Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 07-01-20

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 20/1/2007

Το Κυπριακό και η προετοιμασία έναρξης λειτουργίας των τεχνικών επιτροπών, τα διαδραματιζόμενα στον τραπεζικό τομέα σε Κύπρο και Ελλάδα κατά τις τελευταίες ημέρες και οι επιχειρηματικές κινήσεις για εξαγορές και συγχωνεύσεις, η συνεχιζόμενη απεργία των οδηγών φορτηγών με άδειες ''Α'' και οι επιπτώσεις της στην κυπριακή οικονομία, οι τουρκικές αντιδράσεις στις συμφωνίες που υπογράφει η Κυπριακή Δημοκρατία με άλλες χώρες για τα κοιτάσματα πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, η σημερινή εκλογική διαδικασία στο ΔΗΚΟ για ανάδειξη του Αναπληρωτή Προέδρου του κόμματος, καθώς και η χθεσινή δολοφονία δημοσιογράφου στην Τουρκία είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Ανθρακας ο θησαυρός του Εμίρη'', ότι την ώρα που οργίαζαν οι φήμες στην ελλαδική αγορά για πρόθεση της Dubai Investment Group να κάνει εντυπωσιακή για τα ελληνικά δεδομένα κίνηση, τελικά αποδείχθηκε πως ήταν ''άνθρακας ο θησαυρός'' και ότι η Dubai Financial ανακοίνωσε απλώς την πλήρη υποστήριξή της στη Διοίκηση της Marfin Popular Bank και δεν έχει ενδιαφέρον να αποδεχθεί την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς. Σε άλλο θέμα γράφει πως το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας λειτουργεί με πολλές και σοβαρές ελλείψεις και ότι προς διόρθωση των κακώς εχόντων ο Υπουργός Υγείας Χάρης Χαραλάμπους αποφάσισε να ''εγκατασταθεί'' επί τριήμερο στο Νοσοκομείο, αναλαμβάνοντας προσωπικά ο ίδιος να επιλύσει τα προβλήματα αυτά.

''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Μίλησε το Ντουμπάι'', γράφει στο κύριο θέμα ότι στην αντεπίθεση πέρασε τελικώς χθες το Ντουμπάι και, με μια κίνηση ''ματ'', η Dubai Financial παρενέβη στη διαμάχη των Τραπεζών Marfin και Πειραιώς, ανακοινώνοντας την πλήρη υποστήριξή της στη Marfin και ότι δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να αποδεχθεί πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για συμμετοχή της στη Marfin Popular Bank. Αλλού γράφει ότι η Τουρκία έβαλε στο μάτι το πετρέλαιο της Κύπρου και ότι η κυπριακή κυβέρνηση τής διαμήνυσε πως δεν έχει δικαιώματα επί των πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Η κυβέρνηση, προσθέτει η εφημερίδα, απορρίπτει επίσης το ενδεχόμενο υπογραφής συμφωνίας οριοθέτησης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και με την Τουρκία.

Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Αίμα στο δρόμο για την Ευρώπη '', γράφει πως η πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρώπη δέχθηκε χθες ''πισώπλατη μαχαιριά'' με τη δολοφονία του γνωστού στην Τουρκία αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, ο οποίος από πέρυσι είχε προκαλέσει την οργή Τούρκων, εξαιτίας σχολίων του στην εφημερίδα όπου εργαζόταν για τις τουρκο-αρμενικές σχέσεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι θετικά είναι -για πρώτη φορά εδώ και αρκετούς μήνες- τα μηνύματα για έναρξη του διαλόγου μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στη βάση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006 υπό την εποπτεία του ΟΗΕ και ότι προχωρούν οι προετοιμασίες, προκειμένου να αρχίσει εντός του προσεχούς Φεβρουαρίου η λειτουργία των τεχνικών επιτροπών.

''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Φορτώνουν ζημιές την οικονομία'', γράφει στο κύριο θέμα ότι η κυπριακή οικονομία ''έχει γονατίσει'', λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των φορτηγατζήδων, οι οποίοι χθες ανακοίνωσαν πως θα εξακολουθήσουν επ' αόριστον τον αποκλεισμό των λιμανιών. Οι ζημιές μέχρι χθες, προσθέτει η εφημερίδα, είχαν ξεπεράσει τα τριάντα εκατομμύρια λίρες, ενώ κάθε πρόσθετη ημέρα απεργίας στοιχίζει άλλα επτά εκατομμύρια λίρες. Αλλη είδηση είναι ότι η Αστυνομία Κύπρου βρίσκεται στα ίχνη κυκλώματος από τη Λεμεσό που φέρεται να έχει εξαπατήσει με δεκάδες χιλιάδες πλαστά χαρτονομίσματα ευρώ Τουρκοκύπριο, ο οποίος διατηρεί ανταλλακτήριο νομισμάτων στα κατεχόμενα και στις ελεύθερες περιοχές.

''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Μάχη στη Λευκωσία Βγενόπουλου - Σάλλα'', γράφει στο κύριο θέμα πως στην Κύπρο μεταφέρεται η μάχη μεταξύ των Τραπεζών Πειραιώς και Marfin Popular με την ταυτόχρονη κάθοδο του Μιχάλη Σάλλα και του Ανδρέα Βγενόπουλου στο νησί την ερχόμενη εβδομάδα. Αλλού γράφει ότι ανατρέπονται τα κυβερνητικά σχέδια για την εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού και των επιχειρήσεων σχετικά με την υιοθέτηση του ευρώ, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για ακύρωση της αποδοχής συγκεκριμένης προσφοράς και της ανάθεσης του έργου σε διαφημιστική εταιρεία. Το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι είναι απόλυτα σεβαστή η δικαστική απόφαση, ενώ ο σύνδεσμος διαφημιστών συνεχίζει την εφαρμογή εμπάργκο στις κυβερνητικές προκηρύξεις διαγωνισμών αναζήτησης προσφορών.

Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Το ποτήρι ξεχείλισε'', ότι η κυβέρνηση έστειλε χθες αυστηρή προειδοποίηση στους απεργούς μεταφορείς με άδειες ''Α'', καλώντας τους να τερματίσουν την απεργία, διαφορετικά θα προχωρήσει στη λήψη όλων των νόμιμων μέτρων για διαφύλαξη των δικαιωμάτων των υπόλοιπων πολιτών. Αλλη είδηση είναι η συνάντηση που είχε χθες η ΕΔΟΝ με τη νεολαία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος. Σε δηλώσεις του, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΔΟΝ Χρίστος Χριστοφίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επαναπροσέγγιση, η κοινή δράση και ο αγώνας των δύο κοινοτήτων είναι αναγκαία προϋπόθεση για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Δημοσιογράφος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στην Κωνσταντινούπολη'', γράφει στο κύριο θέμα της πως ο γνωστός Τούρκο-Αρμένιος δημοσιογράφος, ο οποίος είχε καταδικασθεί για προσβολή της τουρκικής ταυτότητας, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη και ότι η επίθεση αυτή τείνει να προκαλέσει πολιτική ένταση στην Τουρκία στη διάρκεια μιας χρονιάς εκλογών, όπως είναι η εφετινή. Αλλού γράφει ότι στόχος της κυβερνητικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας είναι -όπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Σοφοκλής Σοφοκλέους- η μείωση κατά 50% των θανάτων στους δρόμους μέχρι το 2010.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Μάθε'', κάτω από τον τίτλο ''Μοναχός καίει γάτους στο βαρέλι'', γράφει στο κύριο θέμα πως, σε μοναστήρι στη Λάρνακα καίνε τετράποδα και ότι μοναχός, για να απαλλαγεί από τα ανεπιθύμητα τετράποδα, εφαρμόζει μεσαιωνικές μεθόδους, καίγοντάς τα ζωντανά. Ο μοναχός αυτός, προσθέτει η εφημερίδα, πιάστηκε στα πράσα να καίει γάτο σε βαρέλι. Σε άλλο θέμα παραθέτει συνέντευξη του Βάσου Γεωργίου, Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Βουλής και Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, όπου -μεταξύ άλλων- ο κ. Γεωργίου δηλώνει πως ήρθε η ώρα το ΑΚΕΛ να διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας, ''με την έννοια ότι το ΑΚΕΛ έχει και τους ανθρώπους και τη γνώση και την πείρα για να κυβερνήσει τον τόπο''.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Saturday, 20 January 2007 - 15:19:06 UTC