Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-11-10

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 10/11/2006

Η Εκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, το θέμα παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων για εξιχνίαση ποινικών αδικημάτων, τα αποτελέσματα του πορίσματος για το παραστρατιωτικό κύκλωμα στην Εθνική Φρουρά, οι δημοτικές εκλογές και η δημοσιοποίηση επιστολής του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη που απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για την λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου, είναι τα κύρια θέματα που δεσπόζουν στον σημερινό κυπριακό Τύπο.

''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Τραγικός θάνατος γεωργού'' αναφέρεται στον τραγικό θάνατο αγρότη στην Μελίνη ο οποίος καταπλακώθηκε από τον γεωργικό του ελκυστήρα καθ΄ οδόν προς το χωράφι. Πρόκειται για τον ιεροψάλτη στην Παναγία την Ελεούσα της Μελίνης, τον Τάσο Κωνσταντίνου, 51 χρόνων από την Μελίνη, κάτοικο Λεμεσού. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι υποσχέσεις από το Υπουργείο Γεωργίας πήραν χθες οι αγροτικές οργανώσεις ότι στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισαν μετά από απόφαση του κράτους για διακοπή του σχεδίου Αγροτικής Πολιτικής για παροχή ρεύματος ότι θα τεθεί ξανά σε εφαρμογή σύντομα.

Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Κάνουν πίσω για τις παρακολουθήσεις'' γράφει ότι τα κόμματα της συμπολίτευσης και ιδιαίτερα το ΑΚΕΛ, ανατρέπουν τις εντυπώσεις που είχαν δημιουργήσει προ δεκαπενθημέρου για την πρόθεση τους να υποστηρίξουν την έγκριση, σύντομα, του νομοσχεδίου συνδιαλέξεων για εξιχνίαση ποινικών αδικημάτων. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι υπερπληθυσμός τραπεζικών καταστημάτων στην Κύπρο. Σε κάθε υποκατάστημα αναλογούν κατά μέσο όρο 797 πολίτες. Ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων εμφανίζουν την Κύπρο ως μη παραγωγική, γράφει.

''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Καμπανάκι για την σύγκρουση των τρένων'' γράφει πως το σαφές μήνυμα για την ''ανάγκη περαιτέρω συζήτησης του θέματος της Τουρκίας, προτού αυτό οδηγηθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου'', μετέφερε η πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο μήνυμα τονίζεται η ανάγκη όπως μη αφεθεί η λήψη των αποφάσεων την δωδεκάτη ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, χωρίς προηγούμενη συζήτηση και εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων δράσης, για ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως αυτό της σύγκρουσης των τρένων'' Τουρκίας-ΕΕ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης έδωσε στην δημοσιότητα την επιστολή για την λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου.

''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Σύνταξη στα 63 για όλους'' γράφει ότι αποφασισμένη να εισαγάγει, τουλάχιστον, τρία μέτρα προκειμένου να σωθεί το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και να αποφορτωθούν τα δημόσια οικονομικά, είναι η κυβέρνηση. Σήμερα θα ενημερώσει τα κόμματα ότι σκοπεύει μέσα στο 2007 να προχωρήσει στην επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στο 63ο έτος ηλικίας σε όλο το φάσμα του δημόσιου και ημιδημόσιου τομέα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι εισαγόμενα αρνιά και μάλιστα χωρίς να το γνωρίζουμε θα φάμε τα Χριστούγεννα. Εμποροι έφεραν 14.000 ζωντανά ζώα και 1.500 σφαγμένα, τα οποία θα πωλούνται ως κυπριακά με τους ποιμνιοτρόφους να διαμαρτύρονται.

Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Φούσκα το παραστρατιωτικό'' γράφει ότι ''φούσκα'' αποδείχθηκε τελικά η ύπαρξη δήθεν παραστρατιωτικού κυκλώματος στην Εθνική Φρουρά και περί παρεμβάσεων του ΑΚΕΛ. Η ύπαρξη ''παραστρατιωτικού κυκλώματος'' όχι μόνο δεν αποδεικνύεται αλλά ούτε καν υπάρχει υπόνοια για ύπαρξη του. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής και κόμματα συζητούν σήμερα για την οικονομία. Επί τάπητος επίσης θα είναι το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σύγκλισης 2006-2010.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''θρίαμβος των Δημοκρατικών'' προβάλλει στο πρωτοσέλιδό της δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους ο οποίος δέχθηκε την νίκη των Δημοκρατικών και κάλεσε τους Ρεπουμπλικάνους να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα της κυβέρνησης πριν αποχωρήσει από την προεδρία. Αλλού η εφημερίδα γράφει σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή έκθεση οι Κύπριοι είναι δεύτεροι στην σειρά στην Ευρώπη που υποβάλλουν τους εαυτούς τους σε δίαιτα αλλά ότι δεν τους αρέσει να περπατούν.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'' υπό τον τίτλο ''Σείεται συνθέμελα η Τριμερής'' γράφει ότι μεγάλο και καταλυτικό με απρόβλεπτες συνέπειες, είναι το στοίχημα της Τριμερούς Συνεργασίας ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, για την εκλογή των ανωτάτων στελεχών του πρώτου Ανδρέα Χρίστου και Ελένης Μαύρου κατά κύριο λόγο στους δήμους Λεμεσού και Λευκωσίας και για την Αμμόχωστο με τον Γιαννάκη Σκορδή, κατά δεύτερο λόγο μετά την εξέλιξη με τον Αλέξη Γαλανό στην Αμμόχωστο. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε συνέντευξη του Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή της Ελληνικής Τράπεζας Μάκη Κεραυνού, ο οποίος είπε πως η Ελληνική Τράπεζα είναι ανοικτή σε συνεργασίες-στρατηγικές συμμαχίες με άλλες Τράπεζες.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Το κυπριακό ποντίκι'' υπό τον τίτλο ''Ο Νίκος Κλεάνθους 'διχάζει' το ΔΗΚΟ!'', γράφει ότι η πλειοψηφία του Εκτελεστικού Γραφείου τον θέλει να παραιτηθεί και το υπόλοιπο Ε.Γ. επιθυμεί όπως παραμείνει στην θέση του Αναπληρωτή. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε ''απόρρητο κομμάτι της συμφωνίας Μετοχίου'' ότι το κομμάτι αυτό αφορά την αυτονομία των σταυροπηγιακών μονές και κάποια οικονομικά θέματα που ταλάνισαν για καιρό την Εκκλησία της Κύπρου και που έπληξαν το κύρος τους.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'' υπό τον τίτλο ''Δεν υπάρχει ακόμη ελπίδα'' αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Λιλλήκα, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη με την Εκθεση Προόδου για την Τουρκία αλλά ότι δεν ελπίζει πως η Αγκυρα θα αλλάξει πορεία μέχρι την Σύνοδο του Δεκεμβρίου και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Κροατία και στο Βατικανό.

ΣΣ. Η εφημερίδα ''Αλήθεια'' δεν παραλήφθηκε από το ΚΥΠΕ.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Friday, 10 November 2006 - 15:19:08 UTC