Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-05-02

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Κατανόηση για το πρόβλημα των αγνοουμένων καθώς και την πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών να βοηθήσουν τις δύο πλευρές να επιλύσουν το Κυπριακό, εξέφρασε ο αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ σε ολιγόλεπτο σταθμό που πραγματοποίησε το πρωί στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος, ο οποίος συνοδευόταν από τον ειδικό συντονιστή για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ και τον Αμερικανό πρέσβη Κένεθ Μπρίλ, μίλησε σε στελέχη και μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος, συγγενείς αγνοουμένων και μέλη προσφυγικών σωματείων, οι οποίοι βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο οδόφραγμα.

Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ είπε ότι το Κυπριακό είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα και εξέφρασε την κατανόησή του καθώς και την συμπαράσταση του γιά τον πόνο που νιώθουν οι συγγενείς των αγνοουμένων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα από μόνες τους, τόνισε ο κύριος Χόλμπρουκ, αλλά θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν τις δύο πλευρές.

Ο κύριος Χόλμπρουκ σταμάτησε στο οδόφραγμα έπειτα από αίτημα του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος, το οποίο κάθε Σαββατοκυρίακο εδώ και εικοσι-ένα μήνες διοργανώνει εκστρατεία ενημέρωσης των ξένων τουριστών για το Κυπριακό πρόβλημα.

Αυτό το Σάββατο, την εκστρατεία στο οδόφραγμα ενίσχυσαν η Παγκύπρια Ομοσπονδία Πολυτέκνων, το σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια, σωματεία κατεχόμενων δήμων και ορθοδόξων οικογενειών Βαλκανίων, μαθητές από το Γυμνάσιο Αραδίππου και η χορωδία του Δήμου Αγίου Δομετίου.

Το οδόφραγμα επισκέφθηκαν και ο Νομάρχης και ο Αντινομάρχης Αχαίας, κύριοι Σερέτης και Κατσιφάρας, ενώ ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος, ανέπεμψε δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων και απελευθέρωση της Κύπρου.


Στα κατεχόμενα και στην παρουσία του Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, ο Ραούφ Ντενκτάς προέβη σε νέο ξέσπασμα αδιαλλαξίας.

Σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις Χόλμπρουκ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, τα Ηνωμένα Εθνη και η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος, ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι ο κύριος Χόλμπρουκ είναι υποχρεωμένος να λέει τα πράγματα με τη διπλωματική γλώσσα.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα αλλάξει τη θέση της, είπε ο Ντενκτάς, λόγω των δηλώσεων Χόλμπρουκ.

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός διπλωμάτης παρακάθησε το μεσημέρι σε γεύμα με τον Πρόεδρο Κληρίδη στο προεδρικό μέγαρο.

Μετά το γεύμα ο Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ αποχώρησε από το Προεδρικό για να επανέλθει στις τρεις το απόγευμα για περαιτέρω συνομιλίες με τον Πρόεδρο Κληρίδη, οι οποίες κράτησαν μέχρι τις τέσσερις και τριάντα.


Νέες απειλές κατά της Κύπρου και της Ελλάδας διατύπωσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για το θέμα των Κούρδων.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Αγκυρα, προειδοποίησε ότι λαμβάνει μέτρα απέναντι στην ανοικτή, όπως αναφέρει, συνεργασία που έχουν αναπτύξει η Ελλάδα και η Κύπρος με το Εργατικό Κόμμα του Κούρδιστάν.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίζεται ότι με τα εγκαίνια του νέου γραφείου του Εργατικό Κόμματος του Κουρδιστάν στην Αθήνα, η ελληνική πολιτική σχετικά με την Τουρκία θα ελέγχεται, όπως υποστηρίζει, από την οργάνωση των Κούρδων.


Δύο θανατηφόρα δυστυχήματα σημειώθηκαν τα ξημερώματα, στα οποία έχασαν τη ζωή τους δύο πρόσωπα και τραυματίστηκαν σοβαρά άλλα τέσσερα.

Το πρώτο δυστύχημα συνέβη στη Λεμεσό με θύμα τον Παύλο Παυλίδη, 34 ετών από την Ελλάδα, κάτοικο Λεμεσού, και το δεύτερο στη Ξυλοφάγου στο οποίο σκοτώθηκε η Ρωσίδα Οξάνα Βετρόβνα, 24 ετών, σύζυγος υπαλλήλου της ρωσικής πρεσβείας.

Λεπτομέρειες από τους ανταποκριτές μας Πάμπο Μιτίδη και Βαγγέλη Ευαγγελίδη.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Το επαρχιακό δικαστήριο Λάρνακας έθεσε το πρωί υπό οκταήμερη κράτηση τον οικοδόμο Γιώργο Μιχαήλ Αποστόλου από την Ορόκλινη, κάτοικο συνοικισμού Κόκκινες, σχετικά με υπόθεση εμπρησμού.

Ο Αποστόλου, σαραντατριών χρόνων, θεωρείται ύποπτος για την υπόθεση εμπρησμού τριών κέντρων αναψυχής στην παραλία των Φοινικούδων χθες τα χαράματα.

Η σύζυγος του υπόπτου είναι ιδιοκτήτρια μπυραρίας στην ίδια περιοχή.


Στην τελική ευθεία εισέρχεται η εργασιακή σύγκρουση, αφού τόσο η ομοσπονδία των εργοδοτών όσο και οι συντεχνίες εμμένουν στις θέσεις τους.

Με σημερινή ανακοίνωση της η ΟΕΒ αναφέρει ότι σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγε, κατά την περίοδο 1991 μέχρι 1997 παραχωρήθηκαν στους εργαζόμενους αυξήσεις ύψους 62 τοις εκατόν σε σύγκριση με την αύξηση της παραγωγικότητας, που ήταν μόνο 13,4 τοις εκατόν.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τα αποτελέσματα της μελέτης, δικαιολογούν τη θέση της ΟΕΒ και των επηρεαζόμενων κλάδων για ανανέωση των συμβάσεων ως έχουν για το 1998.


Ως αξιόλογη επιστημονική συμβολή στην έρευνα και μελέτη για τον Κύπριο Αγιο Σπυρίδωνα, κρίνεται η επιστημονική ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Κέντρο Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου, και οργάνωσε η Ιερά Αρχιεπισκοπή, με τη συνεργασία των κοινοτικών αρχών Ασσιας και Τρεμετουσιάς και του Συλλόγου Κερκυραίων Κύπρου.

Στην ημερίδα με θέμα "Αγιος Σπυρίδων: Επίσκοπος Τριμυθούντος της Κύπρου και προστάτης της Κέρκυρας", κατατέθηκαν επιστημονικές εισηγήσεις που στρέφονταν γύρω από τη ζωή του αγίου και την πανορθόδοξη δράση και επίδρασή του, την κοιτίδα του και την σύνδεσή του με την Κέρκυρα.

Χαιρετισμό στην ημερίδα απέστειλαν, ο Υπουργός Παιδείας, ο Μητροπολίτης Κερκύρας Τιμόθεος, και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Η ημερίδα εντάσσεται στη σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται αυτό το Σαββατοκυρίακο προς τιμή του Αγίου Σπυρίδωνα.

Αύριο Κυριακή, εξάλλου, στις 11 και 15 το πρωϊ, θα πραγματοποιηθεί στον κυκλικό κόμβο ΣΟΠΑΖ, τελετή αδελφοποίησης της κοινότητας της κατεχόμενης Ασσιας με την Κέρκυρα.


Σταθμός στην ευρωπαϊκή οικονομία αποτελεί η σημερινή ημέρα. Οι ηγέτες των 15 χωρών μελών της κοινότητας αναμένεται το απόγευμα να κηρύξουν επισήμως την κυκλοφορία του Ευρώ, του ενιαίου νομίσματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το Συμβούλιο Κορυφής αναμένεται να υιοθετήσει επισήμως και τον κατάλογο των 11 χωρών-μελών - πλήν της Ελλάδας της Βρετανίας της Δανίας και της Σουηδίας που θα συμμετέχουν στην πρώτη φάση της νομισματικής ενοποίησης.

Την ένταξη των 11 χωρών στο Ευρώ επεκύρωσε νωρίτερα το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με τετρακόσιες εξήντα επτά ψήφους υπέρ από τους 556 παρόντες ευρωβουλευτές

Οι δεκαπέντε θα συζητήσουν επίσης και το όνομα του μελλοντικού προέδρου της Κεντρικής Ευρωπαϊκής τράπεζας για το οποίο υπάρχει διαφωνία ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία.


Απαισιοδοξία για την έκβαση των επικείμενων Ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών στο Λονδίνο, εξέφρασε διά του εκπροσώπου του Στέητ Ντιπάρτμεντ η Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μαντλίν Ολμπράιτ.

Οπως ανέφερε ο Τζέημς Ρούμπιν η κυρία Ολμπράιτ, μετά που έτυχε ενημέρωσης από τον αντιπρόεδρο Αλ Γκόρ και τον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου Κλίντον στη Μέση Ανατολή Ντένις Ρός δεν έχει κανένα λόγο να πιστεύει οι μπορούν να γεφυρωθούν οι διαφορές των δύο πλευρών

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι συναντήσεις που θα έχει η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τη Δευτέρα στο Λονδίνο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, θα είναι καθοριστικές για τη μελλοντική ανάμιξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με αραιές ψηλές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους 14 στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι βορειοανατολικοί ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ και το απόγευμα νοτιοανατολικοί μέτριοι 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στις ανατολικές περιοχές μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 33 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 28 στα νότια παράλια και στους 24 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 32 βαθμοί και η πιο χαμηλή 10, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 27 με 13, στη Λεμεσό 23 με 13, στην Κερύνεια και την Πάφο 23 με 11 και τέλος στον Πρόδρομο 21 με 11.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 2 May 1998 - 14:27:28 UTC