Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-01-30

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Νέα ένταση για την αεροπορική βάση στην Πάφο, προσπαθεί να δημιουργήσει η Τουρκία, με διπλωματική εκστρατεία που έχει εξαπολύσει στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας και στην Ουάσιγκτον.

Χθες βράδυ, ο Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Εθνη ενημέρωσε για τις τουρκικές θέσεις τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας Γάλλο Πρέσβη Αλέν Ντεζαμέ.

Ο κύριος Ντεζαμέ δήλωσε στη συνέχεια ότι θα θέσει το θέμα της αεροπορικής βάσης της Πάφου στην προσεχή συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στο ίδιο κλίμα δημιουργίας εντυπώσεων, η Τουρκία ενημέρωσε και τον Γενικό Γραμματέα Κόφι Ανάν.

Στην Ουάσιγκτον, ο Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζιμ Φόλεϊ αρνήθηκε να σχολιάσει τις τουρκικές ενέργειες, δήλωσε ωστόσο ότι η Τουρκία, ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών, έχει δικαίωμα να φέρει ενώπιον του οργανισμού θέματα που, όπως είπε, την ανησυχούν.

Παράλληλα, ο Τζιμ Φόλεϊ απηύθυνε έκκληση για αποφυγή δηλώσεων και ενεργειών που αυξάνουν την ένταση και εμποδίζουν την επίτευξη διαρκούς και δίκαιης ειρήνης στην Κύπρο.


Στη Λευκωσία, ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης επικαλέστηκε τις συναντήσεις του βρετανού Υπουργού Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και την αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπραϊτ, για να στηρίξει την εκτίμηση του ότι υφίσταται κινητικότητα στο κυπριακό.

Ο κύριος Κασουλίδης χαιρέτισε την χθεσινή δήλωση του Κοινοτικού Επιτρόπου, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, για την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου.

Εξέφρασε ταυτόχρονα την εκτίμηση, ότι η δήλωση του κοινοτικού αξιωματούχου αποδεικνύει την πρόθεση της Κομισιόν, να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, ακόμα και αν η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν αποδεκτεί κάποια λογική πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς, για διευθέτηση του θέματος της συμμετοχής των τουρκοκυπρίων.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η κυβέρνηση θα χειριστεί με προσοχή και εμπιστευτικότητα το θέμα των αποκαλύψεων του κούρδου Μουσταφά Ονγκάν, για μαζικές δολοφονίες ελληνοκυπρίων αμάχων κατά την τουρκική εισβολή.


Συνάντηση ρουτίνας χαρακτήρισε την σημερινή επαφή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Γκουστάβ Φεϊσσέλ, αποφεύγοντας επιμελώς να τοποθετηθεί στο θέμα των αποκαλύψεων του κούρδου, πρώην στρατιώτη του Αττίλα.

Ο κύριος Φεϊσσέλ αναφέρθηκε γενικόλογα και για το θέμα του διορισμού του τρίτου μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής για τους αγνοουμένους, λέγοντας ότι ο Ερυθρός Σταυρός κατέληξε στα ονόματα των υποψηφίων.

Κληθείς να σχολιάσει την συνάντηση του Κόφι Ανάν με τον βρεττανό Υπουργό Εξωτερικών και την επικείμενη συνάντηση της Μαντλίν Ολμπραϊτ με τον Ρόμπιν Κουκ, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε την εκτίμηση ότι δυνατόν να συζητηθεί και το κυπριακό.


Στοιχεία για το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, αλλά και για δεσμεύσεις στο θέμα της συμμετοχής των τουρκοκυπρίων, στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, έδωσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού.

Συγκεκριμένα, ο κύριος Κυπριανού αποκάλυψε επιστολή, με ημερονημία 5 Φεβρουαρίου 1997, του Βρετανού βουλευτή των Εργατικών Ρόμπιν Κόρμπετ, προς παράγοντα της κυπριακής παροικίας της Βρετανίας, με την οποία αναφέρεται ότι η εισήγηση για εκ περιτροπής Προεδρία, προτάθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση επίσημα το 1994, και όχι από τον Υπουργό Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ.

Ο κύριος Κυπριανού, επικαλέστηκε και δεύτερη επιστολή, ημερομηνίας 15 Ιανουαρίου 1998, από τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Νταγκ Χέντερσον, προς τον βρετανό Εργατικό βουλευτή Τομ Κοξ, στην οποία αναφέρεται ότι η Βρετανία παραμένει δεσμευμένη στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, με τη συμμετοχή και των τουρκοκυπρίων.


Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε ο υποψήφιος Γιώργος Ιακώβου κατά του Προέδρου Κληρίδη, του Υπουργού Εξωτερικών και του Υπουργού Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, κατηγόρησε τον Γλαύκο Κληρίδη ότι έχει δεσμευτεί για διαφοροποίηση της θέσης του, αναφορικά με την συμμετοχή των τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου-Ευρωπαϊκής Ενωσης, και ότι οι εκπτώσεις, όπως είπε, που έχει κάνει ο Πρόεδρος Κληρίδης στα θέματα της κυριαρχίας, της εκ περιτροπής προεδρίας και των εποίκων, θα οδηγήσουν σε ένα μεγάλο ξεπούλημα.

Ο Γιώργος Ιακώβου καταλόγισε στον Υπουργό Εξωτερικών απειρία, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και παρότρυνε τον Υπουργό Οικονομικών, να ζητήσει από τον λαό την άποψή του, για την οικονομική κατάσταση, επαναλαμβάνοντας την θέση του για αύξηση της ανεργίας και του δημόσιου χρέους.


Τα πυρά του εναντίον του ΑΚΕΛ σχετικά με το θέμα της διπλής κυριαρχίας, έστρεψε σήμερα από την Πάφο, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κύριος Αναστασιάδης δήλωσε ότι εάν συνεχίσει το ΑΚΕΛ να προκαλεί, τότε θα αναγκαστεί να δώσει στη δημοσιότητα το έγγραφο που κατέθεσε στο Εθνικό Συμβούλιο το ΑΚΕΛ, με το οποίο φαίνεται ξεκάθαρα ποιοί κάνουν εκπτώσεις ή όχι στο εθνικό μας θέμα.


Στο ΑΚΕΛ, ο εκπρόσωπος Τύπου Ανδρέας Χρίστου, άσκησε έντονη κριτική στις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος χαρακτήρισε ώς εξυπνάδες την τοποθέτηση του ΑΚΕΛ, σχετικά με την χρήση και την ερμηνεία της λέξης "παράνομοι μετανάστες".

Δέν μπορεί, σημείωσε ο κύριος Χρίστου, να είναι "εξυπνάδες" οι Διεθνείς Συμβάσεις, τις οποίες υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία και που απαγορεύουν την παραμονή των εποίκων, αλλά δεν επιτρέπουν την απέλαση παράνομων μεταναστών.

Για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, υποστήριξε ότι η απόφαση της έκτης Μαρτίου, ήταν ένας οδυνηρός συμβιβασμός, γιατί, όπως είπε, σαν αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθούσε η Κυπριακή Κυβέρνηση, αναγκάστηκε η Ελλάδα να παραχωρήσει ένα πολύ σημαντικό χαρτί, που ήταν το ΒΕΤΟ της για την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.


Την πρόθεση των Νέων Οριζόντων για διαβουλεύσεις με την ΕΔΕΚ, με στόχο την εξεύρεση μιας κοινής υποστήριξης του ενός εκ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων κατά το δεύτερο γύρο των εκλογών, εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Κουτσού.

Ο ρόλος των κομμάτων με μικρά ποσοστά προτιμήσεων θα είναι ρυθμιστικός, είπε ο κύριος Κουτσού, συμπληρώνοντας ότι τα δύο κόμματα, Νέοι Ορίζοντες και ΕΔΕΚ, μπορούν να συνυπάρξουν σε σωρεία θεμάτων, παρά τις διαφορετικές θέσεις που έχουν σε κάποιες πτυχές του εθνικού προβλήματος.


Ο Γιώργος Βασιλείου απέρριψε τους ισχυρισμούς του Υπουργού Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη για καθυστέρηση στην υποβολή αίτησης της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο κύριος Βασιλείου δήλωσε ότι η υποβολή αίτησης έγινε στην κατάλληλη στιγμή, ύστερα από διαβουλεύσεις που είχε ο ίδιος ως πρόεδρος της Δημοκρατίας με την Ελληνική Κυβέρνηση.

Ο κύριος Βασιλείου υπεραμύνθηκε την στάση που τήρησε ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, στον οποίο επιρρίπτονται ευθύνες για καθυστέρηση στην υποβολή αίτησης.


Στόχος και αντικείμενο προσπαθειών από την αρχή της νέας πενταετίας, θα πρέπει να είναι η επίτευξη πρόοδου στο θέμα των Αγνοουμένων.

Αυτό επεσήμανε ο Υποψήφιος Πρόεδρος και Πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Νίκος Ρολάνδης, μιλώντας το πρωϊ σε συνέντευξη τύπου.

Θα πρέπει σημείωσε, να διοριστούν πραγματογνώμονες, στο πεδίο και όχι στο γραφείο - όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, και χρησιμοποίησε ως παράδειγμα την μέθοδο που ακολούθησε ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός στον πόλεμο της Βοσνίας.


Η κοινότητα Ινιας παρέδωσε το πρωί στον Επαρχο Πάφου Νίκο Ρούσο, τα εκλογικά βιβλιάρια των κατοίκων ύστερα από απόφαση παγκοινοτικής σύσκεψης για να απόσχουν από τις εκλογές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας σχετικά με συνεχιζόμενη, όπως υποστηρίζουν, εκκρεμότητα στη λήψη τελικής απόφασης για το θέμα του Ακάμα.

Συγκεκριμένα, ο Κοινοτάρχης Ινιας, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας παρέδωσε στον Επαρχο, 295 εκλογικά βιβλιάρια των κατοίκων.

Από την πλευρά του, ο Επάρχος Πάφου αρνήθηκε να τα παραλάβει, λέγοντας ότι η ενέργεια αυτή καθώς και η αποχή τους από τις εκλογές, συνιστούν ποινικό αδίκημα και παρέδωσε τα βιβλιάρια σε εκπρόσωπο της Αστυνομίας, ώστε να μεταφερθούν πίσω στο χωριό.


Συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας σχετικά με τη μυστηριώδη εξαφάνιση της Γαλλίδας Φρανσουά Σιομίκ Ζιακελίν, 49 ετών, η οποία είχε φθάσει στην Κύπρο τα Χριστούγεννα και επρόκειτο να αναχωρήσει την Πρωτοχρονιά.

Με σκοπό τη διαλεύκανση του μυστηρίου, η κυπριακή Αστυνομία βρίσκεται σε στενή επαφή με την Ιντερπόλ, τη γαλλική Αστυνομία και την οικογένεια της Γαλλίδας.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοϊζου δήλωσε το πρωί ότι έχουν εξασφαλισθεί κάποιες πληροφορίες και εξέφρασε αισιοδοξία, ότι σύντομα η Αστυνομία θα είναι σε θέση να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των ερευνών της.

Η Αστυνομία διερευνά όλα τα ενδεχόμενα, περιλαμβανομένης και της εκδοχής της δολοφονίας.

Νωρίτερα, ο Αρχηγός Αστυνομίας παρέστη και μίλησε σε τελετή αποφοίτησης 66 νεοσυλλέκτων αστυνομικών, στην Αστυνομική Ακαδημία.


Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Λουκής Λουκαϊδης, παραιτείται από τη Γενική Εισαγγελία για να αναλάβει τα καθήκοντά του στο νέο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που αρχίζει τις εργασίες του, την 1η Νοεμβρίου, 1998.

Ο κύριος Λουκαϊδης δήλωσε στο "ΛΟΓΟ", ότι θα αποχωρήσει με προ-αφυπηρετική άδεια τον ερχόμενο Μάϊο ή Ιούνιο.

Οπως ανέφερε, ο λόγος της παραίτησής του οφείλεται στό ότι στο νέο δικαστήριο, θα εργάζεται επί τακτικής βάσεως και ως εκ τούτου οι δικαστές πρέπει να έχουν μόνο μίαν εργασία.


Ο Κυπριακός Ελληνισμός και η μαθητιώσα νεολαία τίμησαν σήμερα τη Γιορτή των Τριών Ιεραρχών και των Γραμμάτων.

Το πρωϊ, τελέστηκε δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Παρέστησαν ο Υπουργός Παιδείας Γεώργιος Χταζηνικολάου, βουλευτές, άλλοι επίσημοι, μαθητές και πλήθος κόσμου.

Στην συνέχεια, στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην οποία, ο Μακαριώτατος έδωσε τιμητικές πλακέτες σε όσους προσέφεραν στην πνευματική ζωή του τόπου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος απευθυνόμενος στους εκπαιδευτικούς, τόνισε ότι στόχος τους θα πρέπει να είναι η αρετή, ώστε οι μαθητές τους να γίνουν ενάρετοι άνθρωποι, και η μόρφωση που θα τους παράσχουν να διαπνέεται από τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη.

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα, στο οποίο μαθητές έψαλλαν θρησκευτικούς ύμνους και τραγούδησαν πατριωτικά άσματα.


Σε σημερινές δηλώσεις της στη Μαδρίτη, η Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι έφθασε η ώρα σημαντικών αποφάσεων, όσον αφορά τις εξελίξεις στην Ιρακινή κρίση.

Η κυρία Ωλμπράιτ προέβη σ'αυτές τις δηλώσεις, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό της Γεβγκένι Πριμακόφ.

Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, εξέφρασε αμφιβολίες γιά την διπλωματική επίλυση της Ιρακινής κρίσης, ενώ ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ιράκ θα προβεί σε υποχωρήσεις.

Εξάλλου, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ, δήλωσε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα δυνατά πολιτικά μέσα πρός επίλυση της κρίσης, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει στρατιωτική λύση.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με ασθενείς, βορειοδυτικούς ανέμους 2 έως 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα καταστεί σταδιακά λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 4 βαθμούς στο εσωτερικό, όπου θα σχηματισθεί παγετός σε μερικές περιοχές, και στους 7 στα παράλια.

Αύριο θα υπάρχουν μακρές περίοδοι με αίθριο καιρό, αλλά και λίγες παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί μέτριοι 4 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι γενικά λίγο ταραγμένη εκτός από τα προσήνεμα που θα είναι μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό και τους 16 στα παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 14 βαθμοί και η πιο χαμηλή 5, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 16 με 6 στη Λεμεσό 16 με 9, στην Κερύνεια και την Πάφο 16 με 12 και τέλος στον Πρόδρομο 4 με ένα βαθμό υπό το μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 30 January 1998 - 17:27:15 UTC