Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-09-29

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 29/09/2006

Οι αποκαλύψεις από τις έρευνες σε σχέση με τον Ανδρέα Μάριου που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Λεμεσό, αναφορικά με δολοφονίες που διαπράχθηκαν ή επρόκειτο να γίνουν, και οι εξελίξεις στο μέτωπο των αρχιεπισκοπικών εκλογών υπό το φως της σημερινής συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου, απασχολούν τα πρωτοσέλιδα του σημερινού κυπριακού Τύπου. Οι καταθέσεις ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την τραγωδία του Γραμματικού και το πόρισμα Τσολάκη, οι δημοτικές εκλογές, οι καταγγελίες για τη δημόσια υγεία και το θέμα της ασυλίας των βουλευτών, προβάλλονται επίσης από τις εφημερίδες.

Η "Αλήθεια", με κύριο τίτλο "Η υγεία μας ένα χάος", γράφει ότι επανέρχονται στις καταγγελίες τους οι γιατροί, ενώ όπως δήλωσε ενώπιων της Επιτροπής Υγείας της Βουλής ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών Σταύρος Σταύρου τα προβλήματα είναι "χιλιοειπωμένα και χιλιοσυζητημένα, αλλά δυστυχώς δεν έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα". Επίσης πρωτοσέλιδα αναφέρεται στις καταθέσεις ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την αεροπορική τραγωδία του Γραμματικού και γράφει ότι, σύμφωνα με τα όσα είπε χθες ο πιλότος εκπαιδευτής Κρίστοφερ Λούις, το Μπόινγκ της "Ηλιος" είχε πρόβλημα στο σύστημα κλιματισμού μέχρι την ημέρα του ατυχήματος.

"Η Μάχη", με τίτλο "Παρακολουθούσαν και τον Κούλλη", αναφέρεται σε στοιχεία σε σχέση με τη δράση του "παραστρατιωτικού κυκλώματος", σύμφωνα με τα οποία "οι παρακολουθήσεις φέρεται να επεκτείνονταν πέραν των αξιωματικών και άλλων στελεχών του στρατεύματος και σε μέλη της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του πρώην Υπουργού Αμυνας Κούλλη Μαυρονικόλα". Γράφει πρωτοσέλιδα για "εμφύλιο πόλεμο" μεταξύ πολλών ομάδων στο ΔΗΚΟ με αφορμή τη διαδοχή του Τάσσου Παπαδόπουλου, ενώ αναφέρεται στις δηλώσεις του Μάριου Καρογιάν για ρατσιστικές συμπεριφορές και πόλεμο εναντίον του και στις δηλώσεις του Νίκου Πιττοκοπίτη εναντίον των υποψηφιοτήτων του Ανδρέα Χρίστου και της Ελένης Μαύρου στις δημοτικές εκλογές.

Ο "Πολίτης", υπό τον τίτλο "Είχε στα χέρια λίστα θανάτου", γράφει ότι δύο τουλάχιστον άτομα σχεδίαζε να δολοφονήσει ο Ανδρέας Μάριου που σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα, ενώ στις έρευνες της Αστυνομίας βρέθηκαν φωτογραφίες νεαρού Ελληνοκύπριου και Βρετανού, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αποτελούσαν στόχους. Γράφει, επίσης, ότι στο κατεχόμενο χωριό Δαυλός, από όπου κατάγεται, επανεγκαταστάθηκε μόνιμα μετά από 32 χρόνια Ε/Κ πρόσφυγας, ο οποίος δηλώνει ότι είχε πάντοτε τον διακαή πόθο να επιστρέψει και να ζήσει τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του στο χωριό του.

"Η Σημερινή", με κύριο τίτλο "Συμβόλαια Θανάτου", γράφει στο κύριο θέμα πως η Αστυνομία είναι πεπεισμένη ότι ο Ανδρέας Μάριου ήταν αδίστακτος δολοφόνος και είχε κλείσει συμβόλαια θανάτου, ενώ τώρα αναζητούνται οι πελάτες του. Αλλού γράφει ότι οργιώδες παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, όπου η Φινλανδική Προεδρία φαίνεται να οδεύει σε οριστικοποίηση του πλαισίου της πρότασης που προτείνει για να αποφευχθεί η κρίση στα ευρωτουρκικά λόγω της άρνησης της Τουρκίας να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Τελωνειακής Ενωσης.

"Ο Φιλελεύθερος", με κύριο τίτλο "Παρενοχλούν εκλέκτορες", γράφει ότι υπό το φως της σημερινής συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου, που καλείται να επικυρώσει το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής και να εξετάσει τις ενστάσεις, άρχισε να αποκαλύπτεται ένα άσχημο παρασκήνιο που στοχεύει να διαστρεβλώσει τη λαϊκή εντολή και να καθοδηγήσει τα γεγονότα. Γράφει επίσης ότι μέγα ζήτημα για κατάχρηση από βουλευτές της ασυλίας τους ηγέρθη και συζητήθηκε χθες από τους ίδιους τους βουλευτές, με τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Επιτρόπου Διοίκησης να χωρίζονται στα δύο για το κατά πόσον οφείλουν οι βουλευτές να πληρώνουν τα εξώδικά τους ή όχι.

Η "Χαραυγή", με κύριο τίτλο "Τα Αίτια της Πτώσης", αναφέρεται στο πόρισμα Τσολάκη και γράφει ότι διαπιστώνει ως πιο σημαντικές αιτίες που οδήγησαν στη μοιραία πτήση τις παραλείψεις από πλευράς των μηχανικών της εταιρείας να ελέγξουν το αεροσκάφος πριν απογειωθεί, την παράλειψη ελέγχου από τους πιλότους, σύμφωνα με τα εγχειρίδια του αεροσκάφους, πριν την απογείωση καθώς και το ότι δεν υπήρξε η κατάλληλη αντίδραση από πλευράς κυβερνήτη και συγκυβερνήτη, παρά τις προειδοποιήσεις. Γράφει ότι χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας οι γονείς των παιδιών με νοητική υστέρηση έστειλαν κραυγή αγωνίας για το αμφίβολο μέλλον των παιδιών τους όταν οι ίδιοι δεν θα βρίσκονται στη ζωή λόγω των προβλημάτων στις υφιστάμενες δομές.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" έχει κύριο τίτλο "H αστυνομία ξεδιπλώνει το σοκαριστικό βίο του 'αδίστακτου δολοφόνου' " και αναφέρει πως, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες, η Αστυνομία εξετάζει τώρα την πιθανότητα ο Αντρέας Μάριου να διατηρούσε και διαμέρισμα οπλοστάσιο στη Λάρνακα. Γράφει, επίσης, ότι τρεις Βρετανοί τουρίστες που κατηγορούνται για τον θάνατο του Χρίστου Μιχαλάκη Παπύρη, ηλικίας 17 ετών από το Ακάκι, που προκλήθηκε με πολλαπλά κτυπήματα από το νοικιασμένο τους αυτοκίνητο στη μοτοσικλέτα, στην οποία επέβαινε ο νεαρός, δήλωσαν ότι δεν είναι ένοχοι.

Ο "Αντίλογος", με τίτλο "Οι Αγιοι ανάβουν νέες φωτιές", γράφει ότι στο παρασκήνιο των αρχιεπισκοπικών εκλογών βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια επηρεασμού ειδικών αντιπροσώπων που εκλέχθηκαν την περασμένη Κυριακή, ενώ κορυφώνονται και οι παρασκηνιακές διεργασίες των επιτελείων για επίτευξη συνεργασιών. Γράφει πρωτοσέλιδα για "σκληρή κόντρα" Ελένης Θεοχάρους και Ανδρέα Χρίστου στη Λεμεσό ενόψει των δημοτικών εκλογών, καθώς πρόκειται για δύο υποψηφίους με ισχυρές προσβάσεις και πέραν του κομματικού τους χώρου.

"Το Κυπριακό Ποντίκι" έχει κύριο τίτλο "11σεντ την ώρα οι υπερωρίες" και γράφει ότι έτσι αμείβονται οι μόνιμοι υπαξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς, ενώ προβάλλει επιστολή από ομάδα μόνιμων υπαξιωματικών προς την Επίτροπο Διοικήσεως, σύμφωνα με την οποία αναγκάζονται από τους ανωτέρους τους σε εξαντλητικά ωράρια. Αλλού αναφέρεται στις δημοτικές εκλογές και γράφει πως όσο και αν λέμε ότι το "ναι" και το "όχι" στο δημοψήφισμα έχουν μπει στο χρονοντούλαπο, η στάση των υποψηφίων εκείνη την κρίσιμη στιγμή παίζει τον ρόλο της.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία "Cyprus Weekly" έχει τίτλο "Ο Εκτελεστής" και προβάλλει τις δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης Σοφοκλή Σοφοκλέους ότι ο Ανδρέας Κυριάκου Μάριου, ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο, ήταν ένας εξαιρετικά επικίνδυνος εγκληματίας και ψυχρός επαγγελματίας δολοφόνος. Προβάλλει ακόμη τα εγκαίνια του Ολυμπιακού Μεγάρου αυτή την εβδομάδα στη Λευκωσία από τον Πρόεδρο της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Friday, 29 September 2006 - 14:19:06 UTC