Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-03-09

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εθνουφρουρός έχασε σήμερα το μεσημέρι τη ζωή του από θανατηφόρο κρούσμα βακτηριακής μηνιγγίτιδας.

Πρόκειται για τον δεκαοκτάχρονο εθνοφρουρό Λεύκιο Ηλιάδη, από το Καϊμακλί, ο οποίος υπηρετούσε σε μονάδα πεζικού σε ακριτικό στρατόπεδο της Λευκωσίας.

Ο άτυχος εθνοφρουρός είχε μεταφερθεί από τη μονάδα του στις Πρώτες Βοήθειες του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, τις πρώτες πρωινές ώρες, με συμπτώματα βαριάς γρίππης.

Διαπιστώθηκε ότι είχε προσβληθεί από μηνιγγιτιδο-κοκκική μηνιγγίτιδα και στις δύο και τριάντα το πρωί μεταφέρθηκε στο θάλαμο εντατικής παρακολούθησης, όπου και παρέμεινε υπό την στενή παρακολούθηση των επί καθήκοντι ιατρών.

Ωστόσο, ο εθνοφρουρός απεβίωσε γύρω στις δώδεκα το μεσημέρι.

Λίγο αργότερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο, στην οποία παρέστησαν ο Υπουργός Υγείας, Χρίστος Σολωμής, ο Υπουργός Αμύνης, Γιαννάκης Ομήρου, αξιωματούχοι της Εθνικής Φρουράς και προϊστάμενοι ιατροί.

Σε δηλώσεις τους έπειτα από τη σύσκεψη, τόσο ο Υπουργός Υγείας, όσο και ο Υπουργός Αμύνης, ανέφεραν ότι έχουν ήδη ληφθεί τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα στο στρατόπεδο που υπηρετούσε ο εθνοφρουρός και διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για εξάπλωση της ασθένειας.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Η ενταξιακή πορεία του Κυπριακού και η ουσία το Κυπριακού προβλήματος θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει στην Αθήνα και το Λονδίνο ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος αναχώρησε πριν από μία περίπου ώρα για την ελληνική πρωτεύουσα.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Την αποφασιστικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να εργασθούν για την επίλυση του κυπριακού, μέσα στο πλαίσιο πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών, διεβίβασε το πρωί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, Τόμας Μίλερ.

Η συνάντηση διήρκεσε δύο περίπου ώρες και ο Αμερικανός αξιωματούχος απέφυγε να προβεί σε οποιεσδήποτε δηλώσεις, επί της ουσίας, επιφυλασσόμενος για αύριο, πριν από την αναχώρησή του από την Κύπρο και μετά τη συνάντησή του με τον Ραούφ Ντεκτάς.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ανέφερε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων και συζητήθηκαν διάφοροι τρόποι προσέγγισης του Κυπριακού.

Ο κύριος Κασουλίδης ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκε το ενδεχόμενο επίσκεψης στην Κύπρο, του Αμερικανού Προεδρικού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ενώ από κυπριακής πλευράς, επαναδιατυπώθηκε η πάγια θέση, στο θέμα των πυραύλων Ες-300.

Επί του θέματος, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση έχει πείσει πως οι πύραυλοι, αποτελούν μέρος της ουσίας του κυπριακού.

Ο κύριος Κασουλίδης ανέφερε επίσης, ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Ραούφ Ντεκτάς, εάν αυτό ζητηθεί από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.


Δεν αποκλείεται στον χώρο που βρέθηκαν τα οστά του Ανδρέα Κασάπη, να υπάρχουν οστά και άλλων Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων, δήλωσε το πρωί ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Τάκης Χριστόπουλος.

Ο κύριος Χριστόπουλος προέβη σε δηλώσεις ύστερα από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, με τη συμμετοχή και των εκπροσώπων των συγγενών αγνοουμένων.

Ανέφερε επίσης ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, έχει καταλήξει στο όνομα του εκπροσώπου του στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους.

Πρόκειται για τον Ελβετό διπλωμάτη Ζιαν Πιέρ Ριττέρ, 67 ετών, ο οποίος διετέλεσε και πρέσβης της Ελβετίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία.

Ενωρίτερα, ο κύριος Χριστόπουλος είχε συνάντηση στο γραφείο του με τον ειδικό συντονιστή για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, ο οποίος του ανέφερε ότι σύντομα θα δοθεί και η έκθεση που ετοίμασαν οι Αμερικανοί ερευνητές, για τους πέντε αγνοουμένους αμερικανικής υπηκοότητας.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των συγγενών αγνοουμένων, εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για το διορισμό του τρίτου μέλους, εκφράζοντας ωστόσο την άποψη ότι μαζί με τον εκπρόσωπο, θα πρέπει να διοριστούν και ερευνητές οι οποίοι, θα βοηθήσουν την Επιτροπή να φθάσει σε ουσιαστικά αποτελέσματα για την τύχη ενός εκάστου των αγνοουμένων.

Οι συγγενείς αγνοουμένων εξέφρασαν επίσης, δυσαρέσκεια γιατί η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη προβεί σε ενημέρωση τους, σχετικά με τα στοιχεία που έδωσαν οι τουρκοκύπριοι και αφορούν περιπτώσεις ελληνοκυπρίων αγνοουμένων, οι οποίοι, θεωρούνται νεκροί.


Απάντηση από τα κόμματα αναμένει η ΕΔΕΚ, σχετικά με την πρόταση που υπέβαλε και υιοθετήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ενόψει της συμμετοχής του την Τετάρτη, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στο Λονδίνο.

Οπως ανέφερε ο κύριος Λυσσαρίδης, κατά τη συνάντηση, αντηλλάγησαν απόψεις για το θέμα συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, θέμα που θα συζητήσει στις επαφές που θα έχει στο Λονδίνο.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, δήλωσε επίσης ότι διαφωνεί με την υποβολή πρότασης από την Κυπριακή Κυβέρνηση για το θέμα, εάν προηγουμένως οι Τουρκοκύπριοι, δεν αποδεχθούν τους βασικούς όρους συμμετοχής τους.


Ενημέρωση για τις συνομιλίες της κυπριακής κυβέρνησης με τον Αμερικανό ειδικό συντονιστή Τόμας Μίλλερ είχε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού σε συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Ο κύριος Κυπριανού, ο οποίος ανέλαβε χρέη προεδρεύοντος της Δημοκρατίας, δήλωσε μετά τη συνάντηση του με τον Γλαύκο Κληρίδη, πως αυτή τη φορά, ο Τόμας Μίλλερ ανέπτυξε επιχειρηματολογία, σχετικά με το γιατί δεν συμφέρει τους Ελληνοκυπρίους, η άφιξη των πυραύλων Ες-300 στη Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως υποδείχθηκε στον Αμερικανό αξιωματούχο, ότι η κατάσταση δυσκολεύει υπό το φώς της αδιάλλακτης τουρκικής στάσης και της θέσης που έχει λάβει περί δύο χωριστών κρατών.


Ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου επισκέφθηκε το πρωί τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και του εξέφρασε την βαθιά του εκτίμηση για τον ρόλο της Εκκλησίας, αναφορικά με το εθνικό πρόβλημα.

Είναι κοινή εκτίμηση, είπε ο κύριος Ομήρου, ότι έχουμε εισέλθει στην πιο κρίσιμη περίοδο του Κυπριακού προβλήματος, από το 1974.

Η ενταξιακή πορεία της Κύπρου και οι αναμενόμενες πρωτοβουλίες για λύση του προβλήματος, πρόσθεσε, είναι μερικά από τα γεγονότα, τα οποία συνθέτουν ένα πολιτικό σκηνικό όσον αφορά το εθνικό μας θέμα.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, τόνισε ότι έχουμε όλοι κοινό αγώνα για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο νησί.

Κληθείς να σχολιάσει τις πιέσεις, να μην έρθουν οι πύραυλοι Ες-300 στην Κύπρο, ο Μακαριώτατος είπε ότι εάν αυτοί που πιέζουν, φροντίσουν να λύσουν το Κυπριακό, τότε σίγουρα δεν χρειάζεται να έρθουν οι πύραυλοι στην Κύπρο.


Το ΑΚΕΛ, θα επιδιώξει τη δημιουργία συνασπισμού από τον ευρύτερο χώρο της αριστεράς και προσβλέπει να τεθεί επικεφαλής του νέου σχήματος.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας το πρωί σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ανέφερε ότι το κόμμα του θα προβεί σε ανοίγματα προς άλλες δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο κύριος Χριστόφιας ανέλυσε την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του, για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών και διατύπωσε τις εκτιμήσεις του ΑΚΕΛ.

Ο κύριος Χριστόφιας προέβη επίσης, σε καταγγελίες για ρουσφέτι και εξαγορά συνειδήσεων, τόσο σε χρήμα όσο και σε είδος, κατά την προεκλογική περίοδο, αναφέροντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, επέρριψε ευθύνες στους Βάσο Λυσσαρίδη και Γιώργο Βασιλείου, για την επανεκλογή Κληρίδη και είπε ότι ο κύριος Βασιλείου, κατέληξε ως νεροκουβαλητής του Υπουργού Εξωτερικών, στις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ευρωπαική Ενωση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Δημήτρης Χριστόφιας μίλησε για συγκυβέρνηση ΔΗΣΥ-ΕΔΕΚ και πρόβλεψε ότι η συνεργασία αυτή, δεν θα έχει μακροζωία.

Τέλος, ο κύριος Χριστόφιας χαρακτήρισε ως αποκύημα κακόγουστης φαντασίας, δημοσιεύματα για ομάδες ή καταστάσεις μέσα στο ΑΚΕΛ που προσπαθούν να αμφισβητήσουν τον ίδιο.


Οριστικές αποφάσεις για το κρίσιμο πρόβλημα της λειψυδρίας θα ληφθούν στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την μετα-προσεχή Τετάρτη, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Κώστας Θεμιστοκλέους.

Μιλώντας έπειτα από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους αγροτικών οργανώσεων, ο κύριος Θεμιστοκλέους τόνισε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στη βάση υπηρεσιακής πρότασης, η οποία αφορά έκτακτα, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα, προς αντιμετώπιση του σοβαρού υδατικού προβλήματος.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν την εναρμόνιση της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση.


Εμπρησμός αυτοκινήτου σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, στην Πάφο, σε ανοικτό χώρο στάθμευσης.

Το αυτοκίνητο, τύπου διπλοκάμπινο, αξίας τριών περίπου χιλιάδων λιρών, ιδιοκτησίας του Παύλου Σιερεπεκλή, καταστράφηκε ολοσχερώς από φωτιά, η οποία τέθηκε λίγο μετά τις δύο.

Από προκαταρκτικές εξετάσεις της αστυνομίας, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για κακόβουλη ενέργεια.

Σχετικά με την υπόθεση, η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του Βίκτωρα Βασιλείου, και του Ομηρου Ομήρου, ιδιοκτήτη νυκτερινού κέντρου.


Αλλος ένας εμπρησμός διεπράχθη το πρωί στη Λεμεσό.

Ο εμπρησμός σημειώθηκε λίγο πριν τις έξι, σε μπυραρία, ιδιοκτησίας του Γιώργου Κωσταρά, στην οποία τέθηκε φωτιά.

Εμπειρογνώμονες της πυροσβεστικής και της αστυνομίας, εντόπισαν στο εσωτερικό της μπυραρίας, ίχνη εύφλεκτης ύλης.

Παρατηρήθηκε επίσης ότι η κεντρική είσοδος ήταν παραβιασμένη και ανοικτή, η έξοδος κινδύνου.

Από την φωτιά, για την κατάσβεση της οποίας χρησιμοποιήθηκαν δύο πυροσβεστικά οχήματα, προκλήθηκαν ζημιές ύψους είκοσι χιλιάδων λιρών.

Η μπυραρία έχει ασφαλιστική κάλυψη έναντι του ποσού εξήντα-τριών χιλιάδων λιρών.


Στο Κοσσυφοπέδιο, δεκάδες χιλιάδες Αλβανοί πραγματοποίησαν την μεγαλύτερη διαδήλωση διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα της επαρχίας Πρίστινα, από την έναρξη της κρίσης.

Για πρώτη φορά, η αστυνομία δεν επενέβη για να διαλύσει τους Αλβανούς διαδηλωτές, ωστόσο, ειδικές δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονταν σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής.

Εν τω μεταξύ, συναντήθηκε το πρωί στο Λονδίνο, η εξαεθνής ομάδα επαφής που έχει συσταθεί για εξέταση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο και λήψη μέτρων για τερματισμό της αιματοχυσίας.

Πριν από την συνάντηση, η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ωλμπράιτ, είχε συνομιλίες με τον Βρετανό ομόλογο της Ρόμπιν Κούκ και ακολούθως δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα προτείνουν την υιοθέτηση ενός σκληρού πακέτου οικονομικών και διπλωματικών μέτρων, κατά του Βελιγραδίου.

Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την άποψη ότι η Ρωσία, θα απορρίψει την πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών και οι Ευρωπαϊκές χώρες, θα την αντιμετωπίσουν με διστακτικότητα.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε οι νεφώσεις θα πυκνώσουν κατά τόπους με ενδεχόμενο να πέσουν μερικές τοπικές βροχές.

Σε μερικές περιοχές θα εμφανισθεί ομίχλη.

Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ως νοτιοανατολικοί ασθενείς, 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 9 στα παράλια.

Αύριο οι αραιές νεφώσεις θα πυκνώνουν κατά τόπους με ενδεχόμενο να πέσουν και πάλι μερικές τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα παραμείνουν νότιοι ως νοτιοανατολικοί και θα ενισχυθούν σε μέτριους ως δυνατούς 4 έως 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα καταστεί ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στυς 21 περίπου βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 21 βαθμοί και η πιο χαμηλή 4, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 20 με 7, στη Λεμεσό 21 με 11 στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 8 και τέλος στον Πρόδρομο 8 με 2 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 9 March 1998 - 17:27:13 UTC