Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-02-22

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σοβαρές ελπίδες για αποφυγή του πολέμου στον Κόλπο άρχισαν να διαφαίνονται μετά την δίωρη, πρόσωπο με πρόσωπο, συνάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν με τον Πρόεδρο του Ιράκ Σάνταμ Χουσέιν.

Οι δύο πλευρές επεξεργάζονται γραπτό κείμενο και στόχος είναι η υπογραφή της συμφωνίας μέχρι αύριο το πρωί.

Ο Κόφι Ανάν θα έχει σε μία περίπου ώρα, νέο γύρο συνομιλιών με τον Ιρακινό αναπληρωτή Πρωθυπουργό Τάρεκ Αζίζ, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα σε ένα σημείο, στο οποίο παραμένει ουσιαστική διαφωνία.

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας είχε ήδη επικοινωνία και με αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και έχει εξασφαλισμένη την εξουσιοδότηση για την υπογραφή μιας συμφωνίας.

Ο Φρεντ Εκχαρντ, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, δήλωσε ότι ο Κόφι Ανάν και ο Σάνταμ Χουσέιν συζήτησαν όλα τα βασικά θέματα της κρίσης και σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος.

Διαφωνία παραμένει σε ένα, μόνο, σημείο, η οποία, σύμφωνα με τον κύριο Εκχαρντ, εντοπίζεται στον τρόπο και τα χρονικά διαστήματα ελέγχου των παλατιών του Σάνταμ Χουσέιν, στα οποία πιστεύεται ότι υπάρχουν αποθηκευμένες ποσότητες χημικών όπλων.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Η ενταξιακή πορεία της Κύπρου και οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Υπουργών που συνέρχεται αύριο στις Βρυξέλλες.

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος και βασικά σημεία συζήτησης παραμένουν ο τρόπος συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και οι όροι συμμετοχής της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη στις 12 Μαρτίου.

Σε συνέντευξη του στην Αθηναϊκή εφημερίδα "Το Βήμα", ο Θεόδωρος Πάγκαλος σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία θα υποστεί συνέπειες για την κατοχή στην Κύπρο, διότι η Κύπρος θα βαδίζει πλησίστια προς την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η Τουρκία θα κινείται στο περιθώριο της.


Και ενω το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκης Ενωσης συζητεί αύριο στις Βρυξέλλες την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, Κληρίδης και Πάγκαλος απαντούν στην διπλωματική επίθεση που εξαπέλυσε η Αγκυρα και με συνεντεύξεις τους στέλνουν ξεκάθαρα μηνυματα με αποδέκτες τους Τούρκους και όχι μόνον.

Ενημερωση Αδάμος Ασπρής.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"

Απάντηση στην απαίτηση του Ραούφ Ντενκτάς για αναγνώριση του ψευδοκράτους και έναρξη διακρατικών, κατά την έκφραση του κατοχικού ηγέτη συνομιλιών, έδωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

Σε συνέντευξη του στο Βήμα των Αθηνών ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι για διεξαγωγή συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής αυτού του χαρακτήρα των συνομιλιών από πλευράς του κυρίου Ντενκτάς, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, θα αποδειχθεί μάταια.

Σχετικά με τα περαιτέρω βήματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι στις 10 Μαρτίου θα βρίσκεται στην Αθήνα και στις 12 Μαρτίου στο Λονδίνο.

Στην ίδια συνέντευξη ανέφερε επίσης ότι ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ θα έλθει στην Κύπρο στα μέσα Μαρτίου, ενώ για την αεροπορική βάση στην Πάφο δήλωσε ότι τα εγκαίνια θα γίνουν σε λίγες εβδομάδες.

Η ίδια εφημερίδα δημοσιεύει πληροφορίες ότι ο Αμερικανός Υφυπουργός Αμυνας Ζαν Λόνταλ προέβη σε διάβημα στον πρέσβη της Κύπρου στην Ουάσιγκτων, τόσο για το θέμα των πυραύλων Ες-300 όσο και για το θέμα ενεργοποίησης της αεροπορικής Βάσης.

Παράλληλα, το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκης Ενωσης συνέρχεται αυριο στις Βρυξέλλες για να συζητήσει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και τις σχέσεις της Ενωσης με την Τουρκία.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης επανέλαβε σήμερα ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για επίτευξη ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο.

Μιλώντας μετά το μνημόσυνο των Μιχαλάκη και Ανδρέα Μακρίδη στη Λαρνακα, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για επίτευξη του σκοπού αυτού.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, σημείωσε ότι η ενότητα μπορεί να διασφαλιστεί μέσα από το Εθνικό Συμβούλιο ή Συμβούλιο Εθνικής Πολιτικής, όπως θα μετονομαστεί.

Εκεί που απαιτείται ενότητα συνέχισε, είναι στους χειρισμούς στο Κυπριακό και όχι στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης όπου υπάρχει κατά κανόνα, όπως είπε, και η σύγκλιση και η σύμπτωση απόψεων.

Ο κυρίος Αναστασιάδης ανέφερε επίσης ότι ο Πρέδρος της Δημοκρατίας έχει ολοκληρώσει τον κύκλο των επαφών του για τον σχηματισμό του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ αύριο αναμένεται η τελική απάντηση της ΕΔΕΚ.

Το νέο Υπουργικό Συμβούλιο, σύμφωνα με τον κύριο Αναστασιάδη, θα ανακοινωθεί πρίν από τις 28 Φεβρουαρίου.


Διπλό θανατηφόρο δυστύχημα με θύματα δύο νέους, σημειώθηκε το μεσημέρι στον δρόμο Λεμεσού -Αγρού, κοντά στην Παλώδια.

Νεκροί είναι ο Αχιλλέας Λαδά, είκοσι ετών, μηχανικός αυτοκινήτων από το Σπιτάλι, και ο εθνοφρουρός Μάριος Σοφοκλέους, δεκαοκτώ ετών, από την Παραμύθα.

Οι δύο νέοι επέβαιναν μοτοσυκλέττας η οποία συγκρούστηκε μετωπικά με αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο Ανδρέας Πιττάλης, 52 ετών από τον Αγιο Θεόδωρο Αγρού, ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας, η μοτοσυκλέττα εισήλθε στην αντίθετη λωρίδα κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί βίαια με το αυτοκίνητο.

Ο οδηγός της μοτοσυκλέτας βρήκε ακαριαίο θάνατο, ενώ ο εθνοφρουρός υπέκυψε στα τραύματά του καθ'οδόν προς το νοσοκομείο.


Διαμάντια αξίας εξήντα χιλιάδων λιρών, κλάπηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες από κοσμηματοπωλείο στην Πάφο.

Η ληστεία διεπράχθη μετά τις τέσσερις το πρωί, στο κοσμηματοπωλείο του Αθου Ιωαννίδη, από το οποίο οι ληστές απέσπασαν δεκαέξι, άδετα, κατεργασμένα διαμάντια.

Εκτιμάται ότι η έκταση της κλοπής περιορίστηκε από το σύστημα συναγερμού που έτρεψε σε φυγή τους κλέφτες, παρά το ότι κατάφεραν να αποσπάσουν τα διαμάντια.

Η αστυνομία προέβη σε συλλογή τεκμηρίων και δακτυλικών αποτυπωμάτων για επιστημονική εξέταση.


Κατετέθη το πρωί ο θεμέλιος λίθος του Επισκοπείου Αρσινόης, παρουσία πολιτειακών επισήμων, τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου, της δε τελετής προϊστατο ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος.

Το Επισκοπείο Αρσινόης καθώς και το Βυζαντινό Μουσείο Αρσινόης ανεγείρονται σε χώρο παρακείμενο του ιερού ναού Αγίου Μάμαντος της κοινότητας Περιστερώνας.

Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει αντιδράσεις από τον Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς, ωστόσο, το θέμα θεωρείται λήξαν.

Την ανέγερση του Επισκοπείου Αρσινόης χαιρέτισαν οι τοπικές αρχές Περιστερώνας, εκτιμώντας ότι η απόφαση αυτή της Μητρόπολης Πάφου θα συμβάλει στην αναβάθμιση ολόκληρης της περιοχής.


Συνεργεία της Αρχής Ηλεκτρισμού συνέχισαν και σήμερα τις εργασίες για την επιδιόρθωση της βλάβης που σημειώθηκε χθες σε καλώδια υψηλής τάσεως και είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε μεγάλες περιοχές της Λευκωσίας.

Οι προσπάθειες των συνεργείων επικεντρώθηκαν σε πυλώνα της ΑΗΚ στην περιοχή Αθαλάσσας, καθώς και σε σημείο της Λεωφόρου Ακροπόλεως όπου εκτελούνται οδικά έργα.

Εν τω μεταξύ, οι καταναλωτές ανταποκρίθηκαν στην έκκληση για περιορισμό της χρήσης ηλεκτρισμού και έτσι δεν σημειώθηκε οποιαδήποτε διακοπή χθες βράδυ.

Ωστόσο, η ΑΗΚ συστήνει στους καταναλωτές όπως συνεχίσουν την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και απόψε.

Παράλληλα, συνεχίζεται η προσπάθεια για επιδιόρθωση της βλάβης, και όπως δήλωσε στον Λόγο, ο βοηθός διευθυντής της ΑΗΚ, περιφέρειας Λευκωσίας, Νίκος Παπαδόπουλος, υπολογίζεται να αποκατασταθεί σε μία ή δύο ημέρες, με τη βοήθεια Ολλανδού ειδικού ο οποίος αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο αργά το απόγευμα.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ασθενείς 3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 4 βαθμούς στο εσωτερικό, και γύρω στους 6 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος με παροδικές τοπικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα παραμείνουν βορειοανατολικοί ασθενέις 3 Μποφόρ και η θάλασσα επίσης θα παραμείνει λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 20 βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 21 βαθμοί και η πιο χαμηλή 4 βαθμοί, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 19 με 5, στη Λεμεσό 20 με 8, στην Κερύνεια και την Πάφο 18 με 4 και τέλος στον Πρόδρομο 9 με ένα βαθμό υπό το μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 22 February 1998 - 17:27:13 UTC