Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-06-08

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Αρχισε ενωρίς το απόγευμα η επιστροφή των χιλιάδων εκδρομέων στις πόλεις από τις παραλιακές περιοχές, όπου είχαν συρρεύσει για το τριήμερο του Κατακλυσμού.

Με σκοπό την ομαλή ρύθμιση της κυκλοφορίας και την αποφυγή δυστυχημάτων, το Τμήμα Τροχαίας πήρε έκτακτα μέτρα στους αυτοκινητόδρομους και σε άλλα καίρια σημεία.

Εκπρόσωπος της Αστυνομίας μας ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του τριημέρου διακινήθηκαν περίπου εκατόν-είκοσι χιλιάδες αυτοκίνητα.

Εν τω μεταξύ, τέθηκε από σήμερα σε ισχύ το διάταγμα που προνοεί την επιβολή αυξημένων εξώδικων προστίμων για παραβάσεις που αφορούν τις ζώνες ασφαλείας, τα κράνη, τα καυσαέρια και τα θορυβώδη εξώστ.

Συγκεκριμένα, τα πρόστιμα αυξήθηκαν από δεκαπέντε λίρες σε τριάντα λίρες.


Επιστολή-προειδοποίηση, η οποία είναι γραμμένη σε πολύ σκληρή γλώσσα, με παραλήπτη τον Μπιλ Κλίντον, ετοιμάζεται από την ελληνο-αμερικανική ομογένεια.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, συντάκτης της επιστολής είναι ο επιχειρηματίας, Αγγελος Τσακόπουλος, που ζει στην Καλιφόρνια, στενός φίλος και υποστηρικτής του αμερικανού Προέδρου.

Η επιστολή κατακρίνει την αμερικανική πολιτική στο κυπριακό, στα ελλαδοτουρκικά και στο θέμα των Ες-300.

Ο ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας εισηγείται τέσσερα βήματα διόρθωσης της αμερικανικής πολιτικής:

Πρώτον, η Ουάσιγκτων να μεταφέρει στον τουρκικό στρατό το μήνυμα ότι, οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν απαράδεκτες τις τουρκικές απειλές κατά της Κύπρου.

Δεύτερον, η αμερικανική κυβέρνηση να υιοθετήσει δημόσια την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο.

Τρίτον, οι Ηνωμένες Πολιτείες να υποστηρίξουν την άνευ όρων ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και

Τέταρτον, να τεθεί η Αμμόχωστος υπό την διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, να ανοικοδομηθεί και να επανεγκατασταθούν οι κατοίκοι της.


Υπάρχουν πολλοί τρόποι για μη ενεργοποίηση των πυραύλων Ες-300 μετά την μεταφορά τους στην Κύπρο, υποστηρίζει ο πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο Γκεόργκι Μουράτοφ.

Σε συνέντευξη στον κυριακάτικο "Φιλελεύθερο", ο κύριος Μουράτοφ αναφέρει ότι η ενεργοποίηση του πυραυλικού συστήματος είναι καθαρά θέμα της Κυπριακής Κυβέρνησης και δεν επηρεάζει το συμβόλαιο.

Η Ρωσία, συνέχισε ο κύριος Μουράτοφ, είναι έτοιμη να εκπληρώσει όλες τις πρόνοιες του συμβολαίου, το οποίο προνοεί πλήρη ετοιμότητα του συστήματος.

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι μη ενεργοποίησης των πυραύλων και ότι με αυτές τις επιλογές, υπάρχουν δυνατότητες επίδειξης καλής θέλησης από την Κυπριακή κυβέρνηση.

Ο Ρώσος πρέσβης επισημαίνει ακόμη ότι η εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο, μπορεί να αποτελέσει την εγγύηση για εφαρμογή συμφωνίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Κύπρο.

Τέλος, επικρίνοντας πρόσφατες δηλώσεις του βρετανού ύπατου αρμοστή Ντεϊβιντ Μάτεν, ο οποίος εξέφρασε ανησυχίες για την εγκατάσταση των πυραύλων, ο Γκεόρκι Μουράτοφ σημειώνει, ότι αυτό είναι επέμβαση στις κυρίαρχες σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας.


Αποκαλύψεις βρετανού ιστορικού και μελετητή της κλασσικής ελληνικής τέχνης, καταρρίπτουν τα επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου ότι τα μάρμαρα του Παρθενώνα, φυλάσσονται καλύτερα εκεί, παρά στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Ουίλιαμ Σεντ Κλερ, που δημοσιεύονται στην εφημερίδα "Σάντει Μέιλ", οι ζημιές προκλήθηκαν από το προσωπικό του Βρετανικού Μουσείου, στην προσπάθεια του να αφαιρέσει το φυσικό χρώμα των γλυπτών ύστερα απο 2000 χιλιάδες χρόνια, το οποίο είναι μελί και να τους δώσει λευκό χρώμα.

Οι εργάτες ενήργησαν ύστερα απο εντολή του δωρητή της αίθουσας, στην οποία φυλάσσονται τα γλυπτά, Λόρδου Ντιβέν, ο οποίος πίστευε ότι το αρχικό χρώμα των γλυπτών ήταν το λευκό.

Αποτέλεσμα των εργασιών αυτών ήταν να χαθούν οριστικά οι ιστορικές επιφάνειες από πολλά αρχαία μνημεία.

Σε δήλωσή του στην Σάντει Μέιλ, ο Ελληνας Πρέσβης στο Λονδίνο, τόνισε ότι οι ανησυχητικές αυτές αποκαλύψεις του Σεντ Κλερ, αποτελούν ένα πρόσθετο και τρανταχτό επιχείρημα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.


Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την θυσία των οκτώ κατοίκων του χωριού Κοντεμένος, που μαζί με άλλους είκοσι-εφτά, είχαν προστρέξει για να βοηθήσουν τους ελληνοκύπριους στο χωριό Σκυλλούρα, από τις επιθέσεις που δέχθηκαν από τουρκοκυπρίους.

Το πρωί, προς τιμήν των οκτώ Κοντεμενιωτών, οι οποίοι έπεσαν νεκροί στις 12 Ιουνίου το 1958, από σφαίρες, αλλά και χασαπομάχαιρα των τουρκοκυπρίων, τελέστηκε μνημόσυνο στον ιερό Ναό Αγίου Νεοφύτου Ανθούπολης.

Του μνημοσύνου προέστη ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, από εκπροσώπους κομμάτων και τον δήμαρχο Λακατάμειας.


Με επιτυχία συνεχίσθηκε και αυτό το Σαββατοκυρίακο η εκστρατεία διαφώτισης των ξένων τουριστών, που διεξάγει για είκοσι και πλέον μήνες, το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα, με την συμπαράσταση των συγγενών αγνοουμένων.

Στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας βρέθηκε πλήθος αρχιμαγείρων από ολόκληρη την Κύπρο, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους με τις φωνές των μαυροφορεμένων μανάδων, στον αγώνα που διεξάγουν για την ανεύρεση των αγαπημένων τους προσώπων και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.

Σε δήλωση του στον ΛΟΓΟ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου, Μάριος Χατζηιωσήφ, ανέφερε ότι είναι καθήκον κάθε οργανωμένου συνόλου αλλά και ολόκληρου του λαού, να αποδεικνύει έμπρακτα την συμπαράσταση του στον αγώνα της Κύπρου για ελευθερία.


Τελείται στις έξι το απόγευμα από τον ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, δημοσία δαπάνη, η κηδεία του λογοτέχνη και ιατρού Κύπρου Χρυσάνθη, ο οποίος απεβίωσε την περασμένη Παρασκευή, σε ηλικία ογδόντα-τριών ετών.

Της κηδείας θα προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και θα παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

Ο Κύπρος Χρυσάνθης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1915, αποφοίτησε με άριστα το Παγκύπριο Γυμνάσιο και την ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στην Παιδιατρική στο Λονδίνο.

Το 1948, ανακηρύχθηκε Διδάκτορας της Ιατρικής, με βαθμό άριστα.

Γνωστός για την πλούσια λογοτεχνική του δραστηριότητα, ο Χρυσάνθης εξέδωσε περισσότερα από εκατον-είκοσι βιβλία, και βραβεύτηκε αρκετές φορές από την Ακαδημία ΑΘηνών για την πολιτιστική του δράση.


Εκατοντάδες επιβάτες πλοίου, υπό Ουκρανική σημαία, που είχε ξεκινήσει το ταξίδι του στις 30 Μαίου, από το λιμάνι της Οδησσού για κρουαζιέρα στη Μεσόγειο, μέχρι τις 22 Ιουνίου, κατήγγειλαν ότι κρατούνται διά της βίας, μέσα στο πλοίο από το πλήρωμά του.

Το Ουκρανικό πλοίο, βρίσκεται τώρα αγκυροβολημένο στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Ενωρίτερα, όταν αυτό διέπλεε το στενό του Τσανάκαλε, στα Δαρδανέλλια, μερικοί από τους πεντακόσιους-είκοσι Ρώσους και Ουκρανούς επιβάτες, συγκεντρώθηκαν στο κατάστρωμα και

έρριξαν στη θάλασσα, μηνύματα απελπισίας προς τις Τουρκικές αρχές.

Ταυτόχρονα, ύψωναν πινακίδες με παρόμοια μηνύματα, προειδοποιώντας ότι η ζωή τους διατρέχει κίνδυνο και ότι εξαναγκάζονται να επιστρέψουν στην Οδησσό.

Τα μηνύματα απελπισίας, περισυνέλεξαν οι λιμενικές αρχές της Κωνσταντινούπολης.

Ο κυβερνήτης του πλοίου, που κλήθηκε με ασύρματο να σταματήσει τις μηχανές του πλοίου, αρνήθηκε να το κάνει, υποστηρίζοντας ότι στο πλοίο του, δεν συνέβαινε οτιδήποτε το αφύσικο.

Λίγο αργότερα, υπεύθυνος του Τουρκικού λιμεναρχείου επιβιβάστηκε στο ουκρανικό πλοίο "Τάρας Σεβ-τσένκο" για να διαπραγματευτεί με το πλήρωμα.

Ωστόσο, σύμφωνα με επίσημες πηγές, δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί η φύση των απαιτήσεων του πληρώματος και οι διαφορές που έχουν με τους επιβάτες.


Δύο Αμερικανικά μεταγωγικά αεροσκάφη ΣΕ-130, μετέφεραν χθες από την πρωτεύουσα της Ερυθραίας Ασμάρα, περίπου εκατόν-εβδομήντα ξένους υπηκόους, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από εκπρόσωπο της Αμερικανικής Αεροπορίας.

Ενα Βρετανικό αεροσκάφος, ιδίου τύπου, μετέφερε επίσης στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, άλλους 40 Βρετανούς και 60 ξένους υπηκόους - Καναδούς, Αυστραλούς και Νοτιοαφρικανούς, από την ίδια πόλη.

Η επιχείρηση αερομεταφοράς των ξένων υπηκόων μακρυά από την Ερυθραία, κατέστη δυνατή, μετά την απόφαση της Αιθιοπίας να σταματήσει για δεκατρείς ώρες τους βομβαρδισμούς - που ξεκίνησαν πριν από τρεις ημέρες - προκειμένουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, όσοι ξένοι το επιθυμούν.

Ο συνολικός αριθμός των ξένων που εγκατέλειψαν τη χώρα, ανέρχεται στους πεντακόσιους.

Πάντως, λίγο πριν από την έναρξη της εκεχειρίας, η αεροπορία της Αιθιοπίας βομβάρδισε αεροπορική βάση στην Ερυθραία, ως αντίποινα για προηγούμενη επιδρομή στο έδαφός της.


Απεργία πιλότων και εκτός Γαλλίας.

Ο εθνικός αερομεταφορέας των Φιλιππινών, παρέλυσε από την περασμένη Παρασκευή, αφού οι πιλότοι αρνούνται να πραγματοποιήσουν τις προγραμματισμένες πτήσεις.

Αίτημά τους η επαναπρόσληψη εικοσι-εννέα συναδέλφων τους, που είχαν απολυθεί από την εταιρεία.

Η εταιρεία πάντως, φαίνεται πρόθυμη να δεχθεί το αίτημά των πιλότων, αφού η καθήλωση των αεροπλάνων δημιούργησαν προβλήματα σε χιλιάδες επιβάτες.

Εν τω μεταξύ, στη Γαλλία συνεχίζεται για έβδομη ημέρα, η απεργία των πιλότων της Air France.

Διαπραγματεύσεις μεταξύ των πιλότων και της εταιρείας, απέβησαν για μια ακόμη φορά άκαρπες, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για δημουργία προβλημάτων στην διοργάνωση του Παγκόσμιου Ποδοσφαιρικού Κυπέλλου.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Τοπικά θα σχηματισθεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους δεκα-εννέα βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και στους δεκαέξι βαθμούς στα δυτικά παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι αίθριος.

Γύρω στο μεσημέρι θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις, με ενεχόμενο να δώσουν μεμονωμένες βροχές ή καταιγίδες τις απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς, δύο έως τριών μποφόρ και σταδιακά θα τραπούν σε νοτιοδυτικούς μέτριους, τεσσάρων μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους τριάντα-δύο βαθμούς στο εσωτερικό, στους τριάντα βαθμούς στα νότια παράλια και στους εικοσι-έξι βαθμούς στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 32 βαθμοί και η πιο χαμηλή 20, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 30 με 19, στη Λεμεσό 31 με 19, στην Κερύνεια και την Πάφο 26 με 16,


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 8 June 1998 - 15:27:31 UTC