Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-08-05

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Αυξάνεται από την πρώτη αυτού του μήνα, κατά ένα τοις εκατόν, η έκτακτη εισφορά για την άμυνα.

Τον σχετικό νόμο ενέκρινε κατά πλειοψηφίαν η ολομέλεια της Βουλής σε πρωϊνή συνεδρία της.

Είχε προηγηθεί σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων, κατά την οποία καταβλήθηκε προσπάθεια για εξεύρεση συναινετικής φόρμουλας. Η προσπάθεις όμως αυτή, απέτυχε.

Υπέρ της έγκρισης του κυβερνητικού νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού, του Δημοκρατικού Κόμματος και του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ.

Το ΑΚΕΛ καταψήφισε το νομοσχέδιο, ενώ οι Ενωμένοι Δημοκράτες τήρησαν αποχή.

Τροπολογίες που είχαν καταθέσει το ΑΚΕΛ, για κλιμάκωση της εισφοράς, και οι Ενωμένοι Δημοκράτες, για ενσωμάτωση της αύξησης της εισφοράς στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, απορρίφθηκαν.

Τόσο η κυβέρνηση, με επιστολή του Υπουργού Οικονομικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου, όσο και όλες οι πλευρές της Βουλής, δεσμεύθηκαν, όπως μέχρι το τέλος του χρόνου, οπότε λήγει η ισχύς του νόμου, εξετάσουν θέμα κλιμάκωσης της εισφοράς.

Παράλληλα, όλα τα κόμματα, έστειλαν τα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι υποστηρίζουν την ενίσχυση της άμυνας μας, ιδιαίτερα λόγω των πιέσεων από ξένους και των κινδύνων που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας.

Ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου, ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου και ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, με δηλώσεις τους χαιρέτισαν την απόφαση της Βουλής.


Με την αποτέφρωση ενός εκατομμυρίου, διακοσίων και πλέον χιλιάδων στρεμμάτων δασικής γης, συντελείται από χθες η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή, στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

Για τρίτη συνεχή ημέρα, η πύρινη λαίλαπα συνεχίζει το καταστροφικό της έργο, αφήνοντας στο πέρασμά της, καμένα σπίτια και υποστατικά, και εξανεμίζοντας κάθε πνεύμονα πρασίνου.

Ενωρίς το πρωί ξέσπασαν δύο νέα μέτωπα. Ενα στο Ρέμα Χαλανδρίου και ένα στο Κορωπί, στο συνοικισμό Αγίου Δημητρίου.

Η φωτιά στην Αγία Παρασκευή και το Χαλάνδρι, απείλησε κατοικημένες περιοχές, με αποτέλεσμα αρκετά σπίτια να εκκενωθούν και η κυκλοφορία στους δρόμους να διακοπεί.

Παράλληλα, το μέτωπο της φωτιάς που ξέσπασε αργά χθες το βράδυ, στην Αγία Μαρίνα Νέας Μάκρης, βρίσκεται αυτή την ώρα σε ύφεση, χάριν στις υπεράνθρωπες προσπάθειες τόσο των ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όσο και όλων των κατοίκων της περιοχής.

Τα υπόλοιπα μέτωπα πυρκαγιών στην Αττική, όπως μεταδίδει η Νέα Ελληνική Τηλεόραση βρίσκονται τώρα υπό έλεγχο.

Εν τω μεταξύ, τα μέτρα που θα λάβει η Ελληνική κυβέρνηση, για τις καμένες δασικές εκτάσεις συζήτησαν το πρωί, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον Υπουργό Γεωργίας.

Για την συνολικότερη εξάλλου αντιμετώπιση του έργου πυρόσβεσης συνεδρίασε, εκτάκτως, χθες το βράδυ, το αρμόδιο διϋπουργικό όργανο, το οποίο συνεκάλεσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος.

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος, μετά την σύσκεψη, δήλωσε ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτουγεί αποτελεσματικά στην προσπάθεια καταπολέμησης των πυρκαγιών, ενώ για το θέμα των εμπρηστών, είπε ότι δεν υπάρχουν επιπλέον στοιχεία.


Ενοχο βρήκε το Κακουργιοδικείο Λεμεσού, τον Ανδρέα Ονουφρίου, για την απόπειρα φόνου του δικαστή Μιχάλη Μαυρονικόλα και της ανήλικης κόρης του, Μαρίνας.

Η απόφαση του Κακουργιοδικείου, καταλαμβάνει εκατόν-εξήντα σελίδες, η δε ανάγνωσή της, διήρκεσε πέντε ώρες.

Η ποινή του Ονουφρίου θα επιβληθεί αύριο, στις δέκα το πρωϊ από το Κακουργιοδικείο Λεμεσού.

Εξερχόμενος του Κακουργιοδικείου, ο Ονουφρίου χαρακτήρισε παρωδία την όλη διαδικασία, υποστηρίζοντας ότι οι δικαστές ήταν προκατειλημμένοι εναντίον του, επειδή η υπόθεση αφορούσε συνάδελφο τους.


Η κυβέρνηση προχωρεί στην εφαρμογή εθνικής στρατηγικής για τη δημιουργία της κοινωνίας της πληροφορίας, δηλώνει ο Υπουργός Οικονομικών.

Ο κύριος Χριστοδούλου ο οποίος μιλούσε σε διάσκεψη τύπου, παρουσίασε σχέδιο για αναβάθμιση του κλάδου της πληροφορικής και για μετατροπή της Κύπρου, σε διεθνές κέντρο πληροφορικής και γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης την επιτάχυνση της μηχανογράφησης στη Δημόσια Υπηρεσία, προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικότερη και να αναβαθμιστούν οι προσφερόμενες υπηρεσίες.

Για το σκοπό αυτό, προνοείται μεταξύ άλλων, η αύξηση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος της πληροφορικής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, η κατάρτιση των δημόσιων υπαλλήλων σε θέματα πληροφορικής και η θέσπιση νομικού πλαισίου για την καλύτερη ανάπτυξη του κλάδου.

Αναφορικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος που θα αντιμετωπίσουν οι υπολογιστές, το δύο χιλιάδες, σχετικά με την αλλαγή των προγραμμάτων, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι η κυβέρνηση, προχώρησε στη σύσταση ειδικής ομάδας.


Αποζημίωση των πατατο-καλλιεργητών αξιώνουν οι αγροτικές οργανώσεις, που εξαιτίας της ανομβρίας η παραγωγή των πατατών, περιορίστηκε στους ογδόντα χιλιάδες τόνους, αντί στους εκατόν είκοσι που ήταν προγραμματισμένη.

Σε σημερινή συνάντηση των αγροτικών οργανώσεων με τον Υπουργό Γεωργίας Κώστας Θεμιστοκλέους, εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων, ανέφεραν ότι θεωρούν απαράδεκτη την προσπάθεια της Κυβέρνησης, να συνδέσει τη κρατική βοήθεια προς τους πατατοπαραγωγούς με προηγούμενη έγκριση του φορολογικού πακέτου που εκκρεμεί στη Βουλή.


Τα σχέδια του ΝΑΤΟ για στρατιωτική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο όχι μόνο οριστικοποιούνται, αλλά τίθονται σε επιχειρησιακή βάση, ώστε η Συμμαχία να είναι έτοιμη γιά δράση ανά πάσα στιγμή, όταν ληφθεί η πολιτική απόφαση για επέμβαση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρντμεντ Τζέιμς Ρούμπιν.

Παράλληλα, το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ότι διαγράφεται ανθρωπιστική κρίση στην ταραγμένη επαρχία, λόγω των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που εγκαταλείπουν τις περιοχές των συγκρούσεων.

Ταυτόχρονα, ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ότι δεν επιτρέπει σε ανθρωπιστικά συνεργεία μεγαλύτερη πρόσβαση πρός τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με την αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών γιά τους πρόσφυγες, διακόσιες χιλιάδες Αλβανοί έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.


Νέα κρίση προμηνύεται στον Περσικό Κόλπο, λόγω της αντιπαράθεσης Βαγδάτης- Ηνωμένων Εθνών, έπειτα από την κατάρρευση των συνομιλιών για τον αφοπλισμό του Ιράκ.

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών Ρίτσαρντ Μπάτλερ αναχώρησε πρόωρα από την Βαγδάτη, έπειτα από το αδιέξοδο που επήλθε στις συνομιλίες, τονίζοντας ότι οι Ιρακινοί απέρριψαν το νέο σχέδιο δράσης πού είχε προτείνει.

Την ίδια στιγμή, το επαναστατικό Συμβούλιο της χώρας, υπό την προεδρία του Σάνταμ Χουσέιν, πραγματοποίησε έκτακτη σύνοδο, κατά την οποία συζητήθηκε η κρίση που φαίνεται να διαγράφεται έπειτα από το αδιέξοδο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξάλλου προειδοποίησαν τον Σάνταμ Χουσέιν ότι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης, αν η Βαγδάτη δεν συμμορφωθεί πρός τις οδηγίες των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, ο Σάνταμ Χουσέιν διαθέτει ακόμη την δυνατότητα κατασκευής του βιολογικού όπλου Ανθραξ και του νευρικού αερίου Βι-Εξ, με τα οποία θα μπορούσε να σκοτώσει εκατομμύρια άτομα.


Συνεχίζονται γιά έκτη ημέρα στην παραμεθόριο της διαφιλονικούμενης περιοχής του Κασμίρ, σφοδρές ανταλλαγές πυροβολικού μεταξύ Ινδικών και Πακιστανικών στρατευμάτων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότερα από εκατό άτομα.

Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών αλληλοκατηγορούνται για το ξέσπασμα των συγκρούσεων, από τις οποίες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την περιοχή, περισσότερες από πενήντα χιλιάδες άτομα.

Ο Πακιστανός Πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ, ζήτησε την μεσολάβηση της διεθνούς κοινότητας για επίλυση της κρίσης στο Κασμίρ, ενώ αντιδρώντας η Ινδία, υποστήριξε ότι το Πακιστάν μεγαλοποιεί την κατάσταση και οι συγκρούσεις έχουν σχεδόν κοπάσει.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε, ο καιρός θα είναι αίθριος αλλά σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς, 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 24 περίπου βαθμούς.

Αύριο, ο καιρός θα είναι και πάλι αίθριος και θερμός.

Λίγες τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν γύρω στο μεσημέρι στα ορεινά.

Οι άνεμοι το πρωϊ θα είναι ευμετάβλητοι ασθνείς, 2 έως 3 μποφόρ και το απόγευμα μέτριοι θαλάσσιοι, 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 40 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 34 στα νότια παράλια και στους 32 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 41 βαθμοί και η πιο χαμηλή 24, στην Αμμόχωστο, τη Λάρνακα και τη Λεμεσό 35 με 25, στην Κερύνεια και την Πάφο 33 με 23 και τέλος στον


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 5 August 1998 - 15:27:16 UTC