Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-03-02

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Καθαρά Δευτέρα και οι Κύπριοι τήρησαν την παράδοση, γιορτάζοντας την αρχή της σαρακοστής, στην ύπαιθρο.

Βοηθούντος και του ανοιξιάτικου καιρού, άτομα κάθε ηλικίας μαζί με τους φίλους και τις οικογενειες τους, εξέδραμαν στους αγρούς και στα καταπράσινα λειβάδια της ελεύθερης Κύπρου για το καθιερωμένο κόψιμο της Μούττης της Σαρακοστής.

Οπως κάθε χρόνο οι Κύπριοι, τίμησαν δεόντως και τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας.

Μπόλικο γλέντι και τραγούδια συνέθεταν νοσταλγικές εικόνες που χάριζαν μοναδικές στιγμές, έξω από την ρουτίνα της καθημερινότητας .

Από το σημερινό τραπέζι, απουσίαζε η καθιερωμένη στις μαζικές εξόδους σούβλα, η οποία αντικαταστάθηκε με φρέσκα λαχανικά, φρούτα και κάθε λογής νηστίσιμα φαγητά.

Πρωταγωνιστές για άλλη μια φορά στην διασκέδαση, τα μικρα παιδιά με το πέταγμα των χαρταετών και άλλα ομαδικά παιχνίδια.


Μή ανατρέψιμη και ταυτόχρονα κρίσιμη χαρακτηρίζουν οι θεράποντες γιατροί του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών την κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Σεραφείμ.

Σύμφωνα με το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν το οποίο εξεθόθη γύρω στο μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση της νέας αιμοκάθαρσης στην οποία υπεβλήθη ο Μακαριώτατος, η κατάσταση της υγείας του έχει σταθεροποιηθεί.

Η λοίμωξη αντιμετωπίζεται με αντιμικροβιακή χημειοθεραπεία η οποία βελτίωσε την κατάσταση ζωτικών οργάνων, όπως τον εγκέφαλο και το ήπαρ.

Ο πρόεδρος του Λαϊκού Νοσοκομείου, Ιωάννης Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος παρουσιάζεται αρκετά ευδιάθετος, έχει πλήρη διαύγεια πνεύματος και ευχήθηκε σε όλους όσοι τον επισκέφθηκαν "καλή Σαρακοστή και Καλό Πάσχα".


Αλλοδαπός εργάτης, βρέθηκε γύρω στις δέκα το πρωί νεκρός σε ανοικτό χώρο στάθμευσης της πολυκατοικίας Ριαλά.

Πρόκειται για τον Αιγύπτιο Ζάκι Ελ Αζάπ, 47 χρόνων, ο οποίος, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας, έπεσε από το παράθυρο του διαμερίσματός του, που βρίσκεται στον δεύτερο όροφο.

Στη σκηνή κλήθηκε ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός, ο οποίος διενήργησε τη νενομισμένη αυτοψία.

Σε δηλώσεις του ο κύριος Σταυριανός, απέκλεισε το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.


Προειδοποίηση προς την ιρακινή κυβέρνηση να μην υπαναχωρήσει από την συμφωνία που επιτεύχθηκε με τα Ηνωμένα Εθνη, απηύθυνε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

Εάν η συμφωνία για τις επιθεωρήσεις του Ιρακινού οπλοστασίου, καταρρεύσει, δήλωσε ο Κόφι Ανάν, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βρούν πρόσφορο έδαφος στην αναζήτηση υποστήριξης για στρατιωτικό κτύπημα εναντίον του Ιράκ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, εξάλλου, θα συζητήσει εκ νέου την πρόταση ψηφίσματος πού κατέθεσε η Βρεττανία και προνοεί την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ σε περίπτση που η Βαγδάτη παραβιάσει τη συμφωνία.

Στη Βαγδάτη, εν τω μεταξύ, ο Ρώσος απεσταλμένος Βίκτορ Ποσοβαλιούκ, ανέφερε ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις από την Ιρακινή ηγεσία ότι θα εφαρμόσει κατά γράμμα, τα συμφωνηθέντα με τα Ηνωμένα Εθνη.

Σε μια άλλη εξέλιξη στην Ιρακινή πρωτεύουσα, τελέστηκε μαζική κηδεία παιδιών, τα οποία όπως υποστηρίζουν οι Ιρακινές αρχές, πέθαναν από υποσιτισμό, λόγω των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράκ.

Επίσης, η Ιρακινή φιλοκυβερνητική εφημερίδα "Αλ Σάουρα", δημοσιεύει πληροφορίες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία εγκαθιστούν δίκτυα κατασκοπείας στα βόρεια της χώρας, προωθώντας την διακίνηση πολεμικού υλικού.


Στο Κοσσυφοπέδιο, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους είκοσι, έπειτα από τριήμερες αιματηρές συγκρούσεις, στην πρωτεύουσα της χώρας, Πρίστινα, μεταξύ της Αλβανικής μειονότητας και δυνάμεων της Σερβικής Αστυνομίας.

Το πρωί, δεκάδες χιλιάδες Αλβανοί πραγματοποίησαν διαδήλωση στο κέντρο της πρωτεύουσας Πρίστινα, ενάντια στην Σερβική κυριαρχία, εξαγριωμένοι από το θάνατο δεκαέξι ομοεθνών τους στα αιματηρά επεισόδια.

Σερβικές ειδικές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν υδραντλίες, ρόπαλα και δακρυγόνα αέρια για να διαλύσουν το πλήθος των Αλβανών διαδηλωτών, οι οποίοι ζητούν την αυτονομία της περιοχής.

Η Αλβανική κοινότητα αποτελεί το ενενήντα τοις εκατόν του πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου και η σημερινή διαδήλωση ήταν η μεγαλύτερη που σημειώθηκε έπειτα από την κατάργηση της αυτονομίας της χώρας, το 1989.

Σύμφωνα με τα Αλβανικά μέσα ενημέρωσης, η κατάσταση είναι εκρηκτική, και οι σερβικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή, εξακολουθούν να ενισχύονται.

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, ο Αλβανός Πρωθυπουργός Φάτος Νάνο, απηύθυνε έκκληση προς κυβερνήσεις δυτικών χωρών, περιλαμβανομένου και του Ελληνα ομολόγου του, Κώστα Σημίτη, για άμεση επέμβαση προς τερματισμό της βίας, και έναρξη διαλόγου μεταξύ της Σερβικής κυβέρνησης και του Αλβανικής καταγωγής πληθυσμού.


Στη Γερμανία, μεγάλες πιθανότητες για να κερδίσει τη θέση της καγκελλαρίας, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, εξασφάλισε, ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Κάτω Σαξωνίας, Γκέρχαντ Σρέντερ, έπειτα από τη νίκη του κόμματος του στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ επιλέγηκε από την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών στην ηγεσία του κόμματος, με στόχο να αντιμετωπίσει τον Χέλμουτ Κόλ στις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου για την καγκελαρία της χώρας.

Οι χθεσινές εκλογές, έδωσαν στους σοσιαλδημοκράτες την πλειοψηφία του τοπικού Κοινοβουλίου του Αννόβερο.

Συγκεκριμένα, οι Σοσιαλδημοκράτες εξασφάλισαν ογδόντα-τρείς από τις 157 έδρες του Κοινοβουλίου, οι Χριστιανοδημοκράτες πενήντα δύο και οι Πράσινοι δώδεκα.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα τραπούν σε ασθενείς βορειοδυτικούς, 2 ως 3 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι σχεδόν παντού λίγο ταραγμένη, αλλά στα δυτικά παράλια θα παραμείνει μέχρι ταραγμένη.

Τις αυγινές ώρες η θερμοκρασία θα πέσει στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό, και στους 11 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με λίγες μόνο παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί μέτριοι 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και δυτικά μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 20 βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 20 βαθμοί και η πιο χαμηλή 10 βαθμοί, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 21 με 7, στη Λεμεσό 20 με 11, στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 3 και τέλος στον Πρόδρομο 9 με δύο βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 2 March 1998 - 17:27:18 UTC