Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-09-27

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 27/09/2006

Οι διεργασίες μετά τις προχθεσινές αρχιεπισκοπικές εκλογές για την ανάδειξη των 1400 Ειδικών Αντιπροσώπων, η συζήτηση της έκθεσης του Ολλανδού Ευρωβουλευτή Κάμιελ Ερλινγκς για την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η επισφράγιση της τριμερούς συνεργασίας ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ ενόψει των δημοτικών εκλογών του προσεχούς Δεκεμβρίου και η σημερινή συνάντηση Μπακογιάννη Ράις είναι μερικά από τα θέματα τα οποία προβάλλουν οι κυπριακές εφημερίδες.

H «Aλήθεια» με κύριο τίτλο «Ψήφος Αγια όσο και αχρείαστη» αναφέρει πως ανεπαρκής αποδείχθηκε η λαϊκή ψήφος για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκλόπου. Μετά και την ανάδειξη των Ειδικών Αντιπροσώπων, με την οποία φαίνεται να διαπιστώνεται η αποτυχία Νικηφόρου Κυκκώτη και Λεμεσού Αθανάσιου να εκλέξουν ισχυρή πλειοψηφία στο σώμα των Γενικών Αντιπροσώπων, ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος προβάλλει ως ο πιθανότερος διάδοχος της αρχιεπισκοπικής έδρας. Αλλού αναφέρει πως στην εκπλήρωση των ενταξιακών κριτηρίων από την Τουρκία επέμεινε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Χανς Γκερτ Πέτερινγκ σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε πριν τη συζήτηση της σχετικής έκθεσης του Ολλανδού Ευρωβουλευτή Κάμιελ Ερλινγκς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Η Μάχη» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Νικηφόρα πορεία με Ελένη Θεοχάρους» γράφει πως ενθουσιασμό και αισιοδοξία προκάλεσε στη βάση του ΔΗΣΥ και όχι μόνο η απόφαση της Λεμεσιανής βουλευτίνας Ελένης Θεοχάρους να κατέλθει στις επικείμενες δημοτικές εκλογές ως υποψήφια δήμαρχος στη συμπρωτεύουσα. Η κ. Θεοχάρους αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει την απόφασή της και επίσημα, κηρύσσοντας ουσιαστικά την έναρξη του προεκλογικού της αγώνα. Αλλού αναφέρει πως έντονη ήταν η αντίδραση του Τούρκου Πρωθυπουργού στις δηλώσεις του Γάλλου ομολόγου του ότι η Αγκυρα δεν σέβεται τις δεσμεύσεις της απέναντι στην ΕΕ για το άνοιγμα των λιμανιών της στα κυπριακά πλοία.

Ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Πάλη 19 ημερών σε διπλό ταμπλό» πως η ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος ως προς τους ειδικούς αντιπροσώπους των υποψήφιων σηματοδότησε την έναρξη ενός νέου γύρου σκληρής αντιπαράθεσης. Η τελική σύνθεση του σώματος των 100 γενικών αντιπροσώπων θα εξαρτηθεί ως ένα βαθμό από τον προεκλογικό αγώνα των επόμενων 19 ημερών. Αλλού γράφει πως σε συνέχεια μιας «μακράς» νύκτας παρασκηνιακών διαβουλεύσεων για τη διαμόρφωση «συμμαχιών» μεταξύ των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα συμβάλουν στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, τίθεται σήμερα σε ψηφοφορία η σχετική έκθεση του Ευρωβουλευτή Κάμιελ Ερλινγκς.

«Η Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Περιμένουν αδελφική πριμοδότηση» πως η ανακοίνωση της ισοπαλίας μεταξύ Αθανάσιου και Νικηφόρου σε γενικούς αντιπροσώπους τους υποχρεώνει να αναζητήσουν συμμαχίες, ώστε να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στην τρίτη φάση των αρχιεπισκοπικών εκλογών. Ηδη τα πρώτα μηνύματα έφυγαν και από τους τρεις ιεράρχες που διεκδικούν το θρόνο. Αλλού αναφέρει πως ψηλά στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης της Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρας Μπακογιάννη και της Αμερικανίδας ομολόγου της Κοντολίζας Ράις βρίσκονται τα ευρωτουρκικά, με δεδομένο το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για διευκόλυνση της πορείας της Τουρκίας.

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Πάρε δώσε για το θρόνο» γράφει πως προτού στεγνώσει η μελάνη της υπογραφής των τελικών αποτελεσμάτων για την εκλογή των 1.400 Ειδικών Αντιπροσώπων άρχισε το παρασκηνιακό πάρε - δώσε για να εξασφαλιστούν οι πλειοψηφίες, αλλά ταυτόχρονα απειλείται νέα κρίση στους κόλπους της Εκκλησίας με αφορμή το ποιοι δικαιούνται να συμπεριληφθούν στην κάλπη των οφικιάλιων. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως σήμερα ή το αργότερο αύριο διορίζεται ο νέος Υπουργός Αμυνας που σύμφωνα και με τα όσα διέρρευσαν δεν θα έχει έντονη κομματική ανάμειξη και δεν θα ταυτίζεται ή δεν θα πιστώνεται σε κανένα κομματικό χώρο.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Επισφραγίστηκε» αναφέρει πως με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο, μια θερμή χειραψία έξω από το κτίριο της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, οι ηγέτες των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ επισφράγησαν χθες την τριμερή συνεργασία τους ενόψει των δημοτικών εκλογών του προσεχούς Δεκεμβρίου. Ενόψει των εκλογών τα τρια κόμματα αποφάσισαν το πλαίσιο συνεργασίας τους. Αλλού αναφέρει πως την υποστήριξή της προς την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ επανέλαβε χθες η Βρετανίδα Υπουργός Εξωτερικών Μάργκαρετ Μπέκετ.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» με κύριο τίτλο «Τα λιμάνια της Τουρκίας μπορεί να ανοίξουν με μια νέα συμφωνία» γράφει πως θα ζητηθεί από την Τουρκία να ανοίξει ορισμένους αλλά όχι όλους τους λιμένες της στα κυπριακά αεροπλάνα και πλοία με μια συμβιβαστική συμφωνία που ετοιμάστηκε από τη Φιλανδική Προεδρία της ΕΕ που στοχεύει να αποτρέψει μια ενδεχόμενη «σύγκρουση τρένων» μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ το Φθινόπωρο. Αλλού αναφέρεται στα χθεσινά εγκαίνια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Ζαγκ Ρογκ του Ολυμπιακού Μεγάρου στη Λευκωσία.

Η αγγλόφωνη οικονομική εφημερίδα Financial Mirror στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η Λαϊκή Μάρφιν θέτει συντηρητικούς στόχους» πως η Λαϊκή Τράπεζα Μάρφιν, που προέκυψε από τη συνένωση της Λαϊκής Τράπεζας με το Οικονομικό Γκρουπ Μάρφιν και την Τράπεζα Εγνατία έχει θέσει συντηρητικούς στόχους, που φαίνεται πως θα εκπληρωθούν και θα ξεπεραστούν, οδηγώντας σε αυξημένη συσσώρευση κερδών για τους μετόχους. Αλλού αναφέρει πως πλώρη για Ελλάδα βάζει η Ermes Department Sotres Public Ltd, όπου ήδη λειτουργούν πέντε καταστήματα παιδικής μόδας από τη συνδεδεμένη εταιρεία Fashionlink SA.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Wednesday, 27 September 2006 - 14:19:09 UTC