Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-10-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 09/10/2006

Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας υπό το πρίσμα των κυπριακών συμφερόντων, η φινλανδική πρόταση και ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και οι εξελίξεις στο μέτωπο των αρχιεπισκοπικών και δημοτικών εκλογών προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου της Δευτέρας. Οι εφημερίδες αναφέρονται ακόμη στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με την Ελληνίδα Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, τη μετακόμιση στο Νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και το ετήσιο παζαράκι του Ιδρύματος Χρίστου Στέλιου Ιωάννου.

Η «Αλήθεια» έχει κύριο τίτλο «Τώρα σύγκρουση και με την Φινλανδία» και γράφει ότι «σε νέα σύγκρουση εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης οδηγεί την Κύπρο η κυβέρνηση Τ. Παπαδόπουλου, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την ήδη επικρατούσα απομόνωσή της», αφού βγάζει «σκάρτη» πρωτοβουλία που η ίδια έχει υποκινήσει. Αλλού γράφει ότι «μεθόδους Μιλόσεβιτς μυρίζει η υπόθεση με τις εταιρείες που εμπλέκονται στη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Τάσου Παπαδόπουλου, με 50 χιλιάδες λίρες, καθώς αποκαλύπτεται τώρα ότι για τη διακίνηση 760 εκατομμυρίων δολαρίων ακολουθήθηκε η τακτική της δημιουργίας πολλών λογαριασμών (οκτώ) για σκοπούς που δεν εξηγούνται».

«Το Θάρρος» έχει κύριο τίτλο «Αθήνα και Λευκωσία συνεργάζονται στενά» και αναφέρεται στη συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με την Ελληνίδα ΥΠΕΞ, η οποία δήλωσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως το Φθινόπωρο που διανύουμε θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κύπρο. Προβάλλει δήλωση του Νίκου Πιττοκοπίτη προς το «Θ» ότι στην τριμερή συνεργασία δεν υπάρχει ο αλληλοσεβασμός και η αλληλοεκτίμηση, αλλά η ποδηγέτηση και η επιβολή απόψεων από ένα κόμμα προς τα άλλα.

Ο «Πολίτης» έχει κύριο τίτλο «Είδε κλοπές φακέλων όχι όμως καλπονοθεία» και γράφει ότι ο τοποτηρητής του αρχιεπισκόπου θρόνου παραδέχθηκε πως υπήρξε κλοπή και καταστροφή φακέλων που συνόδευαν τις κάλπες αλλά αρνήθηκε ότι έγινε καλπονοθεία. Αναφέρεται στη μετακόμιση από το παλαιό νοσοκομείο στο νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας που θα συνεχισθεί και τις επόμενες μέρες με στόχο την πλήρη λειτουργία στις 18 του μήνα. Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νέου νοσοκομείου θα λειτουργήσει απόψε ένα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα.

«Η Σημερινή» έχει κύριο τίτλο «47 εκατομμύρια ο καβγάς για το Νέο Νοσοκομείο» και γράφει ότι το αστρονομικό αυτό ποσό χωρίζει την Κυβέρνηση και τον εργολάβο του νέου Νοσοκομείου Λευκωσίας, σε ό,τι αφορά το κόστος του έργου. Αλλού γράφει ότι «ο τωρινός Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα Γιώργος Γιωργής εκτιμά πως θα περάσουν τουλάχιστον δύο χρόνια έως ότου ετοιμαστεί η πρεσβευτική κατοικία, εφόσον, βεβαίως, οι εργασίες αναστήλωσης άρχιζαν αμέσως, κάτι απελπιστικά αισιόδοξο».

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Πρώτο βιολί οι ΗΠΑ» γράφει ότι οι Αμερικανοί αναλαμβάνουν τα ηνία του παρασκηνίου για να διευκολυνθεί η Τουρκία στην κρίσιμη δοκιμασία της στην ΕΕ, που θα ακολουθήσει της υποβολής από μέρους της Κομισιόν της 8 Νοεμβρίου της έκθεσης προόδου. Επίσης πρωτοσέλιδα γράφει «κρίσιμη εβδομάδα για το ΔΗΣΥ καθώς καλείται να βρει λύσεις στους μεγάλους δήμους που άφησε πίσω». Αναφέρεται ακόμη στη σύλληψη στην Κύπρο, Αμερικανού ιατρού, λιβανέζικης καταγωγής που καταζητείται στις ΗΠΑ για το φόνο της γυναίκας του.

Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Στην ΕΕ αλλά όχι ανεξέλεγκτα'' προβάλλει στο κύριο θέμα την ομιλία του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια στην αντικατοχική εκδήλωση των Μορφιτών, στην οποία τόνισε ότι αν αφεθεί η Τουρκία στην ΕΕ χωρίς να εκπληρώνει τις συμβατικές της υποχρεώσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, τότε οι όποιες προοπτικές για λύση του Κυπριακού θα ακυρωθούν. Γράφει αλλού ότι ο κ. Χριστόφιας θα παρουσιάσει σήμερα, στα πλαίσια δημοσιογραφικής διάσκεψης, τους υποψήφιους δημάρχους του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις και θα αναφερθεί στους κύριους άξονες της πολιτικής του κόμματος αναφορικά με την τοπική αυτοδιοίκηση.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Monday, 9 October 2006 - 14:19:10 UTC