Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 07-02-02

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 2/02/2007

Η κίνηση τουρκικών πολεμικών πλοίων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, οι πληροφορίες σε τουρκικά ΜΜΕ ότι υπαναχωρούν χώρες που υπέγραψαν ή θα υπογράψουν συμφωνίες με την Κύπρο ύστερα από τις αντιδράσεις της Τουρκίας για την εξερεύνηση πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου, η αναφορά των ΗΠΑ στη νομική διάσταση του θέματος και η έγερση ζητήματος οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας γύρω από την Κύπρο, η απάντηση του πρώην Υπουργού Εμπορίου Νίκου Ρολάνδη στις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Λιλλήκα, η πώληση από τη Marfin Popular Bank στην Εκκλησία της Κύπρου των μετοχών που κατείχε στην Ελληνική Τράπεζα, ο ρόλος που θέλει να διαδραματίσει η Εκκλησία στα θέματα παιδείας και ειδικά στο θέμα του διορισμού Υπουργού Παιδείας, και η προσέλκυση ιατρικού τουρισμού στην Κύπρο, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Σπέρνει πανικό, θερίζει κέρδη η Τουρκία'', γράφει ότι ο πανικός που η Τουρκία επιχείρησε να επιβάλει στην Κύπρο και στις γειτονικές της χώρες, γύρω από την υπόθεση των πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, άρχισε να της αποδίδει αποτελέσματα καθώς, όπως μεταδίδεται από την Αγκυρα, οι χώρες που υπέγραψαν ή είχαν σκοπό να υπογράψουν συμφωνίες με την Κύπρο υπαναχωρούν η μια μετά την άλλη. Γράφει, επίσης, ότι είναι ''απάνθρωπο, απαράδεκτο και αδιανόητο'' που η Κύπρος του 2007 και της Ευρώπης κάνει πέρα τις τύψεις της και ξοφλά με τη συνείδησή της, προσφέροντας 150 ολόκληρες λίρες στους τετραπληγικούς, μάλιστα κόβοντάς το εάν μέλος της οικογένειας έχει δικό του εισόδημα.

Η ''Μάχη'', υπό τον τίτλο ''Καλλιεργεί πολεμικό κλίμα'', γράφει ότι με θράσος και προκλητικότητα και περιφρονώντας κάθε αρχή του διεθνούς δικαίου και αλληλοσεβασμού, η Τουρκία συνεχίζει με αλαζονεία να επιδίδεται σε παράνομες ενέργειες στην προσπάθειά της να αναδειχθεί ως χωροφύλακας της περιοχής, καλλιεργώντας πολεμικό κλίμα. Γράφει, επίσης, ότι μεγάλες διαστάσεις προσλαμβάνει το θέμα με τα καζίνα των κατεχομένων, καθώς όλο και περισσότερα χρήματα Ελληνοκυπρίων χάνονται στο βωμό της πράσινης τσόχας, και ότι το θέμα απασχόλησε χθες την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Θέμα υφαλοκρηπίδας θέτουν τώρα οι ΗΠΑ'', γράφει ότι ενώ την Τετάρτη οι ΗΠΑ αναγνώριζαν το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες, ο Εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών έκρινε σκόπιμο να υπεισέλθει στη νομική διάσταση του θέματος και να εγείρει ζήτημα οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας γύρω από την Κύπρο. Γράφει, επίσης, ότι μικρή ομάδα αλλοδαπών μαζεύτηκε χθες έξω από τη Βουλή για να εκφράσει ικανοποίηση για νόμο που ψηφίστηκε και αναβαθμίζει τα δικαιώματά αυτών που συμπληρώνουν πέντε χρόνια διαμονής στην Κύπρο.

Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Πουλά η Marfin, μαζεύει μετοχές η Εκκλησία'', γράφει ότι όλως αιφνιδίως, η Marfin Popular Bank προχώρησε χθες σε συμφωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο για την πώληση στην Εκκλησία της Κύπρου των μετοχών που κατείχε στην Ελληνική Τράπεζα, δηλαδή το 7,17%, και έτσι η Εκκλησία κατέχει τώρα το 24,1% των μετοχών στην Ελληνική Τράπεζα. Γράφει, επίσης, ότι την τάχιστη προώθηση του νομοσχεδίου που προβλέπει την αύξηση των εξώδικων προστίμων μέχρι και 200 λίρες ζήτησαν χθες από τους Προέδρους των Επιτροπών Νομικών και Συγκοινωνιών της Βουλής τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Συγκοινωνιών.

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Στο παιχνίδι μέσω ΗΠΑ'', γράφει ότι οι Αμερικάνοι ανοίγουν ένα κεφάλαιο που δεν υπήρξε ποτέ, δηλαδή τον καθορισμό με την Τουρκία της υφαλοκρηπίδας, προσθέτοντας ότι οι τουρκικές απειλές με αφορμή τις συμφωνίες της Κύπρου για έρευνες για εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίων και φυσικού αερίου προσαρμόζουν αναλόγως την αμερικανική στάση. Γράφει, επίσης, ότι παράθυρο στην αγορά εργασίας επιχειρεί να ανοίξει το Υπουργείο Εργασίας για τις γυναίκες, που ο ρόλος τους ως μητέρες και οικοκυρές δεν τους επιτρέπει να έχουν βαρυφορτωμένο ωράριο εργασίας, και σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή το πιλοτικό πρόγραμμα ευέλικτων μορφών απασχόλησης με την ανάπτυξη και λειτουργία σχεδίου επιχορήγησης επιχειρήσεων για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με ευέλικτες ρυθμίσεις.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Ψυχολογικός πόλεμος'', γράφει ότι σε ψυχολογικό πόλεμο φαίνεται να επιδίδεται η Αγκυρα, μετά και την καταγγελία της απαράδεκτης και προκλητικής συμπεριφοράς της στον ΟΗΕ και την ΕΕ το θέμα της διαδικασίας που ακολουθεί η Κυπριακή Δημοκρατία για την εξόρυξη πετρελαίου ή/και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Γράφει, επίσης, ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας διέψευσε κατηγορηματικά ότι έφθασε ποινικός φάκελος από την Αστυνομία ενώπιον του που να αφορά Ελληνοκύπριους που επισκέπτονται τα καζίνα στα κατεχόμενα.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', υπό τον τίτλο ''Πολεμικά πλοία πυροδοτούν νευρικότητα για το πετρέλαιο'', γράφει ότι τουρκικά πολεμικά πλοία κινούνταν κατά μήκος των νότιων ακτών της Κύπρου σε διεθνή ύδατα, πράγμα που εκλήφθηκε ως επίδειξη δύναμης με αφορμή τα σχέδια για εξερεύνηση πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Γράφει, επίσης, ότι το Κακουργιοδικείο καταδίκασε σε 20 χρόνια φυλάκιση των 51χρονο Σωτήρη Αθηνή, τον οποίο έκρινε ένοχο για εισαγωγή στην Κύπρο πέντε κιλών κοκαϊνης τον περασμένο Ιούνιο.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'', υπό τον τίτλο ''Η Εκκλησία διχάζει την Τριμερή'', γράφει ότι ο ρόλος της Εκκλησίας στα θέματα παιδείας γενικότερα και ειδικά στο θέμα του διορισμού Υπουργού Παιδείας διχάζει την Τριμερή, με το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ να αμφισβητούν τον άτυπο αυτό ρόλο της Εκκλησίας, και με το ΑΚΕΛ να διατηρεί πάντα τις ίδιες επιφυλάξεις. Γράφει, επίσης, ότι μπορεί ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης να μην έχει ανοίξει μέχρι τώρα τα χαρτιά του για τις προεδρικές εκλογές, όμως παρασκηνιακά κινείται και δραστηριοποιείται, βλέποντας ιδιαίτερα αυτή την περίοδο εξωκομματικές προσωπικότητες.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Πέστα'', υπό τον τίτλο ''Ρολάνδης vs Λιλλήκα!'', γράφει ότι ως ''παντελώς ψευδή'' χαρακτήρισε ο Νίκος Ρολάνδης τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Λιλλήκα ότι υπέγραψε ως Υπουργός Εμπορίου Μνημόνιο Συναντίληψης για εκμετάλλευση φυσικού αερίου με εταιρεία στην οποία μετείχε μέλος της οικογένειας του Αμερικανού Προέδρου Μπους, χωρίς την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου και χωρίς τη γνωμάτευση και έγκριση του Γενικού Εισαγγελέα. Γράφει, επίσης, ότι ανάστατοι είναι οι κάτοικοι γειτονικού δήμου της Λευκωσίας, ο Δήμαρχος του οποίου φέρεται να έχει εκχωρήσει χαριστικά σε εταιρεία μεγάλο οικόπεδο για τα σκουπίδια της, που προοριζόταν για τη δημιουργία πάρκου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Το Κυπριακό Ποντίκι'', υπό τον τίτλο ''Ιατρικό τουρισμό από 3 ηπείρους μπορεί να προσελκύσει η Κύπρος!'', γράφει ότι η Κύπρος μπορεί να μετατραπεί σε κέντρο ιατρικής τελειότητας και να προσελκύσει ιατρικό τουρισμό από τρεις ηπείρους, και ότι ανώτερα στελέχη αμερικανικού πανεπιστημιακού ιατρικού κέντρου επισκέφθηκαν πρόσφατα την Κύπρο και αναμένεται ότι θα κάνουν προτάσεις για αναβάθμιση των ιατρικών υπηρεσιών. Γράφει, επίσης, ότι την ώρα που το Υπουργικό Συμβούλιο διαμήνυσε στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΘΟΚ να μην προχωρήσει στην επικύρωση των πρακτικών που αφορούσαν τη θέση του Γενικού Διευθυντή προτού εξεταστούν και νομικά οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, το Συμβούλιο προχώρησε παρά ταύτα στην επικύρωσή τους.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Weekly'', υπό τον τίτλο ''Καυγάς πολεμικών πλοίων'', γράφει ότι συγχυσμένες αναφορές για την κίνηση τουρκικών πολεμικών πλοίων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου πρόσθεσαν ένα δραματικό παραπέτασμα στο φραστικό πόλεμο που εξαπέλυσε η Αγκυρα εναντίον της Λευκωσίας σχετικά με την εξερεύνηση για κοιτάσματα πετρελαίου. Αναφέρεται, επίσης, στην έκθεση ''Motorshow 2007'', η οποία άνοιξε την Τετάρτη, δίδοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να δουν από κοντά όλα τα τελευταία μοντέλα αυτοκινήτων, καθώς και άλλα συναφή προϊόντα.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Friday, 2 February 2007 - 15:19:05 UTC