Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-01-14

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Το Κυπριακό περιλαμβάνεται στα θέματα που θα συζητήσουν αύριο στην Ουάσιγκτον, ο Βρετανός Υπουργός εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, και ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης Κλίντον.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην αυριανή απογευματινή συνάντηση θα συζητηθεί το Κυπριακό σε σχέση με την Τουρκία, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την Αλγερία, την οικονομική κρίση στην Ασία και μια σειρά εμπορικών θεμάτων.

Αυτή θα είναι η πρώτη από τις δύο καθιερωμένες ετήσιες υπουργικές συναντήσεις, μεταξύ αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε δηλώσεις του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, ανέφερε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα είναι στις προτεραιότητες της Βρετανικής Προεδρίας.

Στην Κύπρο, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σχολιάζοντας την αυριανή συνάντηση, την χαρακτήρισε χρήσιμη, τονίζοντας παράλληλα ότι ο συντονισμός Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ηνωμένων Πολιτειών, είναι σημαντικός για την προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

Ο κύριος Κασουλίδης αναφερόμενος στο σκοπό της επίσκεψης του στην Ελλάδα, δήλωσε ότι Λευκωσία και Αθήνα, επεξεργάστηκαν τα πολιτικά μέτρα που θα ληφθούν, εάν η Τουρκία προχωρήσει στις απειλές της εναντίον της Κύπρου, προσθέτοντας ότι νοιώθουμε αρκετά ήσυχοι για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση όπως αυτή έχει εξελιχθεί.

Εν τω μεταξύ, με ανακοίνωσή του το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή την επίσκεψη του Ντιέγκο Κόρντοβεζ στη Μόσχα, αναφέρει ότι η Ρωσική πλευρά επανέλαβε την υποστήριξη της αποστολής των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, για την Κύπρο, που του ανατέθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας.


Η Κυβέρνηση θα θέσει στους Βρετανούς το θέμα των υπερπτήσεων τουρκικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο, θέμα για το οποίο νωρίτερα ο Βρετανός Πρέσβης δήλωσε άγνοια.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης δήλωσε ότι θα θέσει στους Βρετανούς τις πληροφορίες που κατέγραψαν τα ραντάρ για τις παραβιάσεις των τουρκικών μαχητικών.

Νωρίτερα οι αρχές των βρετανικών βάσεων αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ότι υπήρξαν οποιεσδήποτε υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών, στην περιοχή που ελέγχεται από αυτές, χαρακτηρίζοντας σχετικά δημοσιεύματα στον κυπριακό Τύπο "αναληθή".

Παράλληλα, ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής Ντέϊβιντ Μάτεν, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει για οποιεσδήποτε παραβιάσεις, ενώ ο αποχωρών Διοικητής των βρετανικών Βάσεων, Υποστράτηγος Πήτερ Μίλερ, εξέφρασε επίσης άγνοια και αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.


Στον ίδιο προκλητικό ρυθμό, οι Τούρκοι παραβίασαν σήμερα και το ΦΙΡ Αθηνών.

Οι παραβιάσεις έγιναν από τρία σμήνη τουρκικών μαχητικών, τα οποία εισήλθαν απροειδοποίητα στο χώρο ελέγχου πτήσεων.

Δώδεκα συνολικά τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν την περιοχή νοτίως της Ρόδου και νοτιοανατολικά της Λήμνου.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη, αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά.


Ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής, Ντέϊβιντ Μάτεν χαρακτήρισε το θέμα της ασφάλειας ως μεγάλης σημασίας για τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού, δηλώνοντας ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα.

Ο Βρετανός διπλωμάτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Βρετανία θα έχει σημαντικό ρόλο να παίξει στις διεργασίες που θα αναπτυχθούν μετά τις προεδρικές εκλογές.

Απέφυγε, πάντως, να σχολιάσει τις κατά καιρούς δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς, για διακοπή των συνομιλιών, αναφερόμενος απλά στα όσα έχουν δημοσίως λεχθεί.


Για συκοφαντική δημαγωγία, αναφορικά με δηλώσεις τους περί επικίνδυνης πολιτικής του Προέδρου Κληρίδη, σχετικά με το θέμα της κυριαρχίας, κατηγόρησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, τον Γιώργο Ιακώβου και το ΑΚΕΛ.

Ο κύριος Χριστοφίδης, για να στηρίξει την άποψή του, αναφέρθηκε στα ψηφίσματα 939 και 1146 του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως και στο ψήφισμα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Κοινοπολιτείας.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος συμπεριέλαβε στις κατηγορίες του και την εφημερίδα "Χαραυγή".


Δεν τίθεται θέμα δεύτερων σκέψεων για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος ΕΣ-300, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, προσθέτοντας παράλληλα ότι εκπληρώσαμε και εκπληρώνουμε πλήρως και εγκαίρως όλες τις υποχρεώσεις μας, σε σχέση με τους ΕΣ- 300.

Απαντώντας σε σχόλια του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ότι η κυβέρνηση Κληρίδη δαπάνησε λιγότερα για την άμυνα από την προηγούμενη διακυβέρνηση, ο κύριος Χριστοδούλου ανέφερε ότι επί διακυβέρνησης Κληρίδη, έχουν δαπανηθεί για την άμυνα 150 εκατομμύρια λίρες περισσότερα από όσα δαπάνησε η κυβέρνηση Βασιλείου.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του, το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι κατά την περίοδο 1988-1992, δαπανήθηκαν 94 εκατομμύρια λίρες, περισσότερα από όσα δόθηκαν επί διακυβέρνησης Κληρίδη.


Η επιτροπή Εσωτερικών τηε Βουλής συζήτησε το πρωί την υποβολή, από το ΑΚΕΛ, πρότασης για τροποποίηση του νόμου περί εκλογών, ο οποίος προνοεί την καταμέτρηση των ψήφων στα εκλογικά κέντρα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Χρίστου υποστήριξε ότι τα κόμματα, μικρά ή μεγάλα, αδυνατούν να τοποθετήσουν εκπροσώπους τους, οι οποίοι θα επιβλέπουν την καταμέτρηση των ψήφων, σε κάθε ένα από τα εκλογικά κέντρα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, συμπλήρωσε ότι η καταμέτρηση των ψήφων στα εκλογικά κέντρα, που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, ευνοεί τον τυχόν επηρεασμό ορισμένων ψηφοφόρων από κόμματα ή υποψηφίους, ιδίως σε κοινότητες με μικρό αριθμό ψηφοφόρων, αφού με αυτόν τον τρόπο κάποιος θα είναι σε θέση να γνωρίζει τί ψήφισε ο καθένας.

Υπέρ της μερικής τροποποίησης του νόμου τάχθηκε η ΕΔΕΚ, ενώ ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, Λευτέρης Χριστοφόρου έθεσε θέμα για μη διεξαγωγή των εκλογών, λόγω περιορισμένου χρόνου, εάν υιοθετηθούν αυτές οι αλλαγές.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εσωτερικών, Γεώργιος Σταυρινάκης, ανέφερε ότι η διαλογή και η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, θα γίνει πιο δύσκολη, εάν η Βουλή υπερψηφίσει την τροποποιητική πρόταση του ΑΚΕΛ.

Για τον Υπουργό Εσωτερικών, Γεώργιο Σταυρινάκη δεν υφίσταται θέμα Θάνου Μιχαήλ, εφόσον, όπως ο Υπουργός υποστηρίζει οι δηλώσεις του, μπορεί να ενόχλησαν, αλλά δεν εμπεριέχουν ενδείξεις κομματικής τοποθέτησης.


Απόπειρα φόνου διαπράχθηκε στις εννέα και δεκαπέντε χθες βράδυ, στο χωριό Σταυροκόνου της Πάφου.

Θύμα είναι ο Γεώργιος Χωραϊτης 27 ετών από την Σταυροκόνου, τον οποίο πυροβόλησαν άγνωστοι με κυνηγετικό όπλο και με ειδικά σφαιρίδια, την ώρα που προσπαθούσε να διασταυρώσει τον δρόμο για να εισέλθει στο σπίτι του αδελφού του.

Μαζί του είχε και τον μικρό γιό του ηλικίας τριών χρόνων, ο οποίος δεν έπαθε τίποτα.

Ο Χωραϊτης, τραυματίστηκε σοβαρά στην ωμοπλάτη και στο κεφάλι, και η κατάσταση του κρίνεται κρίσιμη.

Ο Χωραϊτης, είχε συλληφθεί πριν από μερικές ημέρες από την Αστυνομία, ως ύποπτος για τον εμπρησμό κτηνοτροφικού υποστατικού στα Κελοκέδαρα, που ανήκει στον Σάββα Κυριάκου.


Νέες διαστάσεις πήρε το θέμα του λαθρεμπορίου με τα κατεχόμενα καθώς το Επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας, εξέδωσε το πρωί πενθήμερο διάταγμα κράτησης του Ανδρέα Δημητριάδη, από το Δάλι, 42 ετών, κτηνοτρόφο.

Ο Δημητριάδης θεωρείται ύποπτος για παρέμβαση στη δικαστική διαδικασία, που αφορά τους Τουρκοκύπριους λαθρέμπορους όπλων, Μουσταφά Βελή και Οσμάν Κοντόζ.

Αξιωματικός του ΤΑΕ Επιχειρήσεων Αρχηγείου κατέθεσε, ότι ο ύποπτος είχε συνάντηση με τον Ανδρέα Μαλτέζο, από το Τσέρι, ο οποίος είναι βασικός μάρτυρας στη δίκη των δύο Τουρκοκυπρίων, και ζήτησε από αυτόν να αλλάξει την κατάθεσή του, με σκοπό να αθωωθούν οι δύο κατηγορούμενοι.

Σύμφωνα με τον Μαλτέζο, ο Δημητριάδης, του ανέφερε επίσης, ότι εάν δεν στοιχειοθετηθεί υπόθεση εναντίον των δύο λαθρεμπόρων, θα γίνει ρεζίλι ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης.

Ακόμη, ο Δημητριάδης φέρεται να είπε στο Μαλτέζο, ότι οι συγγενείς του Μουσταφά Βελή, θα έφερναν ναρκωτικά από τα κατεχόμενα, και θα τα παρέδιδαν σε φίλους του κατάδικου Αλ Καπόνε, με αντάλλαγμα να δολοφονήσουν τον Μαλτέζο.

Ο ύποπτος ισχυρίσθηκε ότι η όλη υπόθεση είναι στημένη.


Βρέθηκαν τελικά ύστερα από τρεις ημέρες περιπλάνησης, σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, οι δύο ανηλίκες μαθήτριες από τη Λεμεσό, Αντωνία Δημητρίου 15 ετών και Μαρία Καβάζη δεκαεξίμησι ετών, οι οποίες έλειπαν από τα σπίτια τους, από την περασμένη Δευτέρα.

Την εξαφάνιση των δύο μαθητριών κατήγγειλαν χθες στην Αστυνομία Λεμεσού, οι γονείς τους.

Οι δύο μαθήτριες εντοπίστηκαν σήμερα το απόγευμα στην περιοχή Ορούντας, ενώ ενωρίτερα στην ίδια περιοχή, σε ανεγειρόμενη κατοικία είχαν εντοπιστεί οι αποσκευές τους.

Τις δύο μαθήτριες παρέδωσε στις οικογένειές τους, το ΤΑΕ Λεμεσού.

Οι δύο μαθήτριες έφυγαν από τα σπίτια τους για άγνωστους λόγους.


Τρείς Ισραηλινοί αξιωματικοί ασφαλείας και ένας Λιβάνιος πολίτης, τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας, σε σημείο ελέγχου στα σύνορα Ισραήλ- Λιβάνου.

Η βόμβα, η οποία ήταν κρυμμένη σε βιντεοκασσέττα, εξερράγη καθώς Ισραηλινός πυροτεχνουργός προσπαθούσε να την αποσυνδέσει.

Η παγιδευμένη βιντεοκασσέττα βρέθηκε στις αποσκευές Λιβάνιου πολίτη, ύστερα από έλεγχο Ισραηλινών φρουρών, ενώ ο ίδιος ισχυρίζεται ότι αγνοούσε την ύπαρξή της.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες, για την προέλευση της βόμβας.


Αφγανικό στρατιωτικό αεροσκάφος, το οποίο εκτελούσε εσωτερική πτήση, συνετρίβη σε ορεινή περιοχή του Δυτικού Πακιστάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ενενήντα μαχητές Τάλεμπαν που επέβαιναν του αεροσκάφους.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι το αεροσκάφος πετούσε σε χαμηλό ύψος, και καθώς ετοιμαζόταν για προσγείωση, προσέκρουσε στις πλαγιές της οροσειράς Κόζακ στο Πακιστάν.

Εκτιμάται ότι τα αίτια του δυστυχήματος, οφείλονται στις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή.

Λόγω της κακοκαιρίας, ο πιλότος αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία, με αποτέλεσμα να χάσει τον προσανατολισμό του και να βρεθεί στο γειτονικό Πακιστάν.

Εν τω μεταξύ, οι Πακιστανικές αρχές δεν αποκλείουν ότι η πτώση του αεροσκάφους, πιθανόν να οφείλεται σε μηχανική βλάβη.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειοδυτικοί ασθενείς, 2 έως 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 4 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 6 βαθμούς στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Θα αναπτύσσονται τοπικές μόνο νεφώσεις τις απογευματινές κυρίως ώρες.

Οι άνεμοι θα καταστούν νοτιοδυτικοί μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 17 βαθμούς στο εωστερικό και γύρω στους 19 στα παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 18 βαθμοί και η πιο χαμηλή 3, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 18 με 5, στη Λεμεσό 19 με 8, στην Κερύνεια και την Πάφο 18 με 8 και τέλος στον Πρόδρομο 11 με 3 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 14 January 1998 - 16:27:14 UTC