Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-10-05

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 05/10/2006

Η χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου από ξένη εταιρεία, η σημερινή σύνοδος της Ιεράς Συνόδου η οποία θα προχωρήσει στην εξέταση των ενστάσεων που υποβλήθηκαν μετά τις αρχιεπισκοπικές εκλογές και τα ευρωτουρκικά είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας. Προβάλλονται επίσης δηλώσεις του αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ Νίκου Πιττοκοπίτη σχετικά με τις δημοτικές εκλογές, η εκταφή των λειψάνων 11 αγνοουμένων Τ/Κ αστυνομικών, καθώς και το θέμα που προέκυψε στη νεκρή ζώνη αναφορικά με την καλλιέργεια γης από Ε/Κ.

Η «Αλήθεια» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Και άλλες ξένες εταιρείες στο ταμείο» γράφει ότι η εισφορά της Watford Petroleum στο ταμείο για την προεκλογική εκστρατεία του Τάσσου Παπαδόπουλου δεν αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα των κυπριακής προσέλευσης εισφορών. Αντίθετα, τουλάχιστον ακόμα τρεις ξένες εταιρείες καθώς και άλλοι ιδιώτες έχουν συνεισφέρει στην προεκλογική εκστρατεία του Προέδρου, σύμφωνα με δηλώσεις του Πολάκη Σαρρή. Η «Α» αναφέρεται επίσης σε δηλώσεις του αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ Νίκου Πιττοκοπίτη ότι η ηγεσία του ΑΚΕΛ ζητά την «κεφαλή του επί πίνακι». Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην υποβολή των υποψηφιοτήτων του Μάριου Καρογιάν και Νίκου Κλεάνθους για την προεδρία του ΔΗΚΟ.

«Η Μάχη» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Ολοι και όλα έχουν την τιμή τους». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας άφησε να νοηθεί χθες σε δηλώσεις του ότι τα πάντα σε αυτόν τον κόσμο τελικά έχουν μία τιμή, και η τιμή με την οποία μπορεί να εξαγοραστεί ένας πολιτικός στην Κύπρο σίγουρα δεν είναι 50 χιλιάδες λίρες. Γράφει επίσης ότι τέσσερεις Ε/Κ γεωργοί, αψηφώντας τις απειλές των Τούρκων και Τ/Κ γεωργών κατά της ζωής τους, εισήλθαν χθες στη νεκρή ζώνη στο Καϊμακλί με τα τρακτέρ τους και καλλιέργησαν τα χωράφια τους. Οι Ε/Κ, γράφει η ''Μάχη'', έχουν άδεια από τα ΗΕ για να καλλιεργούν τη γη τους ενώ χθες τέθηκαν σε συναγερμό η Εθνική Φρουρά και τα Ηνωμένα Εθνη.

Ο «Πολίτης» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Η κρυφή πορεία των 50.000 λιρών», γράφει ότι νέα στοιχεία που αφορούν τη χρηματοδότηση του Προέδρου Παπαδόπουλου από την πετρελαϊκή εταιρεία Watford Petroleum φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα. Το ποσό διαβιβάσθηκε αρχικά από την εταιρεία στο λογαριασμό πελατών του Δικηγορικού Γραφείου Πολάκη Σαρρή στη Λαϊκή Τράπεζα. Η κατάθεση όμως στο ταμείο της προεκλογικής εκστρατείας του κ. Παπαδόπουλου έγινε από άλλο, προσωπικό λογαριασμό του κ. Σαρρή στην Τράπεζα Κύπρου. Αλλού αναφέρεται στην άφιξη πολεμικών πλοίων από Γερμανία, Σουηδία, Δανία και Νορβηγία στο λιμάνι Λεμεσού με σκοπό να ελέγχουν από θαλάσσης πιθανή μεταφορά όπλων στη Χεζπολάχ.

«Η Σημερινή» με τίτλο «Στο Φανάρι αν δεν τα βρουν στη Σύνοδο» γράφει ότι ενώπιον της Ιεράς Συνόδου της Κύπρου αρχίζει σήμερα η εκδίκαση των 79 ενστάσεων αναφορικά με τις αρχιεπισκοπικές εκλογές. Ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου αρχιμανδρίτης Ελπιδοφόρος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να παρέμβει για δεύτερη φορά το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο θέμα των αρχιεπισκοπικών εκλογών στην Κύπρο. Σε άλλη είδηση, η «Σ» γράφει ότι οι Τούρκοι ακύρωσαν την επίσκεψη της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει σήμερα στην Τουρκία λόγω της συμμετοχής του Κύπριου Ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Στενό πρέσινγκ από ΕΕ» γράφει ότι σε κλοιό πιέσεων βρίσκονται τόσο η Αγκυρα όσο και η Λευκωσία για να αποφευχθεί κρίση στα ευρωτουρκικά τους επόμενους μήνες. Η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, η οποία θα βρίσκεται στην Κύπρο την Παρασκευή για ιδιωτική επίσκεψη, θα έχει το Σάββατο συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας θα βρίσκεται στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα. Γράφει επίσης ότι τραγικές είναι οι επιπτώσεις από την αδυναμία των κυβερνητικών και τοπικών αρχών να εφαρμόσουν τη νομοθεσία για την ευημερία των ζώων με αποτέλεσμα οι φιλοζωικές οργανώσεις να απειλούν να εγκαταλείψουν τα ζώα σε χώρους που έχουν σχέση με τις τοπικές αρχές.

Η «Χαραυγή» με πηχυαίο τίτλο «Προλειάνουν το έδαφος» γράφει ότι ανοικτό αφήνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν, το ενδεχόμενο να υπάρξει ελαστικότητα σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της ΕΕ. Γράφει επίσης ότι όπως παρουσίασε χθες σε διάσκεψη Τύπου ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, στόχοι της Βουλής των Αντιπροσώπων κατά τη νέα σύνοδο της Ενάτης Βουλευτικής Περιόδου είναι η συνέχιση του αναβαθμισμένου κοινωνικού της ρόλου, η αποτελεσματικότερη λειτουργία της στην προώθηση του νομοθετικού και ελεγκτικού της έργου, η εμπλοκή της στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός της.

Η αγγλόφωνη Cyprus Mail με τίτλο «Καρκινογόνος κλοιός στη Λακατάμεια;» γράφει ότι έκθεση Βρετανών εμπειρογνωμόνων υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει βάση στις καταγγελίες για ύπαρξη αυξημένων περιστατικών καρκίνου στην περιοχή της Λακατάμειας. Γράφει επίσης ότι εκτάφηκαν χθες μετά από 42 χρόνια, από ομαδικό τάφο σε ελαιώνα στην Ορόκλινη, τα λείψανα 11 αγνοουμένων Τ/Κ αστυνομικών από τη Δεκέλεια.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Thursday, 5 October 2006 - 14:19:13 UTC