Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-03-29

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Είκοσι-έξι χρόνια έπειτα από την πρώτη υπογραφή συμφωνίας της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, η οποία ήταν η Συμφωνία Σύνδεσης το 1972, αρχίζουν αύριο Δευτέρα 30 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, οι διαπραγματεύσεις για ένταξη της Κύπρου, στην Ευρωπαϊκη Ενωση.

Για το σκοπό αυτό βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλιδης, ενώ στην έδρα της Ευρωπαϊκης Ενωσης μετέβη και ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου, Γιώργος Βασιλείου.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου-Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρχίζουν παρά την επιμονή του κατοχικού καθεστώτος να μην επιτρέψει στους τουρκοκύπριους να συμμετέχουν σ'αυτές.

Εκτός απο την Κύπρο, αύριο θα αρχίσουν στις Βρυξέλλες οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Εσθονία, την Τσεχία και την Σλοβενία.

Η ενταξιακή διαδικασία θα αρχίσει αύριο πρωϊ, με ομιλίες εκπροσώπων της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Κομισιόν.


Ο Πρόεδρος Κληρίδης, απαντώντας στις χθεσινές θρασύτατες δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς και σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης Ανάν- Ντενκτάς, ξεκαθάρισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί ή να ανεχθεί ακύρωση, αναστολή ή επιβράδυνση των διαδικασιών ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, άν για οποιοδήποτε λόγο η ηγεσία της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, επιμείνει στην απόρριψη της πρότασης για συμμετοχή των τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές.

Σε χαιρετισμό του που διαβάστηκε στο συνέδριο του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με την έμπρακτη και καθοριστικής σημασίας υποστήριξη της Ελλάδας.

Στον χαιρετισμό του, τον οποίο διάβασε ο Εκπρόσωπος Τύπου του, Σπύρος Αρότης, ο Γλαύκος Κληρίδης τόνισε επίσης, ότι μόνο μία συμφωνία για αποστρατιωτικοποίηση, μέσα στο πλαίσιο συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, ή τροχιοδρόμηση αναπόφευκτης λύσης, μπορεί να αλλάξει ριζικά την στρατηγική της κυβέρνησης, στον τομέα της άμυνας.

Εξάλλου, σε χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος επισημαίνοντας την προσφορά του Συνδέσμου, αναφέρθηκε στον αγώνα του κυπριακού λαού για εκδίωξη όλων των τουρκικών στρατευμάτων εισβολής και των εποίκων από την Κύπρο, επανένωση της νήσου μας, επιστροφή όλων των προσφύγων στις εστίες τους και δικαίωση.


Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να παραλάβει η ίδια το ρωσικό πυραυλικό σύστημα Ες-300, που έχει παραγγελθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδας "Το Βήμα", η Αθήνα μελετά την πιθανότητα αυτή, υπό το βάρος των αντιρρήσεων που έχουν εκφράσει, τόσο κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αθηναϊκή εφημερίδα αφήνει να νοηθεί ότι ο Θεόδωρος Πάγκαλος, δεν πέτυχε να κάμψει τις αμερικανικές αντιδράσεις, παρά το γεγονός ότι προέταξε, κατά την διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του στην Ουάσιγκτων, τον αμυντικό χαρακτήρα του οπλικού συστήματος.


Την αποφασιστική παρέμβασή του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και την απόφαση για λήψη μέτρων, εναντίον της τουρκικής πλευράς, ζητεί το ΑΚΕΛ, μετά και τη χθεσινή συνάντηση του Κόφι Ανάν με τον Ραούφ Ντενκτάς.

Οπως ανέφερε σε πρωινές του δηλώσεις, ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, την δεδομένη αυτή στιγμή, δεν χρειάζεται μόνο επαναδιαβεβαίωση της διαδικασίας των συνομιλιών που ορίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά επιβάλλεται ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, να πάρει θέση έναντι της τουρκικής αδιαλλαξίας και να αποφασισθεί σειρά μέτρων, από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας προειδοποίησε και πάλι, ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι της διχοτόμησης.


Νέο θανατηφόρο δυστύχημα σημειώθηκε γύρω στις δύο και σαράντα πέντε, σήμερα, στον δρόμο Λευκωσίας-Λάρνακας, διακόσια μέτρα πριν από την έξοδο προς την Αθηαίνου.

Νεκρή φέρεται να είναι αλλοδαπή γυναίκα, πιθανώς κινεζικής καταγωγής, η οποία μαζί με δύο άλλες γυναίκες και έναν άνδρα, επέβαιναν αυτοκινήτου το οποίο παρεξέκλινε της πορείας του και προσέκρουσε στο διαχωριστικό κιγκλίδωμα.

Η Αστυνομία διερευνά τα αίτια του δυστυχήματος.


Επιχείρηση της Αστυνομίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στην παραλιακή περιοχή Ζυγίου για τον εντοπισμό του εβδομηντα-επτάχρονου Παναγιώτη Ασσιώτη από την Λύση, κάτοικο Αγίου Θεοδώρου, ο οποίος λείπει από το σπίτι του από την περασμένη Παρασκευή.

Ο Ασσιώτης, που πάσχει από αρτηριοσκλήρωση, εθεάθη χθες βράδυ στο νέο παραλιακό δρόμο Ζυγίου-Μαζωτού.

Στην περιοχή η αστυνομία με την βοήθεια ανιχνευτικών σκύλων διεξάγει έρευνες, στις οποίες παίρνουν μέρος άνδρες της Εθνικής Φρουράς και συγγενείς του Ασσιώτη.

Σύμφωνα με την σύζυγό του, ο Παναγιώτης Ασσιώτης ήθελε να πάει στην κατεχόμενη Λύση.

Ο Ασσιώτης είναι ύψους 1.60, μέτριας σωματικής διάπλασης, φαλακρός με λίγα άσπρα μαλλιά.

Κατά την αναχώρησή του, φορούσε καφέ παντελόνι και καφέ τρικό.


Μεγάλες ήταν οι ποσότητες των ναρκωτικών και χιλιάδες οι λίρες που ξοδεύτηκαν τον τελευταίο χρόνο, για την διακίνηση του λευκού θανάτου από τη Λεμεσό προς τις ελεύθερες περιοχές Αμμοχώστου.

Αυτό αναφέρθηκε στο Δικαστήριο Αμμοχώστου κατά την διαδικασία ανανέωσης των διαταγμάτων προσωποκράτησης τεσσάρων υπόπτων.

Συγκεκριμένα στη Λεμεσό, ένα γραμμάριο χασίς επωλείτο σε αγοραστές από τις ελεύθερες περιοχές Αμμοχώστου, έναντι του ποσού των πενήντα λιρών.


Στους ήρωες του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, είναι αφιερωμένη αυτό το Σαββατοκυρίακο, η εκστρατεία διαφώτισης των ξένων τουριστών στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας.

Το πρωϊ, τελέσθηκε στο οδόφραγμα τρισάγιο στην μνήμη των Ηρώων της ΕΟΚΑ και των άλλων πεσόντων στους απελευθερωτικούς αγώνες του Εθνους και αναπέμφθηκε δέηση για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Την εκδήλωση που διοργανώνει το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα με την συμμετοχή συγγενών αγνουμένων, ενίσχυσαν σήμερα η κοινότητα Εμπας Πάφου, έφεδροι καταδρομείς από την Πάφο, καθηγητές και μαθητές του Λυκείου Πολεμιδιών και μέλη του Προσφυγικού Σωματείου Ριζοκάρπασο.


Πραγματοποιείται στις έξι το απόγευμα, εκδήλωση για τον εορτασμό της πρώτης Απριλίου 1955, στην αίθουσα τελετών του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Τρίτου στη Λευκωσία.

Θέμα της εκδήλωσης "Ο άμαχος πληθυσμός στους εθνικούς αγώνες".

Την εκδήλωση διοργανώνουν οι Χριστιανικοί Σύνδεσμοι Γυναικών και θα τιμήσει με την παρουσία του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.


Νέα πολιτική κρίση αναμένεται στη Ρωσία, έπειτα από την σημερινή δήλωση του κομμουνιστή ηγέτη Γκενάντι Ζουγκάνωφ, ότι θα ήταν απερισκεψία να αναλάβει την Πρωθυπουργία της χώρας, ένας αδοκίμαστος πολιτικός, όπως είπε και εννοώντας τον τριαντα-πεντάχρονο Σεργκέϊ Κιριγένκο.

Ο Κιριγένκο μόλις πριν από μία εβδομάδα, ανέλαβε προσωρινά πρωθυπουργικά καθήκοντα, μέχρις ότου ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν, προβεί στον νέο κυβερνητικό σχηματισμό.

Σε περίπτωση μάλιστα απουσίας ή κωλύματος του Γιέλτσιν, ο Κιριγένκο αναλαμβάνει τα προεδρικά ηνία.

Ο Γκενάντι Ζουγκάνωφ χαρακτήρισε εκβιαστική την απειλή που εκτόξευσε ο Ρώσος Πρόεδρος, ότι σε περίπτωση που θα καταψηφιστεί ο Κιριγένκο, θα διαλύσει τη Βουλή.

Να σημειωθεί δε, ότι οι Ρώσοι κομμουνιστές αποτελούν τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα στη Δούμα.


Ενας δεύτερος γύρος συνομιλιών ξεκίνησε σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας, με άλλη μία συνάντηση, του Αμερικανού προεδρικού απεσταλμένου για το Μεσανατολικό Ντένις Ρος με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αράφατ.

Στόχος των νέων συνομιλιών, η επανάληψη της διαδικασίας για αναθέρμανση του Αραβο-ϊσραηλινού διαλόγου.

Ενωρίτερα, ο Ντένις Ρος είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου.

Οπως ο ίδιος δήλωσε, θέμα των συνομιλιών του και με τις δύο πλευρές, ήταν οι τροποποιήσεις στις Αμερικανικές προτάσεις για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, τις οποίες αρνήθηκε να διευκρινήσει.

Πηγές των Παλαιστινίων αναφέρουν πάντως, ότι η αποστολή του Αμερικανού ειδικού σημείωσε πρόοδο, αφού οι Παλαιστινιακή πλευρά τείνει να δεχθεί τις Αμερικανικές ιδέες, για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Ωστόσο, οι Ισραηλινοί θεωρούν ως απαράδεκτη την αποχώρηση τους από τη Δυτική Οχθη, κατά 13.1%(ενός) - ποσοστό που όπως εκτιμάται αποτελεί το κεντρικό σημείο της πρωτοβουλίας της Ουάσινγκτον.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα εμαφανίζονται κατά διαστήματα νεφώσεις και αναμένονται τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Στα ορεινά θα σημειωθούν χιονοπτώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι μέχρι δυνατοί 4 έως 5 μποφόρ και τοπικά μέχρι πολύ δυαντοί 6 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι κυματώδης.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 4 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 7 στα παράλια.

Αύριο θα υπάρχουν περίοδοι με αίθριο καιρό αλλά και παροδικές νεφώσεις που ενδέχεται να δώσουν τοπικές βροχές και ελαφρές χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί έως νοτιοδυτικοί μέτριοι μέχρι δυνατοί 4 έως 5 μποφόρ και τοπικά μέχρι πολύ δυαντοί 6 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι κυματώδης.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 17 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 17 βαθμοί και η πιο χαμηλή 5, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 18 με 7, στη Λεμεσό 17 με 10, στην Κερύνεια και την Πάφο 17 με 8 και τέλος στον Πρόδρομο 8 με ένα βαθμό υπό το μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 29 March 1998 - 15:27:29 UTC