Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-12-08

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 08/12/2006

Ο τουρκικός ελιγμός για άνοιγμα ενός λιμανιού και αεροδρομίου στην Κύπρο με αντάλλαγμα το άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου στα κατεχόμενα και του λιμανιού της Αμμοχώστου, και οι αντιδράσεις της Λευκωσίας και των Ευρωπαίων εταίρων της κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Αλλα θέματα είναι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην υπόθεση της Μύρας Ξενίδη Αρέστη εναντίον της Τουρκίας, οι διαβεβαιώσεις από τον Πρόεδρο της Κίνας όσον αφορά στο Κυπριακό καθώς και η δήλωση του απερχόμενου ΓΓ του ΟΗΕ για το σχέδιο Ανάν.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Από το κακό στο χειρότερο» γράφει ότι προτού συνέλθουμε από την πρόταση της Κομισιόν και τη χειρότερη πρόταση του γαλλογερμανικού άξονα, βρεθήκαμε μπροστά σε μια Ευρώπη που σύσσωμη χθες υποδέχθηκε με ενθουσιασμό το τουρκικό τέχνασμα και ακόμη χειρότερα δεχθήκαμε την απόφαση του ΕΔΑΔ που ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για αναγνώριση της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι με νέα απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι οι Τ/Κ έχουν λόγο στις περιουσίες τους στις ελεύθερες περιοχές, έστω και εάν διαμένουν στα κατεχόμενα.

«Η Μάχη» υπό τον τίτλο «Τουρκική ντρίπλα» γράφει σήμερα ότι σκληρό ανατολίτικο παζάρι διεξάγεται τα τελευταία 24ωρα στις Βρυξέλλες με πρωταγωνιστές την Τουρκία και τη φινλανδική προεδρία, η οποία την υστάτη καταβάλλει προσπάθειες συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αγκυρας με την ΕΕ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τρεις συμφωνίες μεταξύ Κύπρου και Κίνας στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της υγείας υπογράφηκαν στο Πεκίνο με την ολοκλήρωση της συνάντησης του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Πρόεδρο της Κίνας.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Ξέρουμε πού πάμε;» γράφει ότι η Κύπρος χρειάζεται επειγόντως μια στρατηγική και νέα τακτική στο Κυπριακό και προσθέτει ότι τα πρόσφατα πολιτικά γεγονότα καταδεικνύουν την έλλειψη στρατηγικής και ταυτόχρονα σηματοδοτούν την πλήρη και οριστική κατάρρευση της τακτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση Παπαδόπουλου. Αλλού γράφει ότι το υπουργείο Αμυνας ζήτησε τελικά χθες την αποδέσμευση κονδυλίου 40 εκατ. λιρών για την αγορά των κινεζικών πυροβόλων.

«Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Μανούβρα» γράφει ότι με μια πρόταση κονσέρβα η Τουρκία κατάφερε να κάνει άνω κάτω τις Βρυξέλλες και προσπάθησε να ξεγελάσει την ΕΕ. Το κόλπο, προσθέτει, απορρίφθηκε από την Κύπρο και την Ελλάδα ενώ η Ολλανδία, η Γαλλία και η Σουηδία πήραν χαμπάρι το τουρκικό κόλπο. Αλλού γράφει ότι αποδεδειγμένα πλέον Κύπριοι εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο τσιγάρων και προσθέτει ότι αριθμός Κυπρίων καταδικάστηκαν ερήμην τους σε πολύχρονες ποινές φυλάκισης από δικαστήρια του εξωτερικού αφού κρίθηκαν ένοχοι για διάπραξη του συγκεκριμένου αδικήματος.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Επικοινωνιακή ενέδρα» γράφει ότι η Αγκυρα σε μια καλομελετημένη επικοινωνιακή ενέδρα επιχειρεί να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα για την άρνησή της να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο, δημιουργώντας προϋποθέσεις για περιορισμό του εύρους των κυρώσεων που προτείνονται. Προσθέτει ότι η πρόταση της Αγκυρας θα συζητηθεί σήμερα στην ΚΟΡΕΠΕΡ. Αλλού γράφει ότι πικρία και παράπονα διατύπωσε η Επίτροπος Διοικήσεως η οποία στην έκθεσή της για το 2005 καυτηριάζει έντονα την αντιμετώπιση της οποίας τυγχάνει ο θεσμός του επιτρόπου από το κράτος.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Εμπαίζει την ΕΕ» αναφέρεται στο χθεσινό τουρκικό ελιγμό στην ΕΕ και γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση εμμένει στη θέση της ότι η Τουρκία θα πρέπει να αξιολογηθεί και να κριθεί με βάση το τι έκανε και όχι με το τι υπόσχεται να κάνει. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε από την Κίνα ότι ο ρόλος της χώρας αυτής στο Κυπριακό έχει αναβαθμιστεί ενώ έλαβε τη διαβεβαίωση από τον Κινέζο ομόλογό του ότι οι θέσεις της Κίνας παραμένουν σταθερές στο Κυπριακό.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Θα το πράξουν ή όχι;» αναφέρεται στον τουρκικό ελιγμό να ανοίξει η Τουρκία ένα λιμάνι και αεροδρόμιό της στην Κύπρο και γράφει ότι η Λευκωσία αποκάλεσε παρωδία την πρόταση της Αγκυρας. Αλλού γράφει ότι ο απερχόμενος ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δήλωσε πως εάν το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν αναβαλλόταν για μικρό χρονικό διάστημα θα μπορούσε τελικά να είχε γίνει αποδεκτό και να είχε λυθεί το Κυπριακό.

Η εβδομαδιαία «Αντίλογος» υπό τον τίτλο «Νέα κόντρα ξεσπά στο ΔΗΚΟ» γράφει ότι νέα κόντρα ξεσπά σύντομα στο ΔΗΚΟ για την πλήρωση της θέσης του Αναπληρωτή Προέδρου, του Αντιπροέδρου και του ΓΓ του κόμματος αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα προβάλλει συνέντευξη στο ΚΥΠΕ του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Σταύρου Ζένιου, ο οποίος δήλωσε ότι το Πανεπιστήμιο έχει επιτύχει να καταστεί ένα πανεπιστήμιο ευρωπαϊκών προδιαγραφών με ένα πολύ ισχυρό ακαδημαϊκό προσωπικό.

Η εβδομαδιαία «Το κυπριακό ποντίκι» με τίτλο «Ανοικτό το πάγωμα όλων των κεφαλαίων» γράφει ότι η θέση της Λευκωσίας είναι η πλήρης συμμόρφωση της Τουρκίας, το πάγωμα συνολικά των κεφαλαίων ένταξης μέχρι την πλήρη συμμόρφωσή της και το πάγωμα σε συνδυασμό με σαφές χρονοδιάγραμμα στην Τουρκία για υλοποίηση των δεσμεύσεών της, διαφορετικά πλήρης διακοπή των διαπραγματεύσεων. Αλλού γράφει ότι οι κάμερες τροχαίας αποδεικνύονται χρυσωρυχείο για τα δημόσια ταμεία.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία «The Cyprus Weekly» υπό τον τίτλο «Η τουρκική πρόταση είναι εμπαιγμός» γράφει ότι η Λευκωσία χθες απέρριψε την τουρκική πρόταση για προσωρινό άνοιγμα ενός λιμανιού και ενός αεροδρομίου στην Κύπρο χαρακτηρίζοντάς την εμπαιγμό, ενώ η φινλανδική προεδρία δήλωσε ότι η πρόταση δεν είναι αρκετή. Αλλού γράφει ότι αν και η απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση της Μύρας Ξενίδη Αρέστη εναντίον της Τουρκίας δικαιώνει πλήρως την Ε/Κ πρόσφυγα από το Βαρώσι, εντούτοις η απόφαση εγείρει ερωτηματικά ως προς την τύχη παρόμοιων υποθέσεων που εκκρεμούν στο Δικαστήριο.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Friday, 8 December 2006 - 15:19:07 UTC