Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-01-01

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Στην ειδησεογραφία της πρώτης ημέρας του 1998 δεσπόζουν οι αποκαλύψεις του Βρετανικού δημόσιου αρχείου, έγγραφα του οποίου αποκαλύπτουν ότι η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν στην ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα με αντάλλαγμα την παραχώρηση της βάσης Δεκέλειας ως κυρίαρχης τουρκικής βάσης.

Οι πληροφορίες αποκαλύπτονται στο, ημερομηνίας 14 Νοεμβρίου 1966, έγγραφο του Λόρδου Μαουντμπάντεν προς τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

Η συμφωνία ωστόσο δεν προχώρησε καθώς ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος αντέδρασε έντονα στην παραχώρηση εδάφους στην Κύπρο υπό Τουρκική κυριαρχία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, σύμφωνα με το έγγραφο, αντιπρότεινε την παραχώρηση της βάσης στην Τουρκία υπό μορφή ενοικίου.

Στα έγγραφα αποκαλύπτεται παράλληλα ότι οι Βρετανοί χρησιμοποιούσαν τη βάση Ακρωτηρίου για πυρηνική υποστήριξη του Συμφώνου του Σέντο που ίσχυε στη Μέση Ανατολή.


Η πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της Κύπρου υποδέχθηκε και επίσημα το 1998 με δοξολογία στον καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννου και στη συνέχεια με δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η δοξολογία εψάλη στις 11, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και παρουσία του Προέδου της Δημοκρατίας και άλλων επισήμων.

Μετά τη δοξολογία, ο Μακαριότατος ανέπεμψε δέηση για σύντμηση των δεινών του Κυπριακού Ελληνισμού και ευόδωση των αγώνων του.

Ακολούθως ο Πρόεδρος Κληρίδης δέχθηκε στο Προεδρικό συγχαρητήρια και ευχές για το νέο έτος.

Στον Πρόεδρο της Δημορκατίας ευχήθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, υποψήφιοι πρόεδροι, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, υπουργοί, βουλευτές, εκπρόσωποι θρησκευτικών ομάδων και άλλοι επίσημοι.

Ευχές για τον νέο χρόνο, απηύθυναν προς τον λαό, με ανακοινώσεις τους κόμματα και οργανώσεις.


Στον υπόλοιπο κόσμο, εκατομμύρια άνθρωποι υποδέκτηκαν το νέο χρόνο με ολονύκτιους εορτασμούς στους δρόμους με επίκεντρο τις μεγάλες πρωτεύουσες της υφηλίου.

Στη Νέα Υόρκη, περισσότερο από μισό εκατομμύριο άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική Πλατεία Τάιμς, ενώ άλλα τριακόσια εκατομμύρια παρακολούθησαν το υπερθέαμα από την τηλεόραση.

Ενάμισυ τόνος κομφετί και τριάντα χιλιάδες μπαλόνια κάλυψαν τους αιθέρες της Νέας Υόρκης, ενώ μιά γιγαντιαία τηλεοπτική οθόνη πρόσθεσε νέο χρώμα στους παραδοσιακούς εορτασμούς.

Με την ευκαιρία των εκατοντάχρονων της Νέας Υόρκης, εκατό φωτοβολίδες εκτοξέυθηκαν στον ολόφωτο ουρανό, σχηματίζοντας μία τεράστια τούρτα γενεθλίων, συμπληρώντας έτσι τη γιορταστική ατμόσφαιρα.

Στην παγωμένη Μόσχα εξάλλου, η Κόκκινη Πλατεία ήταν το επίκεντρο των παραδοσιακών εορτασμών των Μοσχοβιτών που τόλμησαν να αψηφήσουν το τσουχτερό κρύο.

Σε διάγγελμα του ο Πρόεδρος Γέλτσιν ευχήθηκε το 1998 η χώρα να μπορέσει να επανακτήσει την θέση που της αξίζει στον κόσμο.

Στη Βρετανική πρωτεύουσα, χιλιάδες λονδρέζοι αλλά και τουρίστες, υποδέκτηκαν το 1998 στην πλατεία Τραφάλγκαρ.

Ογδόντα χιλιάδες άτομα κατέκλυσαν τη διάσημη πλατεία, και οι εορτασμοί κύλησαν φέτος χωρίς επισόδεια.

Στη μακρινή Ιαπωνία, το Τόκιο ήταν το επίκεντρο των εορτασμών ενώ χιλιάδες Γιαπωνέζοι πολίτες επισκέφθηκαν Βουδδικούς ναούς και ευχήθηκαν καλή τύχη για τό νέο χρόνο.

Τέλος, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος απηύθυνε τις παραδοσιακές ευχές του σε χιλιάδες Καθολικούς πιστούς που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.


Να επιστρέψουμε στην Κύπρο, όπου αποφεύγοντας τις προεκλογικές οξύτητες στο σύνολό της η πολιτική ηγεσία περιορίστηκε σε ευχές, δεν απέφυγε όμως τον πειρασμό κάποιων παρεμβάσεων.

Σε δηλώσεις του ο Σπύρος Κυπριανού ανέφερε ότι κανείς δεν δικαιούται να τον κατηγορήσει για Μακαριοκαπηλεία, ενώ από την πλευρά του ο υποψήφιος Γιώργος Ιακώβου είπε ότι είναι πολλοί που αισθάνονται ότι ο ίδιος ανήκει στον Μακαριακό χώρο.

Ωστόσο, οι κύριοι Λυσσαρίδης, Βασιλείου και Κουτσού ζήτησαν όπως κρατηθεί το όνομα του Μακαρίου μακρυά από την προεκλογική εκστρατεία.

Από την πλευρά του ο υποψήφιος Αλέξης Γαλανός αναφέρθηκε το πρωί στο Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου λέγοντας ότι πέραν των οπλικών συστημάτων είναι το ψυχικό αίσθημα που ενώνει στις μέρες μας τον Ελληνισμό.


Κανένας λόγος ανησυχίας δεν υπάρχει κατά τη διεξαγωγή των τουρκικών ασκήσεων στο Αιγαίο τις αμέσως επόμενες ημέρες, διαβεβαιώνουν η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στη Λευκωσία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Υπουργός Αμυνας και ο αρχηγός της ΕΘνικής Φρουράς, τονίζουν ότι παρακολουθούν την κατάσταση.

Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν παραβιάσεις και παραβάσεις και στον κυπριακό εναέριο χώρο, ενώ η ΕΘνική Φρουρά θα βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος σε χθεσινές του δηλώσεις ανακοίνωσε ότι πλέον θα αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο οι τουρκικές προκλήσεις, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες.


Μοιραία απέβη η τελευταία κυνηγετική εξόρμηση του 1997 για τον Χριστάκη Γαβριηλίδη, από την Ανθούπολη, πενηνταενός ετών, λογιστή, πατέρα δύο παιδιών.

Ο άτυχος οικογενειάρχης πέθανε από καρδιακό επεισόδιο, ενώ κυνηγούσε σε ορεινή περιοχή μεταξύ Καπέδων και Λυθροδόντα, χθες το απόγευμα.

Τη σορό του κατάφεραν να εντοπίσουν κάτοικοι της περιοχής και αστυνομικοί, μετά από αλληπάλληλες αναζητήσεις.

Επί τόπου μετέβη και ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους ο οποίος διενήργησε αυτοψία, αποκλείοντας την πιθανότητα εγκληματικής ενέργειας.

Αργότερα, κυβερνητικός γιατρός αποφάνθηκε ότι ο θάνατος του Χριστάκη Γαβριηλίδη επήλθε από καρδιακή προσβολή.

Συγγενείς του μας ανέφεραν ότι ο Γαβριηλίδης αντιμετώπιζε πρόβλημα καρδίας.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 2.30 από τον ιερό ναό Αγίου Νεοφύτου, στην Ανθούπολη.


Νέο κρούσμα επεισοδίων στην Πάφο μεταξύ ελληνοκυπρίων και Ρωσσοπόντιων σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες μετά από τροχαίο δυστύχημα που εξελίχθηκε σε καυγά.

Συγκεκριμένα γύρω στις τρείς, και έπειτα από σύγκρουση δύο αυτοκινήτων, ενεπλάκησαν οι επιβαίνοντες του ενός αυτοκινήτου, δύο Ρωσσοπόντιοι από τη Γεωργία, με τους πέντε ελληνοκυπρίους που επέβαιναν του άλλου οχήματος.

Οι δύο Ρωσσοπόντιοι, Φίλιππος Πασιακίδης και Γεώργιος Ιακώβου, κατήγγειλαν στην αστυνομία ότι δέχθηκαν την επίθεση των πέντε, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν, κατονομάζοντας ωστόσο ένα μόνο πρόσωπο από τους πέντε.

Οι τραυματισθέντες μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Πάφου, όπου έτυχαν των πρώτων βοηθειών και απελύθησαν.


Εμπρηστές έδρασαν τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς, με στόχο το σφαιριστήριο- ζαχαροπλαστείο της Γεωργίας Αγγελή Χριστοφόρου, στο συνοικισμό αυτοστέγασης Γερίου.

Οι δράστες αφού παραβίασαν πισινή πόρτα του σφαιριστηρίου, περιέλουσαν με πετρέλαιο τον εξοπλισμό και τον πυρπόλησαν.

Από την κακόβουλη πυρκαγιά, που έγινε αντιληπτή στις 3.40 το πρωί, καταστράφηκε ολοσχερώς ο εξοπλισμός, αξίας δέκα χιλιάδων λιρών.

Προκλήθηκαν επίσης, μεγάλες ζημιές στο κτίριο και σε μηχανές σφαιριστηρίου.

Οι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του ΤΑΕ Λευκωσίας, που έφθασαν επί τόπου, βρήκαν στη σκηνή τεκμήρια που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η πυρκαγιά οφειλόταν σε εμπρησμό.

Το ΤΑΕ Λευκωσίας διερευνά κατά πόσο τα ελατήρια του εμπρησμού έχουν σχέση με επαγγελματικές αντιζηλίες ή προσωπικές διαφορές.


Την ίδια ώρα άλλος ένας εμπρησμός συνέβη στα Κελοκέδαρα της Επαρχίας Πάφου.

Τις πρωινές ώρες, ο Σάββας Κυριάκου, πενηνταενός ετών, ειδοποιήθηκε από συγχωριανούς του ότι εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε αποθήκη γεωργικών προϊόντων, δικής του ιδιοκτησίας.

Η φωτιά κατέστρεψε ζωοτροφές από μπάλες σανού καθώς και γεωργικό μηχάνημα, συνολικής αξίας πέντε χιλιάδων λιρών.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις της αστυνομίας η φωτιά οφείλεται σε εμπρησμό, ενώ εμπειρογνώμονες έχουν μεταβεί επί τόπου για να διαπιστώσουν τα ακριβή αίτια.

Τα ελατήρια του εμπρησμού εντοπίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν στην αστυνομία, σε προσωπικές διαφορές.


Ο θάνατος κτύπησε και πάλι την τραγική οικογένεια των Κέννετυ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Μάικλ Κέννετυ σκοτώθηκε χθες το απόγευμα, όταν κτύπησε σε δέντρο ενώ έκανε σκι στο θέρετρο Ασπεν στο Κολοράντο.

Από το ατύχημα ο Μάικλ Κέννετυ έχασε τις αισθήσεις του, και τα σωστικά συνεργεία που έσπευσαν στη σκηνή προσπάθησαν με μαλάξεις στην καρδιά και χορήγηση οξύγονου να τον συνεφέρουν.

Ωστόσο, ο τριανταεννιάχρονος Κέννετυ αφού μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

Ο Μάικλ ήταν γιος του Ρόμπερτ Κέννετυ ο ποίος είχε δολοφονηθεί το 1968.

Πέντε χρόνια νωρίτερα, στις 22 Νοεμβρίου 1963 είχε δολοφονηθεί ο θείος του και Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζων Κέννετυ.


Στη Βόρειο Ιρλανδία προτεστάντες εξτρεμιστές έπνιξαν στο αίμα σύναξη καθολικών σε μπαρ, προκαλώντας έτσι νέο σημαντικό πλήγμα στη διαδικασία ειρήνευσης με τον ερχομό του νέου χρόνου.

Το επεισόδιο σημειώθηκε στο Βόρειο Μπέλφαστ, και από την επίθεση την οποίαν διενήργησαν δύο μασκοφόροι σκοτώθηκε ένα άτομο και πέντε άλλα τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι μασκοφόροι, οπλισμένοι με πολυβόλα όπλα, άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως μέσα στο μπάρ, το οποίο ήταν κατάμεστο.

Καμμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη. Θεωρείται ωστόσο βέβαιο ότι η επίθεση αποτελεί συνέχεια εκδικητικών ενεργειών από Προτεστάντες ενωτικούς για τη δολοφονία την περασμένη εβδομάδα, του ενωτικού ηγέτη Μπίλυ Ράιτ.

Ανώτατο στέλεχος του Σιν Φέιν, πολιτικής πτέρυγας του ΙΡΑ, δήλωσε ότι

η νέα αυτή επίθεση θρυμματίζει την διαδικασία ειρήνευσης.


Χαρά και ευτυχία είθισται να λέγεται ότι θα φέρει ο καινούργιος χρόνος και σίγουρα οι πρώτοι που τα κατάφεραν είναι οι γονείς των δύο νεογέννητων που είδαν το φως με τον ερχομό του νέου χρόνου.

Το πρώτο βρέφος, κοριτσάκι γεννήθηκε ακριβώς τα μεσάνυχτα στην κλινική του Λουκά Βαρναβίδη, και οι γονείς του, Στάλω και Θωμάς Πάσιου, δήλωσαν ότι δεν μπορούν παρά μόνο να αισθάνονται ευτυχισμενοι.

Τα ίδια συναισθήματα ένιωσαν όμως οι γιατροι, οι νοσοκόμες και οι γονείς Ζαχαρίας και Αντρη Μαραγκού λίγο μετά τις 12 στο Μακάρειο Νοσοκομείο, όπου ο νέος χρόνος έφερε μαζί του ένα αγοράκι. Οπως η ίδια η μητέρα του δήλωσε, η γέννηση ενός παιδιού είτε στην αρχή του χρόνου είτε οποιαδήποτε άλλη μέρα είναι μόνο ευτυχία.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν από τα βορειοδυτικά ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Τις αυγινές ώρες η θερμοκρασία θα πέσει στους 3 βαθμούς στο εσωτερικό, όπου δυνατό να σχηματισθεί παγετός, και στους 5 βαθμούς στα παράλια.

Αύριο θα υπάρχουν μακρές περίοδοι με αίθριο καιρό. Ωστόσο κατά διαστήματα θα σχηματίζονται και πάλι λίγες τοπικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 ως 4 Μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 17 στα παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 14 βαθμοί και η πιο χαμηλή 4, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 15 με 5, στη Λεμεσό 17 με 8, στην Κερύνεια και την Πάφο 17 με 5 και τέλος στον Πρόδρομο 5 με ένα βαθμό υπό το μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 1 January 1998 - 17:27:13 UTC