Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-08-03

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Αύξηση της εισφοράς για την άμυνα κατά μία ποσοστιαία μονάδα αναμένεται να εγκρίνει κατά πλειοψηφίαν η Βουλή, σε έκτακτη συνεδρία της την ερχόμενη Τετάρτη.

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο συζήτησαν το πρωί, σε κλειστή κοινή συνεδρία τους, οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών και Αμυνας.

Στη συνεδρία καταβλήθηκε μία υστάτη προσπάθεια για εξεύρεση συναινετικής φόρμουλας, η οποία ωστόσο δεν καρποφόρησε.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, το Δημοκρατικό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ, τάχθηκαν υπέρ της έγκρισης του κυβερνητικού νομοσχεδίου.

Από την πλευρά του, το ΑΚΕΛ, χωρίς να απορρίπτει το νομοσχέδιο, εισηγήθηκε την έγκριση κλιμακωτής αύξησης, η οποία να μην επιβαρύνει τα άτομα με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Εξάλλου, οι Ενωμένοι Δημοκράτες υποστήριξαν αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας κατά ένα τοις εκατόν και όπως τα επιπλέον έσοδα διατεθούν για την άμυνα.

Τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν σε σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων, που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή την Τετάρτη.

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου δήλωσε ότι το συνολικό έλλειμμα του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης, ξεπερνά τα τριακόσια εκατομμύρια λίρες.


Τις Αμερικανικές προσπάθειες με στόχο την εξεύρεση φόρμουλας, που θα αποτρέπει την εγκατάσταση των Ες-300 στην Κύπρο και το θέμα των πτήσεων μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο, συζήτησαν σήμερα σε γεύμα εργασίας που είχαν στην Ελληνική πρωτεύουσα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Γιάννος Κρανιδιώτης και ο Αμερικανός Πρεσβευτής στην Αθήνα, Νίκολας Μπέρνς.

Οι κύριοι Κρανιδιώτης και Μπέρνς, εξέτασαν τις πρακτικές δομές του σχεδίου, ώστε να καταστεί δυνατό να διαμορφωθεί το πλαίσιο των ελληνικών θέσεων.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος αναμένεται να φθάσει αύριο στην Κύπρο, για να ενημερώσει λεπτομερώς την κυβέρνηση, για το περιεχόμενο της Αμερικανικής φόρμουλας.


Στο τραπέζι παραμένει η προσφορά που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, προς τους Τουρκοκύπριους, για συμμετοχή στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και ο αντιπρόσωπος της Αυστριακής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ δεν ζήτησε από τον Πρόεδρο Κληρίδη, να επαναλάβει την πρότασή του.

Δήλωση του 'Υπατου Αρμοστή της Βρετανίας στη Λευκωσία, Ντέϊβιντ Μάντεν, έπειτα από συνάντηση που είχε το πρωί, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στη συνάντηση, όπως δήλωσε ο κύριος Μάντεν, συζητήθηκαν ορισμένα θέματα που προέκυψαν κατά την πρόσφατη συνάντηση του Σερ Ντέϊβιντ, στην Κύπρο.

Ο κύριος Μάντεν είπε ότι η πρόταση του Προέδρου Κληρίδη προς τους Τουρκοκυπρίους για συμμετοχή στις ενταξιακές, συζητήθηκε κατά τη παραμονή του Σερ Ντέϊβιντ στην Κύπρο, και εξέφρασε την ελπίδα ότι σε κάποιο στάδιο, οι Τουρκοκύπριοι, θα αποδεχθούν την πρόταση και θα συμμετέχουν στη διαπραγματευτική ομάδα.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση, με την αναπληρωτή ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ανν Χέρκους.

Η κυρία Χέρκους, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, με έμφαση στο θέμα της εκκαθάρισης των ναρκοπεδίων.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε επίσης συνάντηση και με την επιτετραμμένη των Ηνωμένων Πολιτείων στη Λευκωσία, Ντέμπορα Γκρέϊς.

Υστερα από τη συνάντηση η κυρία Γκρέϊς απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις, λέγοντας μόνο ότι είχε μια καλή συζήτηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη.


Την εκτίμηση ότι η ένταση στην Κύπρο, οφείλεται στο αδιέξοδο που υπάρχει στο Κυπριακό και ΟΧΙ στο θέμα των Ες-300, εξέφρασε σήμερα ο Ρώσος απεσταλμένος για το Κυπριακό, Βλαντιμίρ Τζιζώφ.

Ο κύριος Τζιζώφ μιλούσε ύστερα από συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο Κληρίδη στον οποίο μετέφερε τις ανησυχίες της Μόσχας, για την ένταση στην Κύπρο και για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της.

Δήλωσε επίσης ότι στη συνάντηση, έγινε γενική αναφορά στους Ρωσικούς πυραύλους, γιατί το θέμα, όπως τόνισε, που ενδιαφέρει πρωτίστως την Μόσχα, είναι το Κυπριακό.

Σήμερα, σημείωσε ο κύριος Τζιζώφ, υπάρχουν δυσκολίες για την επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

Περάσαμε πρόσθεσε, μία περίοδο έντονης φραστικής πυραυλολογίας, αλλά σήμερα, η περίοδος αυτή, ανήκει ή πρέπει να ανήκει στο παρελθόν, επειδή κανένας συνομιλητής πρόσθεσε, δεν αμφισβητεί πλέον το δικαίωμα της Ρωσίας να πωλεί όπλα και το δικαίωμα της Κύπρου, να αγοράζει.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση των αμερικανών για εφαρμογή μορατόριουμ πτήσεων, ο κύριος Τζιζώφ είπε ότι στοιχείο της ενδεχόμενης λύσης του κυπριακού, πρέπει να είναι η αποστρατιωτικοποίηση.


Κατέθεσε το πρωϊ ο Μητροπολίτης Λεμεσού Χρύσανθος σχετικά με την υπόθεση των 3,7 εκατομμυρίων δολλαρίων, σε δύο ανακριτές του Αρχηγείου Αστυνομίας.

Ως παρατηρητής παρευρέθη και ο ένας εκ των δύο Βρετανών ανακριτών, που βρίσκονται στην Κύπρο.

Μετά την κατάθεσή του, ο Μητροπολίτης Λεμεσού δήλωσε πως ζήτησε από τους ανακριτές, να περιοριστούν στο θέμα των 3,7 εκατομμυρίων δολλαρίων, για τα οποία, όπως είπε, λέχθησαν πολλά.

Τα χρήματα αυτά, πρόσθεσε, δεν περιήλθαν ποτέ στην κατοχή μου, ούτε και μέρος από αυτά, και ουδέποτε προσπάθησα να γίνω κάτοχος αυτών.

Ως εκ τούτου, όπως είπε, ένα θέμα στο οποίο δεν ενέχεται, δεν τον απασχολεί.

Ο δικηγόρος του Μητροπολίτη Λεμεσού, Σωτήρης Καραπατάκης, δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο Μητροπολίτης Χρύσανθος δεν είχε καμία ανάμειξη σε αυτή την υπόθεση.

Αύριο, ο Μητροπολίτης Λεμεσού, θα ενημερώσει την Ιερά Σύνοδο και αργότερα, θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη και θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.


Ακαρπες παραμένουν οι έρευνες της αστυνομίας για εντοπισμό των δραστών της δολοφονίας του Αντρου Αεροπόρου.

Οι έρευνες επικεντρώνονται κυρίως μεταξύ ατόμων της νύκτας τόσο στη Λεμεσό όσο και σε άλλες πόλεις ενώ ήδη έχουν ανακριθεί δεκάδες ύποπτα άτομα από ολόκληρη την Κύπρο.

Η αστυνομία λαμβάνει έκτακτα μέτρα ασφαλείας φοβούμενη ύπαρξη νέου κύκλου αίματος, με την φρούρηση και παρακολούθηση συγκερκιμένων ατόμων.


Την πρόθεση λήψης μέτρων κατά των παράνομων εργοδοτών που δεν καταβάλλουν τις κοινωνικές ασφαλίσεις, ή καταβάλλουν εισφορές σε μισθό χαμηλότερο από τον πραγματικό, εξήγγειλε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας.

Υστερα από σύσκεψη που είχε σήμερα με τους Γενικούς Γραμματείς των Συντεχνιών Οικοδομών ΠΕΟ και ΣΕΚ αναφορικά με την εργοδότηση αλλοδαπών στην Ξυλουργική Βιομηχανία, ο κύριος Μουσιούττας αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση για διεξαγωγή έρευνας στις χορηγούμενες άδειες απασχόλησης αλλοδαπών, ώστε να διαπιστωθεί η αξιοπιστία των εργοδοτών, καθώς

και η εξ'υπαρχής έρευνα των αδειών όταν αυτές λήγουν.


Ναι έχω πλέξει το εγκώμιο της δημόσιας υπηρεσίας κατα καιρούς, αλλά δεν σημαίνει πως θα μυ-ωπιάζουμε στα προβλήματα της δημόσιας υπηρεσίας και στην ανάγκη για ύπαρξη τομών.

Αυτά τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου σε δηλώσεις του ύστερα από σύσκεψη που είχε με το ΕΤΕΚ, και απαντώντας ουσιαστικά στις καταγγελίες της ΠΑΣΥΔΥ, ότι ο Υπουργός μηδενίζει το έργο της δημόσιας υπηρεσίας.

Στη σημερινή σύσκεψη συζητήθηκε η μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό Κέντρο Παροχής Υπηρεσιών, η αναζωογόνηση του τομέα της Οικοδομικής Βιομηχανίας και η πιθανότητα αυτοχρηματοδότησης έργων του δημοσίου.


Συνεχίστηκαν και σήμερα

οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής με αφορμή την συμπλήρωση εικοσιενός ετών από τον θάνατο του Εθνάρχη Μακαρίου.

Το ΔΗΚΟ, τιμώντας την μνήμη του Εθνάρχη, τέλεσε το πρωί τρισάγιο στον τάφο του, στο Θρονί.

Επίσης η Παγκύπρια Πορεία Αγάπης Αρχιεπισκόπου Μακαρίου οργάνωσε σήμερα σε όλες τις πόλεις αιμοδοσία στη μνήμη του Εθνάρχη.

Αθρόα ήταν η προσέλευση των στρατιωτών, μελών της Αστυνομικής Δύναμης, συγγενών του Μακαρίου, μελών της Παγκύπριας Πορείας και κόσμου.

Εξάλλου, αφιερωμένη στη μνήμη του Μακαρίου, θα είναι και η αποψινή συναυλία που θα δώσει στην Πάφο για τα στρατευμένα παιδιά της Κύπρου, ο μουσικοσυνθέτης Μάριος Τόκας.

Η συναυλία, θα μεταδοθεί από την Τηλεόραση του ΛΟΓΟΥ, γύρω στις 11.30, μετά το τέλος της ταινίας "Μακάριος, η μεγάλη πορεία".


Στην Ελλάδα, εκτός ελέγχου μαίνεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, χθες βράδυ, σε περιοχή της Αττικής.

Εκατόν πενήντα άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 28 οχήματα, καθώς και κάτοικοι της περιοχής, δίνουν μάχη γιά να ανακόψουν το πύρινο μέτωπο, το οποίο, λόγω των ισχυρών ανέμων, κατευθυνόταν προς τον Μαραθώνα.

Οι προσπάθειες των χερσαίων δυνάμεων ενισχύονται από πέντε δασοπυροσβεστικά αεροσκάφη, καθώς και από δύο ελικόπτερα.

Οπως μεταδίδει η Νέα Ελληνική Τηλεόραση, ένα από τα μέτωπα της πυρκαγιάς απειλεί και κατοικημένες εκτάσεις στην Ραπεντώσα, με αποτέλεσμα οι αρχές ασφαλείας να προχωρήσουν σε εκκένωση κάποιων περιοχών.


Εξακολουθούν να μαίνονται οι πολύνεκρες μάχες που ξέσπασαν στο Κοσσυφοπέδιο, κοντά στα σύνορα με την Αλβανία, ανάμεσα σε σέρβους αστυνομικούς και αλβανούς αυτονομιστές.

Δεκάδες χιλιάδες άμαχου πληθυσμού, στην πλειοψηφία τους αλβανοί πρόσφυγες που συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, παγιδεύτηκαν σε δάση και λόφους, εξαιτίας της μεγάλης κλίμακας επιχείρησης που εξαπέλυσαν οι σερβικές δυνάμεις ασφαλείας, βομβαρδίζοντας περισσότερα από δέκα χωριά στο κεντρικό Κοσσυφοπέδιο.

Παράλληλα, αρκετές κεντρικές αρτηρίες της επαρχίας αποκλείστηκαν, όταν η σερβική αστυνομία χρησιμοποίησε τεθωρακισμένα οχήματα για να αντιμετωπίσει άλλη επίθεση των αλβανών.

Εν τω μεταξύ, στο διπλωματικό πεδίο, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας και των Σκοπίων, που συναντήθηκαν χθες στην Σερβία, συμφώνησαν ότι είναι δυνατόν να βρεθεί μια ειρηνική λύση για όλα τα υφιστάμενα μεθοριακά προβλήματα.

Παράλληλα, ο αμερικανός Υπουργός Αμυνας Ουίλλιαμ Κόεν δήλωσε σήμερα ότι το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να μελετά τις στρατιωτικές επιλογές στο Κοσσυφοπέδιο, λόγω των συνεχιζόμενων αιματηρών συγκρούσεων.

Πρόσθεσε δε ότι το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να επιδιώκει την ενίσχυση των διπλωματικών προσπαθειών, αντί να αναγκαστεί να προσφύγει στην λήψη στρατιωτικών μέσων.


Αρχισε το πρωί στην Αγκυρα, υπό την προεδρία του τούρκου Πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ, η συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου της χώρας, το οποίο θα μελετήσει και θα λάβει σοβαρές αποφάσεις στα θέματα που αφορούν τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Κυριότερο θέμα των εργασιών του Συμβουλίου, είναι ο ορισμός του νέου αρχηγού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, εν'όψει της επικείμενης αντικατάστασης του Ισμαήλ Χακί Καρανταγί, ο οποίος αφυπηρετεί από τα καθήκοντά του στις 30 Αυγούστου.

Την θέση του Καρανταγί αναμένεται ότι θα λάβει ο νυν αρχηγός του στρατού, στρατηγός Χουσεϊν Κιβρίκογλου.

Ανάμεσα στα άλλα θέματα της ατζέντας του Συμβουλίου, περιλαμβάνεται και η παραπομπή περίπου εκατό αξιωματικών, οι περισσότεροι από τους οποίους κατηγορούνται για ισλαμιστική δράση.

Τα αποτελέσματα της μαραθώνιας συνεδρίασης του τουρκικού Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, θα ανακοινωθούν επισήμως την ερχόμενη Πέμπτη.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος και υγρός.

Κατά τόπους θα σχηματισθεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 24 βαθμούς στο εσωτερικό, και τα νότια παράλια και στους 22 στα δυτικά.

Αύριο, ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος θερμός και υγρός.

Γύρω στο μεσημέρι όμως θα σχηματισθούν τοπικές νεφώσεις στο εσωτερικό που δυνατό να δώσουν πολύ μεμονωμένες βροχές κυρίως στα ορεινά.

Στις παράλιες περιοχές η ορατότητα θα είναι περιορισμένη λόγω αυξημένης υγρασίας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές έως νοτιοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς, μέχρι μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 40 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 34 στα νότια παράλια και στους 31 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 41 βαθμοί και η πιο χαμηλή 24, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 33 με 24, στη Λεμεσό 33 με 26, στην Κερύνεια και την Πάφο 32 με 22


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 3 August 1998 - 14:27:38 UTC