Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-07-14

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Δια μιάς και όχι τμηματικά θα μεταφερθεί στην Κύπρο το πυραυλικό σύστημα Ες- 300, είναι η απόφαση η οποία λήφθηκε στην Κύπρο και διαβιβάστηκε στη Ρωσία.

Στη δήλωση αυτή προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνέντευξη τύπου στη Μόσχα, με την ολοκλήρωση της εκεί επίσκεψής του, αποφεύγοντας όμως να αναφερθεί στον χρόνο έλευσης των πυραύλων στην Κύπρο.

Περαιτέρω ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία Κυπρου-Ρωσίας σε στρατιωτικά θέματα και εξέφρασε την επιθυμία της κυπριακής κυβέρνησης να διευρύνει την αγορά οπλικών συστημταων από τη Μόσχα.

Στο πλαίσιο αυτό γνωστοποίησε ότι εξετάζεται η αγορά νέων βαρέων αρμάτων μάχης Τ-80.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέφει στην Κύπρο αργά το απόγευμα.


Ο κυπριακός Ελληνισμός θυμάται, μνημονεύει και τιμά τους πεσόντες κατά το επάρατο πραξικόπημα για την προάσπιση της νομιμότητας και της δημοκρατίας.

Το επίσημο μνημόσυνο θα τελεστεί αύριο Τετάρτη στις οκτώ και τριάντα το πρωί, στον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Στο μνημόσυνο θα παραστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, στρατιωτικές και άλλες αρχές και θα μιλήσει ο Υπουργός Αμύνης Γιαννάκης Ομήρου.

Θα ακολουθήσει τρισάγιο στους τάφους των πεσόντων και κατάθεση στεφάνων.

Εν τω μεταξύ, με αφορμή την εικοστή τέταρτη επέτειο του πραξικοπήματος, όλα τα πολιτικά κόμματα του τόπου, οργανώσεις και προσφυγικά σωματεία εξέδωσαν ανακοινώσεις, με τις οποίες στηλιτεύουν το εγκληματικό γεγονός που έπληξε τη δημοκρατία και έδωσε αφορμή και πρόσχημα στην Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο.

Εξάλλου, τις ημέρες αυτές προσφυγικά και άλλα σωματεία, ανακοίνωσαν τη διοργάνωση αντικατοχικών εκδηλώσεων και εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τους πεσόντες υπέρ της δημοκρατίας και της ελευθερίας, και τους αγνοουμένους της κυπριακής τραγωδίας.


Στο πλαίσιο της περιοδείας που άρχισε χθές, ο Υπουργός Αμύνης Γιαννάκης Ομήρου, και ο Στρατηγός Δήμου, συνοδευόμενοι από επιτελείς επισκέφθηκαν σήμερα τα ΚΕΝ Λεμεσού και Πάφου.

Στο ΚΕΝ Λεμεσού και απευθυνόμενος στους νεοσυλλέκτους, ο κύριος Ομήρου επεσήμανε τις ειρηνικές προθέσεις του κυπριακού κράτους, τονίζοντας ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να συνεργήσουμε στην αυτοκαταστροφή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Στρατηγός Δήμου, εξάλλου, διαβεβαίωσε ότι η επιλογή των εφέδρων αξιωματικών όσο και η τοποθέτηση των νεοσυλλέκτων σε όπλο και σώμα, καθώς επίσης και οι μεταθέσεις, θα γίνουν με απόλυτη δικαιοσύνη.

Στη συνέχεια Υπουργός Αμύνης και Στρατηγός Δήμου μετέβησαν στην Πάφο, όπου επισκέφθηκαν το τοπικό Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων και συνομίλησαν με τους εθνοφρουρούς.

Ο κύριος Ομήρου τόνισε την ανάγκη ανέγερσης νέου κέντρου στην Πάφο, επισημαίνοντας τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβλήθηκαν ώστε οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις να ανταποκριθούν στις σημερινές ανάγκες των νεοσυλλέκτων.

Από την πλευρά του, ο Στρατηγός Δήμου δήλωσε ότι η κατάταξη των νεοσυλλέκτων συνεχίζεται χωρίς προβλήματα και γίνεται ό,τι είναι δυνατόν ώστε η Εθνική Φρουρά να προσφέρει σωστή εκπαίδευση και άνετη διαβίωση στους εθνοφρουρούς.


Σε νέες περιπέτειες εισέρχεται ο εθνικός αερομεταφορέας και κατ' επέκταση η τουριστική βιομημηχανία του τόπου με την εξαγγελία νέας απεργίας από τους πιλότους των Κυπριακών Αερογραμμών.

Η Παγκύπρια Συντεχνία των Πολότων των Κυπριακών Αερογραμμών, εξήγγειλε πριν από λίγο σε δημοσιογραφική διάσκεψη, τριήμερη προειδοποιητική απεργία, από τα μεσάνυκτα της 23ης Ιουλίου μέχρι τις 26 Ιουλίου.

Οπως εξήγησε ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΠΙ Ανδρέας Κωνσταντινίδης, τα μέλη της συντεχνίας οδηγήθηκαν στην απόφαση για απεργία, αφού η διεύθυνση της εταιρείας, δεν προχώρησε στην ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων για τους πιλότους των Κυπριακών Αερογραμμών και της Γιουροσύπρια, συμβάσεις οι οποίες είχαν λήξει από το 1996.


H παροχή υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής αγωγής από τον ιδιωτικό τομέα νοσεί, εκτιμά ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής, υποστηρίζοντας ότι ένας από τους παράγοντες που τον επηρεάζουν, είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τον κρατικό τομέα.

Ο Υπουργός Υγείας πραγματοποίησε το πρωί σειρά επισκέψεων σε ιδιωτικές κλινικές, προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, εν όψει της κατάθεσης σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Τόσο ο Υπουργός Υγείας, όσο και ο πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου ο οποίος τον συνόδευε, χαρακτήρισαν την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Υγείας καταλυτική, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιωτικές κλινικές.

Συναφώς ο κύριος Σολωμής σημείωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την υλοποίηση της απόφασης, για αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο την αποσυμφόρηση των κρατικών νοσοκομείων.


Νέα τροπή, λαμβάνει η υπόθεση των καταγγελιών στο τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, για χρησιμοποίηση εργατών σε ανεγειρόμενη οικοδομή του διευθυντή Λάκη Χριστοδούλου.

Η αστυνομία, προχώρησε στη σύλληψη ενός επιστάτη του τμήματος, του Δημήτρη Πασχαλίδη, 40 ετών από το Γέρι, εναντίον του οποίου διερευνάται υπόθεση παροχής ψευδών πληροφοριών στην Αστυνομία.

Παράλληλα, όπως ανέφερε σήμερα στο δικαστήριο ο αστυνομικός ανακριτής, ο Πασχαλίδης πιθανόν να κάλυπτε εργάτες του τμήματος που εργάζονταν στην ιδιόκτητη οικοδομή του Λάκη Χριστοδούλου και να ενέχεται σε παραποιήσεις στις καταχωρήσεις των ημερών και ωρών εργασίας ωρομίσθιων του τμήματος.

Ο ίδιος ο Πασχαλίδης, αρνείται κάθε ανάμιξή του στην υπόθεση, ωστόσο το Δικαστήριο διέταξε την τετραήμερη κράτησή του για διευκόλυνση των ανακρίσεων.


Το Στρατιωτικό Δικαστήριο εξέδωσε διάταγμα οκταήμερης κράτησης του εθνοφρουρού Νέστορα Εύρου Μιχαηλίδη, από τη Μακεδονίτισσα, δεκαοκτώ ετών, σχετικά με το θάνατο του συναδέλφου του Παναγιώτη Κωνσταντίνου Χρίστου, από τη Δασούπολη, δεκαεννέα ετών.

Τον ύποπτο παρουσίασε στο δικαστήριο, ο υπαστυνόμος Θανάσης Σωκράτους, του ΤΑΕ Λευκωσίας, ο οποίος ανέφερε ότι εναντίον του Μιχαηλίδη γίνονται ανακρίσεις για πρόκληση θανάτου εξ αμελείας.

Αναφερόμενος στα γεγονότα, ο ανακριτής είπε ότι οι δύο φίλοι βρίσκονταν μόνοι σε γραφείο του λόχου διοικήσεως του στρατοπέδου τους και περιεργάζονταν ένα πιστόλι.

Σε κάποια στιγμή, ενώ το πιστόλι βρισκόταν στα χέρια του υπόπτου, το όπλο εκπυρσοκρότησε, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο το θάνατο ο Παναγιώτης Χρίστου.

Ο υπαστυνόμος Σωκράτους ανέφερε, επίσης, ότι ο ύποπτος έδωσε θεληματική κατάθεση στην οποία παραδέχεται ενοχή και προβάλλει διάφορους ισχυρισμούς.

Εν τω μεταξύ, ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους διενήργησε το μεσημέρι νεκροψία στη σορό του αδικοχαμένου εθνοφρουρού, παρουσία και του ιατροδικαστή Μάριου Ματσάκη εκ μέρους των συγγενών.

Μετά το τραγικό περιστατικό, ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου έδωσε οδηγίες όπως τηρούνται αυστηρότατα οι κανονισμοί ασφαλείας στα στρατόπεδα.

Επίσης, ζήτησε όπως ολοκληρωθούν το ταχύτερο οι ανακρίσεις και όπως διακριβωθούν οι συνθήκες, κάτω από τις οποίες βρέθηκε το πιστόλι στα χέρια των εθνοφρουρών, δεδομένου ότι τέτοια όπλα διαθέτουν μόνο οι αξιωματικοί.


Εντατικοποίηση των προσπαθειών της για επιτήρηση των θαλάσσιων περιοχών, έχει μεθοδεύσει η Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία.

Για τον σκοπό αυτό, όπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο διοικητής Θεόδωρος Στυλιανού, έχει στη διάθεσή της υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα και άλλο εξοπλισμό για πρόληψη και πάταξη οποιασδήποτε παρανομίας.

Οπως τόνισε ο κύριος Στυλιανού, οι υποχρεώσεις της λιμενικής αστυνομίας αυξάνονται σημαντικά κατά τη θερινή περίοδο, δεδομένης και της ανάγκης προστασίας σε λουομένους καθώς και σε κινδυνεύοντα σκάφη και πρόσωπα.


Για άλλη μία φορά, η πυκνή ομίχλη που επικρατούσε χθες βράδυ στην περιοχή του αεροδρομίου Λάρνακας ανάγκασε επτά αεροσκάφη να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο Πάφου.

Αποτέλεσμα, ήταν η ταλαιπωρία επί επτά και πλέον ώρες των επιβατών, αφού τα αεροσκάφη έμειναν καθηλωμένα στον δίαυλο προσγείωσης, μέχρι το πρωί, οπότε και άρχισε η σταδιακή αναχώρησή τους για το αεροδρόμιο Λάρνακας.

Πέραν από τα προβλήματα αναστάτωσης και έντασης μεταξύ των επιβατών λόγω της πολύωρης ταλαιπωρίας, δύο επιβάτες των βρετανικών αερογραμμών, παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.


Απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 58 ετών, ο Ανδρέας Μαλιώτης, από την Πάφο.

Ο Μαλιώτης πήρε ενεργό μέρος στον αγώνα της ΕΟΚΑ, στη συνέχεια στις μάχες της Τηλλυρίας, και το 1974 αγωνίστηκε ενάντια στη Χούντα και το προδροτικό πραξικόπημα.

Η κηδεία του θα τελεστεί αύριο στις 4 το απόγευμα από τον μητροπολιτικό ναό Αγίου Θεοδώρου Πάφου δαπάνη της Ιεράς Μητρόπολης Πάφου και του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ.

Χθες εξάλλου, απεβίωσε ο Χρυσόστομος Τούρβας, 58 ετών, από τον Κάθηκα Πάφου, αγωνιστής της ΕΟΚΑ και της Αντίστασης.

Η κηδεία του εκλιπόντος αγωνιστή θα τελεστεί αύριο Τετάρτη, στις 4 το απόγευμα από τον ιερό ναό Παναγίας Ευαγγελιστρίας στον Κάθηκα.


Στη Βόρειο Ιρλανδία, για ένατη συνεχόμενη νύχτα, συνεχίστηκαν οι συμπλοκές μεταξύ Προτεσταντών και δυνάμεων ασφαλείας, κοντά στην εκκλησία του Ντράμκρι, στη πόλη Πόρταντ-τάουν.

Οι αρχές ωστόσο, επισημαίνουν, ότι τα χθεσινοβραδυνά επεισόδια δεν ήταν τόσο σοβαρά σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες.

Η Βρετανική αστυνομία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών για να διαλύσει τη συγκέντρωση των Προτεσταντών, οι οποίοι πετούσαν μπουκάλια και πυροτεχνήματα εναντίον ανδρών της αστυνομίας.

Χθες εξάλλου, μέλη του Τάγματος διαδήλωσαν ειρηνικά στο Μπέλφαστ, γιορτάζοντας τη νίκη του Προτεστάντη Βασιλιά Ουίλιαμ της Οράγγης, στη Μάχη του Μπόϊν το 1690.

Η παρέλαση έγινε, παρά το βαρύτατο κλίμα που επικρατεί, λόγω του θανάτου τριών παιδιών καθολικής οικογένειας, τα οποία απανθρακώθηκαν ενώ εκοιμούντο στο σπίτι τους, όταν αυτό τυλίχθηκε στις φλόγες, από επίθεση φανατικών Προτεσταντών.

Η κηδεία των τριών μικρών αγοριών, ηλικίας οκτώ, εννέα και δέκα ετών, τελέστηκε σήμερα στη πόλη Μπάλεϊ-μάνεϋ.


Στην Τουρκία, η εσωτερική αναταραχή, δημιουργεί νέα προβλήματα στον Πρωθυπουργό της χώρας.

Ο Μεσούτ Γιλμάζ, αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά, έπειτα από την απόφαση του μεγαλυτέρου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Ισλαμιστικού Κόμματος της Αρετής, να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του.

Η πρόταση μομφής, κατατίθεται σε μία περίοδο έντονων τριγμών στο εσωτερικό της κυβερνητικής συμμαχίας, με αφορμή τα μέτρα για την αντιμετώπιση του Ισλαμισμού και τα σχέδια για την αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο Μεσούτ Γιλμάζ, έχει ανακοινώσει ότι θα παραιτηθεί στο τέλος του χρόνου για να ανοίξει τον δρόμο για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, τον ερχόμενο Απρίλιο, 20 μήνες ενωρίτερα, απ'ό,τι προνοεί το Σύνταγμα.


Εθνική ημέρα της Γαλλίας η 14η Ιουλίου και η χώρα, γιόρτασε με κάθε λαμπρότητα την ογδοηκοστή επέτειο, από την μέρα της ανεξαρτησίας της.

Με μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στο Σιάμπ Ελυζέ, οι Γάλλοι τίμησαν και φέτος την Ημέρα Κατάληψης της Βαστίλλης.

Βετεράνοι του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου από διάφορα μέρη της Γαλλίας, παρευρέθηκαν και φέτος στους επίσημους εορτασμούς, ενώ τη μεγάλη παρέλαση παρακολούθησε και ο Γάλλος Πρόεδρος Ζιακ Σιράκ.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος και υγρός.Σε αρκετές περιοχές θα σχηματιστεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2-3 Μποφόρ και η θάλασσα ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 26 βαθμούς στο εσωτερικό,στους 22 στα νότια παράλια και στους 19 στα δυτικά παράλια.

Αύριο, μετά τη διάλυση της ομίχλης,ο καιρός θα καταστεί αίθριος και θερμός.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2-3 Μποφόρ και το απόγευμα θαλάσσιοι μέτριοι 3-4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 40 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 35 στα νότια παράλια και στους 30 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 41 βαθμοί και η πιο χαμηλή 26, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 35 με 21, στη Λεμεσό 30 με 22, στην Κερύνεια και την Πάφο 29 με 18


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 14 July 1998 - 14:27:12 UTC