Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-04-15

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Το παιγνίδι με τη φωτιά ενός τρίχρονου αγοριού παρολίγο να αποβεί μοιραίο τόσο για το ίδιο όσο και για τη θεία του, όταν η πυρκαγιά που προκάλεσε με αναπτήρα μετέτρεψε σε στάχτη, φάρμα στο Τσέρι.

Η ζωή του μικρού αγοριού και της θείας του, Γεωργίας Ορφανίδου τέθηκαν σε άμεσο κίνδυνο, από τη φωτιά που εξαπλώθηκε αστραπιαία στην οικογενειακή φάρμα που ανήκει στην Ορφανίδου και στον Νίκο Στυλιανίδη.

Η φωτιά εξαπλώθηκε σε μπάλες σανού, και σε κλάσματα δευτερολέπτου επεκτάθηκε σε όλη τη φάρμα και στο αυτοκίνητο της ιδιοκτήτριας με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές, ύψους τριάντα χιλιάδων λιρών.

Το αγοράκι δεν έπαθε οτιδήποτε, ενώ η Ορφανίδου υπέστη εγκαύματα στο χέρι και στο πρόσωπο.

Από τη φωτιά κάηκαν κουνέλια, κοτόπουλα, πάπιες και ορτύκια.

Τόσο η φάρμα όσο και το αυτοκίντηο δεν ήταν ασφαλισμένα.


Στην Αθήνα για διαβουλεύσεις με την Ελληνική Κυβένρηση θα μεταβεί σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τις 24 έως τις 27 Απριλίου.

Η επίσκεψη του Προέδρου στην ελληνική πρωτεύουσα είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού πραγματοποιείται στο μεσοδιάστημα των επισκέψεων του Αμερικανού συντονιστή για το Κυπριακό Τόμας Μίλλερ και του προεδρικού απεσταλμένου Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ.

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό τέθηκαν σήμερα επί τάπητος στην πεντάωρη, συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσαν τους πολιτικούς αρχηγούς, για τις τρέχουσες εξελίξεις.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί σε νέα συνεδρία του σώματος στις αρχές Μαϊου.


Το Εθνικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρία ασχολήθηκε και με την πρόταση για δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι εκφράστηκαν διάφορες απόψεις εκ μέρους όλων των πολιτικών αρχηγών, ενώ υπήρξαν διαφωνίες σε επιμέρους θέματα.

Γι' αυτό πρόσθεσε, κρίθηκε σκόπιμο το θέμα να τύχει μελέτης και να γίνει νέα συζήτηση σε επόμενη συνεδρία του σώματος.


Η Ελληνική παρουσία στην Κύπρο, με το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, έχει διαταράξει τα κατεστημένα συμφέροντα των ξένων, στο νησί.

Δήλωση του αποχωρούντος αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Νικόλαου Βορβολάκου, ο οποίος μιλούσε σε επίσκεψή του στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, στην Αθαλάσσα, με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα.

Ο Αρχηγός τόνισε ότι φθάνουν πια οι μεσολαβητές, σημειώνοντας ότι αυτό που ζητούμε είναι εφαρμογή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και όχι λύση για υπογραφή των τετελεσμένων.

Εν τω μεταξύ, ο Νικόλαος Βορβολάκος κράτησε κλειστά και σήμερα τα χαρτιά του, σχετικά με πληροφορίες που τον φέρουν να καταλαμβάνει θέση στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, για θέματα που αφορούν το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

Η επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του νέου Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Δημήτρη Δήμου, θα γίνει στις 25 Απριλίου, ενώ, είτε την ίδια ημέρα είτε την προηγουμένη, θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη τύπου των δύο Αρχηγών.


Από μέρα σε μέρα αναμένεται η άφιξη του Τρίτου Μέλους στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους, Ζιαν Πιέρ Ριττέρ, δήλωσε στο "ΛΟΓΟ", ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκης Χριστόπουλος.

Ο κύριος Χριστόπουλος εξάλλου, αναφερόμενος στο θέμα της ανταλλαγής των πληροφοριών που αφορούν νεκρούς αγνοουμένους, δήλωσε ότι αμέσως μετά το Πάσχα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση μεταξύ του ιδίου και του εκπροσώπου των τουρκοκυπρίων Ρουστέμ Τατάρ.

Την άφιξη του Τρίτου Μέλους, αλλά και το θέμα της συνάντησης των κυρίων Χριστόπουλου και Τατάρ, επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του το πρωί, ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Γκουστάβ Φεϋσέλ, σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη.


Την άσκηση πίεσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Τουρκία, ώστε να δεχθεί την απόφαση που πήρε η Ευρωπαϊκή Ενωση, στη Σύνοδο Κορυφής του Λουξεμβούργου, ζήτησε ο Κοινοτικός Επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, σε συνάντηση που είχε με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράϊτ.

Σε δηλώσεις του ύστερα από τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε αργά χθες το απόγευμα στο Στέϊτ Ντηπάρτμεντ, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ανέφερε ότι συζήτησε με την κυρία Ολμπράϊτ για την Ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη, ότι οι τουρκοκύπριοι θα πρέπει να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία συμμετοχής σε αυτές τις διαπραγματεύσεις.

Ο κύριος Βαντ Ντε Μπρουκ ζήτησε από την αμερικανική πλευρά όπως καταστεί σαφές στην Τουρκία, ποιές είναι ακριβώς οι προτάσεις που προήλθαν από το Λουξεμβούργο, τις οποίες χαρακτήρισε πολύ συμφέρουσες, εάν κάποιος, είπε, τις αντιμετωπίσει θετικά.


Σταθερή αλλά σοβαρή, χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του τέως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος για έννατη ημέρα, νοσηλεύεται στο Θεραπευτήριο ΥΓΕΙΑ.

Σύμφωνα με το νεώτερο ιατρικό δελτίο που εξεδόθη στις έντεκα το πρωί, από τους θεράποντες ιατρούς του κυρίου Καραμανλή, η λοίμωξη βρίσκεται υπό έλεγχο, ωστόσο δεν έχει υποχωρήσει.

Ο ασθενής, αναφέρουν οι ιατροί του, παραμένει σε ήπια καταστολή και η αναπνοή του εξακολουθεί να υποστηρίζεται από αναπνευστήρα.

Οπως επισημαίνεται στο τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν, προσπάθεια αποσύνδεσης του κυρίου Καραμανλή από τον αναπνευστήρα, θα γίνει, όταν κριθεί ότι οι δείκτες αναπνευστικής λειτουργίας, το επιτρέπουν.

Χρονική πρόβλεψη, πάντως, τονίζουν οι θεράποντες ιατροί, δεν είναι δυνατόν να γίνει.


Πολύ καλύτερα στην υγεία του είναι σήμερα ο Πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσ-λαβ Χάβελ, ο οποίος, ενώ βρισκόταν σε διακοπές στην Αυστρία, εισήχθη χθες επειγόντως στο χειρουργείο, με διάτρηση του παχέος εντέρου, με κίνδυνο μάλιστα να χάσει τη ζωή του.

Οπως δήλωσε στους δημοσιογράφους, ο ιατρός που πραγματοποίησε την επείγουσα χειρουργική επέμβαση, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ισνμπουργκ στην Αυστρία, ο Τσέχος πρόεδρος δεν έχει, ωστόσο, διαφύγει ακόμη εντελώς τον κίνδυνο.

Νωρίτερα, ο διευθυντής του νοσοκομείου είχε δηλώσει ότι η κατάσταση της υγείας του Χάβελ έχει σταθεροποιηθεί και οι θεράποντες ιατροί του είναι ικανοποιημένοι.


Διήμερο διεθνές εργαστήριο για την τοποθέτηση μεταλλικών ναρθήκων σε διάφορα μέρη του σώματος, πραγματοποιείται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Οπως ανέφερε ο διευθυντής του καρδιολογικού τμήματος Δόκτωρ Ζαμπάρτας για πρώτη φορά θα τοποθετηθούν νάρθηκες σε καρωτίδες, σε αρτηρίες του λαιμού που παρουσιάζουν στενώσεις και από τις οποίες κινδυνεύει ο ασθενής να υποστεί εγκεφαλικό ή ημιπληγίες.

Θα τοποθετηθούν νάρθηκες ακόμη σε ισοφάγους, σε ασθενείς οι οποίοι δεν μπορούν τώρα να φάνε.

Στο συνέδριο λαμβάνουν μέρος ειδικοί από 12 χώρες καθώς και γιατροί από την Κύπρο.

Οι τεχνικές αυτές πραγματοποιήθηκαν στο χειρουργείο και οι γιατροί είχαν την ευκαιρία να τις παρακολουθήσουν μέσα από κλειστό σύστημα τηλεόρασης.

Οι ασθενείς στον τόπο μας θα μπορούν σύντομα να επωφεληθούν από την τεχνική αυτή, αλλά πάντα, ύστερα από συμβουλή των θεράποντων ιατρών, όπως τόνισε ο Δόκτωρ Κώστας Ζαμπάρτας.


Το απόρρητο της επικοινωνίας είναι απαραβίαστο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα και ως εκ τούτου, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή στο δικαστήριο, μαρτυρία αναφορικά με τηλεφωνικές συνδιαλέξεις.

Αυτό αποφάνθηκε ομόφωνα η ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου, η οποία εξέδωσε το πρωί την απόφασή της, στα δέκα νομικά ερωτήματα της υπόθεσης των αδελφών Αεροπόρου, που είχαν παραπεμφθεί ενώπιον της για γνωμοδότηση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι ορθώς το Κακουργιοδικείο απέκλεισε την παρουσίαση, ως μαρτυρίας, της κατάστασης των τηλεφωνημάτων που είχε κάμει ο Τάσος Σιμιλλίδης, προς ένα ή και περισσότερους κατηγορουμένους.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι δεσμευτική και αποτελεί δικαστικό προηγούμενο.

Εν τω μεταξύ, η δίκη των αδελφών Πανίκου, Αντρου και Χαμπή Αεροπόρου, οι οποίοι κατηγορούνται για απόπειρα φόνου του Αντώνη Φανιέρου, θα συνεχισθεί αύριο.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με ασθενείς βορειοδυτικούς ανέμους 2 έως 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους 17 στις υπόλοιπες παράλιες περιοχές.

Αύριο ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος αλλά στα ορεινά θα αναπτυχθούν λίγες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί μέχρι νοτιοανατολικοί μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 33 βαθμούς στο εσωτερικό, τους 27 στα νότια παράλια και στους 26 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 36 βαθμοί και η πιο χαμηλή 15, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 29 με 15, στη Λεμεσό 29 με 18, στην Κερύνεια και την Πάφο 28 με 16 και τέλος στον Πρόδρομο 25 με 20.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 15 April 1998 - 14:27:28 UTC