Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-03-07

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εικοσιτρία χρόνια μετά την τραγωδία της Κύπρου, η πτυχή του δράματος των αγνοουμένων παίρνει νέα τροπή με την πρώτη επίσημη εξακρίβωση της τύχης ενός από τους χίλιους εξακόσιους δεκαεννέα ελλείποντες.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει στα χέρια της απτές αποδείξεις πως ένας από τους πέντε Αμερικανούς πολίτες, που βρίσκονται στον κατάλογο των 1619 Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο είναι νεκρός.

Πρόκειται για τον Ανδρέα Κασάπη, ο οποίος ήταν τότε ηλικίας 16 ετών και δολοφονήθηκε από τους Τούρκους.

Η επιβεβαίωση του θανάτου του Κασάπη έγινε δυνατή μετά την εκταφή των λειψάνων του, στον τόπο που υπέδειξαν Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι αυτόπτες μάρτυρες και με την επιστημονική εξέταση των οστών με σύγκριση του DNA.

Η τοποθεσία που υποδείχθηκε ως τάφος του Ανδρέα Κασάπη βρίσκεται ένα μίλι από το χωριό 'Ασσια.

Για την εξέταση του DNA, οι Αμερικανοί επιστήμονες πήραν αίμα από τη μητέρα και την αδελφή του νεκρού της εισβολής, και όταν επιβεβαίωσαν την ταυτότητα των λειψάνων, πριν από δέκα ημέρες περίπου, ενημερώθηκε η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε την υποχρέωση να μιλήσει στον πατέρα του στο Ντιτρόιτ.

Ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Μίλερ, πληροφόρησε την Πέμπτη, τον πατέρα, Κώστα Κασάπη ότι ο γιος του Ανδρέας είναι νεκρός.

Σε αποκλειστικές του δηλώσεις προς την ``Πρωϊνή`` ο Κώστας Κασάπης επιβεβαίωσε ότι προχθές τον επισκέφθηκε ο κύριος Μίλερ μαζί με τον υπεύθυνο Κύπρου στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, μια αρχαιολόγο και την υπεύθυνη της ομάδας των επιστημόνων που έκαναν τις αναλύσεις και τον πληροφόρησαν ότι οι αναλύσεις DNA απέδειξαν ότι τα λείψανα που βρήκαν ανήκουν στο γιο του Ανδρέα.


Ως καλή αρχή χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, την εξακρίβωση της τύχης του αμερικανικής υπηκοότητας αγνοούμενου Ανδρέα Κασάπη.

Ο κύριος Κασουλίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι αν το θέμα αντιμετωπισθεί με προσοχή, και μακριά από πολιτική εκμετάλλευση, υπάρχει καλή προοπτική για τη διερεύνηση της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων στο πλαίσιο της συμφωνίας Κληρίδη - Ντενκτάς.

Πρόσθεσε δε ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έχει προτείνει συγκεκριμένο πρόσωπο για διορισμό ως το τρίτο μέλος στη Διερευνητική Επιτροπή.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Νωρίτερα το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, είχε συνάντηση με τον Επίτροπο Προεδρίας Τάκη Χριστόπουλο, με τον οποίο αντάλλαξαν πληροφορίες για το θέμα της εξακρίβωσης της τύχης του Ανδρέα Κασάπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσε ο κύριος Χριστόπουλος, στον τάφο που εντοπίστηκαν τα οστά του Κασάπη βρέθηκαν και οστά άλλου ατόμου, τα οποία, αναμένεται να παραδοθούν στην κυπριακή κυβέρνηση.

Ο Επίτροπος Προεδρίας χαρακτήρισε το γεγονός αυτό ως πάρα πολύ καλή εξέλιξη και ένα πρώτο καλό βήμα για την υλοποίηση της συμφωνίας της τριακοστής-πρώτης Ιουλίου μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς.

Οπως ανέφερε ο κύριος Χριστόπουλος, τόσο ο ίδιος όσο και η Κυβέρνηση θα ενημερωθούν τη Δευτέρα για το θέμα από τον Αμερικανό απεσταλμένο για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ.


Θετικό και ενθαρρυντικό χαρακτήρισε το γεγονός της εξακρίβωσης του νεκρού αγνοουμένου, Ανδρέα Κασάπη, από την ειδική αμερικανική επιτροπή, ο πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, Νίκος θεοδοσίου.

Τα στοιχεία που περισυλλέγησαν από την ειδική αμερικανική επιτροπή για την εξακρίβωση της τύχης των πέντε ελληνοκυπρίων με αμερικανική υποκοότητα, θα βοηθήσουν και εμάς να οδηγηθούμε στην εξακρίβωση της τύχης των υπολοίπων αγνοουμένων, χωρίς να αποκλείεται ότι ενδέχεται να βρίσκονται εν ζωή, δήλωσε ο κύριος Θεοδοσίου.


Σε διάβημα προς τους πρέσβεις των πέντε χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας προβαίνει ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, με αφορμή την απαράδεκτη επιστολή Ντενκτάς προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

Η Κυβέρνηση, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, ανησυχεί, γιατί από πλευράς Ντενκτάς, καταβάλλεται, προσπάθεια υπονόμευσης της αποστολής του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κορτοβέζ, η οποία έχει σαν στόχο την επανέναρξη των συνομιλίων για εξεύρεση λύσης.

Από τις χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ανέφερε ο κύριος Κασουλίδης, ζητείται η παρέμβαση προς την Αγκυρα και τον Ντενκτάς, με στόχο να διαφυλαχθεί η προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση λύσης στη βάση των ψηφισμάτων του διεθνούς οργανισμού.

Το πρωί ο κύριος Κασουλίδης συναντήθηκε με τους πρέσβεις της Ρωσίας και της Γαλλίας, ενώ μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας θα συναντηθεί και με τους πρέσβεις των Ηνωμένων Πολιτείων, της Βρετανίας και της Κίνας.

Οσον δε αφορά την επίσκεψη Κορτοβέζ στην Κύπρο αυτή θα αρχίσει στις 20 Μαρτίου, ενώ αύριο αναμένεται στη Λευκωσία και ο ειδικός συντονιστής του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ.


Η Κεντρική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος συζητεί αυτή την ώρα τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και τη μετεκλογική πορεία του κόμματος.

Εξάλλου, το πρωί συνήλθε το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ και συζήτησε εσωκομματικά θέματα.

Εν τω μεταξύ, σε πρωινές δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού ανέφερε ότι δεν τον ανησυχεί καθόλου το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος από τον Αλέξη Γαλανό.

Οποιος θέλει, παρατήρησε ο κύριος Κυπριανού, ας κάνει κόμμα, αλλά να δώσει κάποιαν ιδεολογία.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε, επίσης, ότι το θέμα του Ανδρέα Μουσιούττα και άλλων στελεχών τα οποία δεν ακολούθησαν τις επιλογές του κόμματος, παραπέμφθηκε στον Γενικό Γραμματέα του κόμματος, ο οποίος θα υποβάλει εισήγηση στο Εκτελεστικό Γραφείο.


Η διαφώτιση των ξένων τουριστών από μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και συγγενείς αγνοουμένων, συνεχίστηκε και αυτό το Σάββατο στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Τον αγώνα του Κινήματος ενίσχυσε σήμερα η Γυναικεία Οργάνωση του Δημοκρατικού Συναγερμού, καθώς και γυναικείες οργανώσεις από την Ελλάδα, οι οποίες μετέβησαν στο οδόφραγμα, για να διαδηλώσουν ενάντια στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωματων στην Κύπρο, εν όψει και της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Οι οργανώσεις τόνισαν τον αγώνα της Κυπρίας γυναίκας ενάντια στην κατοχή και εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τον αγώνα των μαυροφορεμένων μανάδων, που δίνουν το παρόν τους στο οδόφραγμα κάθε Σαββατοκυρίακο.

Η αντικατοχική εκδήλωση στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, θα συνεχιστεί και απόψε, σε έκφραση διαμαρτυρίας για την άρνηση της Τουρκίας να δώσει πειστικές πληροφορίες για τους αγνοουμένους, παρατείνοντας το ανθρώπινο δράμα των συγγενών αγνοουμένων και συντηρώντας το ανθρωπιστικό αυτό πρόβλημα.

Αύριο, εξάλλου, στις έντεκα το πρωί, θα αναπεμφθεί δέηση για ανεύρεση και επιστροφή των αγνοουμένων.

Τις αυριανές εκδηλώσεις θα ενισχύσουν με τη συμμετοχή τους, το σωματείο "Ελεύθερος Αγιος Επίκτητος", ο Πολιτιστικός Ομιλος Λεμεσού Λεύτερος, και η Δημοκρατική Παράταξη φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου.


Αντικατοχική εκδήλωση, με την ευκαιρία της αυριανής παγκόσμιας ημέρας της Γυναίκας, πραγματοποίησε το πρωί στο τέρμα της Οδού Λήδρας η Γυναικεία Οργάνωση του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην κύπρια γυναίκα, η οποία ζει τις άδικες και θλιβερές επιπτώσεις που επιφέρει στο νησί μας, η τουρκική εισβολή, και κυρίως στις 116 γυναίκες, που συμπεριλαμβάνονται στους αγνοουμένους.

Κύριος ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σπύρος Κυπριανού.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η πρόεδρος της ΓΟΔΗΚ, Αντιγόνη Παπαδοπούλου.


Να πάμε τώρα στο Κοσσυφοπέδιο, όπου συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Σέρβων αστυνομικών και αλβανών μελών παραστρατιωτικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Σερβικού υπουργείου εσωτερικών στην Πρίστινα, εικοσιέξι ένοπλοι αλβανοί και μεγάλος αριθμός πολιτών σκοτώθηκαν στη διάρκεια των επιχειρησήσεων που συνεχίζονται στην περιοχή του χωριού Πρεκάζ.

Αργά χθες βράδυ, ολοκληρώθηκαν οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις της αστυνομίας στην ορεινή περιοχή της Ντρένιστα.

Κατά τις αστυνομικές επιχειρήσεις συνελήφθησαν αρκετά μέλη του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κόσσοβου, και πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιχειρήσεις στοίχησαν τη ζωή και στον ηγέτη του κινήματος, Αντεμ Γιασάρι.

Η συγκρούσεις προκάλεσαν ήδη κύμα προσφύγων και όπως εκτιμάται, μέχρι σήμερα, έχουν μετακινηθεί τουλάχιστον 1500 άτομα.

Την ίδια ώρα πάντως που αναλαμβάνονται διπλωματικές πρωτοβουλίες, για την ειρηνική επίλυση της κρίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζέμ, διαβλέπει, κίνδυνο επέκτασης των συγκρούσεων, από το Κόσσοβο σε ολόκληρη τη Βαλκανική περιλαμβανομένων της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Παράλλληλα, τα Τίρανα ζητούν διεθνή παρέμβαση, κατηγορώντας το Βελιγράδι ότι προβαίνει σε εθνική εκκαθάριση.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα καταστεί σταδιακά γενικά αίθριος, ενώ στα παράλια θα υπάρχουν κατά διαστήματα λίγες νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί, μέχρι τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι μέχρι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους οκτώ βαθμούς στο εσωτερικό και στους δέκα στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος αρχικά, αλλά αργότερα θα σχηματιστούν λίγες παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί, τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 20 βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 19 βαθμοί και η πιο χαμηλή 9, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 19 με 11, στη Λεμεσό 20 με 13, στην Κερύνεια και την Πάφο 17 με 9 και τέλος στον Πρόδρομο 11 με 3 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 7 March 1998 - 17:27:14 UTC