Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-12-16

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 16/12/2006

Η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η επιστροφή χθες στην Κύπρο του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και τα συμπεράσματα της Συνόδου, το Κυπριακό και το Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, οι μεθαυριανές εκλογές για δήμους, κοινότητες και σχολικές εφορείες και οι κομματικοί συσχετισμοί, η διαφημιστική εκστρατεία για το ευρώ και οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα για συνεργασίες Τραπεζών είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Καταρρεύσαμε και στο Σ. Ασφαλείας'', ότι, παρά την προσπάθεια ''παραπλάνησης της κοινής γνώμης για δήθεν αλλαγές που πετύχαμε'', ο στόχος να μην υιοθετηθεί η έκθεση Ανάν στο Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ απέτυχε. Στην υιοθετηθείσα έκθεση, σύμφωνα με την εφημερίδα, ''ανοίγει πόρτα στην άρση του εμπάργκο των Τ/Κ, ζητεί το συντομότερο δυνατό συνομιλίες για λύση, καταγγέλλει τις αθλιότητες με την UNOPS και θέτει υπό συζήτηση το 'νόημα' της ΟΥΝΦΙΚΥΠ''. Σε άλλο θέμα γράφει πως Ο ΔΗΣΥ καλεί τους πολίτες να προσέλθουν αύριο μαζικά στις κάλπες, με στόχο να βγει ισχυρή η Τοπική Αυτοδιοίκηση και για να σταλεί το μήνυμα ότι η κοινωνική συμμαχία, που συνήψε, αποδίδει καρπούς.

''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Εξω φρενών ο Τάσσος... με Χρήστου'', γράφει στο κύριο θέμα ότι πολίτες, που ανήκουν στην ''Κίνηση για την Παραμύθα'', ισχυρίζονται ότι υπήρξε παράνομη ανέγερση ολόκληρου εργοστασίου και άλλων κατασκευών σε γεωργική περιοχή στην κοίτη ποταμού και σε κλειστή στρατιωτική ζώνη της κοινότητας Παραμύθα στην επαρχία Λεμεσού και ότι στην υπόθεση αυτή υπήρξε παρέμβαση του τέως Υπουργού Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου. Αλλού γράφει ότι ικανοποιημένος από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ επέστρεψε χθες στην Κύπρο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, δηλώνοντας ότι ''με αρκετή κατανόηση από τους εταίρους αποτράπηκαν (δυσμενείς πρόνοιες) και γράφτηκε κείμενο που μας αφήνει ικανοποιημένους''.

Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Μητέρα των μαχών στην πρωτεύουσα'', γράφει πως ''ρυθμιστικός'' παράγοντας των αυριανών εκλογών είναι η αποχή και ότι ''οι δημοτικές στήνουν το σκηνικό των προεδρικών''. Μπορεί οι δημοτικές εκλογές να έχουν έντονα τα τοπικά στοιχεία, αναφέρει η εφημερίδα, όμως δεν αποκλείεται να διαμορφώσουν και τη γεωγραφία των προεδρικών εκλογών του 2008. Αλλη είδηση είναι η αύξηση κατά 25% των αποχετευτικών τελών στην περιοχή της μείζονος Λευκωσίας από της 1ης Ιανουαρίου 2007, λόγω αύξησης κατά ένα τοις χιλίοις του ποσοστού επί της εκτιμημένης αξίας του ακινήτου όσων καλύπτονται από το αποχετευτικό σύστημα της μείζονος Λευκωσίας.

''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Κι άλλες προτάσεις αναμένονται για την Τρ. Κύπρου'', γράφει στο κύριο θέμα ότι Τράπεζα Πειραιώς θα δώσει στην Τράπεζα Κύπρου την προσεχή Δευτέρα ή Τρίτη την πρότασή της για συνεργασία, ενώ η ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, ότι θα εξετάσει πρόταση για συνεργασία, άνοιξε το δρόμο και σε άλλους τραπεζικούς οργανισμούς να επιδείξουν ενδιαφέρον για συνεργασία μαζί της. Αλλού γράφει ότι ολοκληρώθηκε τα μεσάνυκτα της Παρασκευής προς το Σάββατο η προεκλογική εκστρατεία και ότι αύριο, στις 7:00 το πρωί ανοίγουν οι κάλπες για τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές, καθώς και για τις εκλογές ανάδειξης σχολικών εφορειών.

''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Εμπάργκο στην κυβέρνηση από τα διαφημιστικά γραφεία'', γράφει στο κύριο θέμα πως ο Σύνδεσμος Διαφήμισης και Επικοινωνίας Κύπρου (ΣΔΕΚ) αποφάσισε χθες να θέσει εμπάργκο στις κυβερνητικές προσφορές, κάνοντας λόγο για έλλειψη διαφάνειας στους δημόσιους διαγωνισμούς αναζήτησης προσφορών. Η εξέλιξη αυτή προέκυψε με αφορμή την ανάθεση της διαφημιστικής εκστρατείας για το ευρώ στην κοινοπραξία των εταιρειών ACTION και EPISTELE και το απαγορευτικό διάταγμα από το Ανώτατο Δικαστήριο για μη υπογραφή του συμβολαίου. Αλλού γράφει ότι η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) κατέθεσε αγωγή εναντίον του Ρυθμιστή Τηλεπικοινωνιών ζητώντας 12,5 εκατομμύρια λίρες για διαφυγόντα κέρδη λόγω της υποχρέωσης που της επιβλήθηκε κατά το 2004 να μην αυξήσει το πάγιο τέλος για τηλεφωνικές υπηρεσίες.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' με τον τίτλο ''Πού πάει η ΕΕ από εδώ και πέρα;'' γράφει στο κύριο θέμα της πως οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναζητώντας τρόπους να διαβεβαιώσουν τους ψηφοφόρους τους για τη διεύρυνση της Ενωσης, ολοκλήρωσαν χθες της Σύνοδό τους διχασμένοι ως προς το μελλοντικό σχήμα της Ενωσης, το οποίο ετοιμάζεται να συμπεριλάβει 27 μέλη από την 1η Ιανουαρίου 2007, όταν θα ενταχθούν η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι Ρωσίδα, η οποία δικαζόταν χθες στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για παράνομη αγορά περιουσίας Ελληνοκυπρίου στην κατεχόμενη Λάπηθο, δήλωσε ότι δεν γνώριζε για τους πραγματικούς ιδιοκτήτες της περιουσίας αυτής.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Μάθε'', κάτω από τον τίτλο '' 'Αναρχικό' το Τμήμα Τελωνείων'', γράφει στο κύριο θέμα πως υπάρχει ''κόντρα'' εισαγωγέων αυτοκινήτων με το Τελωνείο για υποθέσεις που αφορούν το φόρο κατανάλωσης και ότι οι εισαγωγείς καταθέτουν εκατοντάδες αγωγές στα Δικαστήρια ζητώντας επιστροφές εκατομμυρίων λιρών για φόρους που τους επιβλήθηκαν για εισαγωγές μεταχειρισμένων πολυτελών αυτοκινήτων. Αλλού γράφει ότι τσακώνονται οι Βουλευτές μεταξύ τους για θέματα που εγγράφουν τα ίδια ή με παραπλήσιο αντικείμενο για συζήτηση σε διάφορες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές.

ΣΣ: Η εφημερίδα ''Χαραυγή'' δεν έχει παραληφθεί στο Πρακτορείο.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Saturday, 16 December 2006 - 15:19:08 UTC