Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-05-19

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εντονη αντίδραση της κυβέρνησης των Αθηνών πυροδότησαν οι χθεσινές δηλώσεις του Μπιλ Κλίντον, αναφορικά με την πακετοποίηση κυπριακού-ελλαδοτουρκικών διαφορών, οι οποίες έγιναν μετά την συνάντηση κορυφής του Aμερικανού Προέδρου και του Bρετανού Πρωθυπουργού, Τόνυ Μπλερ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος δήλωσε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση δεν συζητά και απορρίπτει κάθε έννοια πακετοποίησης των δύο θεμάτων.

Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Ρέππα, ενώ ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, αντιμετωπίζοντας την αντίδραση του Υφυπουργού Εθνικής Αμύνης, Δημήτρη Αποστολάκη, προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα.

Στην Λευκωσία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης εξέφρασε την άποψη ότι οι δηλώσεις του Μπιλ Κλίντον κινούνται μέσα στο πλαίσιο της αμερικανικής πολιτικής για το κυπριακό και, μεθερμηνεύοντας τις δηλώσεις, διετύπωσε την εκτίμηση ότι ο Aμερικανός Πρόεδρος δεν αναφερόταν σε προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού και των ελλαδοτουρκικών διαφορών, υπό την μορφή πακέτου.

Πάντως, ο Εκπρόσωπος εξέφρασε την διαφωνία της κυβέρνησης αναφορικά με την πακετοποίηση του κυπριακού και των ελλαδοτουρκικών διαφορών.


Ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής και δεν μπορεί να μπεί σε πακέτο μαζί με τα ελλαδοτουρκικά προβλήματα.

Ο κύριος Ομήρου αναφέρθηκε και στο θέμα των Ες-300.

Ο απεσταλμένος μας στην Θεσσαλονίκη Μάριος Μανουσόπουλος έχει τις λεπτομέρειες.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Εκ νέου έκκληση να σταματήσει η συζήτηση γύρω από την πυραυλολογία και κυρίως γύρω από τα περί ενδεχόμενης κρίσης, απηύθηνε σήμερα με αυστηρή όμως γλώσσα ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, τονίζοντας ότι αυτό θα προκαλέσει επιπτώσεις στην οικονομία.

Ο Υπουργός Οικονομικών κάλεσε όλους να δώσουν τη σωστή διάσταση του θέματος, καθώς όπως τόνισε, δεν τίθεται θέμα κρίσης.


Τη θέση ότι το Κυπριακό πρόβλημα δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως πακέτο με τις ελληνοτουρκικές διαφορές και το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων διατύπωσε και ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

Δεν θα πρέπει να γίνουμε το θύμα μιας διευθέτησης σε ένα τρίγωνο, ανέφερε επί λέξει ο κύριος Κυπριανού, και επανατόνισε ότι το Κυπριακό πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα μεμονωμένο ειδικό θέμα τουρκικής εισβολής και κατοχής και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής μιλούσε ύστερα από συνάντηση με τον Διευθυντή του τμήματος Νοτίου Ευρώπης στο Φόρειν όφις Ντέιβιντ Ρένταγουέι και τον Βρετανό Υπατο Αρμοστή Ντέιβιτ Μάτεν.

Οπως ανέφερε ο κύριος Κυπριανού, στη συνάντηση ήγειρε και το θέμα της επίσκεψης του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Ρούμπιν Κούκ στην Αγκυρα

εκφράζοντας την απόψη ότι γίνεται μια προσπάθεια στην τουρκική πρωτεύουσα, εξεύρεσης φόρμουλας που θα ικανοποιεί την Τουρκία, στις σχέσεις της με την Ευρώπη.

Συναφώς ο κύριος Κυπριανού εξέφρασε την άποψη ότι ακόμη και αν εξευρεθεί φόρμουλα, δεν θα πρέπει να ληφθεί ως δεδομένο ότι η Τουρκία θα επιδείξει καλύτερη διάθεση έναντι του Κυπριακού.


Ο επικεφαλής του Τμήματος Υποθέσεων Νοτίου Ευρώπης στο βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Ντέιβιντ Ρένταγουεϊ, δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει επίσημο πακέτο για το Κυπριακό, τις ελληνο - τουρκικές σχέσεις και τις σχέσεις της Αγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο Βρετανός αξιωματούχος σημείωσε ότι ίσως το ένα θέμα να επηρεάζει το άλλο, αλλά αποτελούν ξεχωριστά θέματα.

Ο κ. Ρένταγουεϊ πραγματοποιεί την πρώτη του "επίσκεψη εργασίας" στο νησί, όπως είπε, και μέχρι την αναχώρησή του την Πέμπτη θα έχει επαφές με διάφορους ανώτερους αξιωματούχους, ενώ αύριο θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.


Η κυπριακή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εκταφή λειψάνων, στις ελεύθερες περιοχές, σε περίπτωση που η συμφωνία του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς, για τους αγνοουμένους δεν υλοποιηθεί.

Σήμερα, ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο Γκουστάβ Φεϋσέλ, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Κληρίδη, όπου συζήτησαν το θέμα της υλοποίησης της συμφωνίας.

Σε δηλώσεις του ύστερα από τη συνάντηση ο Γκουστάβ Φεϋσέλ επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η συμφωνία, αναφέροντας ότι υπάρχουν τεχνικά και επιστημονικά προβλήματα στη διαδικασίας εκταφής των λειψάνων.


Να πάμε τώρα στην Αθήνα, όπου η απεσταλμένη του ΛΟΓΟΥ Στέλλα Σουρμελή έχει τις λεπτομέρειες για τη συνέχεια της έφεσης του Μάριου Γεωργίου.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Διάταγμα κράτησης για τρείς ημέρες εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, εναντίον του Νίκου Ζούγκρου, 32 ετών, από τη Λάρνακα, οδηγού βυτιοφόρου.

Το διάταγμα αφορά την υπόθεση του χθεσινού θανατηφόρου δυστυχήματος στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού - Πάφου, παρά το Πισσούρι, όταν το βυτιοφόρο συγκρούστηκε με υπεραστικό ταξί, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο πρόσωπα και να τραυματιστούν οκτώ.

Εν τω μεταξύ, ο Ματθαίος Αναστασίου, 30 ετών, από την Πάφο, οδηγός του φορτηγού, που σύμφωνα με μαρτυρία, ανέκοψε την πορεία του βυτιοφόρου, αφέθη ελεύθερος.


Τέσσερις χιλιάδες σάκκοι με αλληλογραφία εξωτερικού, βρίσκονται στοιβαγμένοι στην Ταχυδρομική Υπηρεσία, ως αποτέλεσμα της εργασιακής διαφοράς στα ταχυδρομεία.

Ενδεικτικό της κατάστασης, αποτελεί και το γεγονός ότι επιστολές που έφθασαν στις 4 Μαϊου, δεν έχουν ακόμη διεκπεραιωθεί, λόγω της άρνησης των ταχυδρομικών υπαλλήλων να εργαστούν υπερωριακώς.

Οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι ζητούν εφαρμογή της συμφωνίας που έγινε με την κυβέρνηση το 1990, πλήρωση ενενηντα-έξι κενών θέσεων και βελτίωση των προοπτικών ανέλιξης τους.


Με σκοπό την αναζήτηση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης, δύο νεαροί Ρουμάνοι, οι οποίοι είχαν απελαθεί παλαιότερα από την Κύπρο, έφθασαν παράνομα στα κατεχόμενα και στη συνέχεια εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές.

Οι δύο αλλοδαποί συνελήφθησαν τα μεσάνυκτα από άνδρες των Ηνωμένων Εθνών παρά τον προμαχώνα Ρόκας, στη Λευκωσία.

Προηγουμένως είχαν καταδιωχθεί από Τούρκους στρατιώτες αλλά κατάφεραν να διαφύγουν.

Πρόκειται για τους αδελφούς Τζούλιαν Πλαμανταέλα, εικοσι-τριών ετών, και Ντράγκος Πλαμανταέλα, είκοσι ετών.

Οι δύο Ρουμάνοι οδηγήθηκαν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας το οποίο εξέδωσε διατάγματα τετραήμερης κράτησης τους.

Εξάλλου, Τούρκος στρατιώτης συνελήφθη λίγο πριν τα μεσάνυκτα, από στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς, ενώ περπατούσε παρά το δρόμο Αθηένου- Λάρνακας.

Πρόκειται για τον Γιασίν Μποζατλί, ο οποίος ανακρίνεται από την Αστυνομία.


Αίσιο τέλος, είχε η περιπέτεια ζεύγους Βρετανών οι οποίοι χάθηκαν στην θαλάσσια περιοχή του Ακάμα.

Οι Βρετανοί είχαν ενοικιάσει ταχύπλοο σκάφος χθες το μεσημέρι για να επισκεφθούν το Ακάμα, και όταν δεν επέστρεψαν στην καθορισμένη ώρα από τον ενοικιαστή, άρχισε επιχείρηση ανεύρεσής τους, η οποία απέδωσε σήμερα το πρωί.

Οι Βρετανοί ανέφεραν ότι το σκάφος παρέμεινε ακυβέρνητο, έπειτα από την έλλειψη των καυσίμων και προσάραξε τελικά στην Γερόνησο.


Το Κακουργιοδικείο επιφύλαξε για τις δεκαεννέα Ιουνίου την απόφαση του στην υπόθεση των αδελφών Αεροπόρου, οι οποίοι κατηγορούνται για την απόπειρα φόνου του Αντώνη Φανιέρου.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο θα αποφασίσει κατά πόσο έχει αποδειχθεί εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον των κατηγορουμένων για να κληθούν σε απολογία.

Στη σημερινή συνεδρία αγόρευσε ο εισαγγελέας της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης, ο οποίος υποστήριξε ότι η προσαχθείσα μαρτυρία είναι ικανοποιητική για να κληθούν σε απολογία όλοι οι κατηγορούμενοι.

Ο κύριος Κληρίδης απέρριψε τον ισχυρισμό της υπεράσπισης περί παρέμβασης Νίκου Κόση στην υπόθεση των αδελφών Αεροπόρου και περί

παροχής ανταλλαγμάτων στον Σιμιλλίδη.


"Η προσφορά σημαίνει ελπίδα".Με το σύνθημα αυτό το Κυπριακό Ιδρυμα ερευνών για τη μυική δυστροφία διοργανώνει και φέτος τη φιλανθρωπική εκδήλωση ΤΕΛΕΘΟΝ 98, η οποία θα διεξαχθεί το τριήμερο 30 Μαίου με πρώτη Ιουνίου.

Στόχοι του ΤΕΛΕΘΟΝ, είναι η ενημέρωση του κοινού για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με νευρομυικές παθήσεις, η γνωστοποίηση της σημαντικής προσφοράς του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής και η οικονομική ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων του ινστιτούτου.


Στην Ινδονησία, ο πρόεδρος Σουχάρτο, υποσχέθηκε σήμερα την διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών, στις οποίες δεν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος, χωρίς ωστόσο να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα.

Οπως δήλωσε σε συνέντευξη του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος της Ινδονησίας, η ανακοίνωση του Προέδρου, θα τον διατηρήσει στην εξουσία για ακόμη δεκαοκτώ μήνες.

Ο πρόεδρος Σουχάρτο, προειδοποίησε, ότι αν αποχωρήσει χωρίς να τηρηθούν οι συνταγματικές διαδικασίες, τότε θα ακολουθήσει εμφύλιος πόλεμος και αιματοχυσία.

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποιούν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και βρίσκονται συγκεντρωμένοι έξω από τη Βουλή για δεύτερη συνεχή ημέρα, απαιτώντας την παραίτηση του Σουχάρτο.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί μέτριοι 3 ως 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους19 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι στην αρχή κυρίως αίθριος. Αργότερα θα σχηματιστούν νεφώσεις και το απόγευμα δυνατό να πέσουν τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 3 Μποφόρ και το απόγευμα νοτιοδυτικοί μέτριοι ως δυνατοί 4 ως 5 Μποφόρ και στα νότια παράλια μέχρι 6 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και στα νότια παράλια το απόγευμα μέχρι κυματώδης.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 27 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια, και στους 23 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 26 βαθμοί και η πιο χαμηλή 17, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 27 με 18, στη Λεμεσό 27 με 19, στην Κερύνεια και την Πάφο 23 με 19


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 19 May 1998 - 16:27:18 UTC