Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-12-18

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 18/12/2006

Τα αποτελέσματα των χθεσινών δημοτικών εκλογών και οι αντιδράσεις της τριμερούς συνεργασίας και του Δημοκρατικού Συναγερμού απασχολούν στο σύνολό τους τις εφημερίδες. Οι εφημερίδες αναφέρονται επίσης στη βουλευτική έδρα που καταλαμβάνει στα έδρανα του ΑΚΕΛ η πρώην Υπουργός Υγείας, Ντίνα Ακκελίδου, μετά την εκλογή της Ελένης Μαύρου στη Δημαρχία της Λευκωσίας. Αλλού, οι εφημερίδες αναφέρουν στα ποσοστά που σύμφωνα με τα αποτελέσματα έχει σήμερα το κάθε κόμμα με πρώτο να αναδεικνύεται ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Αναφέρονται επίσης σε επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά από την εκεί επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Η «Αλήθεια» στο κύριο θέμα με τίτλο «10 στους 23 είπαν όχι στην τριμερή» γράφει ότι έντονη προσπάθεια να δημιουργήσουν εντυπώσεις κατέβαλαν χθες οι ηγεσίες των κομμάτων της τριμερούς συνεργασίας υπερπροβάλλοντας την οριακή επικράτηση της Ελένης Μαύρου στο Δήμο Λευκωσίας, πλην όμως οι αριθμοί είναι πάντοτε ψυχροί και το γεγονός των χθεσινών εκλογών είναι ότι 10 στους 23 δήμους στους οποίους η τριμερής κατέβασε υποψηφίους της και είχε αντιπάλους είπαν «όχι». Αλλού γράφει ότι η πρώην Υπουργός Υγείας Ντίνα Ακκελίδου αναμένεται να καταλάβει την έδρα της Ελένης Μαύρου στη Βουλή των Αντιπροσώπων μετά την εκλογή της κ. Μαύρου στη δημαρχία Λευκωσίας.

Το «Θάρρος» με τίτλο «Πρώτο κόμμα ο ΔΗΣΥ» γράφει ότι σε πρώτη πολιτική δύναμη του τόπου ανέδειξαν το Δημοκρατικό Συναγερμό τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών, με σημαντική διαφορά από το δεύτερο κόμμα το ΑΚΕΛ ενώ ταυτόχρονα έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην τριμερή συνεργασία που απέτυχε να εκπληρώσει τους στόχους της. Αλλού γράφει ότι μπορεί η Ελένη Θεοχάρους να μην γεύτηκε χθες το γλυκό κρασί της νίκης στη συμπροτεύουσα, γεύτηκε όμως την εκτίμηση, το σεβασμό και τους ψήφους από πολλούς κομματικούς χώρους ενώ η Αννα Μαραγκού δεσμεύτηκε ότι θα παραμείνει ένας ενεργός πολίτης και δημότης στο πλευρό της νέας Δημάρχου Λευκωσίας Ελένης Μαύρου.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Αντεξε η τριμερής, ανέβηκε ο ΔΗΣΥ» γράφει ότι η τριμερής συνεργασία των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΣ ΕΔΣΕΚ άντεξε τη δοκιμασία των δημοτικών εκλογών, και όχι μόνο άντεξε, αλλά σε επίπεδο εντυπώσεων έδειξε να κερδίζει το παιγνίδι και να διατηρεί στέρεα βάση στην προοπτική των προεδρικών. Στα ποσοστά των κομμάτων όμως η κατάσταση είναι διαφορετική, και μεγάλος κερδισμένος φαίνεται ο ΔΗΣΥ ενώ το ΑΚΕΛ καταγράφει απώλειες σε μερικές τουλάχιστον περιπτώσεις. Αλλού γράφει ότι από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα συνάγεται ότι το ποσοστό αποχής παγκυπρίως ξεπέρασε ελαφρώς το 10% ποσοστό αποχής που σημειώθηκε και στις βουλευτικές εκλογές του 2001.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Εκλογές χωρίς ηττημένους» γράφει ότι τα στοιχεία που τους επιτρέπουν να παρουσιασθούν ως νικητές ανέδειξαν τα κομματικά επιτελεία μετά τις χθεσινές δημοτικές και κοινοτικές εκλογές. Από τη μια η τριμερής συνεργασία προτάσσει τη νίκη της Ελένης Μαύρου στη Λευκωσία και τις επιτυχίες στις μεγάλες πόλεις Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο και από την άλλη η αντιπολίτευση προτάσσει την αύξηση των δήμων που έχει κερδίσει και που θεωρούνταν προπύργιο κομμάτων της τριμερούς. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αθήνα μετά την εκεί επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ, για να συνεχίσουν να συντονίζουν τις κινήσεις τους και να διαψεύδουν όσους υποστηρίζουν ότι Αθήνα και Λευκωσία έχουν διαφορετικές απόψεις.

«Η Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κερδήθηκε το στοίχημα» γράφει ότι το στοίχημα φαίνεται να κέρδισε η τριμερής συνεργασία τόσο στη Λευκωσία, όπου όλα τα προγνωστικά και «προφητείες» ανατράπηκαν, όσο και σε όλους τους κεντρικούς δήμους των πόλεων ενώ σε κάποιους περιφερειακούς, όπου ο ΔΗΣΥ επιχείρησε να διεμβολίσει τη συνεργασία τα αποτελέσματα ήταν οριακά. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ διαμήνυσε πως η συνεργασία του κόμματός του με το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ έχει αντέξει και σε αυτή τη δοκιμασία, το ΔΗΚΟ θεωρεί ως «ιδιαιτέρως ικανοποιητικά» τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών ενώ ο Πρόεδρος του ΣΚ ΕΔΕΚ είπε ότι οι χθεσινές εκλογές δεν σχετίζονται ούτε άμεσα ούτε έμμεσα με τις προεδρικές εκλογές του 2008 .

Η εφημερίδα ''Η Σημερινή'' δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Monday, 18 December 2006 - 15:19:09 UTC