Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-06-13

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Την έντονη αντίδραση των κυβερνήσεων Αθηνών και Λευκωσίας, προκάλεσε η δήλωση της εκπροσώπου της Γαλλικής προεδρίας Κατρίν Κολονά, ότι η Ευρωπαική Ενωση δεν μπορεί να εισαγάγει στους κόλπους της τα προβλήματα της διαίρεσης της Κύπρου.

Η κυρία Κολονά δήλωσε επίσης ότι η Γαλλία θα θέσει στη Σύνοδο Κορυφής στο Κάρτιφ, το θέμα της εξακολούθησης ή της αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Από την άλλη εξέφρασε τη λύπη της για την απουσία της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη.

Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την έντονη αντίδραση του, για τις δηλώσεις της εκπροσώπου της γαλλικής προεδρίας.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ" ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ


Στην απόφαση της Γαλλίας αντέδρασε και η Ελλάδα, η οποία ακυρώνει την συμφωνία με την Γαλλία για αγορά σαράντα Μιράζ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, δήλωσε ότι με την στάση της αυτή, η Γαλλία κατάφερε να χάσει την αγορά των Μιράζ από την Ελλάδα.

Ο κύριος Πάγκαλος τόνισε επίσης ότι πίσω από την απόφαση κρύβονται οικονομικά συμφέροντα της Γαλλίας στην Τουρκία.


Την ξεκάθαρη θέση ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί όπως η Σύνοδος του Κάρντιφ προχωρήσει πέρα από τη δήλωση του Λουξεμβούργου, κατέστησε σαφές στον Βρετανό ομόλογό του, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης.

Σε συνάντηση που είχαν σήμερα στο Λονδίνο, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Κάρντιφ, την ερχόμενη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Βρετανού Πρωθυπουργού δήλωσε ότι ο κύριος Μπλερ ξεκαθάρισε από την πλευρά του, ότι πιστεύει ότι η Ευρωπαική Ενωση θα πρέπει να επαναρχίσει καρποφόρες συνομιλίες με την Τουρκία, και βρίσκει ευρεία υποστήριξη στη θέση αυτή.

Στην συνάντηση πήραν μέρος ο ειδικός αντιπρόσωπος για το κυπριακό Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Γιάννος Κρανιδιώτης, ο σύμβουλος του κυρίου Σημίτη Νίκος Θέμελης και ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Λονδίνο και ο Βρετανός Πρέσβης στην Αθήνα.

Οι θέσεις της Ελλάδας, δήλωσε ο κύριος Σημίτης είναι γνωστές και σε αυτές θα εμμείνουμε.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ-ΔΗΛΩΣΗ


Η εξτρεμιστική τουρκική οργάνωση "Γκρίζοι Λύκοι" ξανακτύπησε, προκαλώντας σοβαρά επεισόδια στα κατεχόμενα.

Συγκεκριμένα, χθες βράδυ φανατικά μέλη των "Γκρίζων Λύκων" συνεπλάκησαν με Κούρδους έποικους από την Ανατολία, στην κατεχόμενη Πάνω Ζώδια, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν τέσσερα άτομα.

Οπως γράφει η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίπρις," τα επεισόδια έγιναν στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το αυτο-αποκαλούμενο κίνημα "Εστίες του Ιδεώδους περιοχής Μόρφου".

Μέλη των "Γκρίζων Λύκων", που επέβαιναν σε τριάντα οχήματα, άρχισαν να φωνάζουν εξτρεμιστικά συνθήματα και να υμνούν τον ιδρυτή της οργάνωσης τους, Αρπασλάν Τουρκές.

Ακολούθησαν συμπλοκές, οι οποίες πήραν μεγάλες διαστάσεις.

Στα επεισόδια χρησιμοποιήθηκαν πέτρες, ρόπαλα και καρέκλες, ενώ έσπασαν προθήκες καταστημάτων.

Οι συμπλοκές έληξαν ύστερα από επέμβαση της ψευδο-αστυνομίας, η οποία άνοιξε πυρ.


Τη δυσκολότερη του περίοδο μετά το 1974, περνά ο οικοδομικός τομέας σύμφωνα με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου, Δημήτρη Σαμψών.

Ο κύριος Σαμψών, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκύπριου Συνεδρίου των εργολάβων οικοδομών, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, τον περασμένο χρόνο ο ρυθμός ανάπτυξης της οικοδομικής βιομηχανίας παρουσιάστηκε μειωμένος κατά 4 τοις εκατό, με κύκλο εργασιών εξήντα εκατομμύρια λίρες λιγότερα, γεγονός το οποίο όπως ανέφερε, επηρεάζει μεγάλο φάσμα της οικονομίας.

Η ομοσπονδία με υπόμνημα της το οποίο διαβάστηκε στο συνέδριο, ζητεί από τον υπουργό οικονομικών τη λήψη μέτρων για απάμβλυνση της κρίσης στην οικοδομική βιομηχανία.

Στο συνέδριο διαβάστηκαν χαιρετισμοί εκ μέρους των υπουργών εργασίας και συγκοινωνιών και έργων.


Η Αστυνομία συνεχίζει τις ανακρίσεις σχετικά με τις καταγγελίες εναντίον του Διευθυντή του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Λάκη Χριστοδούλου, καθώς και τη διερεύνηση των καταγγελιών για υποβολή προσυμφωνημένων προσφορών για έργα του Δημοσίου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης, ανέφερε ότι οι ανακρίσεις για το θέμα των προσφορών βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και πρόσθεσε πως προέκυψαν στοιχεία, τα οποία δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν.

Οσον αφορά την περίπτωση του Λάκη Χριστοδούλου, ο κύριος Κόσης είπε ότι μετά τη συμπλήρωση των ανακρίσεων, ο φάκελος θα υποβληθεί στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για τα περαιτέρω.

Εξάλλου, ο υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους, είπε ότι λόγω των συνεχιζομένων ερευνών, δεν θα σχολιάσει τις πληροφορίες, ότι ο κύριος Χριστοδούλου φέρεται να είναι κάτοχος επαύλεων και άλλων ακινήτων, αξίας εκατομμυρίων λιρών.

Στο θέμα των προσυμφωνημένων προσφορών αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Δημήτρης Σαμψών, ο οποίος είπε ότι, εάν συνέβη κάτι τέτοιο, το καταδικάζει.

Παρατήρησε, όμως, ότι πρέπει να γίνεται θεμελίωση των καταγγελιών για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις.


Βάρκα αξίας τεσσάρων χιλιάδων λιρών ήταν αυτή τη φορά, ο στόχος εμπρηστών στη Λεμεσό.

Η βάρκα, μήκους δεκαεννέα ποδών ιδιοκτησία του Αρη Ανδρέου Κεφάλα, βρισκόταν στην παραλία του Ναυτικού Ομίλου Αμμοχώστου, όταν λίγο πριν τις έξι το πρωί ξέσπασε φωτιά.

Η βάρκα η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς, δεν ήταν ασφαλισμένη.

Από τις εξετάσεις εμπειρογνωμόνων της πυροσβεστικής και της αστυνομίας, διαπιστώθηκε ότι η φωτιά τέθηκε κακόβουλα.

Εξάλλου, η αστυνομία Λεμεσού ύστερα από πληροφορίες εντόπισε χθες βράδυ σε ανοικτό χώρο μεταξύ του Υψωνα και του Συνοικισμού Κολοσσίου, δύο αυτοσχέδιες βόμβες.

Οι βόμβες αποτελούντο από εννέα συνολικά ράβδους δυναμίτιδας, ενώ στο ίδιο σημείο βρέθηκε κοινός πυροκροτητής συνδεδεμένος με θρυαλλίδα.

Τα ανευρεθέντα παραλήφθηκαν από πυροτεχνουργό για επιστημονικές εξετάσεις.


Σοβαρό κίνδυνο από πυρκαγιά διέτρεξαν σήμερα εργοστάσια και εργαζόμενοι στη Βιομηχανική περιοχή Λάρνακας.

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε ξηρά χόρτα λίγο μετά το μεσημέρι, και λόγω του ανέμου κάλυψε μεγάλη έκταση, απειλώντας άμεσα τα εργοστάσια.

Η επέκταση της πυρκαγιάς απετράπη εξαιτίας της άμεσης επέμβασης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Εξάλλου πυρκαγιά που ξέσπασε χθες βράδυ στη βιομηχανική περιοχή Υψωνα, προκάλεσε ζημιές πέραν των τριάντα χιλιάδων λιρών, σε εργοστάσιο ανακύκλωσης χαρτιού, ιδιοκτησία του Ιωακείμ Καλλή.

Η πυρκαγιά έγινε αντιληπτή από διερχόμενους, οι οποίοι ειδοποίησαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία, άνδρες της οποίας την κατέσβεσαν.

Από εξετάσεις, προέκυψε ότι η φωτιά ξέσπασε τυχαία.


Τα τελευταία χρόνια η χρήση της ινδικής κάνναβης έγινε τρόπος ζωής μεγάλου μέρους της Κυπριακής κοινωνίας, ενώ παράλληλα διαφαίνονται κίνδυνοι και υπάρχουν ενδείξεις για χρήση πιο σκληρών ναρκωτικών.

Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, σε χαιρετισμό του σε εργαστήρι που οργανώθηκε από την ΠΑΣΥΔΥ και το ΚΕΝΘΕΑ, με θέμα "Οι δημόσιοι υπάλληλοι ενάντια στις ουσίες εξάρτησης".

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και δημοσίας τάξεως Νίκος Κόσης παραδέκτηκε ότι υπάρχουν κρούσματα χρήσης ναρκωτικών και στα σχολεία, χρειάζεται, όμως ανέφερε, διαρκής επαγρύπνηση.

Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του όσον αφορά τον περιορισμό της διάδοσης των ναρκωτικών στη Κύπρο, ενώ έκανε αναφορά και στα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο του, τα οποία στοχεύουν στην αναχαίτηση της αυξητικής τάσης.


Με επεισόδια, σημαδεύτηκε και η δεύτερη ημέρα του διαγωνισμού αξιολόγησης για την πρόσληψη εκπαυδευτικών στο δημόσιο.

Σε ανακοίνωση του ΑΣΕΠ, τονίζεται ότι ο διαγωνισμός διεξήχθη κανονικά σε όλα τα εξεταστικά κέντρα, ενώ το ποσοστό συμμετοχής ήταν αυξημένο.

Η κατάσταση στο Ρέθυμνο ήταν από νωρίς το πρωϊ εκρηκτική, ενώ δεν έλειψαν οι συμπλοκές αστυνομικών και αδιόριστων εκπαιδευτικών στην Πάτρα, την Κοζάνη, το Αγρίνιο, καθώς και σε άλλες πόλεις.

Παράγοντες του Υπουργείου Παιδείας εκτιμούν ότι αύριο, τρίτη ημέρα του διαγωνισμού,το κλίμα θα είναι καλύτερο και η συμμετοχή των υποψηφίων μεγαλύτερη.


Η μαθητιώσα νεολαία ενίσχυσε σήμερα την διαφωτιστική εκστρατεία του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και συγγενών αγνοουμένων, η οποία συνεχίζεται στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, για σχεδόν δύο χρόνια.

Μαθητές των Δημοτικών σχολείων Χρυσελεούσης και Σταυρού Στροβόλου και Μακεδονίτισσας, πραγματοποίησαν αντικατοχική καλλιτεχνική εκδήλωση με τραγούδια και απαγγελίες.

Στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας πορεύθηκαν σήμερα εκατοντάδες Κούρδοι, οι οποίοι πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στον Τουρκικό επεκτατισμό και τις θηριωδίες που διέπραξαν οι Τούρκοι, κατά του Κουρδικού και του Κυπριακού λαού.

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας ξεκίνησε από την Πλατεία Ελευθερίας, ενώ στο οδόφραγμα, οι Κούρδοι επέδωσαν σε εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών επιστολή διαμαρτυρίας πρός το Γενικό Γραμματέα Κόφι Ανάν, με την οποία αξιώνουν την αναγνώριση από την διεθνή κοινότητα της συνεχιζόμενης γενοκτονίας του Κουρδικού λαού από την Τουρκία.


Σαφέστατο μήνυμα προς τον Γκιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, συνιστά η απόφαση του ΝΑΤΟ για την διενέργεια αεροπορικών ασκήσεων την ερχόμενη Κυριακή, στην Αλβανία και τα Σκόπια, ενώ τη συγκατάθεση του έδωσε αργά χθες βράδυ και το Υπουργικό Συμβούλιο στα Σκόπια.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δεκαέξι χώρες του ΝΑΤΟ, με την απόφαση αυτή, έχουν ως στόχο να δείξουν τη δύναμη πυρός και αντίδρασης της Βορειοατλαντικής συμμαχίας και να απειλήσουν το Βελιγράδι, με στρατιωτική ενέργεια αν δεν θέσει το συντομότερο δυνατό τέρμα στις βιαιότητες στο Κοσσυφοπέδιο.

Μάλιστα ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, απείλησε ευθέως τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο, ότι το ΝΑΤΟ δεν θα περιοριστεί σε αυτές τις αεροπορικές ασκήσεις.

Εν τω μεταξύ, έφτασε στα Τίρανα το πρώτο αεροπλάνο του ΝΑΤΟ, για να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες του Κοσσυφοπεδίου, που φτάνουν στην Αλβανία.


Στην Αιθιοπία, η πολεμική σύρραξη της χώρας με την Ερυθραία, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, αφού αναμένονται νέες αεροπορικές επιδρομές στην Αιθιοπική πόλη Αντιγκράτ.

Οι σφοδρές συγκρούσεις της περασμένης Πέμπτης στην ίδια περιοχή, κόστισαν τη ζωή σε τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων μία έγκυος γυναίκα και ένα βρέφος, ενώ τραυματίστηκαν δεκάδες άλλα.

Η πολεμική αναμέτρηση μεταξύ των δύο χωρών, η οποία ξέσπασε τον περασμένο μήνα, έχει επεκταθεί σε πολλές περιοχές της Αιθιοπίας, ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες κλιμάκωσης των εχθροπραξιών.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά τις αυγινές ώρες θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη σε μερικές περιοχές.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους 21 στα νότια παράλια.

Αύριο, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 3 μποφόρ και το απόγευμα δυτικοί μέτριοι ως δυαντοί 4 έως 5 μποφόρ και κατά διαστήματα 6 μποφόρ.

Η θάλασσα θα καταστεί σταδιακά ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 35 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα νότια παράλια και στους 30 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 38 βαθμοί και η πιο χαμηλή 23, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 32 με 21, στη Λεμεσό 30 με 21 στην Κερύνεια και την Πάφο 30 με 19,


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 13 June 1998 - 17:27:09 UTC