Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 1 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-12-09

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Αλέκος Μαρκίδης έχει πάρει τις αποφάσεις του αναφορικά με πιθανή κάθοδο του στις προεδρικές εκλογές.

Ο κύριος Μαρκίδης, δύο φορές σήμερα δήλωσε ότι έχει αποφασίσει και θα εξαγγείλει την απόφαση του όταν ο ίδιος κρίνει ότι πρέπει αυτό να γίνει.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Βολές κατά των διαφωνούντων με τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Δημοκρατικού Συναγερμού, εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις ύστερα -από πρωινή επίσκεψη του στο Προεδρικό, ο κύριος Αναστασιάδης έκανε λόγο για παρασυναγωγές και δημιουργία ομάδων στο κόμμα, στις οποίες αναπτύσσονται όχι απλά προβληματισμοί, αλλά προσπάθειες για να δημιουργηθούν συνθήκες ρήγματος.

Κατονομάζοντας τον Δημήτρη Συλλούρη, τόνισε ότι δεν μπορεί αξιωματούχος του κόμματος να πρωταγωνιστεί στην υπόσκαψη του Γλαύκου Κληρίδη και να στρέφεται εναντίον συνεδριακής απόφασης.

Ο κύριος Αναστασιάδης έμμεσα απέδωσε ευθύνες στον Δημήτρη Συλλούρη, για την αποτυχία σύναψης νέας συνεργασίας με το ΔΗΚΟ.

Ο Νίκος Αναστασιάδης αντέκρουσε τις πληροφορίες ότι και άλλοι βουλευτές του ΔΗΣΥ συμμερίζονται τις απόψεις Συλλούρη και δήλωσε ότι θα απαντήσει στην επιστολή του πρώην Γενικού Γραμματέα.

Εξάλλου σήμερα αναμένεται και η απάντηση του Δημοκρατικού Συναγερμού στην επιστολή του ΔΗΚΟ, θέμα που θα απασχολήσει την συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν επεισέρχεται σε διάλογο, ούτε κρίνει απόψεις που εκφράζονται από ιδιώτες και μεμονομένα άτομα.

Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού Δημήτρη Συλλούρη, αναφορικά με την πιθανή υποψηφιότητα του Αλέκου Μαρκίδη.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος, έχει ήδη τονίσει ότι στην προεκλογική εκστρατεία θα παρουσιάσει με λόγο και επιχειρήματα τη δική του πολιτική και δεν θα έρχεται σε αντιπαράθεση με τους ανθυποψηφίους του.

Αναφορικά με την πιθανότητα υποψηφιότητας Αλέκου Μαρκίδη, ο κύριος Χριστοφίδης είπε ότι ο κάθε πολίτης είναι ελεύθερος να κάνει τις επιλογές του. Διευκρίνησε όμως ότι ο κύριος Μαρκίδης δεν είναι υποψήφιος, ούτε μέλος κόμματος, αλλά είναι ο υπ' αριθμόν ένα ανεξάρτητος αξιωματούχος της πολιτείας.


Ο Βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Χρίστος Πουργουρίδης σε γραπτή δήλωση του εξηγεί τις θέσεις του έναντι των σεναρίων που βλέπουν το φώς της δημοσιοτήτας εν όψει των προεδρικών εκλογών.

Ο κύριος Πουργουρίδης υποδεικνύει ότι με τις καταστάσεις όπως έχουν διαμορφωθεί η υποψηφιότητα του Αλέκου Μαρκίδη μπορεί να εξακολουθεί να είναι υποψηφιότητα νίκης αλλά η νίκη, συνεχίζει, θα είναι πύρρειος. Θα οικοδομηθεί υποστηρίζει, πάνω στη διάσπαση του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Τονίζει παράλληλα ότι κάποιοι από τα ηγετικά στελέχη του κόμματος για προώθηση δικών τους φιλοδοξιών, με τις ενέργειες τους οδηγούν τον Δημοκρατικό Συναγερμό σε επικίνδυνες ατραπούς.

Με αυτά τα δεδομένα συνεχίζει, καλεί τον κύριο Αλέκο Μαρκίδη να δηλώσει απερίφραστά ότι δεν ενδιαφέρεται να διεκδικήσει τις προεδρικές εκλογές. Καλεί επίσης τον Σπύρο Κυπριανού και την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος παρά την πικρία που νοιώθουν να συστρατευθούν μαζί με τον ΔΗΣΥ για την επανεκλογή Κληρίδη. Η πολιτική συνεχίζει είναι τέχνη του ρεαλισμού, και σαν πολιτικοί οφείλουμε να έχουμε καθήκον να κυνηγούμε το ευκταίο αλλά όταν τούτο καθίσταται εκ των πραγμάτων αδύνατο είμεθα υποχρεωμένοι να δεχόμεθα το εφικτό, καταλήγει.


Δριμεία επίθεση εναντίον των κομμάτων της αντιπολίτευσης, για την απόφαση τους να ψηφίζουν τους κρατικούς προϋπολογισμούς, ενώ διαφωνούν με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, εξαπέλυσε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

Σε συνέντευξη τύπου, παρουσιάζοντας το δεύτερο μέρος του προεκλογικού του προγράμματος, ο κύριος Λυσσαρίδης ανέφερε ότι θα πρέπει οι διαφωνούντες να καταψηφίζουν τους προϋπολογισμούς, ώστε να αναγκάζεται η κυβέρνηση να προσέρχεται σε διάλογο.

Εξάλλου, αναφερόμενος στην οικονομική και κοινωνική πολιτική που θα ακολουθήσει το κόμμα του αν εκλεγεί στην εξουσία, ο Βάσος Λυσσαρίδης είπε, ότι θα παγοποιήσει τις προσλήψεις για δύο χρόνια και θα εφαρμόσει το σύστημα των γραπτών εξετάσεων, για τους νεο-εισερχόμενους στη δημόσια υπηρεσία.

Η ΕΔΕΚ θα διαφυλάξει επίσης την Αυτόματη Τιμαρυθμική Αναπροσαρμογή και θα αυξήσει τις συντάξεις.


Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, εκτιμά η κυβέρνηση.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές εξελίξεις στις Βρυξέλλες, είπε ότι εξάγεται το συμπέρασμα πως η ευρωπαϊκή πορεία, προχωρεί με θετικά βήματα και καλούς προστάτες.

Το ελληνικό βέτο στη συγκεκριμένη περίπτωση, ανέφερε, είναι ανεκτίμητης αξίας, ως προς την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου.

Η Τουρκία συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επέλεξε την οδό και το μέσο των απειλών, των εκβιασμών, της αλαζονείας και της δύναμης, για να επιτύχει πρόοδο στην ευρωπαϊκή της πορεία, αλλά τώρα, επεσήμανε, βρίσκεται αντιμέτωπη με τις αρχές της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης.


Σε ανοδική πορεία βρίσκεται η οικονομία, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ύστερα από σύσκεψη στο υπουργείο του με θέμα την πορεία της οικονομίας.

Ο κύριος Χριστοδούλου ανέφερε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ήταν 1%, ενώ προέβλεψε ότι στο δεύτερο εξάμηνο θα ανέλθει στο 4% και το 1998 αναμένεται να φτάσει το 4,5%.

Εξάλλου το 1998, η ανεργία θα ανέλθει στο 3%, ο πληθωρισμός στο 3,5%, ενώ ανάκαμψη θα υπάρξει και στο ισοζύγιο τρέχουσων συναλλαγών.

Ο κύριος Χριστοδούλου σημείωσε ωστόσο, ότι όλες οι θετικές εξελίξεις θα ευωδοθούν εάν δεν υπάρξουν γεγονότα που θα διαταράξουν το όλο κλίμα και ανέφερε ως παράδειγμα την ανοβρία, την πυραυλολογία και τα επεισόδια της Δερύνειας.

Με τις διαπιστώσεις του κυρίου Χριστοδούλου, συμφώνησε και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου, ο οποίος παρέστει στη σύσκεψη.


Υστερα από πεντάωρη διαδικασία, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε διατάγματα τετραήμερης κράτησης τριών προσώπων τα οποία συνελήφθησαν χθες βράδυ στη Λακατάμια για κατοχή και εμπορία ναρκωτικών.

Οι ύποπτοι είναι οι Μάκης Παπασάββας, από την Ακρόπολη, εικοσι-εννέα ετών, Παναγιώτης Δημητρίου, γνωστός ως Κουρκούνας, από τη Σωτήρα και τώρα στην Ακρόπολη, τριαντα-ενός ετών, και Ανδρέας Σοφοκλέους, Κύπριος της Αγγλίας και τώρα κάτοικος Δευτεράς, τριαντα-ενός ετών.

Αστυνομικός ανακριτής ανέφερε στο δικαστήριο ότι στο σπίτι του Μάκη Παπασσάβα βρέθηκαν 350 γραμμάρια κάνναβης, ενώ στην κατοχή του Παναγιώτη Δημητρίου μικρότερη ποσότητα.

Και οι τρεις ύποπτοι ανέφεραν ότι είναι χρήστες ναρκωτικών αλλά αρνήθηκαν ανάμιξη σε εμπορία ναρκωτικών.

Ολοι ζήτησαν να τους παρασχεθεί ιατρική φροντίδα.

Εν τω μεταξύ, ο ύποπτος Μάκης Παπασσάβας ισχυρίστηκε ότι αστυνομικοί είναι αναμεμιγμένοι σε εισαγωγή ναρκωτικών.


'Αρχισαν σήμερα στην Τεχεράνη, οι εργασίες της όγδοης Συνόδου Κορυφής της οργάνωσης Ισλαμική Διάσκεψη, με τη συμμετοχή ηγετών από πενήντα-πέντε ισλαμικές χώρες.

Στη Σύνοδο παρευρίσκεται και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου θα συζητηθούν και θα εγκριθούν 142 αποφάσεις για θέματα που απασχολούν τον μουσουλμανικό κόσμο, από την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή μέχρι το Αφχανιστάν, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των ισλαμικών κρατών.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης σχολιάζοντας την έναρξη της Συνόδου, εξέφρασε την ικανοποιήση της κυβέρνησης γιατί μέχρι στιγμής, όπως είπε, η οργάνωση Ισλαμική Διάσκεψη, σεβόμενη τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος.


Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται αύριο από την υπογραφή της παγκόσμιας Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Με την ευκαιρία της αυριανής επετείου, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, απηύθυνε διάγγελμα, στο οποίο τονίζει τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη ζωή όλων μας και καλεί όλους τους ανθρώπους να τα υπερασπιστούν, να τα διεκδικήσουν και να τα διαφυλάξουν.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα υπάρχουν μακρές περίοδοι με αίθριο καιρό αλλά και λίγες παροδικές νεφώσεις που στα ορεινά δυνατόν να δώσουν τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 2-3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει απόψε στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 11 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος αλλά κατά διαστήματα θα σχηματίζονται λίγες νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί μέχρι βορειοδυτικοί μέτριοι 4 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φτάσει γύρω στους 18 βαθμούς.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 17 βαθμοί και η πιο χαμηλή 10, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 20 με 11, στη Λεμεσό 18 με 12, στην Κερύνεια και την Πάφο 18 με 14, και τέλος στον Πρόδρομο 5 με 4 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 9 December 1997 - 16:27:15 UTC