Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-04-18

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Πλήθος πιστών συνέρρευσε το πρωί στους ιερούς ναούς της ελεύθερης Κύπρου, για να παρακολουθήσει την λειτουργία της πρώτης Αναστάσεως.

Μικροί και μεγάλοι δέχθηκαν το αναστάσιμο μήνυμα, "Ανάστα ο Θεός ημών", περιμένοντας απόψε το "Χριστός Ανέστη εκ νεκρών...".

Εξαίφνης τα μαύρα έπεσαν ενώ οι σκάμνοι και οι καμπάνες κτυπούσαν χαρμόσυνα, αντιλαλώντας στα πέρατα της οικουμένης "ο θάνατος τεθανάτωται".


Την μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, την Ανάσταση του Χριστού, ετοιμάζονται να γιορτάσουν με κάθε λαμπρότητα απόψε, οι όπου γης Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

"Σήμερον πάσα κτίσις αγάλλεται και χαίρει, ό,τι Χριστός ανέστη και άδης εσκυλεύθη".

Η λειτουργία της Αναστάσεως θα τελεστεί απόψε στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Θα παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και άλλοι επίσημοι.

Την λειτουργία της Αναστάσεως θα μεταδίδει σε απευθείας σύνδεση η τηλεόραση του ΛΟΓΟΥ.

Αύριο, στις 10.00 το πρωϊ, επίσης στον Καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννη, θα τελεστεί ο Εσπερινός της Αγάπης.

Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θα επισκεφθούν στρατόπεδα της Εθνικής Φουράς και της ΕΛΔΥΚ.


Πρίν από μία ώρα περίπου, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Διόδωρος, μετέδωσε το Αγιο Φώς στους τέσσερεις και πλέον χιλιάδες Ελληνες Ορθοδόξους χριστιανούς προσκηνυτές, καθώς και σε άλλους πιστούς από όλο τον κόσμο που έχουν συγκεντρωθεί στον Πανάγιο Τάφο.

Ο Πατριάρχης Διόδωρος είναι και ο μόνος που έχει το προνόμιο να φέρει το Αγιο Φως στην ανθρωπότητα.

Αργά το απόγευμα, το Αγιο Φώς θα μεταφερθεί στην Αθήνα, με αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά, μέσα και έξω από τον ναό, ενώ οι προσκηνυτές, σύμφωνα με τους κληρικούς του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου, φέτος είναι περισσότεροι από πέρσι.


Απελάθηκε λίγο πριν από το μεσημέρι, από την Κύπρο, ο Ιάπωνας καταζητούμενος Ούτσι Τοσιγιάσου, ηγετικό στέλεχος της Ιαπωνικής τρομοκρατικής οργάνωσης "Υπέρτατη Αλήθεια", ως επικίνδυνο ανεπιθύμητο πρόσωπο, που ευθύνεται για την πολύνεκρη επίθεση στο μετρό του Τόκυο, το Μάρτιο του 1995.

Οι Αρχές Ασφαλείας της Δημοκρατίας, βρίσκονταν από το πρωί, σε συνεχή επαφή με την Ιντερπόλ Ιαπωνίας και Γαλλίας, για το θέμα της απέλασής του.

Ο Τοσιγιάσου, εκρατείτο από χθες στις Κεντρικές Φυλακές.

Νωρίς το πρωί κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου με πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών, μεταφέρθηκε στο Παρίσι, συνοδευόμενος από άντρες της κυπριακής αστυνομίας.

Με τηλεγράφημά της η Ιντερπόλ συγχαίρει την Κυπριακή Αστυνομία για την επιτυχία της και τον άψογο χειρισμό της, στην υπόθεση του Ιάπωνα τρομοκράτη, ο οποίος κατηγορείται επίσης για φόνους και άλλα σοβαρά εγκλήματα.


Επίθεση από αγνώστους γύρω στις πέντε το πρωί, δέχθηκε ο αστυνομικός Μιχάλης Σάββα, ενώ βρισκόταν στο αυτοκίνητό του, κοντά σε μπουάτ, στο δρόμο Παραλιμνίου-Πρωταρά.

Οι δύο ή τρεις άγνωστοι, πιθανόν Βρετανοί, τραυμάτισαν τον Σάββα, ο οποίος βρισκόταν εκτός υπηρεσίας και στη συνέχεια αφού έκλεψαν το αυτοκίνητό του, διέφυγαν.

Τον Σάββα βρήκαν διερχόμενοι οι οποίοι τον μετέφεραν στο Νοσοκομείο Λάρνακας.

Ο επί καθήκοντι ιατρός διαπίστωσε ότι ο αστυνομικός φέρει τραύματα στο πρόσωπο, μώλωπες στο δεξί μάτι και εκδορές στα χέρια και τα πόδια.

Ο Μιχάλης Σάββα κρατείται στο νοσοκομείο για περαιτέρω νοσηλεία.

Οι δράστες μετά την επίθεση έκλεψαν το αυτοκίνητο του Σάββα και το έκαψαν στην περιοχή του Αγίου Νικολάου στις Βρυσούλλες, στο έδαφος των Βρετανικών Βάσεων.

Την υπόθεση εξετάζει η Αστυνομία Αμμοχώστου.


Σε αυστηρή υπόδειξη προς την Αγκυρα για να σταματήσει την κινδυνολογία για το θέμα των πυραύλων ΕΣ-300, προέβη η αμερικανική κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην Τουρκία, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλλιαμ Κοέν, κάλεσε την Αγκυρα να μην προχωρεί στο εξής σε απειλητικές δηλώσεις για τους ΕΣ-300, επειδή τέτοιες απειλές, όπως είπε, οξύνουν την ένταση στην Κύπρο.

Ο κύριος Κοέν, που δεν παρέλειψε να εκφράσει την αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ανάπτυξη των ρωσικών πυραύλων, μετέφερε επιστολή του Προέδρου Κλίντον προς τον Τούρκο πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ.

Με την επιστολή του ο Μπιλ Κλίντον καλεί τον Μεσούτ Γιλμάζ να συνεχίσει τις προσπάθειες για διευθέτηση της μακροχρόνιας διένεξης με την Ελλάδα, ιδιαίτερα στο θέμα της Κύπρου.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ", ο Αμερικανός Πρόεδρος τονίζει πως η διευθέτηση του Κυπριακού θα ενισχύσει τις αμερικανικές προσπάθειες για ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Εν τω μεταξύ, ο Ραούφ Ντενκτάς με δηλώσεις του στην πόλη Ελασίγ, της Τουρκίας, απείλησε ότι εάν εγκατασταθούν στην Κύπρο οι ΕΣ-300, θα εποικισθεί η Αμμόχωστος.


Ετοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες στο εθνικό μας ζήτημα δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ θα συζητήσει το θέμα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας σε κατ'ιδίαν συνάντηση που θα έχουν τις προσεχείς ημέρες.

Οπως επεσήμανε πάντως ο κύριος Λυσσαρίδης, ο πρόεδρος Κληρίδης βλέπει με καλό μάτι τέτοιες ενέργειες.

Παράλληλα ο Βάσος Λυσσαρίδης κάλεσε, όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν πρωτοβουλία, προς πάσα κατεύθυνση, έτσι ώστε να δημιουργηθεί θετικό κλίμα για τη πλευρά μας τις κρίσιμες αυτές ώρες, που διανύει το εθνικό μας θέμα.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος σημείωσε την ανάγκη για μια σφαιρική στρατηγική στο εθνικό μας ζήτημα, από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου.


Στο Πεκίνο, οι συνομιλίες Νοτίου και Βορείου Κορέας, κατέρρευσαν εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων και αντεγκλήσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθιστώντας απίθανη, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Οι αντιπρόσωποι των δύο πλευρών, αποχώρησαν από τις συνομιλίες εξοργισμένοι και εκτοξεύοντας εντονότατες αλληλοκατηγορίες, ενώ στην Νότιο Κορέα, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ ειδικών δυνάμεων ασφαλείας και χιλιάδων διαδηλωτών, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την αποτυχία των συνομιλιών.

Η αγεφύρωτη διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, αφορά την άρνηση της Νοτίου Κορέας να παραχωρήσει γεωργικά λιπάσματα πρός την Βόρειο Κορέα, η οποία αντιμετωπίζει το φάσμα της πείνας, προτού επιτευχθεί άμεση διευθέτηση στο καυτό θέμα της επανένωσης οικογενειών, από την εποχή του δευτέρου παγκόσμιου πολέμου.

Αρνούμενη να αποδεχθεί τέτοια συμφωνία, η αντιπροσωπεία της Βορείου Κορέας, απάντησε στην Νοτιοκορεατική πλευρά, ότι η χώρα δεν πουλά την αξιοπρέπεια της για υλικά αγαθά.


Συνεχίστηκε και σήμερα στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, η εκστρατεία διαφώτισης τουριστών από το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα, συγγενείς αγνοουμένων και εκπροσώπους προσφυγικών σωματείων.

Στο οδόφραγμα μετέβησαν σήμερα και Ελλαδίτες περιηγητές, οι οποίοι αφού ενημερώθηκαν, παρέμειναν εκεί σε ένδειξη συμπαράστασης.

Απόψε, στη μία το πρωί, μετά την λειτουργία της Αναστάσεως, θα πραγματοποιηθεί λαμπαδηφορία από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, με τέρμα το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Την Λαμπαδηφορία οργανώνουν το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα, οι συγγενείς αγνοουμένων και προσφυγικά σωματεία.

Στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας θα αναφθεί πυρά με το Αγιο Φώς, που θα μεταφερθεί από τους λαμπαδηφόρους από την Ιερά Αρχιεπισκοπή.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος με παροδικές αραιές νεφώσεις.

Σε μερικές περιοχές αναμένεται να σχηματισθεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές έως βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους 14 στα νότια.

Αύριο ο καιρός θα είναι στην αρχή κυρίως αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις που σταδιακά θα πυκνώσουν με ενδεχόμενο να πέσουν λίγες τοπικές βροχές το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα είναι νότιοι έως νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 27 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 25 στα νότια παράλια και στους 23 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 29 βαθμοί και η πιο χαμηλή 14, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 25 με 14, στη Λεμεσό 26 με 15, στην Κερύνεια και την Πάφο 22 με 11 και τέλος στον Πρόδρομο 20 με 10.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 18 April 1998 - 17:28:13 UTC