Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-02-12

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Υποσχέσεις για μια σωστή συνεργασία έδωσαν στη σημερινή συνάντησή τους Γλαύκος Κληρίδης και Γιώργος Βασιλείου, συνάντηση στην οποία ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών μετέφερε την απόφαση του κινήματος να υποστηρίξει τον κύριο Κληρίδη στο δεύτερο γύρο.

Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος Κληρίδης, αποφάσισε να αναθέσει στο πρόεδρο των Ενωμένων Δημοκρατών την διαπραγμάτευση της Κύπρου για την ένταξη της στην Ενωμένη Ευρώπη.

Σημείωσε παράλληλα πως η απόφαση των Ενωμένων Δημοκρατών, είναι μια σοβαρή ενίσχυση στην υποψηφιότητά του, αλλά και κατ'επέκτασιν η πείρα του Γιώργου Βασιλείου θα βοηθήσει στην προώθηση λύσης του εθνικού θέματος.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Βασιλείου, σημείωσε πως ήταν μια δύσκολη απόφαση που χρειάσθηκε να υπερβεί εαυτόν για να την λάβει.

Επισήμανε παράλληλα, πως μοναδικό κριτήριο ήταν το εθνικό συμφέρον.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους οι Ενωμένοι Δημοκράτες, οδηγήθηκαν σε αυτή την απόφαση, τονίζοντας ότι δεν έγινε οποιαδήποτε συμφωνία για την συμμετοχή του κόμματος στη κυβέρνηση Κληρίδη.

Ο κύριος Βασιλείου επανήλθε και στις καταγγελίες για λεηλασία ψήφων των Ενωμένων Δημοκρατών στον πρώτο γύρο των εκλογών, σημειώνοντας ότι δεν είναι βέβαιος αν όλοι που ψήφισαν χθές στις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων, ψήφισαν Γιώργο Βασιλείου στο πρώτο γύρο των εκλογών.


Η συνεδρία των Ενωμένων Δημοκρατών έληξε τις πρώτες πρωϊνές ώρες και στο τελικό αποτέλεσμα η υποψηφιότητα Κληρίδη, εξασφάλισε εκατόν-έντεκα ψήφους, η υποψηφιότητα Ιακώβου εβδομηντα-τέσσερις και η πρόταση για ψήφο κατά συνείδηση, εικοσιπέντε ψήφους.

Η ψηφοφορία στο Παγκύπριο Συμβούλιο ήταν μυστική.

Προηγήθηκε ψηφοφορία των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, στην οποία εικοσιπέντε ψήφισαν υπέρ της υποστήριξης του Γλαύκου Κληρίδη, δύο υπέρ του Γιώργου Ιακώβου και επτά κατά συνείδηση.

Στην Εκτελεστική Γραμματεία δέκα τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας Κληρίδη, ένας υπέρ της συζήτησης και των δύο υποψηφιοτήτων στο Πολιτικό Συμβούλιο, και δύο τάχθηκαν υπέρ της κατά συνείδηση ψήφου.


Αντιδρώντας στην απόφαση των Ενωμένων Δημοκρατών ο υποψήφιος πρόεδρος Γιώργος Ιακώβου, κατηγόρησε τον Γιώργο Βασιλείου για προσχεδιασμένη απόφαση για στήριξη του Γλαύκου Κληρίδη.

Διερωτήθηκε τί κρύβουν οι υπερβάσεις του κυρίου Βασιλείου και υποστήριξε ότι ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, ανέφερε στο παγκύπριο συμβούλιο, ότι ο πρόεδρος Κληρίδης θα τον διορίσει πρωθυπουργό.

Ο κύριος Ιακώβου έκανε λόγο για λαϊκό ξεσηκωμό που προκλήθηκε, όπως είπε, από την απόφαση των ΕΔΗ, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί προάγγελο νίκης.

Ταυτόχρονα έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο 70 μελών των ΕΔΗ, που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του, ενώ κάλεσε και πάλι τον Γλαύκο Κληρίδη σε δημόσιο διάλογο.

Τέλος έκανε και πάλι έκκληση στην ΕΔΕΚ να στηρίξει την υποψηφιότητά του.


Βαθιά θλίψη και απογοήτευση εξέφρασε ο Δημήτρης Χριστόφιας για την στήριξη από τους Ενωμένους Δημοκράτες της υποψηφιότητας Κληρίδη.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ κατηγόρησε τον Γιώργο Βασιλείου ότι κινούμενος από συναισθήματα και ίσως προσωπικά, όπως είπε, συμφέροντα, οδήγησε τους Ενωμένους Δημοκράτες προς τον κύριο Κληρίδη.

Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας, έκανε λόγο για αντιδυναμική στη λεγόμενη όπως είπε, δυναμική Κληρίδη και συσπείρωση γύρω από τον Γιώργο Ιακώβου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ έκανε έκκληση προς την ΕΔΕΚ, να στηρίξει την υποψηφιότητα Ιακώβου.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι ο Βάσος Λυσσαρίδης κατηγόρησε το ΑΚΕΛ, στην ομιλία του στην διευρυμένη κεντρική επιτροπή, ο κύριος Χριστόφιας δήλωσε ότι προσπερνά τις πληροφορίες αυτές, τις οποίες όπως είπε δεν άκουσε, υποστηρίζοντας ότι η συνείδηση των οπαδών της ΕΔΕΚ, θα στραφεί προς τον κύριο Ιακώβου.


Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Κατερίνα Παντελίδου αποφάσισε να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του νυν Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, μετά τις διαβεβαιώσεις που πήρε ότι αν επανεκλεγεί στο προεδρικό αξίωμα θα προωθήσει την ισότιμη κατανομή βαρών.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου η κυρία Παντελίδου, ανέφερε ότι οι είκοσι προτάσεις που υπέβαλε στον κύριο Κληρίδη και οι οποίες αφορούν τον προσφυγικό κόσμο, αποτελούν συμβόλαιο τιμής της ιδίας με την κυβέρνηση Κληρίδη.

Οι προτάσεις της βουλευτού, προνοούν φορολογικές πιστώσεις, εκπτώσεις σε υπηρεσίες που παρέχει το κράτος προς τον λαό και άλλες κοινωνικές πρόνοιες.

Η βουλευτής Κερύνειας, κληθείς εξάλλου να σχολιάσει το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών, ανέφερε ότι αυτό αποδεικνύει ότι το 60 τοις εκατό των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος, δεν ψήφισαν τον κύριο Ιακώβου.

Σύμφωνα με την κυρία Παντελίδου, η ηγεσία του κόμματος δεν έλαβε υπόψην τις επιθυμίες της βάσης, η οποία διαφώνησε με την επιλογή Ιακώβου.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ απηύθυνε έκκληση για ενότητα, λέγοντας ότι πρέπει να γίνουν θεμελιακές αλλαγές στο κόμμα που θα το οδηγήσουν στην ορθή πορεία.


Τα τελικά αποτελέσματα της επαναληπτικής εκλογής την ερχόμενη Κυριακή, θα γίνουν γνωστά στις έντεκα, περίπου, το βράδυ, ενώ γύρω στα μεσάνυκτα αναμένεται να γίνει και η ανακήρυξη του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οπως ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Γενικός Εφορος Εκλογής Θάνος Μιχαήλ, η τελετή ανακήρυξης του νέου Προέδρου θα γίνει στο κλειστό στάδιο "Ελευθερία", στη Λευκωσία, αμέσως μετά την έκδοση και επικύρωση των τελικών εκλογικών αποτελεσμάτων.

Η ψηφοφορία για την ανάδειξη του Προέδρου την ερχόμενη Κυριακή θα αρχίσει στις 7.00 το πρωί και θα διακοπεί το μεσημέρι για διάλειμμα μιας ώρας.

Θα επαναρχίσει στη 1.00 και θα λήξει κανονικά στις 5.00 το απόγευμα, εκτός και εάν κριθεί αναγκαίο να δωθεί παράταση.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται και πάλι από την επαρχία Πάφου, ενώ τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν πρώτα από την επαρχία Αμμοχώστου γύρω στις 8.00 το βράδυ.

Σύμφωνα με την Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών, ο σωστός τρόπος ψηφοφορίας είναι η τοποθέτηση σταυρού, Χι ή Νί μέσα στο μεγάλο κουτί κάτω από τη φωτογραφία του υποψηφίου.

Οι εκλογείς δεν επιτρέπεται να ψηφίσουν στον κενό χώρο που βρίσκεται πάνω από τη φωτογραφία ή στην ίδια τη φωτογραφία του υποψηφίου, γιατί το ψηφοδέλτιο θα θεωρηθεί άκυρο.


Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Αρχηγείο Αστυνομίας, στην οποία έλαβαν μέρος ο Αρχηγός Πανίκος Χατζηλοϊζου και άλλα ανώτατα και ανώτερα στελέχη του σώματος.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την πρώτη Κυριακή των προεδρικών εκλογών και οι τρόποι αντιμετώπισής τους, για την καλύτερη οργάνωση της επαναληπτικής διαδικασίας των εκλογών.

Κληθείς να σχολιάσει κατηγορίες του προέδρου της βουλής Σπύρου Κυπριανού περί ανάμειξης του αστυνομικού σώματος στην προεκλογική διαδικασία, ο κύριος Χατζηλοϊζου απέρριψε τις κατηγορίες χαρακτηρίζοντας τις αβάσιμες και αόριστες.

Ο αρχηγός της αστυνομίας μιλούσε ύστερα από την τελετή ορκωμοσίας των εβδομήντα-τριών καινούργιων ειδικών αστυφυλάκων.


Τουρκική πρόταση πέντε σημείων, για τα Ελληνοτουρκικά, απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση.

Την πρόταση επέδωσε το πρωί στον Ελληνα πρεσβευτή στην Αγκυρα, ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ.

Η Τουρκική πρόταση προβλέπει μεταξύ άλλων την επισημοποίηση της συμφωνίας της Μαδρίτης, προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, και συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο υπουργείων εξωτερικών για συζήτηση της τουρκικής πρότασης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε ότι η πρόταση επαναφέρει την πάγια θέση της Αγκυρας για εφ'όλης της ύλης διάλογο.

Για την συμφωνία της Μαδρίτης ο κύριος Ρέππας, διευκρίνησε ότι είναι πολιτική διακήρυξη και όχι συνθήκη, την οποία η Ελλάδα σέβεται.

Σε ότι αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη στο πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ενώ για το θέμα των σοφών κατέστησε σαφές, ότι πρόκειται για πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ως τέτοια μπορεί να συνεχιστεί.


Νέο κρούσμα κλοπής στρατιωτικού όπλου τύπου G3 από σπίτι έφεδρου, σημειώθηκε χθες βράδυ στη Λεμεσό.

Πρόκειται για τον Χριστάκη Παυλίδη από τα Κάτω Πολεμίδια.

Οι δράστες πήραν επίσης από την οικία του Παυλίδη χρυσαφικά και μετρητά πέραν των τριών χιλιάδων λιρών.

Η Αστυνομία δεν αποκλείει να πρόκειται για τα ίδια άτομα, που και στο παρελθόν διέπραξαν παρόμοιες κλοπές.


Ο Υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Ουίλλιαμ Κόεν, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία, όπου θα έχει κρίσιμες συνομιλίες γιά την Ιρακινή κρίση.

Σε δηλώσεις λίγο πρίν την άφιξή του, ο κύριος Κόεν ανέφερε ότι δεν έχει σκοπό να πείσει την Ρωσία για την ανάγκη στρατιωτικής επέμβασης εναντίον του Ιράκ.

Ο κύριος Κόεν, ανέφερε επίσης ότι στόχος της επίσκεψής του στη Μόσχα, είναι η εξασφάλιση της μείωσης των πυρηνικών όπλων.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος τύπου του Αμερικανικού Yπουργείου Εξωτερικών, Τζέιμς Ρούμπιν, ανέφερε ότι η πρόταση συμβιβασμού που πρότεινε η Ιρακινή κυβέρνηση για τους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί ακόμη ένα κόλπο του Σάνταμ Χουσέιν.

Ομάδες επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών συνεχίζουν τις επιθεωρήσεις τους στη Βαγδάτη, ενώ ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών στον Περσικό Κόλπο, έχει ξεπεράσει τις είκοσι-πέντε χιλιάδες.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθνείς 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 2 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 5 στα παράλια.

Σε μερικές περιοχές θα σχηματιστεί παγετός.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικες νεφώσεις.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι βορειοδυτικοί ασθνείς 3 μποφόρ και το απόγευμα δυτικοί ως νοτιοδυτικοί μέτριοι 4 έως 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και το απόγευμα μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέβει στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 17 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 15 βαθμοί και η πιο χαμηλή 4, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 16 με 3, στη Λεμεσό 16 με 7, στην Κερύνεια και την Πάφο 15 με 3 και τέλος στον Πρόδρομο 3 με τρεις βαθμούς υπό το μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 12 February 1998 - 16:27:20 UTC