Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-04-02

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εφθασαν το απόγευμα στην Κύπρο, ο απεσταλμένος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών για το κυπριακό, Βλαντιμίρ Τζιζώφ και ο ειδικός συντονιστής για το κυπριακό στο Στέϊτ Ντηπάρτμεντ, Τόμας Μίλλερ.

Οι αξιωματούχοι της Ρωσσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών θα έχουν απόψε διαδοχικά συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Κατά την άφιξη του, ο Τόμας Μίλλερ δεν προέβη σε δηλώσεις, ενώ ο Βλαντιμίρ Τζιζώφ εξέφρασε την ανησυχία του για την υφιστάμενη κατάσταση.


Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Βλαντιμίρ Τσιζόφ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχει συνάντηση στην Κύπρο με τον Αμερικανό Προεδρικό Απεσταλμένο για το κυπριακό, Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ.

Ο κύριος Τσιζόφ, ο οποίος είχε το πρωί στην Αθήνα συνάντηση, με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος Γιάννο Κρανιδιώτη, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αφού θα βρεθούν στο ίδιο μέρος με τον κύριο Χόλμπρουκ, θα ήταν φυσιολογικό να υπάρξει μία συνάντηση.

Το θέμα των ΕΣ-300 επεσήμανε ο κύριος Τσιζόφ, έχει συνεισφέρει στο κυπριακό, στον παράγοντα χρόνο.

Από την πλευρά του ο Γιάννος Κρανιδιώτης επεσήμανε ότι η στάση της Ρωσίας στο κυπριακό, είναι βαρύνουσα.


Η πρόταση του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Βάσου Λυσσαρίδη, για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής και οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ήταν στο επίκεντρο της σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου.

Σε δηλώσεις του ύστερα από τη συνεδρία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ανέφερε ότι σχετικά με την πρόταση για το Συμβούλιο Εθνικής Πολιτικής, έχουν προκύψει κάποια συνταγματικά κωλύματα, γι'αυτό και ζητήθηκε γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Εξάλλου, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ενημερώθηκαν και για τις επισκέψεις του ειδικού αμερικανού προεδρικού απεσταλμένου Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, του ειδικού απεσταλμένου του Στέϊτ Ντηπάρτμεντ Τόμας Μίλερ και του Ρώσου απεσταλμένου για το Κυπριακό Βλαντιμίρ Τσιζόφ.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο κύριος Χόλμπρουκ θα έχει δύο συναντήσεις, το Σάββατο, με τον Πρόεδρο Κληρίδη, το πρωί και το απόγευμα, ενώ αύριο βράδυ, θα έχει συνάντηση με τον Ραούφ Ντενκτάς.

Ο κύριος Στυλιανίδης αναφερόμενος στην επίσκεψη του κυρίου Χόλμπρουκ, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πληροφόρηση για το ποιά θα είναι η ατζέντα του αμερικανού προεδρικού απεσταλμένου.

Την ερχόμενη εβδομάδα ενδέχεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων για τα αποτελέσματα των επαφών του, ενώ στις 14 Απριλίου, Μεγάλη Τρίτη, έχει καθοριστεί νέα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Αμέσως μετά τις γιορτές, όπως έγκυρα πληροφορούμαστε, θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, κατά την οποία οι πολιτικοί αρχηγοί θα θέσουν τις απόψεις τους, σχετικά με την στρατηγική και τακτική που θα ακολουθήσει η Κύπρος, γύρω από το κυπριακό και την ενταξιακή πορεία.


Την συστράτευση της ελληνο-αμερικανικής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ, στην προσπάθεια αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο,

ζήτησε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, έπειτα από πρωινή τους συνάντηση, στο πλαίσιο περιοδείας της στο τρίγωνο Αθήνα-Αγκυρα-Λευκωσία.

Ο Μακαριώτατος κάλεσε τους Ελληνοαμερικανούς εκπροσώπους, όπως συμβάλουν με κάθε τρόπο στην αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων και στην επιστροφή όλων των προσφύγων στις εστίες τους.

Επεσήμανε επίσης ότι ο Ελληνισμός της Αμερικής, έχει την δυνατότητα να ασκήσει πιέσεις, πρός την Αμερικανική κυβέρνηση για αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων.

Σε δηλώσεις του ο Αντώνης Μαυρομαράς, εκπρόσωπος της ΑΧΕΠΑ Καναδά, διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι στόχος της οργάνωσης είναι η συνέχιση του αγώνα, για εξεύρεση μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό.

Ενωρίτερα, η αντιπροσωπεία της ΑΧΕΠΑ, είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.


Ενοχή για το φόνο της Γαλλίδας τουρίστριας Φρανσουάζ Ζιακλίν Σιομίκ παραδέχθηκε ενώπιον του Κακουργιοδικείου που συνεδρίασε στη Λεμεσό, ο Κυριάκος Ανδρέα Ζανά, 36 ετών από το Κίτι, οδηγός ταξί.

Το δικαστήριο όρισε την 4η Μαίου για γεγονότα και ποινή. Μέχρι τότε ο Ζανάς θα παραμείνει υπό κράτηση.

Οπως ο ίδιος ο Ζανάς είχε παραδεχθεί, δολοφόνησε την Γαλλίδα τουρίστρια τα περασμένα Χριστούγεννα με κυνηγετικό όπλο σε σημείο της περιοχής Μονής στη Λεμεσό, και στη συνέχεια, έβαλε το πτώμα της στο πορτ-μπαγκάζ του ταξί και το μετέφερε στην Ξυλοτύμπου, όπου το πέταξε στο πηγάδι στο οποίο βρέθηκε.


Υστερα από στενή συνεργασία της κυπριακής και της βρετανικής Αστυνομίας, έχουν εξιχνιασθεί πλήρως οι πρόσφατες διαρρήξεις καταστημάτων στην Πάφο και οι κλοπές διαμαντιών και άλλων ειδών, αξίας πέραν των εβδομήντα χιλιάδων λιρών.

Για τις υποθέσεις αυτές συνελήφθησαν στο Λονδίνο ο Ρόμπερτ Τζών Τάλμποτ και η σύζυγος του Κάθριν Λόϊς Κίγκ.

Δύο αξιωματικοί της Μητροπολιτικής Αστυνομίας της Βρετανίας, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι των ανακρίσεων, έφθασαν στην Κύπρο, μεταφέροντας τα κλοπιμαία.

Εν τω μεταξύ, ο συλληφθείς Ρόμπερτ Τάλμποτ οδηγήθηκε ενώπιον δικαστηρίου του Λονδίνου, το οποίο τον άφησε ελεύθερο με εγγύηση πενήντα χιλιάδων λιρών.

Ο Τάλμποτ, που παραδέχθηκε τη διάπραξη εκατό διαρρήξεων, αναμένεται να εκδοθεί στις Κυπριακές Αρχές για να δικασθεί.


Η κυπριακή Αστυνομία ενημερώθηκε από την Ιντερπόλ σχετικά με υπόθεση λαθρεμπορίου όπλων, στην οποία φέρεται αναμεμιγμένος Κύπριος, μόνιμος κάτοικος Λονδίνου, ο οποίος συνελήφθη στη Φραγκφούρτη.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοϊζου, δήλωσε ότι η Κύπρος δεν εμπλέκεται στην όλη υπόθεση, ούτε και αναφέρεται το όνομα Κύπριου διπλωμάτη.

Πρόσθεσε δε, ότι η Ιντερπόλ διερευνά υπόθεση συνωμοσίας για διάπραξη κακουργήματος.

Εξάλλου, ο κύριος Χατζηλοίζου είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρέτεινε την υπηρεσία του τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου.


Αναστάτωση σημειώθηκε το πρωϊ στην Ξυλοφάγου.

Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση εκκαθαρισμού δένδρων από τους Βρετανούς στο πεδίο βολής Πύλας-Ξυλοφάγου, ο Χαμπής Χειμώνας, γεωργός, ο οποίος ασχολείτο στο χωράφι του, πήγε με το αυτοκίνητό του για να δεί από κοντά τις ενέργειες των Βρετανών.

Οι Βρετανοί ισχυρίζονται ότι ο Χειμώνας, οδηγούσε επικίνδυνα και τον προέτρεψαν να σταματήσει αλλά αυτός δεν το έπραξε, με αποτέλεσμα να κτυπήσει έναν αστυνομικό των Βάσεων στο χέρι.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο τύπου των Βρετανικών Βάσεων, ο Χειμώνας συνελήφθη για απρεπή συμπεριφορά.

Οι Βρετανοί ανέφεραν ότι η εκρίζωση των δένδρων ήταν απαραίτητη, γιατί εμπόδιζαν την ορατότητα και αποτελούσαν κίνδυνο για τους στρατιώτες που χρησμιοποιούσαν όπλα πεζικού με ένσφαιρα πυρά.


Καταλύτης στη διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και φοιτητών του ΑΤΙ, επιχειρεί να καταστεί η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής, και για το σκοπό αυτό αποστέλλει γραπτό διάβημα στην κυβέρνηση.

Το όλο πρόβλημα συζητήθηκε σε κλειστή συνεδρία της επιτροπής και ο πρόεδρος της Αβραάμ Αντωνίου, δήλωσε αμέσως μετά, ότι μέχρι τις 10 Μαϊου, η Βουλή θα προχωρήσει είτε ομόφωνα είτε κατά πλειοψηφία, στην τοποθέτηση επί του κυβερνητικού νομοσχεδίου.

Ο κύριος Αντωνίου σημείωσε ότι η επιτροπή, υιοθετεί ομόφωνα το αίτημα για ειδική θέση για τους αποφοίτους του ΑΤΙ, ενώ χαρακτήρισε το όλο πρόβλημα ως περίπλοκο.

Εν τω μεταξύ, οι φοιτητές πραγματοποίησαν το πρωϊ εκδήλωση διαμαρτυρίας, έξω από το προεδρικό ενώ συνέχισαν την εκδήλωση το απόγευμα έξω από τη βουλή.

Εξάλλου, εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούν και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, οι οποίοι το μεσημέρι διέκοψαν τα μαθήματά τους, και μετέβησαν στην Βουλή.

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου διαμαρτύρονται εναντίον πρόνοιας νομοσχεδίου αξιολόγησης πτυχίων, που συμπεριλαμβάνει και τους φοιτητές των ιδιωτικών κολλεγίων.


Τελέστηκε το απόγευμα από τον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου στο Στρόβολο, η κηδεία του Πρώην Αρχηγού Αστυνομίας Φρίξου Γιάγκου, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία εξήνταπέντε ετών.

Της κηδείας προέστη ο Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος.

Παρέστησαν ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης, και άλλοι επίσημοι.

Επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Αρχηγός Αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοϊζου, ο οποίος εξήρε το έργο και την αφοσίωση του Φρίξου Γιάγκου στο καθήκον και τις υπηρεσίες του στο κοινωνικό σύνολο.

Ο Φρίξος Γιάγκου πέρασε διαδοχικά από όλες τις βαθμίδες της Αστυνομικής Δύναμης και αφού παρέμεινε στη θέση του Υπαρχηγού για δύο χρόνια, διορίστηκε στο αξίωμα του Αρχηγού Αστυνομίας, την 1η Ιουνίου 1986 από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σπύρο Κυπριανού.

Ο Γιάγκου είχε υποβληθεί σε εγχείρηση καρδίας στο Λονδίνο.


Νέες σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, μεταξύ Ισραηλινών στρατευμάτων και Παλαιστίνιων διαδηλωτών, λίγες ώρες πριν από την κηδεία ανώτατου στελέχους της ΧΑΜΑΣ, που δολοφονήθηκε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες.

Τα Ισραηλινά στρατεύματα προσπάθησαν να διαλύσουν την συγκέντρωση διαμαρτυρίας και έριξαν σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός Παλαιστινίου.

Ωστόσο, χιλιάδες Παλαιστίνιοι, παρευρέθησαν στη κηδεία του Μόχι εν Ντιν αλ Σαρίφ, στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, υπό την αυστηρή παρακολούθηση των Ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας,

Τόσο οι στρατιωτικές όσο και οι αστυνομικές δυνάμεις του Ισραήλ, τέθηκαν από το πρωί σε επιφυλακή, κατά μήκος της γραμμής που χωρίζει τη Δυτική Οχθη, από το Ισραηλινό έδαφος.

Ο θάνατος του ανώτατου στελέχους της ΧΑΜΑΣ, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή αστυνομία, προήλθε από πυροβόλο όπλο.


Στο Λος Αντζελες των Ηνωμένων Πολιτειών, έγινε σήμερα γνωστή η απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου του Αρκανσο, να θέσει στο αρχείο τη μήνυση, που είχε υποβάλει εναντίον του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον για σεξουαλική παρενόχληση, η Πόλα Τζόουνς.

Η εκδίκαση της υπόθεσης ήταν προγραμματισμένη για τις 27 Μαίου.

Η εκπρόσωπος της Πόλα Τζόουνς, αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης, δήλωσε, ότι η Τζόουνς, είναι σοκαρισμένη από την απόφαση και δεν μπορεί να το πιστέψει.

Ωστόσο, είπε, μπορεί να αντέξει ακόμη ένα χρόνο, μέχρι την έφεση της υπόθεσης.

Αντιθέτως, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον ο οποίος πραγματοποιεί, περιοδεία σε Αφρικανικές χώρες, δήλωσε ευχαριστημένος από την εξέλιξη, προσθέτοντας ότι το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή, για εκείνον, είναι να συνεχίσει να εκτελεί κανονικά τα καθήκοντά του.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε σταδιακά ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος.

Οι άνεμοι αναμένεται να τραπούν σε δυτικούς μέχρι βορειοδυτικούς, ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ στο εσωτερικό και τα ανατολικά παράλια, ενώ στα δυτικά παράλια θα είναι μέχρι μέτριοι 3 με 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στα δυτικά παράλια και μέχρι λίγο ταραγμένη στις υπόλοιπες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 8 βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί μέχρι δυτικοί μέτριοι 4 μέχρι δυνατοί 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη ενώ στα δυτικά και νότια παράλια μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 20 βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 20 βαθμοί και η πιο χαμηλή 5, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 19 με 8, στη Λεμεσό 19 με 10, στην Κερύνεια και την Πάφο 18 με 8 και τέλος στον Πρόδρομο 11 με 12.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 2 April 1998 - 15:27:25 UTC