Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-08-01

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας συνέρχεται την ερχόμενη Τρίτη για να ενημερωθεί για το θέμα του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου.

Απαντώντας το πρωί σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε ότι η Ιερά Σύνοδος θα ενημερωθεί λεπτομερώς από το Μητροπολίτη Χρύσανθο και θα αποφασίσει ελεύθερα.

Ο Μακαριότατος τόνισε ότι πάντοτε υπάρχει διαφάνεια στην Εκκλησία. Δεν καλύπτουμε κανένα, πρόσθεσε, ούτε και κρύβουμε ο,τιδήποτε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος διευκρίνισε ότι δεν υποστηρίζει, αλλά ούτε και κατηγορεί κανένα, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα ότι, από την ενημέρωση που είχε από το Μητροπολίτη Λεμεσού, δεν προκύπτει οτιδήποτε το επιλήψιμο.

Σε δηλώσεις του για το ίδιο θέμα, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος ανέφερε ότι η Ιερά Σύνοδος θα χειρισθεί το θέμα με πλήρη συναίσθηση ευθυνών και κατά τρόπο που θα γνωσθεί η πλήρης αλήθεια.

Ανέφερε, εξάλλου, ότι η Ιερά σύνοδος θα ασχοληθεί και με το θέμα της πλήρωσης του Μητροπολιτικού Θρόνου Μόρφου.


Η Πολιτεία, η Εκκλησία και ο λαός τίμησαν σήμερα τη μνήμη του Εθνάρχη Μακαρίου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εικοσι-ενόςετών από το θάνατο του.

Το πρωί, τελέσθηκε στην Ιερά Μονή Κύκκου το ετήσιο μνημόσυνο του αείμνηστου Εθνάρχη. Του μνημοσύνου προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, συμπαρα- στατούμενος από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού,

η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, ο πρέσβης της Ελλάδας Κυριάκος Ροδουσάκης, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου.

Ομιλητής στο μνημόσυνο ήταν ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης, ο οποίος εξήρε τους αγώνες και την προσφορά του μεγάλου ηγέτη. Επίσης, τόνισε ότι ο Μακάριος παραμένει ζωντανός στη μνήμη και την καρδιά του λαού, αποτελώντας σύμβολο του αγώνα για απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Ακολούθησε τρισάγιο στον τάφο του Μακαρίου στο Θρονί και κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους.

Εν τω μεταξύ, σε δήλωση του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά του αείμνηστου Εθνάρχη, τονίζοντας ότι η μνήμη του Μακαρίου φωτίζει τον αγώνα για απελευθέρωση της σκλαβωμένης γης μας.


Πέραν των δέκα σφαιρών δέχθηκε ο Αντρος Αεροπόρου, ο οποίος δολοφονήθηκε χθες τα ξημερώματα, έξω από το καμπαρέ Σόου Πάλας στον Ποταμό Γερμασόγειας από δύο κουκουλοφόρους.

Αυτό διαπιστώθηκε κατά την διάρκεια της νεκροψίας επί της σορού του, την οποία διενήργησε ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός, στην παρουσία του Μάριου Ματσάκη, έπειτα από αίτημα της οικογένειας Αεροπόρου.

Το πρωϊ, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην αστυνομική διεύθυνση Λεμεσού, υπό την προεδρία του Υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Κόση, για συντονισμό των ερευνών προς διευκόλυνση της δολοφονίας του Αντρου Αεροπόρου.

Σε δηλώσεις του ο κύριος Κόσης χαρακτήρισε την δολοφονία του Αντρου, ως το πλέον καλά οργανωμένο έγκλημα, αντέκρουσε τις κατηγορίες για ολιγωρία της αστυνομίας και εμφανίστηκε ούτε αισιόδοξος, αλλά ούτε και απαισιόδοξος για την πορεία των ερευνών.

Απόψε επιστρέφουν από το Λονδίνο τα αδέλφια του δολοφονηθέντος, Χαμπής και Πανίκος Αεροπόρου.

Η κηδεία του Αντρου Αεροπόρου, θα γίνει αύριο στις έντεκα στο Κολόσσι.


Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Χρύσανθος συναντήθηκε σήμερα στην Ιερά Μονή Κύκκου με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, στον οποίο έδωσε εξηγήσεις για τα όσα του καταλογίζονται.

Με βάση τα όσα του είπε ο Μητροπολίτης, δήλωσε ο Μακαριώτατος, δεν έχει τίποτε το επιλήψιμο.

Ο Μητροπολίτης Χρύσανθος θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τους Βρετανούς ανακριτές και την Τρίτη θα ενημερωθεί η Ιερά Σύνοδος.


Ευθύνη στην Τουρκία αναφορικά με την αποτυχία της προσπάθειας του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ για επανέναρξη των συνομιλιών, επιρρίπτει ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπίλ Κλίντον, στη διμηνιαία έκθεσή του προς το Κογκρέσο.

Η έκθεση Κλίντον καλύπτει το διάστημα από την πρώτη Απριλίου έως και την τριακοστή-πρώτη Μαϊου 1998, και σε αυτή, επιρρίπτονται ευθύνες στην Τουρκία, για τη μη ευόδωση των προσπαθειών των Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και Τομας Μίλλερ, για επανέναρξη των συνομιλιών.

Δυστυχώς η τουρκική πλευρά, γράφει ο Μπιλ Κλίντον, πήρε τη θέση ότι οι συνομιλίες, δεν μπορούν να αρχίσουν, εάν συγκεκριμένες προϋποθέσεις δεν ικανοποιηθούν, συμπεριλαμβανομένων της αναγνώρισης της -ούτω καλουμένης- "Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου" και της απόσυρσης της αίτησης ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

Ο υπουργός εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σημείωσε ότι η έκθεση επιβεβαιώνει την αναξιοπιστία του κατοχικού ηγέτη.


Οι πολίτες και η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας απαιτούν την συμμόρφωση της Τουρκίας με τις διεθνείς συμβάσεις και το δίκαιο και δεν πρόκειται να παραιτηθούν από αυτό τους το δικαίωμα.

Στην κατηγορηματική αυτή δήλωση προέβη ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν ζητεί την πολιτικοποίηση των νομικών αποφάσεων, αλλά η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί.

Ο κύριος Κασουλίδης, ο οποίος ρωτήθηκε για τις πολιτικές επιπτώσεις της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την Τιτίνα Λοϊζίδου, σημείωσε ότι οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης, αναφορικά με υποθέσεις που αφορούν την Κύπρο, καταδεικνύουν σαφώς ότι ευθύνη για τα κατεχόμενα έχει η Τουρκία.

Ερωτηθείς κατά πόσο με την απόφαση αποδυναμώνεται και η θέση των Αμερικανών, ότι το 1974 υπήρξε σύγκρουση και όχι εισβολή, ο κύριος Κασουλίδης επεσήμανε ότι δεν έχει σημασία "τί λέει ο ένας ή ο άλλος" και πως η διάπραξη εισβολής στην Κύπρο, επιβεβαιώνεται από το διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις των δικαστηρίων.


Μονόπλευρη χαρακτήρισε, την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση της προσφυγής της Τιτίνας Λοϊζίδου, ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

Ο Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι η απόφαση "κλόνισε συνθέμελα τα ανθρώπινα δικαιώματα και βασίστηκε σε πολιτικούς λόγους".

Εν τω μεταξύ ουδέτερη στάση τήρησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντηπάρμεντ δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι να εμπλακούν οι δύο πλευρές στην Κύπρο, σε μία διαδικασία που να οδηγεί στην επίτευξη λύσης, βασισμένης στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.


Την συνεργασία σε νέα βάση, στον τομέα των μεταμοσχεύσεων αρχίζουν τα Υπουργεία Υγείας Κύπρου και Ελλάδας, ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας της Ελλάδας Κώστας Γείτονας, μετά την επίσκεψη του στο Παρασκευαϊδειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο.

Ο κύριος Γείτονας, πραγματοποίησε εξάλλου το πρωϊ επισκέψεις σε νοσηλευτικές μονάδες, στη παρουσία του Υπουργού Υγείας Χρίστου Σολωμή.

Οι επισκέψεις του κυρίου Γείτονα εντάσσονται στο πλαίσιο της συνεργασίας των Υπουργείων Υγείας των δύο χωρών, καθώς και στην καλύτερη εναρμόνιση της Κύπρου σε θέματα υγείας, με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.


Μετά την διαφωτιστική εκστρατεία στην Αθήνα, τα μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και οι συγγενείς αγνοουμένων, συνεχίζουν και αυτό το Σαββατοκυρίακο στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας, τον αγώνα για δικαίωση, με περισσότερη αισιοδοξία όπως οι ίδιοι τόνισαν, ύστερα και από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιώματων στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος Αρης Χατζηπαναγιώτου, η διαφωτιστική εκστρατεία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Εθνάρχη Μακαρίου, με αφορμή τη συμπλήρωση εικοσι-ενός χρόνων από τον θάνατό του.

Αύριο την εκδήλωση, θα ενισχύσουν το προσφυγικό σωματείο "Η Ακανθού" και η φοιτητική παράταξη "Πρωτοπορία".


Τελούνται αύριο σε όλους του ιερούς ναούς της ελεύθερης νήσου, πάνδημα μνημόσυνα του αείμνηστου Εθνάρχη Μακαρίου του Τρίτου.

Το επίσημο μνημόσυνο θα τελεσθεί στην Ιερά Μονή Κύκκου, μετά το Αρχιερατικό Συνοδικό Συλλείτουργο.

Του μνημοσύνου θα προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Θα παραστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, υπουργοί, πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου, και πλήθος κόσμου.

Επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης.

Ακολούθως θα τελεστεί τρισάγιο στον τάφο του Μακαρίου στο Θρονί και θα γίνει κατάθεση στεφάνων.

Απόψε τελείται εκδήλωση μνήμης και τιμής του Εθνάρχη Μακαρίου στην γενέτειρα του Παναγιά, με ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια.


Το σύνολο των κληρικών της Ιεράς Μητρόπολης Πάφου απέρριψε σήμερα τις διάφορες κατηγορίες εναντίον του Μητροπολίτη Πάφου Χρυσοστόμου, έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου.

Οι κληρικοί, αποφάσισαν ενυπόγραφα, να απορρίψουν όλες τις κατηγορίες διευκρινίζοντας ότι αυτοί, είναι σε θέση να γνωρίζουν τον τρόπο διοίκησης της εκκλησίας και τον τρόπο διαχείρησης των οικονομικών της, ομολογώντας, ότι τα πάντα γίνονται με διαφάνεια, στο πλαίσιο που ορίζει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κύπρου.

Με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι πενήντα συσκεφθέντες ιερωμένοι, καταγγέλλουν την εργολαβική κατασυκοφάντηση του Μητροπολίτη Πάφου, και καλούν όλους να συμβάλουν στην περιφρούρηση των αξιών, μακρυά από σκοπιμότητες και πάθη.


Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα οι δημότες της Γεροσκήπου, για την αδράνεια που παρατηρείται σχετικά με το αγρόκτημα Φρέϋ.

Ως γνωστό, εδώ και έντεκα χρόνια, ο ιστορικής σημασίας αυτός χώρος, έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, ενώ προσπάθεια του ΚΟΤ να παραχωρηθεί μέσω προσφορών σε επιχειρηματίες, δεν είχε αποτέλεσμα.

Ενδιαφέρον για την περιοχή, έχουν επιδείξει, τόσο ο Δήμος Γεροσκήπου όσο και η Μητρόπολη Πάφου.

Την εκδήλωση διαμαρτυρίας διοργάνωσε το αθλητικό πολιτιστικό σωματείο "Ατρόμητος Γεροσκήπου", και συμμετείχαν τοπικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις.


Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Αμυνας αναφέρει ότι έχει ορισθεί για αύριο, το πρώτο εντευκτήριο των Νεοσυλλέκτων Οπλιτών της 98 Β ΕΣΣΟ.

Οι γονείς και οι συγγενείς των Νεοσύλλεκτων Οπλιτών, μπορούν να τους επισκεφθούν από τις εννέα το πρωϊ μέχρι το μεσημέρι.


Αυτοκινητοπομπή της Αντιπροσωπείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για τους Πρόσφυγες, αναχώρησε το πρωί από την Πρίστινα, με προορισμό την περιοχή Μαλίσοβο του Κοσσυφοπεδίου, μεταφέροντας τρόφιμα, φάρμακα και κουβέρτες.

Στην περιοχή, έχουν βρει καταφύγιο εκατοντάδες Αλβανοί, έπειτα από τις τελευταίες επιθέσεις των Σερβικών δυνάμεων ασφαλείας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Επιτροπής για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Ελευθεριών των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, περισσότερα από 270 χωριά, έχουν βομβαρδιστεί και τουλάχιστον 20 χιλιάδες άνθρωποι, έχουν εκτοπισθεί, μετά και από τις τελευταίες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη περιοχή.

Το Κέντρο Πληροφόρησης του Κοσσυφοπεδίου στην Πρίστινα, ανέφερε εξάλλου ότι συνεχίζονται και σήμερα, οι ρίψεις πυρών του πυροβολικού, γύρω από το χωρίο Γιούνικ, κοντά στα Αλβανικά σύνορα, παρά το γεγονός ότι είχε ανακοινωθεί ο τερματισμός της τελευταίας Σερβικής επίθεσης, εναντίον του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου.

Η ίδια πηγή αναφέρει επίσης ότι και οι δύο πλευρές έχουν υποστεί απώλειες, μετά τον ολονύχτιο βομβαρδισμό του χωριού.


Επίθεση εναντίον θέσεων ανταρτών στο Νότιο Λίβανο, εξαπέλυσαν χθες Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη.

Τα δύο πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ, εκτόξευσαν δύο ρουκέτες εναντίον στόχων, σε κοιλάδα, στα χωριά Ιγκλίμ Αλ Ταφάχ και Φρουν, 30 χιλιόμετρα νοτίως της Βηρυτού, μία περιοχή, που αποτελεί το επιχειρησιακό πεδίο των Ηνωμένων Εθνών.

Η αποστολή των στρατιωτικών δυνάμεων του Διεθνούς Οργανισμού, στη περιοχή αυτή, ανανεώθηκε πρόσφατα από το Συμβούλιο Ασφαλείας, για άλλους έξι μήνες, μέχρι τον Ιαννουάριο του 1999.

Οι Ισραηλινοί εκτιμούν ότι στην περιοχή αυτή, δρουν άνδρες της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολλάχ και άλλων ριζοσπαστικών Παλαιστινιακών οργανώσεων.

Πηγή ασφαλείας στη περιοχή, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα από την επιδρομή, ενώ εκπρόσωπος της Χεζμπολλάχ, ανακοίνωσε ότι τα Ισραηλινά αεροπλάνα, δεν έπληξαν τις βάσεις της οργάνωσης στην περιοχή.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με αραιή ομίχλη και σε μερικές περιοχές θα σχηματιστεί τις αυγινές ώρες πυκνή ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα είναι ευμετάβλητοι κυρίως δυτικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι μέχρι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 23 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και στους 22 περίπου στα δυτικά παράλια.

Αύριο, μετά την διάλυση της τοπικής ομίχλης και της χαμηλής νέφωσης, ο καιρός αναμένεται να καταστεί αίθριος, ενώ το απόγευμα θα παρατηρηθούν λίγες νεφώσεις ιδιαίτερα στο εσωτερικό.

Οι άνεμοι θα είναι αρχικά ευμετάβλητοι, ασθενείς, 2 έως 3 μποφόρ και σταδιακά θα τραπούν σε νοτιοδυτικούς μέχρι δυτικούς, μέτριους, 3 έως 4 και τοπικά το απόγευμα σε δυνατούς 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και παροδικά στα προσήνεμα παράλια μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 39 βαθμούς στο εσωτερικό στους 33 στα νότια παράλια και στους 31 βαθμούς στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 38 βαθμοί και η πιο χαμηλή 23, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 32 με 23, στη Λεμεσό 33 με 24, στην Κερύνεια και την Πάφο 31 με


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 2 August 1998 - 15:27:10 UTC