Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-01-22

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Στόχος προβοκάτσιας από Τούρκους πράκτορες είναι, σύμφωνα με πληροφορίες που κατέχει η Αστυνομία, οι κατοικίες των πολιτικών αρχηγών, με στόχο να δημιουργηθεί αναταραχή.

Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσιης, λέγοντας ότι για την αποφυγή επεισοδίων, που ενδεχομένως να θέλουν να προκαλέσουν κάποιοι, λόγω προεκλογικής περιόδου

έχουν εντατικοποιηθεί οι περιπολίες, έξω από τις κατοικίες των υποψηφίων προέδρων και των πολιτικών αρχηγών.

Αυτό έγινε, όπως είπε, ύστερα και από σχετική εισήγηση του Προέδρου της Βουλής.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι Τούρκοι από τη Θράκη, που μιλούν άπταιστα ελληνικά, έχουν έρθει στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου μέσω των κατεχομένων, με σκοπό να προκαλέσουν αναταραχή, ο κύριος Κόσης δήλωσε ότι η Αστυνομία διερευνά και αυτή την περίπτωση.

Αν και μέχρι στιγμής, δεν έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένες περιπτώσεις, εντούτοις η Αστυνομία λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα, αφού κίνδυνος υπάρχει και από εποίκους που έρχονται στις ελεύθερες περιοχές.


Αμέσως μετά την ανταλλαγή των πληροφοριών, για νεκρούς αγνοουμένους, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα προβεί στο διορισμό εκπροσώπου του στη Διερευνητική Επιτροπή.

Αυτό αποκάλυψε χθες βράδυ στην εκπομπή του ΛΟΓΟΥ "Προεδρικές 98", ο Πρόεδρος Κληρίδης.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έχει ζητήσει από τον Πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού, κατάλογο από τέσσερα ονόματα, και όπως έχει υποσχεθεί, αμέσως μετά την ανταλλαγή των πληροφοριών θα επιλέξει έναν, για να τον διορίσει ως Τρίτο Μέλος στη Διερευνητική Επιτροπή.

Εκτιμάται ότι το Τρίτο Μέλος θα είναι Ελβετός, αφού μέχρι τώρα ο Ερυθρός Σταυρός επέλεγε άτομα από την διπλωματική αγορά της χώρας, όπου εδρεύει.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποκάλυψε ακόμη ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει ζητήσει από τον Γενικό Γραμματέα, όπως μαζί με τον διορισμό εκπροσώπου του, να διοριστούν και δυο ή τρεις εμπειρογνώμονες, τα έξοδα των οποίων θα επωμισθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε να βοηθήσουν στην διερεύνηση της τύχης και των υπόλοιπων αγνοοουμένων.

Εξάλλου, σήμερα οι εκπρόσωποι των συγγενών αγνοουμένων ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο Κληρίδη για την ανταλλαγή των πληροφοριών, που αφορούν νεκρούς αγνοουμένους, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Λήδρα Πάλας, καθώς επίσης και για τις προθέσεις του Γενικού Γραματέα να διορίσει τον εκπρόσωπό του.


Περίεργη χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης την εμμονή κάποιων, για θεσμοθέτηση του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου, εφόσον αυτό, όπως είπε, είναι ήδη θεσμοθετημένο και καλύπτεται νομικά από την Συνθήκη Εγγυήσεων και Συμμαχιών του 1960.

Από την στιγμή που υπάρχουν οι συνθήκες που επιβάλλουν την συνομολόγηση του δόγματος, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος, κάθε άλλη συζήτηση είναι περιττή και ενδεχομένως, ζημιογόνα, καθώς η επικρατούσα, πλέον, άποψη, είναι αυτή που καθορίζει τις προαναφερθείσες συνθήκες, ως το νομικό υπόβαθρο του δόγματος.

Το δόγμα λειτουργεί, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αλλά τα εσωτερικά λειτουργικά μέσα, δεν είναι ανακοινώσιμα.

Αναφερόμενος στην αεροπορική βάση της Πάφου, ο κύριος Χριστοφίδης είπε ότι η Ελλάδα, ως εγγυήτρια χώρα, θα τύχει κάθε διευκόλυνσης.


Την αντίθεσή του στη θέση για θεσμοθέτηση του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου, εξέφρασε ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κύριος Βασιλείου ανέφερε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο.

Η συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου, πρόσθεσε, είναι θετική και πρέπει να συνεχισθεί όπως έχει σήμερα, χωρίς θεσμοθέτηση του αμυντικού δόγματος.

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση της κυβέρνησης ότι το δόγμα καλύπτεται νομικά από τις Συνθήκες Εγγυήσεως και Συμμαχίας, ο κύριος Βασιλείου ανέφερε ότι το θέμα δεν είναι νομικό, αλλά πολιτικό.

Δεν χρειάζεται συμμαχία, κατέληξε, για να συμπαρασταθεί η Ελλάδα στην Κύπρο.


Σύννεφα πολέμου βλέπει στον ορίζοντα ο υποψήφιος για την Προεδρία Νίκος Ρολάνδης, αφού όπως υποστηρίζει η Κύπρος διαθέτει όλα τα συνθετικά στοιχεία, που οδηγούν προς πολεμική σύρραξη.

Μίλωντας σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Νίκος Ρολάνδης τάχθηκε εναντίον της αγοράς των πυραύλων Ες-300, διότι όπως είπε, θα αποτελέσουν τον σπινθήρα για πρόκληση θερμού επεισοδίου.

Οι διαπραγματεύσεις για εξέυρεση λύσης του Κυπριακού πρέπει να γίνουν, πρόσθεσε, μέσα σε συνθήκες ειρήνης και όχι πολεμικής υστερίας.

Ο Νίκος Ρολάνδης τόνισε εξάλλου, ότι μετά τις προεδρικές εκλογές θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις και θα καταβληθεί πρωτοφανής, κατά την έκφρασή του, προσπάθεια για σπάσιμο του αδιεξόδου και εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.


Τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος Θεόδωρου Πάγκαλου, σύμφωνα με τις οποίες εκφράζεται ανησυχία για την κατεύθυνση της αμερικανικής πρωτοβουλίας, σχολίασε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

Ερμηνεύοντας τις δηλώσεις του έλληνα Υπουργού, ο κύριος Χριστοφίδης χαρακτήρισε, μεν ανησυχητικά τα αποτελέσματα της επίσκεψης του ειδικού συντονιστή του Στέϊτ Ντηπάρτμεντ για το κυπριακό, Τόμας Μίλλερ, αλλά θετικό γεγονός την αμερικανική πρόθεση, για επανάληψη των προσπαθειών στην κατεύθυνση της Τουρκίας.

Ο Εκπρόσωπος της κυβερνήσεως χαρακτήρισε πρόωρες τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης για το ποιόν των πρωτοβουλιών, και επέκρινε εκ νέου το ΑΚΕΛ και τον υποψήφιο Γιώργο Ιακώβου, για μηδενισμό.


Ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι δεν θα συναντηθεί με τον Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ και κάλεσε τους τουρκοκυπρίους να μην ταξιδεύουν στην Βρετανία.

Με τον τρόπο αυτό ο Ντενκτάς αντέδρασε στην απόφαση της Βρετανικής Κυβέρνησης, να θεωρεί τα τουρκοκυπριακά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Τις αποφάσεις του Ντενκτάς στηρίζει και η Αγκυρα, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ πραγματοποιεί σήμερα στην τουρκική πρωτεύουσα, επαφές με επίκεντρο τη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ και με στόχο να πεισθεί η Τουρκία να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή διάσκεψη.


Εντονες επικρίσεις δέχθηκε σήμερα η ηγεσία της Αστυνομικής Δύναμης, για τη διαδικασία πρόσληψης των τελευταίων ειδικών αστυφυλάκων.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος στην ειδική υπεπιτροπή της Βουλής, που συστάθηκε για εξέταση του θέματος της ανάγκης διεξαγωγής αδιάβλητων εκλογών, οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν τις προσλήψεις των ογδοντα-έξι έκτακτων ειδικών αστυφυλάκων, ως προεκλογικές.

Οπως αναφέρθηκε στη συνεδρία, ενώ η αστυνομία είχε την ευκαιρία να προσλάβει ειδικούς αστυφύλακες από τον κατάλογο των επιτυχόντων σε γραπτές εξετάσεις, εντούτοις δεν το έπραξε.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και ο Αργηχός της Αστυνομίας, υποστήριξαν ωστόσο πως όλες οι προσλήψεις έγιναν με βάση τη συνηθισμένη διαδικασία που προνοεί η σχετική νομοθεσία, και όχι με βάση τις πολιτικές πεποιθήσεις των ενδιαφερομένων.

Η υπεπιτροπή ζήτησε από την Αστυνομία, κατάλογο εκτάκτων ειδικών αστυφυλάκων, που προσελήφθησαν την τελευταία δεκαετία, στον οποίο να αναφέρονται η ηλικία και το επίπεδο μόρφωσής τους.


Τα εκλογικά τους βιβλιάρια άρχισαν να παραδίδουν στον κοινοτάρχη, οι κάτοικοι της Ινιας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την στασιμότητα που παρατηρείται στο θέμα του Ακάμα, σε σχεση με το διαχειριστικό σχέδιο.

Οπως είναι γνωστό οι κάτοικοι έχουν ταχθεί ενάντια στη μελέτη της διεθνούς τράπεζας, η οποία προβλέπει τη δημιουργία εθνικού πάρκου και απαγορεύει την οικιστική και τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως το εθνικό πάρκο πρέπει να περιοριστεί στην κρατική γη, και να τους δοθεί άδεια να προχωρήσουν σε ήπιας μορφής ανάπτυξη στις ιδιωτικές τους περιουσίες.

Τα εκλογικά βιβλιάρια των κατοίκων θα παραδοθούν μέχρι την Κυριακή, και την Δευτέρα ο κοινοτάρχης αναμένεται να τα μεταφέρει και να τα παραδώσει στον Επαρχο Πάφου, ώστε οι κάτοικοι να μην συμμετάσχουν στις προεδρικές εκλογές.


Νεαρή Ρωσίδα η οποία είχε προσβληθεί από ηπατίτιδα βήτα και γάμα, απεβίωσε σήμερα τα ξημερώματα στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.

Πρόκειται για την Βαλεντίνα Σιαπούνινα 22 ετών, η οποία είχε εισαχθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, με ίκτερο, ο οποίος εξελίχθηκε σε οξεία κεραυνοβόλο ηπατίτιδα.

Η νεαρή Ρωσίδα ετύγχανε της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής, λόγω όμως της άσχημης κατάστασης της υγείας της, η Σιαπούνινα περιέπεσε σε ηπατικό κόμμα και απεβίωσε το πρωϊ.

Η Σιαπούνινα είχε έλθει στην Κύπρο τον περασμένο Αύγουστο ως τουρίστρια και σύμφωνα με την αστυνομία διέμενε σε φιλικό της σπίτι στο Τραχώνι.

Ο πρώτος Ιατρικός Λειτουργός του Νοσοκομείου Λεμεσού Δόκτωρ Ανδρέας Πέτεβης, κάνει έκκληση προς τα άτομα του περιβάλλοντος της Σιαπούνινα, να επικοινωνήσουν με το Νοσοκομείο Λεμεσού για ιατρικές εξετάσεις.


Τελέστηκε το απόγευμα από τον ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελιστρίας στη Λευκωσία, η κηδεία του Γιάγκου Παπαδόπουλου.

Στην κηδεία παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, υποψήφιοι Πρόεδροι και πλήθος φίλων και εκτιμητών του έργου του εκλιπόντος.

Σε επικήδειο του, ο Αρχιεπίσκοπος Κεντρικής Αφρικής Τιμόθεος, εξήρε το ανθρωπιστικό έργο του Γιάγκου Παπαδόπουλου και εξέφρασε τον θαυμασμό του για την προσωπικότητα του.

Η ταφή του εκλιπόντος θα γίνει τις προσεχείς ημέρες σε οικογενειακό τάφο στο Βέλγιο.

Ο Γιάγκος Παπαδόπουλος δημιούργησε μεγάλες επιχειρήσεις στην Κύπρο, το Ζαϊρ και το Βέλγιο.


Νέο ερωτικό σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον αμερικανό Πρόεδρο Μπίλ Κλίντον, απασχολεί τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πλανητάρχης κατηγορείται ότι διατηρούσε δεσμό με την πρώην γραμματέα του στο Λευκό Οίκο, Μόνικα Λιουνίσκι, από την οποία όπως λέγεται ζήτησε να πει ψέματα.

Ο Πρόεδρος Κλίντον αρνήθηκε κατηγορηματικά τα περί ερωτικής σχέσης του, καθώς και την κατηγορία ότι ζήτησε από την γραμματέα του να αποκρύψει την αλήθεια από τη δικαιοσύνη.

Ως ψευδείς, χαρακτήρισε τις κατηγορίες, εναντίον του συζύγου της, και η κυρία Κλίντον.

Σε περίπτωση πάντως που αποδειχθεί ότι οι κατηγορίες ευσταθούν, ο Μπίλ Κλίντον αντιμετωπίζει την πιθανότητα

καθαίρεσης του από το προεδρικό αξίωμα.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα εμφανίζονται κατά διαστήματα νεφώσεις που δυνατό να δώσουν πολύ μεμονωμένες βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι κυρίως νοτιοανατολικοί ασθενείς ως μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 9 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 11 στα παράλια.

Αύριο σταδιακά οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και θα πέσουν τοπικές βροχές και το απόγευμα θα σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι σταδιακά θα τραπούν σε νότιους ως νοτιοδυτικούς, μέτριους 4 μποφόρ και τοπικά το απόγευμα 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 18 στα παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 17 βαθμοί και η πιο χαμηλή 10, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 19 με 12, στη Λεμεσό 20 με 12, στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 11 και τέλος στον Πρόδρομο 9 με 3.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 22 January 1998 - 16:27:20 UTC