Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-11-14

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 14/11/2006

Η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου της Εκκλησίας της Κύπρου Χρυσόστομου Β' και οι τομές που θα επιφέρει, η πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και οι παρεμβάσεις των ΗΠΑ, η σημερινή σύνοδος του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ και το μέλλον της φινλανδικής πρωτοβουλίας, οι απώλειες που θα έχει το κράτος σε περίπτωση που μειωθεί ο φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, και η αναστάτωση στην Πυροσβεστική Υπηρεσία από ενέργειες πυροσβεστών σε περιφερειακό σταθμό της Επαρχίας Λάρνακας είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Αλλα θέματα που απασχολούν τον Τύπο είναι οι πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ προς την Ελλάδα για αποστασιοποίηση από την κυπριακή κυβέρνηση, η προεκλογική εκστρατεία του Χωρεπισκόπου Αρσινόης Γεώργιου για το αξίωμα του Μητροπολίτη Πάφου, η μη πλήρωση της θέσης του Διοικητή της ΚΥΠ, οι έρευνες για εντοπισμό Σύρου που φέρεται να απήγαγε τα δύο ανήλικα παιδιά του, οι καταγγελίες για σοβαρές τροχαίες παραβάσεις την Παρασκευή και το Σάββατο, και η αντικατοχική πολιτική συγκέντρωση που διοργανώνει την Τετάρτη το ΑΚΕΛ.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Εκάμαν τα έξι - πέντε'', γράφει ότι είτε οι χειμώνες στην Κύπρο έχουν γίνει πιο θερμοί, είτε έχουμε βρει τη φόρμουλα να μειώσουμε τη χρήση του πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η κυβέρνηση στη Βουλή αναφορικά με το πετρέλαιο θέρμανσης και τις απώλειες που θα έχει το κράτος σε περίπτωση που μειωθεί ο φόρος κατανάλωσης. Γράφει, επίσης, ότι λόγω της στάσης του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό και τα ευρωτουρκικά από τη μία και της μη άσκησης σε αυτών πιέσεων από την ελληνική κυβέρνηση, οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στην Αθήνα, με στόχο την όσο το δυνατό μεγαλύτερη αποστασιοποίηση από την κυπριακή κυβέρνηση.

Το ''Θάρρος'', υπό τον τίτλο ''Ερωτικά όργια σε πυροσβεστικό σταθμό'', γράφει ότι αναστάτωση και προβληματισμός επικρατεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία από τις απερίσκεπτες, επιπόλαιες, παράνομες και ανήθικες πράξεις και ενέργειες πυροσβεστών, σε περιφερειακό σταθμό της Επαρχίας Λάρνακας. Γράφει, επίσης, ότι σε συναγερμό βρίσκεται η Αστυνομία Πάφου, η οποία χθες εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για εντοπισμό Σύρου που φέρεται να απήγαγε τα δύο ανήλικα παιδιά του, ηλικίας 6 και 2,5 χρόνων, από την εν διαστάσει σύζυγό του, η οποία εκφράζει φόβους ότι διέφυγε στα κατεχόμενα με σκοπό να μεταβεί στη χώρα του μαζί με τα παιδιά.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Απαίτησε ρόλο σε Παιδεία - Κυπριακό'', γράφει ότι οι προγραμματικές δηλώσεις του νέου Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β' για τις κοσμικές προτεραιότητες του επικεντρώθηκαν σε δύο τομείς για τους οποίους η Εκκλησία της Κύπρου επέδειξε τεράστιο ενδιαφέρον τις τελευταίες δεκαετίες, δηλαδή την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και το Κυπριακό. Γράφει, επίσης, ότι εκατοντάδες καταγγελίες για σοβαρές τροχαίες παραβάσεις, συλλήψεις μεθυσμένων οδηγών και επιθέσεις εναντίον αστυνομικών κατέγραψε, μεταξύ άλλων, το αστυνομικό δελτίο το διήμερο της Παρασκευής και του Σαββάτου που πέρασε.

Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Οραμα από εφτά σημεία'', γράφει ότι όραμα που αποτελείται από εφτά σημεία για την Εκκλησία της Κύπρου περιείχε ο ενθρονιστήριος λόγος του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β', ο οποίος διατράνωσε την αποφασιστικότητά του να επιφέρει τομές στην Εκκλησία, προβαίνοντας και σε σοβαρές τοποθετήσεις και δεσμεύσεις που αφορούν το εθνικό θέμα και κάνοντας αναφορά στα θέματα της Παιδείας. Γράφει, επίσης, ότι ο Χωρεπίσκοπος Αρσινόης Γεώργιος προαναγγέλλει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα την έναρξη από σήμερα προεκλογικής εκστρατείας για ανάδειξή του στο αξίωμα του Μητροπολίτη Πάφου.

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Παρέμβαση εξπρές από ΗΠΑ'', γράφει ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν κρατά το κλειδί για τις κυρώσεις της Τουρκίας και είναι βασικός παίκτης στο παρασκήνιο, ενώ στον χορό έχουν μπει δυναμικά και οι Αμερικανοί με στόχο να μην υπάρξουν επιπτώσεις στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Γράφει, επίσης, ότι χωρίς Διοικητή παραμένει η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ), μια από τις πιο νευραλγικές υπηρεσίες που ασχολείται με την ασφάλεια του κράτους, την ώρα που οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους αναπτύσσουν έντονη δραστηριότητα, ενώ κενώνεται και η θέση του Υποδιοικητή, αφού ο μέχρι τώρα δεύτερος τη τάξει στρατιωτικός πήρε μετάθεση.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο '' 'Κλειδί' τα Βαρώσια'', γράφει ότι κρίσιμη και καθοριστική αναμένεται η σημερινή σύνοδος του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, στην οποία αναμένεται να ξεκαθαρίσει τί μέλλει γενέσθαι με τη φινλανδική πρωτοβουλία, αλλά και να τεθούν τα χρονικά όρια αυτής της διαδικασίας, ώστε να ξεκαθαρίσουν και οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Τουρκία. Γράφει, επίσης, ότι με αφορμή την 23η επέτειο της ανακήρυξης του κατοχικού ψευδοκράτους, το ΑΚΕΛ διοργανώνει αντικατοχική πολιτική συγκέντρωση στο οδόφραγμα του ''Ορφέα'' την Τετάρτη στις 19:00.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Tuesday, 14 November 2006 - 15:19:07 UTC