στην υπόθεση Οραμς και προσθέτει ότι παρά το γεγονός ότι σημειώνει την παρανομία και το σφετερισμό ε/κ περιουσιών ωστόσο δηλώνει αναρμόδιο να εκτελέσει την απόφαση του κυπριακού δικαστηρίου για επιστροφή της γης, κατεδάφιση της έπαυλης και αποζημίωση. Προσθέτει ότι η απόφαση προσφέρει στους Τούρκους τη δυνατότητα να διαβεβαιώνουν τους σφετεριστές ότι είναι μεν παράνομες οι αγοραπωλησίες, αλλά είναι περιορισμένος ο κίνδυνος να έχουν επιπτώσεις. Αλλού γράφει ότι χθες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων για τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Διμερής συνεργασία» γράφει σήμερα ότι σε διμερή συνεργασία προχωρούν ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ στις επικείμενες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, και μετά τη χθεσινή συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων στην οποία συζητήθηκε η όλη κατάσταση, θα συνέλθουν σήμερα τα συλλογικά τους όργανα, ενώ αύριο αναμένεται να ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις. Αλλού γράφει ότι ο Ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών έστειλε χθες μήνυμα προς την Τουρκία ότι εάν επιθυμεί να συνεχίσει την πορεία της προς την ΕΕ, θα πρέπει να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κύπρο.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail» με τίτλο «Πρώτος γύρος για τους Οραμς» γράφει ότι το βρετανικό δικαστήριο παραδέχθηκε την παρανομία αλλά δήλωσε ότι δεν μπορεί να εκτελέσει την απόφαση, ενώ η ε/κ ομάδα νομικών είναι βέβαιη ότι η έφεση θα έχει επιτυχία. Προσθέτει ότι ο κ. Αποστολίδης θα πρέπει να πληρώσει 770.000 στερλίνες για νομικά έξοδα. Αλλού γράφει ότι ένας Τουρκοκύπριος συνελήφθη χθες από την βρετανική αστυνομία στο Λονδίνο, μαζί με άλλους 14 Μουσουλμάνους οι οποίοι κατηγορούνται ότι θα διενεργούσαν τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Thursday, 7 September 2006 - 14:19:08 UTC