Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-04-07

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η Ιταλία δεν εφαρμόζει οποιοδήποτε εμπάργκο στα εξοπλιστικά προγράμματα της Κύπρου, δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας Πιέρο Φασίνο.

Ο Ιταλός διπλωμάτης έφθασε στην Κύπρο πριν από λίγο για διήμερη επίσημη επίσκεψη.

Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο, ανέφερε επίσης, ότι οι όροι της υλοποίησης του συμβολαίου που αφορά το σύστημα 'Ασπιτε, θα τεθούν προς συζήτηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

Ενα από τα θέματα που ο κύριος Φασίνο θα συζητήσει επίσης με τον κύριο Κασουλίδη, είναι σε ό,τι αφορά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της πρώτης ομάδας των έξι, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

Ο κύριος Φασίνο εξέφρασε επίσης τη θέση της χώρας του ότι στην Ενωμένη Ευρώπη θα πρέπει να αντιπροσωπεύονται όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου.

Αυτό, πρόσθεσε, μπορεί να γίνει από την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Κατά την παραμονή του στην Κύπρο, ο Ιταλός υφυπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και προγραμματίζει επαφές στα κατεχόμενα.


Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σε θέση να εξεύρει υπαλλακτικές αγορές για τη συμπλήρωση αντιαεροπορικών συστημάτων, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου, σχολιάζοντας το γεγονός της αναστολής του συμβολαίου από την Ιταλία, για την αγορά των πυραύλων 'Ασπιτε.

Ο κύριος Ομήρου, ο οποίος είχε συνάντηση το πρωί με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, τον οποίο και ενημέρωσε για το πρόσφατο ταξίδι του στην Ελλάδα, είπε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στην υλοποίηση των συμφωνιών στις οποίες έχει καταλήξει.

Ανέφερε επίσης, ότι εάν τα προβλήματα που υπάρχουν παραμείνουν, τότε η κυβέρνηση θα αναζητήσει εναλλακτικές πηγές προμήθειας.

Εξάλλου, σχολιάζοντας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία μεθοδεύει τεχνητή κρίση στην Κύπρο, με στόχο την μη άφιξη των ΕΣ 300, ο κύριος Ομήρου δήλωσε χαρακτηριστικά "έχουν γνώση οι φύλακες", υπενθυμίζοντας ότι το κυπριακό δεν είναι θέμα πυραύλων, αλλά πολιτικό.


Αντί η Αμερική να επιδιώκει τον τερματισμό της εισβολής και των συνεπειών της, την νομιμοποιεί, μαζί με τα επακόλουθά της.

Αυτό δήλωσε κατηγορηματικά ο Αρχιεπισκόπος Χρυσόστομος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό, Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ.

Ο Μακαριώτατος, ύστερα από συνάντηση που είχε με τους νέους διπλωματικούς ακολούθους της Ελλάδας, επεσήμανε ότι ο κύριος Χόλμπρουκ είπε αυτά που είναι για τους Αμερικανούς πιο εύκολα, σημειώνοντας ότι στην ουσία δεν είπε τίποτε το οποίο να δίνει λύση στο πρόβλημα.


Την μη ικανοποίησή του από την αντίδραση της κυβέρνησης, σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Προεδρικού Απεσταλμένου για το κυπριακό Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

Οι δηλώσεις του κυρίου Χόλμπρουκ έγιναν δημόσια και επομένως έπρεπε να υπάρξει δημόσια και η ανάλογη απάντηση, εκτιμά ο κύριος Κυπριανού, σημειώνοντας ότι δεν είναι σωστό κάποιοι να γίνονται απολογητές των θέσεων του Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος, όπως είπε ο κύριος Κυπριανού, έθεσε πράγματα τα οποία είναι φοβερά επικίνδυνα για τον τόπο.

Ο κύριος Κυπριανού ζήτησε όπως υπάρξει διευκρίνιση των δηλώσεων Χόλμπρουκ, και εάν με τον όρο Κυπριακή Δημοκρατία εννοούσε το ελεύθερο τμήμα της Κύπρου.


Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις ενταξιακές συνομιλίες, Γιώργος Βασιλείου ενημέρωσε σήμερα τον Πρόεδρο Κληρίδη για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

Ο κύριος Βασιλείου, ο οποίος ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την επίσκεψη Χόλμπρουκ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρέπει να αντιπαρατίθεται δημόσια με τους διεθνείς μεσολαβητές, αλλά οι συζητήσεις να γίνονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί θετικό στοιχείο τις επαφές που πραγματοποιούνται μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων επιχειρηματιών, σύμφωνα με δηλώσεις του Ντίνου Λόρδου.

Ο κύριος Λόρδος ενημέρωσε τον Πρόεδρο Κληρίδη για την συνάντηση του με τον Βετάτ Τσελίκ, ο οποίος ανακοίνωσε στον ελληνοκύπριο επιχειρηματία, ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να δεκτεί την πρόταση για αναστύλωση πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων, τόσο στις ελεύθερες όσο και στις κατεχόμενες περιοχές.

Ο Ντίνος Λόρδος αποκάλυψε επίσης, ότι ο Ρίτσιαρτ Χόλμπρουκ ζήτησε από τον Βετάτ Τσελίκ να διαβιβάσει στον Ραούφ Ντενκτάς την απέχθεια του για την ενέργεια του κατοχικού ηγέτη να επιβάλει χαράτσι 15 στερλινών στους ελληνοκύπριους οι οποίοι θα επισκέπτοντας το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα την ημέρα της Αναστάσεως του Χριστού.


Εντονη κινητοποίηση, μετά από πυροβολισμό, με κραυγές και φωνές παρατηρήθηκε χθες βράδυ στην κατεχόμενη περιοχή παρά τις Βρυσούλες.

Το κατοχικό καθεστώς απέδωσε αρχικά το επεισόδιο σε στρατιωτικές ασκήσεις, ωστόσο, στη συνέχεια ανεφέρθη στους Βρετανούς ότι δεν συνέβη οτιδήποτε το ανησυχητικό παρόλο που οι Αττίλες είχαν εγκαταλείψει το φυλάκιο.

Πρόκειται για το ίδιο φυλάκιο στο οποίο πρίν από λίγα χρόνια άγνωστοι είχαν δολοφονήσει ένα Τούρκο στρατιώτη και τραυματίσει σοβαρά έναν δεύτερο.

Το επεισόδιο σημειώθηκε γύρω στις εννέα και τριάντα το βράδυ, και κινητοποίησε τόσο τις αρχές των Βρετανικών Βάσεων, όσο και τις αρχές ασφαλείας της Δημοκρατίας.


Πλήρη κάλυψη έδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Θεόδωρος Πάγκαλος στον Αναπληρωτή Υπουργό των Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, μετά την χθεσινή λεκτική διένεξη μεταξύ του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Απόστολου Κακλαμάνη και του κυρίου Παπανδρέου.

Αφορμή για το περιστατικό αποτέλεσε η παρατήρηση του κυρίου Κακλαμάνη προς τον Αναπληρωτή Υπουργό των Εξωτερικών, σχετικά με τον πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, Νίκολας Μπέρνς και τις πρόσφατες δημόσιες δραστηριότητες του.

Ο Απόστολος Κακλαμάνης είπε χαρακτηριστικά ότι ο Αμερικανός πρέσβης συμπεριφέρεται σαν ανθύπατος, τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο, πρέσβης στην Αθήνα, να επισκέπτεται αξιωματικκούς των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σήμερα, ο Υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κάτι στη δραστηριότητα του Αμερικανού πρεσβευτή στην Ελλάδα, που να έχει ενοχλήσει την κυβέρνηση και ως εκ τούτου, δεν βλέπει να υπάρχει λόγος διαμαρτυρίας.


Ικανοποιημένος από την συνάντηση με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Πτέραρχο Αθανάσιο Τζογάνη, παρουσιάστηκε νωρίς το απόγευμα σε συνέντευξή τύπου, ο αρχηγός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Ισμαήλ Χακί Καρανταγί.

Ο Τούρκος στρατηγός, εξέφρασε την επιθυμία όπως τέτοιες συναντήσεις πραγματοποιηθούν και στο άμεσο μέλλον.

Λίγο πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες της Συνόδου των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, ο κύριος Καρανταγί εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίλυση των Ελληνοτουρκικών διαφορών, τονίζοντας ότι με διάλογο και καλή πίστη, μπορούν να επιλυθούν όλα τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Οι εργασίες της Συνόδου, αναμένεται να ολοκληρωθούν σε λίγο, οπότε και θα ανακοινωθούν τα συμπεράσματα στα οποία θα έχουν καταλήξει, οι δεκαοκτώ αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης.

Από το πρωί οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, συζητούν προγράμματα που αφορούν την αναδιοργάνωση της στρατιωτικής δομής του Οργανισμού.

Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Μάϊο στη Ρόδο, στις Συνόδους των Υπουργών Εξωτερικών και Αμύνης της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης.


Σταθερά κρίσιμη, χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Σεραφείμ, έπειτα και τη δύσκολη νύχτα που πέρασε, καθώς αργά χθες βράδυ φάνηκε ότι οι φυσικές του δυνάμεις, άρχισαν να τον εγκαταλείπουν.

Ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ, νοσηλεύεται στο Λαϊκό Νοσοκοσμείο εδώ και σαραντα- δύο ημέρες και σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς του δεν μπορεί πλέον να αντισταθεί στη φθορά του οργανισμού από τον χρόνο.

Ο πρόεδρος του Λαϊκού Νοσοκομείου Γιάννης Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι οι δύο λέξεις που καθορίζουν την υγεία του Αρχιεπισκόπου είναι οι "σταθερά κρίσιμη", προσθέτοντας, πως ένας οργανισμός εξασθενημένος και υπερήλικας, έχει πάντοτε απρόβλεπτη συμπεριφορά.

Οι θεράποντες ιατροί του Μακαριωτάτου βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή.


Σε δίωρη αποχή από τα μαθήματα τους θα κατέλθουν αύριο οι μαθητές όλων των Λυκείων της Κύπρου, εκφράζοντας την αγωνία, τη δυσαρέσκεια, αλλά και την αγανάκτησή τους για το θέμα των εισαγωγικών εξετάσεων, το οποίο συνεχίζει να εκκρεμεί, ακόμα και μετά από τη γνωμοδότηση της Γενικής Εισαγγελίας.

Την απόφαση αυτή έλαβε το πρωί η Παγκύπρια συντονιστική Επιτροπή μαθητών, έπειτα από συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής παιδείας, η οποία επρόκειτο να τοποθετηθεί επί του θέματος.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, ο οποίος ήταν παρών στην συνεδρία, ζήτησε από την αρμόδια επιτροπή πίστωση χρόνου για να ανακοινώσει τη δεύτερη γνωμάτευσή του, η οποία αφορά το θέμα των εισαγωγικών εξετάσεων για τα ΤΕΙ.


Νεαρός Σύρος βρήκε φρικτό θάνατο σε εργατικό ατύχημα που συνέβη στις επτά το πρωί σε εργοστάσιο επίπλων στην Κοκκινοτριμιθιά.

Πρόκειται για τον Σαφουάν Αλάχταπ, είκοσι-δύο ετών, ο οποίος παγιδεύθηκε και συνεθλίβη από μηχανή επεξεργασίας επίπλων την οποία χειριζόταν.

Ο άτυχος εργάτης είχε έλθει στην Κύπρο πρίν από τέσσερις μήνες, αναζητώντας μιά καλύτερη ζωή.

Στη σκηνή του ατυχήματος μετέβη ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους ο οποίος αφού διενήργησε αυτοψία, αποφάνθηκε ότι ο θάνατος του νεαρού Σύρου ήταν ακαριαίος.

Το ΤΑΕ Λευκωσίας και το Υπουργείο Εργασίας διερευνούν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το θανατηφόρο ατύχημα.


Μία γυναίκα πεθαίνει κάθε λεπτό στον κόσμο από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, ανακοίνωσε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, η οποία είναι αφιερωμένη στην ασφαλή μητρότητα.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, ο αριθμός των γυναικών που πεθαίνουν κατά την εγκυμοσύνη τους, ξεπερνά το μισό εκατομμύριο κάθε χρόνο, ενώ το ενενήντα τοις εκατόν των θανάτων σημειώνεται σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής.

Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν διεθνώς, η Κύπρος βρίσκεται σε ζηλευτή θέση, αφού η μητρική θνησιμότητα βρίσκεται σχεδόν στο μηδέν, υπογραμμίζει στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής.

Στο μήνυμά του ο κύριος Σολωμής, αναφέρει ότι το Υπουργείο Υγείας θεωρεί ως προτεραιότητα την προληπτική και ιατρική φροντίδα της μητέρας και του βρέφους.

Το χαιρετισμό του Υπουργού Υγείας, διάβασε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Αχιλλέας Πατζηνάκος κατά την διάρκεια εκδήλωσης στο Μακάρειο Νοσοκομείο Λευκωσίας.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με βορειοδυτικούς ως βορειοανατολικούς ασθενείς ανέμους, 2 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και γύρω στους 10 στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ και το απόγευμα νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί 3 ως 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 28 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 25 στα νότια παράλια και στους 21 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 26 βαθμοί και η πιο χαμηλή 9, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 25 με 11, στη Λεμεσό 24 με 10, στην Κερύνεια και την Πάφο 20 με 7 και τέλος στον Πρόδρομο 17 με 7.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 7 April 1998 - 15:27:49 UTC