Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 07-01-30

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 30/1/2007

Οι διαμαρτυρίες της Τουρκίας προς το Λίβανο και οι προειδοποιήσεις για λήψη μέτρων στην περίπτωση που δεν αντιμετωπιστούν οι επιφυλάξεις της για το θέμα εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, η έκθεση που αναμένεται να υιοθετήσει η Ομάδα Επαφής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τους Τ/Κ και η έκθεση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που δείχνει ότι η Κύπρος υστερεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Ο Τύπος ασχολείται επίσης με τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα με τις προτάσεις εξαγοράς τραπεζών, την έρευνα στα κατεχόμενα που έδειξε ότι οι πλείστοι Τ/Κ επιθυμούν τη λύση ''δύο κρατών'' στην Κύπρο, την ''επέμβαση'' του Υπουργού Υγείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας που αναμένεται να επεκταθεί και στα άλλα κρατικά νοσηλευτήρια, και τη στάση εργασίας των μελών της συντεχνίας ΕΠΟΠΑΗ στην ΑΗΚ και η προειδοποίηση για επ' αόριστον απεργία.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Διακοίνωση Τουρκίας στο Λίβανο'', γράφει ότι σε μιαν πρωτοφανή κίνηση άσκησης τρομοκρατίας, προκειμένου να προκαλέσει πανικό στην Κύπρο και τις γειτονικές χώρες, προχώρησε η τουρκική κυβέρνηση, προειδοποιώντας με διακοίνωση για λήψη μέτρων στην περίπτωση που δεν αντιμετωπιστούν οι επιφυλάξεις της. Γράφει, επίσης, ότι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Μιχαηλίδης προέβη σε ''αποκάλυψη σοκ'', δηλώνοντας σε πρόγραμμα του ΡΙΚ ότι, αν και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου μπορεί να διαφωνεί με την ίδρυση καζίνο στις ελεύθερες περιοχές, υπάρχουν πέντε ιεράρχες που συμφωνούν.

Η ''Μάχη'', υπό τον τίτλο ''Κατεβάζουν διακόπτες στην ΑΗΚ'', γράφει ότι στα όρια έχει φτάσει η υπομονή των εργαζομένων μελών της συντεχνίας ΕΠΟΠΑΗ, που προειδοποιούν ότι μετά την εξαγγελθείσα δίωρη στάση εργασίας στις 7 Φεβρουαρίου, δεν θα διστάσουν να κλιμακώσουν τα μέτρα και να κηρύξουν και επ' αόριστον απεργία εάν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα. Γράφει, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει πως δεν υπάρχει οποιαδήποτε διασύνδεση των αποστολών στα κατεχόμενα με τις συζητήσεις για την πρόταση της Επιτροπής σε σχέση με τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Βάζει χέρι και στα άλλα νοσοκομεία'', γράφει ότι η εγχείρηση ανοικτής καρδίας στην ανοργανωσιά και στη στραβή δομή στα νοσοκομεία, που ξεκίνησε με την τριήμερη ''επέμβαση'' στο νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας από τον Υπουργό Υγείας Χάρη Χαραλάμπους, θα συνεχιστεί και στα άλλα κρατικά νοσηλευτήρια του τόπου, όπως δήλωσε ο Υπουργός. Γράφει, επίσης, ότι Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Τράπεζα Κύπρου καταχώρησαν χθες δύο αυτόνομες εφέσεις στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με την οποία η εποπτική αρχή κρίθηκε αναρμόδια να αποφασίζει επί των δημόσιων προτάσεων.

Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Στάσιμοι σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας'', γράφει ότι απροβίβαστο σε θέματα που έχουν σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παίρνει η Κύπρος από την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στην τελευταία έκθεση της οποίας αναφέρεται ότι η Κύπρος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ΕΕ, η οποία έθεσε ως στόχο μέχρι το 2010 όλα τα κράτη μέλη της να παράγουν το 21% της ηλεκτρικής ενέργειάς τους από ανανεώσιμες πηγές. Γράφει, επίσης, ότι το ΔΣ του ΧΑΚ συνέρχεται για να αποφασίσει αν θα αποδεχθεί ή όχι την πρόταση της Marfin για εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου και την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για τη Marfin.

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Στο ΧΑΚ το πεδίο μάχης'', γράφει ότι τη δημόσια πρότασή της για εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου κατέθεσε χθες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου η Marfin Popular Bank, μεταφέροντας το πεδίο της τραπεζικής διαμάχης στο ΧΑΚ. Αναφέρεται, επίσης, στην εκδήλωση που διοργανώνει κάθε χρόνο η εφημερίδα για την απονομή των ''Οσκαρ 2006'' στους κορυφαίους στο ποδόσφαιρο, την καλαθόσφαιρα, την πετόσφαιρα και το στίβο, σημειώνοντας ότι για την εκδήλωση η αίθουσα εκδηλώσεων του Ολυμπιακού Μεγάρου της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ) γέμισε από αστέρια του αθλητισμού.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Νέα μάχη της Κύπρου'', γράφει ότι την ανάγκη όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κινηθεί μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας και των αρχών που το διέπουν, επισημαίνει η κυπριακή κυβέρνηση, σε σχέση με την έκθεση που θα υιοθετήσει η Ομάδα Επαφής του με την τ/κ κοινότητα. Γράφει, επίσης, ότι το ΑΚΕΛ, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Χριστόφια, είχε συνάντηση χθες με την πλατφόρμα ''Αυτή η χώρα είναι δική μας'', κατά την οποία επισημάνθηκε η ανάγκη διάνοιξης της οδού Λήδρας, καθώς και άλλων διόδων, με τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών.

Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'', υπό τον τίτλο ''Οι πλείστοι Τ/Κ θέλουν δύο κράτη'', γράφει ότι έρευνα στα κατεχόμενα κατέδειξε ότι 65% των Τ/Κ πιστεύει τώρα ότι η Κύπρος θα πρέπει να παραμείνει μόνιμα διαιρεμένη σε δύο ''εθνικά χωριστά κράτη'', ενώ μόνο το 20% υποστηρίζει λύση ομοσπονδίας. Γράφει, επίσης, ότι πτώμα σε αποσύνθεση βρέθηκε στην όχθη του ποταμού Κότσια στην Κισσόνεργα, που πιστεύεται ότι ανήκει στον 45χρονο Γεώργιο Μιλτιάδου, του οποίου το αυτοκίνητο παρασύρθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από ορμητικά νερά κατά τη διάρκεια καταστροφικής καταιγίδας στην Πάφο.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Tuesday, 30 January 2007 - 15:19:06 UTC