Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 07-01-03

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 3/1/2007

Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας σε συνάρτηση με το Κυπριακό, οι προσφυγές Τ/Κ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) διεκδικώντας από την Κυπριακή Δημοκρατία αποζημιώσεις για τις περιουσίες τους στις ελεύθερες περιοχές, η επίσημη ανάληψη καθηκόντων από τους νέους Δημάρχους καθώς και τα δύο θανατηφόρα δυστυχήματα τις δύο πρώτες ημέρες του 2007 είναι μερικά από τα θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Η πρώτη τ/κ προσφυγή στο ΕΔΑΔ'' γράφει ότι η πρώτη προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας που αφορά τ/κ περιουσία καταχωρήθηκε πρόσφατα από Τουρκοκύπρια που διαμένει στη Βρετανία, ενώ εκατοντάδες άλλοι ετοιμάζονται να πράξουν το ίδιο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι είναι αυξημένες οι ανάγκες των ημερών και η τράπεζα αίματος του Νοσοκομείου Λευκωσίας ζητά επειγόντως αίμα των ομάδων Ο και Β θετικό.

''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Το ΥΠΕΞ πληρώνει αλλά δεν γνωρίζει'' γράφει ότι όταν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών ρωτήθηκε από την εφημερίδα αν μπορούσε να αποκαλύψει τον αριθμό, τα ονόματα καθώς και τα καθήκοντα των ατόμων που ''βαφτίστηκαν σύμβουλοι επικοινωνίας'' από το Υπουργικό Συμβούλιο, δήλωσε άγνοια αλλά υποσχέθηκε ότι θα ψάξει στους φακέλους του Υπουργείου για να δώσει απάντηση στα ερωτήματα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ανέλαβαν επίσημα τα καθήκοντα τους οι νέοι Δήμαρχοι.

Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Πόκερ Τάσσου σε δύο ταμπλό'' γράφει ότι γερά νεύρα στην τσόχα που στρώνει η ΕΕ για το εμπόριο των Τ/Κ αλλά και για τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, καλείται να επιδείξει το πρώτο εξάμηνο του νέου χρόνου, η κυπριακή κυβέρνηση. Η γερμανική προεδρία της ΕΕ έχει ήδη προαναγγείλει ότι αναμένει ταχεία κατάληξη στο ''αγκάθι'' του εμπορίου από τα κατεχόμενα, γεγονός που όπως πιστεύουν στην Ευρώπη θα ανοίξει το δρόμο στην Τουρκία να υλοποιήσει τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της και έναντι της Κύπρου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι την Πρωτοχρονιά απεστάλησαν πέραν των 7 εκατομμυρίων SMS.

''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Θανατικό στους δρόμους έφερε το 2007'' γράφει ότι μετά το 17χρονο Γιώργο Μαυρίκιο που σκοτώθηκε την πρώτη ημέρα του νέου χρόνου, άλλος ένα νέος άφησε χθες την τελευταία του ανάσα στην άσφαλτο. Πρόκειται για τον 22χρονο Γιώργο Αναστάση που ξεψύχησε ύστερα από ανατροπή του αυτοκινήτου του που προκλήθηκε παρά την αερογέφυρα Αβδελλερού. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Διερευνητικής Επιτροπής Παναγιώτης Καλλής παραδίνει μετά τις γιορτές το πόρισμά του για το αεροπορικό δυστύχημα της ''Ηλιος'' στο Γραμματικό.

''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Εισβολή Τ/Κ στο ΕΔΑΔ'' γράφει ότι οι Τούρκοι εξαγγέλλουν εκατοντάδες προσφυγές Τ/Κ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διεκδικώντας από την Κυπριακή Δημοκρατία αποζημιώσεις για τις περιουσίες τους στις ελεύθερες περιοχές. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το ποσό των 40 εκατομμυρίων λιρών θα διαθέσει φέτος το κράτος για τις φοιτητικές χορηγίες. Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία θα καταβληθούν προσπάθειες για ικανοποίηση των δικαιούχων εντός τριών μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Μπροστάρης το ΑΚΕΛ'' γράφει ότι και τα επόμενα 80 χρόνια, το ΑΚΕΛ θα είναι εδώ μπροστάρης και κινητήριος δύναμη στον αγώνα του λαού για υλοποίηση των προσδοκιών του διαμηνύει ο ΓΓ του κόμματος, Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας. Στόχος μας, υπογραμμίζει, είναι να παραμείνει η Αριστερά όχι απλώς ένας ισχυρός αλλά καθοριστικός παράγοντας στην κοινωνία μας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι Ανδρέας Μολέσκης και Ολυμπία Στυλιανού διορίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο ως ερευνώντες λειτουργοί για να διερευνήσουν πειθαρχικές ευθύνες εναντίον ανωτέρων κυβερνητικών λειτουργών για το σκάνδαλο του νέου Γενικού Νοσοκομείου.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Οι κατηγορίες για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ τριπλασιάστηκαν'' γράφει ότι οι κατηγορίες για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ τριπλασιάστηκαν κατά τον τελευταίο χρόνο. Το 2006, συνολικά 4.232 άτομα κατηγορήθηκαν για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ σε σύγκριση με 1.470 το 2005. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην κηδεία του 17χρονου Γιώργου Μαυρίκιου από τη Λευκωσία, γιου του Γενικού Διευθυντή του ΡΙΚ Μάριου Μαυρίκιου, που έχασε τη ζωή του όταν παρασύρθηκε από αυτοκίνητο από οδηγό που φέρεται να ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ, τις πρωινές ώρες της Πρωτοχρονιάς, στη Λεωφόρο Τσερίου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Financial Mirror'' γράφει πως με το δεξί στο 2007 εισήλθε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με τους τραπεζικούς τίτλους να σημειώνουν σημαντικά κέρδη κατά την πρώτη συνάντηση του νέου έτους και να οδηγούν την αγορά μια ''ανάσα'' πριν τις 4.000 μονάδες. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ιστορικό ρεκόρ σημείωσε χθες το ευρώ σε σχέση με το γεν, ενώ ενισχύθηκε η ισοτιμία του με το δολάριο, καθώς διαφαίνεται πλέον ότι τον τόνο στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος θα δώσει το 2007 η αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων εκ μέρους των συναλλασσόμενων.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Wednesday, 3 January 2007 - 15:19:08 UTC