Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-03-18

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η κυπριακή κυβερνηση δεν θεωρεί σοβαρή την υπόθεση περί ύπαρξης δεκατεσσάρων αγνοουμένων σε γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με τον υπουργό εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη από τη στιγμή που δεν κατονομάζεται η εν λόγω χώρα, τότε το υπουργείο εξωτερικών, δεν είναι σε θέση να προβεί στις ανάλογες ενέργειες.

Οπως ανέφερε ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας, η υπόθεση αυτή έχει εξετασθεί στις δέκα Μαρτίου, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν χρήζει σοβαρότητας.

Παράλληλα, ανέφερε πως ο Οικονόμος Χριστόφορος, δεν ενημέρωσε ούτε τον ίδιο αλλά ούτε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για το όλο θέμα.

Σχολιάζοντας το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση για να ανοικτούν τάφοι, για εξακρίβωση της ταυτότητας των νεκρών αγνοουμένων, ενώ όλο το θέμα όπως είπε, θα ξεκαθαρίσει πλήρως με την επάνοδο του Προέδρου Κληρίδη.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν θέλησε να τοποθετηθεί στο ενδεχόμενο λήψης νομικών μέτρων εναντίον της κυβέρνησης ή συγκεκριμένων προσώπων, από συγγενείς αγνοουμένων.


Νέα στοιχεία έχουν προκύψει σχετικά με τις πληροφορίες που αφορούν δεκατέσσερις ζώντες αγνοουμένους, δήλωσε σήμερα ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

Ο κύριος Κυπριανού, ο οποίος είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους των συγγενών αγνοουμένων, τον Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκη Χριστόπουλο, και τον Διευθυντή της ΚΥΠ Νίκο Ιωάννου, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μιχάλη Κυπριανού, ο οποίος, όπως είπε, του έδωσε επιπρόσθετα στοιχεία.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, δήλωσε ο Σπύρος Κυπριανού, δικαιολογούν περαιτέρω διερεύνηση της πληροφορίας και ήδη έχουν δοθεί οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για διερεύνηση των νέων στοιχείων.

Ο κύριος Κυπριανού έκανε έκκληση προς όλους, όπως επιβληθεί, συσκότιση δηλώσεων γύρω από το θέμα, γιατί προκαλεί ζημιά.

Ενωρίτερα, οι εκπρόσωποι των συγγενών αγνοουμένων, μέσα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του δέκατου-τέταρτου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων, επέδωσαν ψηφίσματα διαμαρτυρίας, στις Πρεσβείες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.


Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ντιέγκο Κόρντοβεζ άρχισε σήμερα τις επαφές του στην Κύπρο.

Το πρωϊ, συναντήθηκε με τον βρετανό Υπατο Αρμοστή, Ντέϊβιντ Μάτεν, ο οποίος ύστερα από την συνάντηση περιορίστηκε να την χαρακτηρίσει ενδιαφέρουσα, χωρίς να αναφερθεί στην ουσία.

Ο βρετανός διπλωμάτης επιβεβαίωσε ότι έλαβε αρνητική απάντηση από τον κατοχικό ηγέτη, στην πρόσκληση του Προέδρου Κληρίδη για την συμμετοχή των τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Αργότερα ο Ντιέγκο Κόρντοβεζ, παρακάθησε σε γεύμα εργασίας που του παρέθεσε ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου.

Πριν από το γεύμα, ο κύριος Κόρντοβεζ δήλωσε ότι μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας, πιστεύει ότι οι Κύπριοι δεν επιθυμούν λύση.

Από κυβερνητικής πλευράς, ο Χρήστος Στυλιανίδης χαιρέτισε το ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα για το κυπριακό, ενώ σημείωσε ότι επιθυμία είναι η συνέχιση των συνομιλιών.

Μετά την συνάντηση με τον Γιώργο Βασιλείου, ο Ντιέγκο Κόρντοβεζ εξέφρασε την άποψη ότι είναι καιρός να τεθούν συγκεκριμένες πτυχές του κυπριακού, ενώ απέφυγε να πει αν το έγγραφο που φέρει το όνομα του, έχει εγκαταληφθεί.

Ο Γιώργος Βασιλείου αποκάλυψε ότι το πνεύμα με το οποίο, διαπνέεται η επιστολή που ο κύριος Κόρντοβεζ θα επιδώσει στον Πρόεδρο Κληρίδη και στον Ραούφ Ντενκτάς, συνάδει με την μέχρι τώρα υφιστάμενη βάση των διακοινοτικών συνομιλιών.


Η Σουηδία επιθυμεί να συνεισφέρει με κάθε τρόπο στην επίλυση του κυπριακού, διαβεβαίωσε σήμερα ο σουηδός υφυπουργός για ευρωπαϊκές υποθέσεις Γκούναρ Λούντ.

Σε πρωινή, συνάντηση που είχε η σουηδική αντιπροσωπεία, με τον υπουργό εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, εκφράσθηκε και η θέση της σουηδικής Κυβέρνησης, ότι η έλευση των πυραύλων ΕΣ-300, θα οδηγήσει στην αύξηση της έντασης στη περιοχή και δεν θα βοηθήσει τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά του ο Ιωάννης Κασουλίδης, επισήμανε στην σουδική αντιπροσωπεία, ότι το θέμα ασφάλειας του κυπριακού λαού, είναι εξίσου σημαντικό, με εκείνο της ενταξιακής πορείας και δεν πρόκειται να θυσιαστεί το ένα προς όφελος του άλλου.

Στην συνέχεια, η σουηδική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στις εναξιακές διαπραγματεύσεις Γιώργο Βασιλείου, ο οποίος επεσήμανε τις συνέπειες της τουρκικής αδιαλλαξίας.

Αργότερα το απόγευμα, η σουηδική αντιπροσωπεία θα μετέβει στα κατεχόμενα.


Επίσκεψη στην στρατιωτική βάση της Πάφου, πραγματοποίησε σήμερα το πρωϊ, ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Νικόλαο Βορβολάκο και ανώτατους επιτελείς του ΓΕΕΦ.

Ο κύριος Ομήρου ενημερώθηκε για την πορεία των έργων και επιθεώρησε τις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου, ενόψει της αυριανής συνάντησης του με τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Ακη Τσοχατζόπουλο.

Ο κύριος Ομήρου δεν προέβη σε δηλώσεις, ενώ κατά την διάρκεια της επίσκεψης λήφθηκαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και δεν επετράπη η είσοδος στα τηλεοπτικά συνεργεία.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η βάση μπορεί αυτή τη στιγμή, να ανταποκριθεί πλήρως στον επιχειρησιακό της ρόλο.


Τραγικό θάνατο βρήκε στις 7.00 το πρωϊ στη Λάρνακα, ο Λοχαγός της Εθνικής Φρουράς Καλέσογλου Στυλιανός 32 ετών, από τα Γιάννενα, όταν η μοτοσυκλέττα με την οποία μετέβαινε στην Μονάδα του, συγκρούστηκε με αυτοκίνητο, που οδηγούσε η Μαρία Κυριάκου, 19 ετών από το Καλό Χωριό Λάρνακας.

Η Κυριάκου, η οποία κατευθυνόταν από το Καλό Χωριό προς την Λάρνακα, εισήλθε στον κυκλοφοριακό κόμβο Καλού Χωριού, ανέβηκε στη διαχωριστική νησίδα και πέρασε στην αντίθετη λωρίδα κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί βίαια με την μοτοσυκλέττα.

Ο Λοχαγός, μεταφέρθηκε αμέσως στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Τα αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται.


Τέταρτο κρούσμα μηνιγγίτιδας, σημειώθηκε σήμερα στην Πάφο.

Πρόκειται για οκτάχρονο κοριτσάκι από την Γεροσκήπου, που φοιτά στο έβδομο Δημοτικό Σχολείο Πάφου.

Το περιστατικό έγινε γνωστό όταν το κοριτσάκι, παρουσίασε συμπτώματα κρυολογήματος το πρωϊ και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, όπου διαπιστώθηκε ότι πάσχει από βακτηριακή μηνιγγίτιδα.

Η κατάστασή της κρίνεται αρκετά σοβαρή αλλά ελεγχόμενη.

Ολα τα άτομα που έχουν έλθει σε στενή επαφή με το κοριτσάκι, έχουν ειδοποιηθεί όπως υποβληθούν σε εξετάσεις.

Σύμφωνα με την Ανώτερη Λειτουργό του Υπουργείου Υγείας Χρυστάλλα Χατζηαναστασίου, δεν πρόκειται για επιδημία και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.


Αναστάτωση προκάλεσε στους τελειόφοιτους μαθητές των Λυκείων, η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να αλλάξει την εξεταστέα ύλη των εισαγωγικών εξετάσεων, για ορισμένες σχολές και τμήματα του Παντείου Πανεπιστημίου.

Το πρωί, η ηγεσία της παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής των μαθητών είχε συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, Λυκούργο Κάππα, κατά την οποία εξέθεσαν τις θέσεις και τα παράπονα τους, για την σχετική απόφαση του Υπουργείου.

Εξερχόμενοι της σύσκεψης, οι μαθητές τόνισαν ότι είναι αποφασισμένοι να προβούν σε λήψη μέτρων, αν τα αιτήματα τους δεν τύχουν της κατάλληλης αντιμετώπισης.

Συνάντηση με τον Υπουργό είχαν και μέλη της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, οι οποίοι ανέφεραν ότι θα συνεχίσουν τις επαφές τους με ανώτερους αρμόδιους λειτουργούς, για επίτευξη του σκοπού τους.


Εικοσι-τετράωρη διαδήλωση πραγματοποιούν έξω από το Υπουργείο Οικονομικών οι φοιτητές του ΑΤΙ, για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Τα κύρια αίτημα των φοιτητών είναι να ενταχθούν μέσα στην νέα μισθολογική κλίμακα της δημόσιας υπηρεσίας και η άμεση εφαρμογή της μελέτης του 1991.

Ο Πρόεδρος της φοιτητικής Ενωσης του ΑΤΙ, Χάρης Παναγιώτου, δήλωσε ότι σε περίπτωση μή ικανοποίησης των αιτημάτων τους, οι φοιτητές είναι αποφασισμένοι να μήν παρακαθήσουν στις εξετάσεις του Ινστιτούτου ή θα πραγματοποιήσουν κατάληψη του ινστιτούτου.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, σε δηλώσεις του είπε ότι αντιπροσωπία των φοιτητών είναι ευπρόσδεκτη να πραγματοποιήσει, άν θέλει, συνάντηση μαζί του.


Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ισραήλ-Βρετανίας, έχει πυροδοτήσει η χθεσινή επίσκεψη του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Ρόμπιν Κούκ, στον υπό κατασκευή εβραικό οικισμό Χάρ Χομά, στην Αραβική Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι Ισραηλινές αρχές εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους για την συνάντηση του κυρίου Κούκ στη περιοχή, με τον Παλαιστίνιο βουλευτή Σαλάχ Ταμάρι.

Εντός της ημέρας, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να προβεί σε διάβημα πρός τον Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνυ Μπλέρ, ο οποίος εξέφρασε πλήρη υποστήριξη στις προσπάθειες του Κυρίου Κούκ.

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, κατηγόρησε τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών, ότι η συνάντηση του τελευταίου με τον Παλαιστίνιο βουλευτή, παραβίασε συμφωνία με τις Ισραηλινές αρχές.

Από την πλευρά του, ο Βρεττανός Υπουργός Εξωτερικών, είπε ότι δεν έχει αθετήσει καμμία συμφωνία και επισκέφθηκε τον συγκεκριμένο Εβραικό οικισμό με άδεια της Ισραηλινής κυβέρνησης.

Ο Κύριος Κούκ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Συρία, επόμενο σταθμό της περιοδείας του στην Μέση Ανατολή, ενώ στην περιοχή έχει μεταβεί και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε οι νεφώσεις θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και θα πέσουν τοπικές βροχές που σε μερικές περιπτώσεις θα είναι ραγδαίες και θα συνοδεύονται από βροντές και δυνατούς ανέμους.

Στα ορεινά αναμένεται να συνεχισθεί η χιονόπτωση.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί δυνατοί, 4 έως 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και τοπικά στις προσήνεμες περιοχές έως κυματώδης.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 2 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 5 βαθμούς στα παράλια.

Αύριο τοπικές νεφώσεις αναμένεται να δώσουν τοπικες βροχές.

Στα ορεινά πιθανό να πέσουν και πάλι λίγα χιόνια.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως νοτιοδυτικοί μέτριοι μέχρι δυνατοί, 4 έως 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 16 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 13 βαθμοί και η πιο χαμηλή 4, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 15 με 6, στη Λεμεσό 15 με 6 στην Κερύνεια και την Πάφο 13 με 7 και τέλος στον Πρόδρομο ένας βαθμός υπό το μηδέν με τρεις υπό το μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 18 March 1998 - 17:27:45 UTC