Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-05-05

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εργατικό θανατηφόρο ατύχημα συνέβη λίγο μετά το μεσημέρι στη Λεμεσό.

Ο μηχανοδηγός Γιώργος Χατζιήκκος 38 ετών, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών βρήκε τραγικό θάνατο, όταν καταπλακώθηκε από εκσκαφέα, ο οποίος ανετράπη κάτω από άγνωστες συνθήκες.

Ο άτυχος Χατζιήκκος ασχολείτο με χωματουργικές εργασίες σε ανεγειρόμενη οικοδομή στην περιοχή "Καλόγηροι" στη Λεμεσό.

Παρά την προσπάθεια του να πηδήξει έξω από τον εκσκαφέα δεν τα κατέφερε, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί κάτω από αυτόν.

Στην σκηνή κλήθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία, άνδρες της οποίας ύστερα από υπεράνθρωπες προσπάθειες απεγκλώβισαν νεκρό τον άτυχο μηχανοδηγό.

Ο Χατζιήκκος, πρόσφυγας από την Γύψου κάτοικος συνοικισμού Επισκοπής, καταλείπει σύζυγο και δύο ανήλικα παιδιά.


Αποκλειστικές ευθύνες στον Ραούφ Ντενκτάς και την τουρκοκυπριακή πλευρά, για το αδιέξοδο στην αμερικανική πρωτοβουλία, επέρριψε ο Κοινοτικός Επίτροπος, υπεύθυνος για τις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ.

Μιλώντας σε ημερίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο Βερολίνο, ο Ολλανδός επίτροπος ανέφερε ότι ο Ντενκτάς, με τους όρους που έθεσε, κατά την τελευταία επίσκεψη του Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ στην Λευκωσία, απέδειξε ότι δεν έχει όρεξη να διαπραγματευτεί και να δώσει λύση στο κυπριακό.

"Οι όροι του κυρίου Ντενκτάς", είπε χαρακτηριστικά ο Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, "δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί".

Στο ίδιο μήκος κύμματος ήταν και οι δηλώσεις του γερμανού Υφυπουργού Εξωτερικών, Χανς Φρίντριχ Φον Πλόετς.


Εντονη κριτική κατά της Ελληνικής και της Κυπριακής Κυβέρνησης εξαπέλυσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η πολιτική Αθηνών και Λευκωσίας έναντι της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει αλλάξει γραμμή πλεύσης.

Οπως ανέφερε ο κύριος Κυπριανού, τις ανησυχίες αυτές τις είχε εκφράσει τόσο στο Εθνικό Συμβούλιο όσο και στον Ελληνα Υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννο Κρανιδιώτη, ο οποίος, όπως δήλωσε ο Σπύρος Κυπριανού, τον παρότρυνε να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, για να αρθούν οι παρεξηγήσεις.

Αυτή όμως η συνάντηση δεν έγινε, κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής, παρόλο που έχει περάσει ένας χρόνος.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι δυσαρεστημένος από τις δηλώσεις του Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, δήλωσε σήμερα από την Πάφο ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Ο κύριος Κσουλίδης εξήγησε ότι ο Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ άλλα είπε στον Πρόεδρο Κληρίδη και άλλα ανέφερε στην δημοσιογραφική διάσκεψη, σχετικά με την αδιαλλαξία του Ραούφ Ντενκτάς και της Αγκυρας.

Παρόλα αυτά η αμερικανική πρωτοβουλία, πρόσθεσε ο Υπουργός των Εξωτερικών, πρέπει να συνεχιστεί.

Ανέφερε επίσης ότι η πλευρά μας καθόλη την διάρκεια των συνομιλιών, δεν αποδέχθηκε τίποτε που να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και σε καμία περίπτωση δεν έγινε αποδοχή των εκβιαστικών όρων του Ραούφ Ντενκτάς.


Η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν υπάρχει πλήρες και απόλυτο αδιέξοδο στο κυπριακό παρά μόνο έλλειψη προόδου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη σημερινή του συνάντηση με τους δημοσιογράφους σημείωσε πως ο αμερικανικός παράγοντας, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις.

Παράλληλα, σημείωσε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχθεί οποιαδήποτε πρωτοβουλία για το εθνικό μας θέμα, φτάνει να είναι υπό την αιγίδα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Ρίτσιαρντ Χόλπρουκ, ο Χρήστος Στυλιανίδης ανέφερε πως οι απόψεις της κυβέρνησης για το θέμα αυτό, διατυπώθηκαν στη χθεσινή γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης ανέφερε πως στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη Παρασκευή, θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα της δικής μας πλευράς, στο κυπριακό.


Δεν υπάρχει κρίση μετά τα αποτελέσματα των επαφών του Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, δήλωσε ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής Ντέϊβιντ Μάτεν, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς, κατά πόσο συμμερίζεται την άποψη του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Λουξεμβούργο για την Τουρκία, ήταν λανθασμένες, ο κύριος Μάτεν είπε, ότι θα ήταν πολύ δύσκολο, για κάποιον που μιλά εκ μέρους της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να συμφωνήσει ότι ήταν λανθασμένες.

Αναφερόμενος από την άλλη στην αίτηση ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και κατά πόσο αυτή αφορά ολόκληρη την Κύπρο, ο κύριος Μάτεν είπε ότι αυτή, έγινε εκ μέρους της Κυβέρνησης της Κύπρου και αυτή είναι η αίτηση που προωθείται.


Ενας από τους θεμελιώδεις κανόνες των διαπραγματεύσεων είναι ότι δεν πρέπει να τίθενται προϋποθέσεις, δήλωσε ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Γκούσταβ Φεϋσέλ, απαντώντας ουσιαστικά στις θέσεις Ντενκτάς.

Ο κύριος Φεϋσέλ, μετά από συνάντηση που είχε το πρωϊ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εξέφρασε την άποψη ότι το κυπριακό βρίσκεται σε αδιέξοδο και η πολιτική κατάσταση χειροτερεύει, ενώ απέφυγε να σχολιάσει την δήλωση του Ρίτσιαρντ Χόλμπουρκ, σε ότι αφορά την εκπροσώπηση του συνόλου των κατοίκων της Κύπρου από τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Κληθείς δε να σχολιάσει το γεγονός ότι ο αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος, χαρακτήρισε τον Ραούφ Ντενκτάς ως ηγέτη επιλεγμένο μέσα από πολιτικές διαδικασίες στα κατεχόμενα, ο κύριος Φεϋσέλ εξέφρασε την άποψη ότι και τα δύο είναι σωστά.

Επεσήμανε δε, ότι είτε παράνομα είτε νόμιμα, αυτό που είναι αλήθεια, είναι ότι στα κατεχόμενα έγιναν εκλογές που ανέδειξαν τον Ντενκτάς.


Για την άμυνα δεν πρέπει να λέμε λόγια αλλά να κάνουμε πράξεις, δήλωσε ο νέος Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Δημήτριος Δήμου.

Ο αντιστράτηγος Δήμου είχε το πρωί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού.

Κατά τη συνάντηση, όπως δήλωσε ο κύριος Κυπριανού, αντηλλάγησαν απόψεις αναφορικά με την ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς και των αμυντικών δυνατοτήτων της Κύπρου.

Από την πλευρά του, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς ανέφερε ότι η επίσκεψη του στον Πρόεδρο της Βουλής "ήταν σημειολογική, ήταν επίσκεψη σεβασμού στο έργο της Βουλής και σεβασμού στο πρόσωπο του Προέδρου του Σώματος."

Ερωτηθείς κατά πόσο χρειάζεται η βοήθεια της Βουλής στο έργο της Εθνικής Φρουράς, ο αντιστράτηγος Δήμου απάντησε ότι ασφαλώς και χρειάζεται.

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, κάλεσε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να μην αποκαλύπτουν θέματα που αφορούν την άμυνα, έκκληση, την οποία προσυπέγραψε και ο Πρόεδρος της Βουλής.


Στο παρά πέντε απεφεύχθη η αυριανή απεργία των οικοδόμων, έπειτα από δυναμική παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του αρμόδιου Υπουργού Ανδρέα Μουσιούττα, στην οποία έλαβαν μέρος όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές.

Ο κύριος Μουσιούττας απηύθυνε έκκληση προς την πλευρά των εργαζομένων, να αναστείλουν τα απεργιακά μέτρα που είχαν εξαγγείλει για αύριο, τονίζοντας, ότι το Υπουργείο θα πραγματοποιήσει νέα παρέμβαση στο θέμα, με την επίδοση νέας μεσολαβητικής πρότασης για οριστική λύση του αδιεξόδου.

Υστερα από την παρέμβαση του Υπουργείου, οι συντεχνίες, τόσο των εργολάβων όσο και των οικοδόμων, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την έκβαση των γεγονότων, διατηρώντας ωστόσο συγκρατημένες επιφυλάξεις, εν αναμονή της γνωστοποίησης της μεσολαβητικής πρότασης, του Υπουργείου.


Νομοσχέδιο που προτίθεται να υποβάλει η κυβέρνηση για τη ελευθεροποίηση των επιτοκίων, ήταν το αντικείμενο συνάντησης του Υπουργού Οικονομικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου,

με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντη Αυξεντίου και τον Διοικητή της Συνεργατικής Τράπεζας Ερωτόκριτο Χλωρακιώτη καθώς και το συμβούλιο του τμήματος.

Αμέσως μετά την συνάντηση, ο κύριος Χριστοδούλου δήλωσε ότι υπάρχει σύγλιση απόψεων, αλλά υπάρχουν και θέματα για τα οποία θα χρειαστεί περαιτέρω συζήτηση.

Για το σκοπό αυτό, προγραμματίστηκε νέα συνάντηση για το τέλος Μαίου.


Σε ατμόσφαιρα βαθυτάτου πένθους τελέστηκε στις δύο το απόγευμα, από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κοντού στη Λάρνακα, η κηδεία της άτυχης φοιτήτριας Λουκιάνας Μάρκου, η οποία τα ξημερώματα της Πρωτομαγιάς έχασε τη ζωή της, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στην Αθήνα.

Η Λουκιάνα, 21 ετών, η οποία σύντομα θα ολοκλήρωνε τις σπουδές της, ήταν αριστούχος φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και είχε περάσει πρώτη στις εισαγωγικές εξετάσεις.

Η Λουκιάνα βρήκε ακαριαίο θάνατο, όταν μοτοσυκλέττα της οποίας επέβαινε, με οδηγό τον Ρηγίνο Φεραίο 20 ετών από την Λευκωσία, ενεπλάκη σε δυστύχημα στην οδό Πατησίων.

Ο Ρηγίνος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στην Αθήνα.

Οι δύο νέοι κατευθύνονταν στον Πειραιά για να ταξιδεύσουν στη Μύκονο, όπου θα περνούσαν το εορταστικό τριήμερο της πρωτομαγιάς.

Οι γονείς της Λουκιάνας αποφάσισαν να ιδρύσουν φιλανθρωπικό ίδρυμα στη μνήμη της κόρης τους.


Κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας οδηγήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, ο Δημήτρης Παναγιώτου Φράγκου, 33 ετών, από την Αραδίππου, εναντίον του οποίου εξεδόθη οκταήμερο διάταγμα κράτησης.

Ο Φράγκου αρνείται πάντως οποιαδήποτε ανάμειξη στην διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών από την Βουλγαρία στην Κύπρο, ενώ η Αστυνομία επιμένει ότι κατέχει μαρτυρία, ότι πρόκειται για τον αποστολέα και τον εγκέφαλο της όλης επιχείρησης.

Η διακίνηση των ναρκωτικών έγινε μεταξύ περασμένου Ιανουαρίου και Μαρτίου, σε σακκιά με κάρβουνα που είχαν σταλεί από την Βουλγαρία.

Γιά την ίδια υπόθεση συνελήφθησαν άλλα τέσσερα άτομα τα οποία κατηγορήθηκαν γραπτώς.


Ολοκληρώθηκαν πρίν από λίγες ώρες στο Λονδίνο, οι συνομιλίες κορυφής για άρση του αδιεξόδου στο Μεσανατολικό, χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία στο επίμαχο θέμα για το ποσοστό αποχώρησης των Ισραηλινών στρατευμάτων από την Δυτική Οχθη.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, κάλεσε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους για ένα επιπλέον γύρο συνομιλιών στην Ουάσινγκτον την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσσερ Αράφατ, έχει αποδεχθεί την πρόσκληση, ενώ ο Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιστρέφει στο Ισραήλ.

Εξάλλου, σε απογευματική δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Βενιαμίν Νετανιάχου υπογράμμισε ότι επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος σε αρκετά θέματα, αλλά όπως ανέφερε, δεν γεφυρώθηκαν όλες οι διαφορές.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο ποσοστό αποχώρησης των Ισραηλινών δυνάμεων από την Δυτική Οχθη, διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμβιβασμός όσον αφορά την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Εξάλλου, ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος στο Λονδίνο δήλωσε ότι υπάρχει γενική σύγκλιση απόψεων όσον αφορά τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό, με μόνη παραφωνία τον Νετανιάχου.

Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρντμεντ Τζέιμς Ρούμπιν, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σε χαμηλότερο επίπεδο τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενώ εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού τόνισε ότι οι συνομιλίες δεν κατέρρευσαν.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα υπάρχουν στην αρχή νεφώσεις που σταδιακά θα κινηθούν ανατολικά και ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί ασθενείς τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους δεκα-επτά βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους δεκαεννέα στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς δύο έως τρία μποφόρ και το απόγευμα δυτικοί ως βορειοδυτικοί μέτριοι τεσσάρων μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους τριαντα-πέντε βαθμούς στο εσωτερικό, στους τριαντα-δύο στα νότια παράλια και στους εικοσι-εννέα στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 32 βαθμοί και η πιο χαμηλή 18, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 33 με 19, στη Λεμεσό 30 με 20, στην Κερύνεια και την Πάφο 29 με 17 και τέλος στον Πρόδρομο 25 με 18.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 5 May 1998 - 16:27:14 UTC