Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 07-02-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 9/02/2007

Η διαβεβαίωση Κινέζου αξιωματούχου ότι δεν υπάρχει θέμα να γίνονται απευθείας πτήσεις στο ψευδοκράτος από την Κίνα, η σύσταση επιστημονικής επιτροπής που θα αναλάβει τη συγγραφή νέων βιβλίων της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, οι ομιλίες του Ευρωβουλευτή Ιωάννη Κασουλίδη στη Βρετανία για το σχέδιο Ανάν και το Κυπριακό, το όραμα της Marfin Popular Bank για δημιουργία στην Κύπρο του μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου στη νοτιοανατολική Ευρώπη, και οι ανησυχίες της εταιρείας Hermes από την πτώση του τουρισμού και τον αργό ρυθμός αύξησης των επιβατών, είναι μεταξύ των θεμάτων που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Προβάλλονται επίσης οι προεδρικές εκλογές και η στάση που αναμένεται να τηρήσουν το ΑΚΕΛ και το ΚΣ ΕΔΕΚ, η συμφωνία των κομμάτων ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής ότι απαιτούνται αποφάσεις και μέτρα που θα περιορίσουν ή και θα εξαλείψουν τις τεράστιες τρύπες στα ασφαλιστικά ταμεία της ΑΤΗΚ, η αθώωση του Χριστόδουλου Χαραλάμπους, ο οποίος κατηγορήθηκε για την πρόκληση του θανάτου του 21χρονου γιου του, και τα επεισόδια στα Λύμπια μεταξύ κατοίκων και Αστυνομίας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης διαμαρτυρίας εναντίον της δημιουργίας χώρου υγειονομικής ταφής αποβλήτων στην περιοχή.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Η δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή'', αναφέρεται στην αθώωση πατέρα που κατηγορήθηκε ότι σκότωσε το γιο του και γράφει ότι ο νόμος είναι αυστηρός και τα δικαστήρια ακολουθούν το ''γράμμα'' του νόμου, αφού η δικαιοσύνη είναι τυφλή, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις, έστω και σπάνιες, που το ξεχασμένο ''πνεύμα'' του νόμου επικρατεί του ''γράμματος'' και η τυφλή δικαιοσύνη ''ανοίγει τα μάτια'' και βλέπει. Γράφει, επίσης, ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας των πολιτών τάσσεται υπέρ της πρότασης του Αντιπροέδρου και βουλευτή του ΔΗΣΥ Σωκράτη Χάσικου για εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς, που συμπεριλαμβάνει μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 14 μήνες.

Η ''Μάχη'', υπό τον τίτλο ''Πεδίο μάχης τα Λύμπια'', γράφει ότι ακόμη μία ομάδα πολιτών, αυτή τη φορά οι κάτοικοι των Λυμπιών, βίωσαν χθες την ''υπέρμετρη βία'' των ανδρών της ΜΜΑΔ ενώ διαμαρτύρονταν για την έναρξη των εργασιών προς δημιουργία χώρου υγειονομικής ταφής αποβλήτων στην περιοχή τους. Γράφει, επίσης, ότι ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος, με επιστολή του στους Πρεσβευτές των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους Γενικούς Γραμματείς του Συμβουλίου της Ευρώπης και της UNESCO, καταγγέλλει την πώληση σε Αμερικανίδα της εκκλησίας Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο κατεχόμενο χωριό Φτέρυχα και μετατροπή του σπίτι, εργαστήρι τέχνης και γκαλερί.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Ενας καημός κι ένα SOS για την ΑΤΗΚ'', γράφει ότι όλα τα κόμματα συμφώνησαν χθες ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής ότι απαιτούνται αποφάσεις και μέτρα που θα περιορίσουν ή και θα εξαλείψουν τις τεράστιες τρύπες στα ασφαλιστικά ταμεία της ΑΤΗΚ, αλλά και σε άλλους ημικρατικούς οργανισμούς, και ότι με αφορμή την έγκριση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, η συζήτηση άνοιξε και κάλυψε θέματα νομικού πλαισίου, δομής και λειτουργίας της Αρχής. Γράφει, επίσης, ότι στους ρυθμούς του Καρναβαλιού κινείται από χθες η Λεμεσός, καθώς ο Βασιλιάς Καρνάβαλος έκανε τη θριαμβευτική όσο και ''ερωτική'' είσοδό του στην πόλη.

Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Ο Μπαλάουι ανοίγει τα χαρτιά του για Marfin'', γράφει ότι όραμα για δημιουργία στην Κύπρο του μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου στη νοτιοανατολική Ευρώπη έχουν ο νέος Πρόεδρος του Ομίλου Marfin Popular Bank Σαούντ Μπαλάουι και ο Διευθύνων Σύμβουλος Ανδρέας Βγενόπουλος, και ότι σχετικές δηλώσεις έγιναν χθες σε δημοσιογραφική διάσκεψη. Γράφει, επίσης, ότι ο Χαράλαμπος Παπαμιχαήλ από το Λιοπέτρι, ο οποίος έπασχε από μυϊκή δυστροφία, ''το 'πε και το 'κανε'' και ξεψύχησε λίγες ώρες μετά την κηδεία του αδελφού του, Σωτήρη, ο οποίος έπασχε από την ίδια ασθένεια. Ο Χαράλαμπος κηδεύτηκε χθες.

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Ξαναγράφεται η ιστορία μας'', γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών και Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Νεοκλής Συλικιώτης αποκάλυψε στην εφημερίδα ότι επιστημονική επιτροπή θα αναλάβει τη συγγραφή νέων βιβλίων της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με αφορμή τα λάθη και τις σοβαρές παραλείψεις που εντοπίζονται σε νέο βιβλίο που έφτασε από την Ελλάδα για την Στ' Δημοτικού. Γράφει, επίσης, ότι ένας επικίνδυνος ηλεκτρονικός ιός διαδίδεται με ιδιαίτερα αυξημένους ρυθμούς τις τελευταίες ημέρες, καλυπτόμενος υπό το μανδύα των ερωτικών μηνυμάτων των ημερών και μολύνει υπολογιστές.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Κατηγορηματικό όχι Κίνας'', γράφει ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ντάι Μπινγ Γκούο, μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει θέμα να γίνονται απευθείας πτήσεις στο ψευδοκράτος από την Κίνα. Γράφει, επίσης, ότι ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση των κερδοφόρων αποτελεσμάτων της Τράπεζας Κύπρου, που χαρακτηρίστηκαν ως η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών για το Συγκρότημα, χθες παρουσιάστηκαν εντυπωσιακά κέρδη από τον τριπλά συγχωνευθέντα όμιλο της Μαρφίν Λαϊκής Τράπεζας, ωστόσο τα πρωτοφανή κέρδη δεν είχαν ανάλογη αντανάκλαση στο ΧΑΚ, το οποίο έκλεισε με απώλειες.

Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'', υπό τον τίτλο ''Η ημέρα της κρίσης πλησιάζει'', γράφει ότι η πτώση του τουρισμού και ο αργός ρυθμός αύξησης των επιβατών ανησυχεί την Hermes που διαχειρίζεται τα αεροδρόμια, όπως ανέφερε ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της εταιρείας Μπομπ Μάνινγκ ενώπιον συνεδρίου για τον τουρισμό που διοργάνωσε ο ΠΑΣΥΞΕ. Αναφέρεται, επίσης, στα παιγνίδια που διοργανώθηκαν σε σχολεία για την Τσικνοπέμπτη και εξηγεί την ετυμολογία της λέξης και την παράδοση γύρω από την προτελευταία Πέμπτη πριν την Καθαρά Δευτέρα, ημέρα έναρξης της νηστείας ενόψει του Πάσχα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'', υπό τον τίτλο ''Μονόδρομος ο Τάσσος για πολλούς'', γράφει ότι όσο και αν γκρινιάζουν ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να υποστηρίξουν επανεκλογή του Προέδρου Παπαδόπουλου στις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Φεβρουαρίου. Γράφει, επίσης, ότι ο Νίκος Αναστασιάδης παραμένει ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης του ΔΗΣΥ και στο συνέδριο του Μαρτίου αναμένεται να επανεκλεγεί Πρόεδρος του κόμματος χωρίς ανθυποψήφιο, αφού όλες οι τάσεις και οι σκέψεις στα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος, αλλά και στα απλά στελέχη είναι ότι ο κ. Αναστασιάδης, κάτω από αντίξοες συνθήκες, πέτυχε στην κομματική του αποστολή.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Το Κυπριακό Ποντίκι'', υπό τον τίτλο ''Προπαγάνδα υπό τη 'σκιά' του Κασουλίδη!'', γράφει ότι στα τέλη Ιανουαρίου ο Ευρωβουλευτής Ιωάννης Κασουλίδης είχε επισκεφθεί τη Βρετανία ως προσκεκλημένος του ΔΗΣΥ Ηνωμένου Βασιλείου και σε διάφορες ομιλίες του υπεραμύνθηκε της ετυμηγορίας του λαού στο σχέδιο Ανάν και σκιαγράφησε την πιθανή λύση του Κυπριακού, και ότι υπήρξαν αντιδράσεις Κυπρίων φοιτητών. Γράφει, επίσης, ότι το ζήτημα των προβληματικών σχέσεων της Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρας Μπακογιάννη με την κυπριακή πολιτική ηγεσία ξανάρθε στην επικαιρότητα με αφορμή τους χειρισμούς της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου από την Τουρκία.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Weekly'', υπό τον τίτλο ''Ελευθερώθηκε πατέρας'', αναφέρεται στην αθώωση του Χριστόδουλου Χαραλάμπους, ο οποίος κατηγορήθηκε για την πρόκληση του θανάτου του 21χρονου γιου του, Γιάννου, με τσάπα κατά τη διάρκεια καυγά έξω από την οικία τους στη Μακεδονίτισσα τον περασμένο Ιούλιο. Γράφει, επίσης, ότι τα σχέδια για οικοδόμηση καθεδρικού ναού στο πάρκο γύρω από το Δημοτικό Μέγαρο Πάφου φαίνεται να έχουν ματαιωθεί μετά τις αντιθέσεις που έχει εκφράσει το Δημοτικό Συμβούλιο, και ότι η μάχη για ισχύ συνεχίζεται εδώ και 50 χρόνια και αφορά δημόσιο κήπο που ανήκει στην Εκκλησία.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Friday, 9 February 2007 - 15:19:05 UTC