Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-10-07

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 07/10/2006

Το Κυπριακό σε σχέση με την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), το Εκτακτο Πολιτικό Συνέδριο του ΔΗΚΟ και οι διαδικασίες ανάδειξης του νέου Προέδρου του κόμματος μετά την αποχώρηση του Προέδρου Παπαδόπουλου από την προεδρία του ΔΗΚΟ, η εξέταση από την Ιερά Σύνοδο των ενστάσεων που αφορούν τις αρχιεπισκοπικές εκλογές, η χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων και οι αντιδράσεις από μέρους του ΔΗΣΥ στην προσπάθεια της προεδρίας της Βουλής να διαφοροποιήσει τον τρόπο λειτουργίας των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Δική του η Βουλή - Αυταρχισμός Χριστόφια'', ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας ''απροειδοποίητα αποφάσισε 'από μόνος του', σύμφωνα με καταγγελίες Βουλευτών, να ακυρώσει την προγραμματισμένη επίσκεψη της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής σε δύο δημοτικά σχολεία, τα οποία περιλαμβάνονται στο πιλοτικό πρόγραμμα για το ενιαίο ολοήμερο σχολείο''. Σε άλλο θέμα γράφει πως ανέλαβε χθες καθήκοντα Υπουργού Αμυνας ο Νίκος Συμεωνίδης, ο οποίος έδωσε χθες τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου. Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, αναφέρει η εφημερίδα, έκανε λόγο για ''ανεύθυνο λαϊκισμό'' και ''αχρείαστα σχόλια'', τα οποία ''διασαλεύουν την πειθαρχία'' στο στράτευμα.

''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Καταγγέλλει αυταρχική συμπεριφορά'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Νίκος Τορναρίτης, ο οποίος αναγκάσθηκε να ακυρώσει προγραμματισμένη επίσκεψη της Επιτροπής, της οποίας προεδρεύει, σε ολοήμερα σχολεία στο Ζύγι, κατήγγειλε τον κ. Χριστόφια για αυταρχική συμπεριφορά, διερωτώμενος κατά πόσον έχει ο Πρόεδρος της Βουλής το δικαίωμα να παίρνει τέτοιες αποφάσεις. Αλλού γράφει ότι η Αστυνομία Κύπρου, σε συνεργασία με τη Διεθνή Αστυνομία, αναζητεί στο εξωτερικό 37χρονο δικηγόρο που εδρεύει στη Λεμεσό και ο οποίος φέρεται να έχει οικειοποιηθεί από πελάτες του ποσά που υπολογίζονται συνολικά στα δύο εκατομμύρια λίρες.

Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Με κίνητρο η εισφορά 50.000 λιρών'', γράφει για νέες ''σοβαρότατες διαστάσεις'' της υπόθεσης χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του Προέδρου Παπαδόπουλου από βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η εταιρεία, με το να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία αυτή, ήλπιζε ότι θα έβρισκε ανταπόκριση αίτημά της για διεξαγωγή έρευνας σχετικά με ''ξέπλυμα βρώμικου χρήματος''. Αλλού γράφει για τις αναφορές σε χρηματοδοτήσεις συγκεκριμένων προσώπων από την UNOPS, θέμα για το οποίο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε χθες πως ''οι χρηματοδοτήσεις από το εξωτερικό, είτε πρόκειται περί του δημοψηφίσματος είτε περί της εκλογής του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρέπει να απασχολήσουν επιτέλους σοβαρά όλους μας και την κυπριακή κοινωνία''.

''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Φωτογραφίζει το διάδοχό του στο ΔΗΚΟ'', γράφει στο κύριο θέμα ότι τα στελέχη του ΔΗΚΟ αναμένουν σήμερα με ιδιαίτερη αγωνία την τελευταία ομιλία του Προέδρου Παπαδόπουλου ως Προέδρου του κόμματος στο Εκτακτο Πολιτικό Συνέδριο. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, στην ομιλία του αυτή ο Πρόεδρος θα ''φωτογραφίζει'' εμμέσως τον εκλεκτό του για την προεδρία του ΔΗΚΟ, αναφερόμενος στα κριτήρια που θα πρέπει να πληροί ο διάδοχός του. Παράλληλα, με την ομιλία του αυτή θα ανοίξει και το κεφάλαιο των προεδρικών εκλογών, λέγοντας ότι αποχωρεί από την ηγεσία του ΔΗΚΟ, όχι όμως από την πολιτική ζωή του τόπου. Αλλη είδηση είναι η σημερινή ποδοσφαιρική ''σύγκρουση'' Κύπρου και Ιρλανδίας στο στάδιο ΓΣΠ Λευκωσίας, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2008.

''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Σκληρό πόκερ για Τουρκία'', γράφει στο κύριο θέμα πως βρίσκεται σε εξέλιξη ''ένα απίστευτο παρασκήνιο'', προκειμένου να αποφευχθεί κρίση στα ευρωτουρκικά και ότι οι επισκέψεις στην Αγκυρα Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι παρεμβάσεις προς το μέρος της Λευκωσίας και οι διεργασίες στις Βρυξέλλες διαμορφώνουν σκηνικό πιέσεων. Αλλού γράφει ότι πραγματοποιείται ''πολιτικός αρραβώνας'' μεταξύ του ΔΗΣΥ και του Κινήματος Ελευθέρων Πολιτών (ΚΕΠ) και ότι ο Πρόεδρος του ΚΕΠ και πρώην Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου επισκέφθηκε χθες τα γραφεία του ΔΗΣΥ στη Λευκωσία και κατέληξε σε συμφωνία συνεργασίας των δύο κομμάτων στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Συνοπτικές... ασυδοσίες'', ότι η διαμορφούμενη πλειοψηφία της Ιεράς Συνόδου, ''με συνοπτικές και αντιδημοκρατικές διαδικασίες, που παραβιάζουν βασικές συνταγματικές αρχές δικαίου'', προχώρησε χθες στην απόρριψη 79 ενστάσεων που είχαν τεθεί ενώπιον της για την πρώτη φάση των αρχιεπισκοπικών εκλογών. Ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος φαίνεται αποφασισμένος να αποταθεί στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και επίσης να προσφύγει στη Νομική Υπηρεσία, ενώ ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου και Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος δηλώνει ότι τα θέματα αυτά εξετάζονται μόνον από την Ιερά Σύνοδο. Αλλη είδηση είναι η διεξαγωγή και εφέτος της στρατιωτικής άσκησης ''Νικηφόρος'', η οποία, όπως δήλωσε χθες ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μπισμπίκας, θα πραγματοποιηθεί με εξοικονόμηση δαπανών.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Παρακαλώ, φροντίστε τα παιδιά μου'', γράφει στο κύριο θέμα της πως ο 40χρονος Σπύρος Νεοκλέους, που πυροβόλησε και σκότωσε προχθές τη γυναίκα του και μετά αυτοκτόνησε με το ίδιο όπλο, άφησε διπλωμένο και τοποθετημένο στη τσέπη του παντελονιού του σημείωμα, με το οποίο απευθύνεται σε τρία πρόσωπα, ζητώντας όπως φροντίσουν οικονομικώς για την ανατροφή των τριών παιδιών τους, ηλικίας από 9 έως 17 ετών. Αλλού γράφει για την αυριανή συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, που θα έχει η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία το Σαββατοκύριακο θα βρίσκεται στην Κύπρο για ιδιωτική επίσκεψη.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Μάθε'' προβάλλει την είδηση ομαδικής αποχώρησης ''σημαντικότατων'' στελεχών της πρωινής ζώνης του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) και τη σύναψη συμβολαίων με άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς, κάτι που αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στο ΡΙΚ. Αλλού γράφει ότι στο νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας έχει τοποθετηθεί το ελικοδρόμιο σε χώρο που γειτνιάζει με τις εγκαταστάσεις δεξαμενών εύφλεκτων υλικών των εργοστασίων που βρίσκονται δίπλα στο Νοσοκομείο, με τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Saturday, 7 October 2006 - 14:19:08 UTC